IRC-Galleria

Yucciz

Yucciz

Patinoitunu Runomies, enkä.

Selaa blogimerkintöjä

YhdyntäasennotTiistai 23.10.2007 15:00

(Yhdyntä)asennot tarkoittavat asentoja, joihin seksiä harrastavat ihmiset asettuvat seksin/yhdynnän aikana. Näihin asentoihin pätee sama toteamus, mikä voidaan lausua seksin harrastamisesta yleensä: vain mielikuvitus on rajana. Yleisesti asennot voidaan kuitenkin jaotella siten, että seksi/yhdyntä tapahtuu joko edestä, takaa, sivulta tai päältä. Näissä asennoissa voidaan olla joko maaten, seisten tai polviseisonnassa sekä istuen. Kumppanit voivat olla toisiinsa nähden joko sylikkäin, seläkkäin, kasvokkain tai kasvot samaan suuntaan. Osapuolet voivat olla joko keskenään samassa asennossa tai toinen toisestaan poikkeavassa asennossa.

Asentojen vaihtaminen seksin/yhdynnän aikana muuttaa aistimuksia ja tunteita sekä saattaa olla hyvä vaihtoehto esim. silloin, jos nainen on raskaana tai jos esim. sairaus rajoittaa liikeratoja ja/tai liikkumista. Toiset asennoista ovat sellaisia, joissa esim. erityisesti klitorikseen kohdistuu hankausta tai se on muuten helpommin kosketeltavissa. Toisissa asennoissa taas voi kokea enemmän esim. työntö-syvyyttä. Penetraatiossa voi asentoa muuttamalla muuttaa myös peniksen/dildon kosketuspintaa emättimessä/peräsuolessa.


Edestä

Lähetyssaarnaaja-asento on maailman yleisin seksiasento. Nimensä asento on saanut lähetyssaarnaajista, jotka koettivat uskonnon lisäksi opettaa tätä asentoa sopivana rakasteluun. Tässä asennossa kumppanit ovat vastatusten, ollen näin katsekontaktissa, jossa on mahdollista myös suudella ja olla tiiviissä vartalokosketuksessa. Asento sopii myös anaaliseksiin/-yhdyntään.


Takaa

Penetraatio takaa mahdollistaa työntymisen syvälle niin emätin- kuin anaaliyhdynnässäkin. Takaa työntyvän on usein edessä olevaa helpompi säädellä työntöjen syvyyttä. Naisella tämä asento ei kiihota suoraan häpykieltä mutta mahdollistaa klitoriksen kiihottamisen muilla tavoin. Takaa päin tapahtuva seksi/yhdyntä mahdollistaa syvän penetraation, joten on syytä varoa, ettei tuota toiselle kipua. Takaa asennot sopivat hyvin esim. raskaana oleville, koska silloin vatsaan ei kohdistu painoa.


Vierekkäin

Tässä asennossa kumppanit ovat vierekkäin kyljellään joko kasvotusten tai selkä vatsaan päin. Asento sopii hyvin esim. silloin, jos kumppanit ovat kovin erikokoisia tai nainen on raskaana. Se sopii myös niille, jotka haluavat välttää penetraatiossa syviä työntöjä. Tämä asento on hyvä myös raajojen nivelvaivoista kärsiville. Kylkiasennot sopivat hyvin lisäksi anaaliseksin harjoitteluun.


Istuen

Seksiä/yhdyntää voi myös harrastaa istuen. Esimerkiksi toinen voi istua tuolin reunalla jalat levällään toisen ollessa polviseisonnassa hänen jalkovälissään. Myös tuolilla istuessaan kumppani voi istua syliin siten, että penis tai muu apuväline työntyy emättimeen/peräsuoleen. Naisella tämä asento mahdollistaa myös häpykielen hieromisen samaan aikaan. Asento sopii myös raskaana oleville ja niille, joiden kokoero on suuri.

Seisten

Penetraatio voi tapahtua edestä tai takaa. Jos toinen seisoo haara-asennossa ja tukeutuu käsillä johonkin, niin toinen työntyä sisään takaa päin tai etupuolelta. Notkea kumppani voi myös nostaa toisen jalkansa ylös ja seistä yhden jalan varassa. Tämä asento voi mahdollistaa syvänkin työnnön kasvokkain asennossa.

