IRC-Galleria

Armand

Armand

uusi vuosi on tuloillaan.

Selaa blogimerkintöjä

Call of Juarez - Bound in BloodSunnuntai 16.01.2011 13:54

Peli: Call of Juarez - Bound in Blood.

Alusta: PC.

Laitevaatimus: Vanha rauta kaatuu.

Testikone: asetukset kaakossa.

Perhanan hyvä lännenelokuva vaikka kuvioista puuttuukin itämetsän klintti, morrikoneen sävellykset ja italialainen ohjaaja. Harvoin kohtaan yhtä mahtavaa elämysjunaa tästä aihepiiristä. Viimeksi näkemäni kohtalainen nykyelokuva villiäkin villimmästä lännestä oli Bradin tähdittämä Jessejamestulkinta. Nykyään villi länsi ei ole kovinkaan kovassa huudossa elokuvien saralla. Toista se oli silloin kun olin pikkupoika ja seurailin ylen kanavalta säännöllisesti kuukauden westernit ja sain rautaisannoksen preeriaa, intiaaneja ja wiskypäissään toisiaan ammuskelevista miehistä. Länkkäreiden aika on ehkä ohi elokuvamaailmassa, mutta pelipuolella näyttäisi olevan elpymisen merkkejä. Onhan toki pyssysankarit vilahtaneet aina väliin keskinkertaisissa peliviritelmissä, mutta tämä herkku oli ensimmäinen näkemäni todellinen the lännenpeli.

Mahtavan juonen aikana toki käsitellään kaikki mahsolliset loppuun kalutut amerikan historialliset kipupisteet alkaen sisällissodasta ja päättyen intiaanien joukkoteurastuksiin. Soppaan heitetään mukaan arveluttavilla motiiveilla ammuskelevat ja meuhkaavat veljekset (pelattavat hahmot) ja heidän nösso papiksi opiskellut pikkuveli. Epärehelliset meksikaanit, inkojen valtaisa kulta-aarre, epätoivoinen rakkauskolmiodraama ja roppakaupalla koskematonta erämaata.

Sisällisodan tuoksinnasta aloittava peli sai minut alkuun hämmästelemään kauneuttaan, viimeksi koin yhtä suuren ahaaelämyksen Oblivionin parissa. Kauneus ja pelin nopeatempoinen tarinankuljetus peittävät oivallisesti sen seikan että kyseessä on kumminkin melko perinteikäs putkiräiskintä vanhan villinlännen hidastoimisin asein. Tästä huolimatta peli on todella hyvä, lukuunottamatta muutamaa löysäilyä joissa suoritetään vapaamuitoisesti muutama yksinkertainen vetokilpailuun päättyvä tehtävä ja samoiltiin pitkin erämaata etsien salaisuuskääröjä. Nämä edellä mainitut salaisuuskääröt olivatkin yksi pelin ihmeellisyyksistä, en kertaakaan oikein ymmärtänyt mitä muuta iloa niiden keräämisestä oli kuin se että näki muutaman ihan mielenkiintoisen valokuvan sisällissodan tiimoilta. Peli olisi ehkä ollut vieläkin toimivampi paketti ilman näitä ns hiekkalaatikkotehtäviä.

Veljesten etelävaltiomurteella lausumia letkautuksia oli ilo kuunnella ja ne luovat peliin syvällisyyttä mitä harvoin näkee perusräiskinnässä. Erityisen hienoja kohtia olivat intiaanimystiikkaan viittaavat puolenvälin tehtävät ja sattumuksen sarjat joka oikeastaan saadaan päätökseensä vasta lopputeksteissä.

Peli sijoittuu ajallisesti ennen ykkösosaa tapahtuneisiin seikkailuihin, valitettavasti allekirjoittanut ei saanut jostakin syystä tällä koneella kyseistä peliä ikinä toimimaan kaikista yrityksistäni ja pelipäivityksistä huolimatta, joten se on jäänyt kokematta. Sääli, sillä uskon senkin olevan pelaamisen arvoinen paketti.

Musiikit hivelivät korvia ja eläytyminen oli sitä luokkkaa että tunsin oikeasti karauttavani hevosella preerian yli seuraavaan tiukkaan tulitaisteluun. Siitä päästäänkin minulle niin tärkeän tunnelmahehkutuksen jälkeen pelillisiin puoliin. Lähes jokaiseen tehtävään voi valita pelattavakis hahmokseen jomman kumman veljeksistä. Nuorempi velikulta on hiljainen tappaja joka käyttelee veitsiä, jousipyssyä ja paljastumisensa jälkeen tarttuu kiväriin tai kuudestilaukeavaan. Hän pystyy myös lassonsa avulla kiipeilemään. Veljeksistä vanhempi ja jäykemi luottaa kahden käsiaseen ja dynamiittipötköjen tuomaan tulivoimaan ja on lähietäisyydelta tappavantehokas. Kummallakin veljenpuolikkaalla on oma hidastusammuskelutila joka putsaa kadun kertaheitolla tyhjäksi. Toimiva ammuskelu hoidetaan vetokilpailuja lukuunottamatta puskien takana kykkien ja ukot eivät kestä kovinkaan montaa osumaa kun veri alkaa hämärtämään nökökenttää ja on rynnättävä lähimpään piiloon haukkaamaan terveyden palauttavaa happea.

Putkiräiskinnän voi tallentaa milloin vain haluaa vaikka ei tämä kyllä perusvaikeustasolla tarvitse erikseen tallentelua, sen verran harvoin se sai minut nitistettyä kentällä. Peli ei ole kovinkaan pitkä, itsellä meni läpipeluuseen noin 11 tuntia, joten muistakaa Call of juarez on parhaimmillaan pieninä annoksina. Vaan se onkin toinen juttu, ken malttaa olla ahmimatta kerralla koko kakkua.

Pidin Turokkia todella hyvänä, mutta tätä räiskintää pidän taivaallisena kokemuksena ja suosittelen kaikille joita veri vetää villiin länteen. Paras pelikokemus miesmuistiin.

Hyvää:
Kymmenen tunnin tiivis paketti.
Perhanan hyvä juoni.
Mielenkiintoiset päähenkilöt.
Ei pätkinyt, eikä paukkunut.
Tunnelmaa enemmän kuin jaksan sulattaa.
Musiikit!!!

Huonoa:
Muutama löysäily hiekkalaatikkopelien suuntaan.
En keksi tarpeeksi haukuttavaa.

Yleisarvosana: Elämys jonka pariin vielä palaan. 10 (asteikolla 1-10)

Kirjoittamani arvostelu perustuu omaan mielipiteeseeni, ja yli kahdenkymmenen vuoden pelikokemukseen.

Armand

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.