Rakastelua ensimmäinenkin kertaMaanantai 22.10.2007 18:47

Eka kerta on aina uusi, ihmeellinen ja jännittävä tilanne. Suurin osa ihmisistä muistaa ensimmäisen seksikertansa. Useimmille se on mukava muisto, vaikka koko touhu olisi mennytkin ihan pieleen. Ikävänä kokemuksena se jää mieleen silloin, jos on joutunut esimerkiksi painostetuksi yhdyntään. Suomessa suojaikäraja on 16 vuotta seksin osalta. Suurimmalla osalla nuorista ensimmäiset kerrat ajoittuvat 16 ja 18 ikävuosien välille. Osalla yhdyntöjä on paljon aikaisemminkin ja osalla ne tulevat ajankohtaisiksi vasta aikuisiällä. Ensimmäinen yhdyntä koetaan yleisimmin vakituiseksi koetussa seurustelusuhteessa. Pojilla ensimmäinen yhdyntä koetaan yhden illan tuttavuuksissa useammin kuin tytöillä.

Jokaisessa rakkaussuhteessa eka kerta on aina eka kerta. Ensimmäinen rakastelukokemus saattaa olla aivan eri asia kuin ensimmäinen yhdyntä. Hyväilyt voivat johtaa kiihottumiseen ja jopa laukeamiseen ilman yhdyntää ja sitäkin kutsutaan rakasteluksi. Tilanne voi olla myös sellainen, jossa ei ole aikomustakaan kokea yhdyntää tai sitten ensimmäinen yhdyntä sisältyy ensimmäiseen rakasteluun.


Parhaimmillaan ensimmäistä yhdyntää on suunniteltu ja molemmat ovat valmistautuneet rakasteluun, ehkäisy on hoidettu. Käytännössä tämä yhteinen, kihelmöivä kokemus tapahtuu useimmiten kuitenkin sattumalta ja ennalta suunnittelematta.

Ensimmäiseen yhdyntään liittyy pelkoja sekä tytöllä että pojalla. Kaikki asiat, joita ei ole ennen kokenut, pelottavat yleensä aina, ainakin vähän. Kun sukupuolitaudin ja suunnittelemattoman raskauden pelko on poistettu ehkäisyvälineillä, muiden pelkojen hoito liittyy juuri tähän rakkaussuhteeseen, jossa ensimmäinen yhdyntä koetaan. Yleensä tytöt pelkäävät, että yhdyntä sattuu ja toisaalta he pelkäävät, että penis ei mahdukaan sisään heidän emättimeensä. Pojat pelkäävät, että erektio loppuu ennen kuin yhdyntä on suoritettu oikein tai että siemensyöksy tulee liian nopeasti. Molemmille liittyy pelko ”oikein suoritetusta toimituksesta”. Toisaalta halutaan tuottaa mielihyvää ja seksuaalista nautintoa toisilleen, mutta se on vaikeaa, kun molemmat pelkäävät, että itse ei osaakaan tehdä oikein ja "niin kuin kuuluu" tehdä. Nämä pelot ovat luonnollisia ja siksi seurustelevan parin keskinäisen suhteen turvallisuus on tärkeintä ennen ensimmäistä yhdyntää.

Suhteen pitäisi olla niin turvallinen, että kaikki epäonnistuminen on sallittua. Toisaalta luottamuksen pitäisi olla niin suurta, että kumpi tahansa uskaltaa perääntyä missä rakastelun vaiheessa tahansa eikä kumppani painosta eikä loukkaannu. Jos yhdyntä tekee kipeää, sitä ei kannata jatkaa. Kannattaa selvittää, mistä kipu johtuu, etsiä apua ja opastusta kivun ennalta ehkäisyyn, hyväillä toinen toistaan muilla tavoin ja yrittää joskus toiste uudelleen. Ei ole maailmanloppu, jos penis ei suostu seisomaan. Erektiota voi yrittää uudelleen saavuttaa myöhempänä ajankohtana. Jännittäminen on todennäköisin syy erektiovaikeuteen. Seurustelua siis kannattaa jatkaa entiseen malliin ja tutustua lisää kumppaniin, kyllä se jännitys kaikkoaa ja sitten penis taas seisoo. Kun suhde on turvallinen, molemminpuolinen luottamus toimii ja parhaimmillaan kumppanukset pystyvät keskustelemaan keskenään peloista ja epäonnistumisista, tällöin suhteella on paras perusta onnistuneelle seksille. Seksi on oikeasti tuhat muuta temppua kuin se tunnetuin seksitemppu, jossa penis liikkuu edestakaisin emättimessä.

Esileikki on tärkeä vaihe rakastelua. Esileikin kautta kumppanukset aloittavat yhteiseen seksuaalisen nautinnon jakamisen. Kahden ihmisen välisessä rakastelussa esileikki yleensä valmistaa ruumista yhdyntään. Esileikin tarkoituksena on toimia kiihottimena ja lisätä halua yhdyntään. Rakastelun tärkein motto on: sukupuolielimenä iho on suurin ja aivot ovat tärkein. Koko ruumiin hyväilyn avulla luodaan molemmille kokemus, että koskettaminen on hyvää ja nautinnollista. Ruumiiden kautta keskustellaan, flirttaillaan, kiusoitellaan, hellitellään ja houkutellaan yhä täydellisempään nautintoon. Näin opitaan toinen toiseltaan, mikä tuntuu hyvältä ja missä kumppanusten erogeeniset alueet sijaitsevat. Ruumiiden hyväily, suudelmat ja koskettaminen voivat kestää tuntikausia ennen kuin kumppanukset ovat valmiina liittymään yhteen yhdynnänkin kautta.

Sukupuolielinten alueella esileikki tuo miehelle erektion, eli penis jäykistyy ja mies saa varmuuden, halun ja kyvyn sisään viemiseen, sen avulla mies siis pystyy työntämään jäykistyneen peniksen naisen emättimeen. Naiselle esileikin tehtävä on myös lisätä kykyä ja halua yhdyntään. Sukupuolielinten alueella emättimen seinämistä erittyy esileikin aikana kirkasta liukasta eritettä, joka toimii liukasteena yhdynnässä. Tämä synnyttää silkkisen tunteen, kun penis liukuu emättimeen.

Esileikin aikana pitää naisen lantiopohjan lihaksisto saada niin rentoutuneeksi, että lihaksisto emättimen ympärillä on vastaanottavainen, kun penis viedään emättimeen sisään. Erityisen hyvin lihaksisto rentoutuu, jos nainen kokee orgasmin ennen kuin penis työntyy emättimeen sisään. Toki nainen voi hyvin nauttia rakastelusta kokematta yhtään fyysistä orgasmia. Suurin osa naisista haluaa kokea sekä tunneorgasmin eli yhteenliittymisen kokemuksen rakastettunsa kanssa, että fyysisen orgasmin, eli nautinnon aallot lantiossaan ja siitä seuraavan mielihyvän kokemuksen. Fyysinen orgasmi tuntuu lantiopohjan rytmisenä supisteluna muutaman sekunnin ajan, tunneorgasmi puolestaan ei näy, se on tunnekokemus. Jos tyttö sanoo, että hän on tyydytetty, ei ole tarpeen puoliväkisin yrittää tuottaa hänellekin fyysistä orgasmia. Ihmisen tarve saada fyysisiä orgasmeja on hyvin yksilöllinen.

Usean naisen seksuaalisesti herkin alue eli klitoriksen pää, sijaitsee emättimen ulkopuolella. Monille naisille riittää klitoriksen hyväily käsin, suulla tai muulla tavoin tuottamaan jopa orgasmin, mutta ilman orgasmiakin lantiopohjan lihaksisto rentoutuu, kun naisella on turvallinen, kiihottunut olo ja hän todella haluaa yhtyä kumppaninsa kanssa. Monet naiset sanovat kokevansa helpoimmin orgasmin ennen tai jälkeen yhdynnän. Yhdynnän aikana ei välttämättä koeta orgasmia ollenkaan, sillä emätin on suhteellisen tunnoton elin. Erot ovat yksilöllisiä ja toiset sanovat tarvitsevansa ehdottomasti orgasmiinsa nimenomaan kokemuksen yhdynnästä ja toiset taas eivät.

Heteroseksuaalisessa yhdynnässä miehen jäykistynyt penis viedään naisen liukkaaseen emättimeen. Tärkeää on muistaa, että jos peniksen sisään vieminen tekee kipeää toiselle, niin kannattaa lopettaa, sillä yhdenkään yhdynnän ei pitäisi tehdä kipeää. Liukasteiden käyttö, esileikin jatkaminen tai lantiopohjan lihaksiston tietoinen rentouttaminen voivat auttaa. Kun penis on sisällä emättimessä, molemmat voivat liikutella itseään hyvältä tuntuvalla tavalla. Rakastelun liike muodostuu yhteiseksi ja sopiva yhteinen rytmi löytyy opettelemalla yhdessä. Yhdyntä onnistuu eri asennoissa, yhdessä kokeilemalla ja harjoittelemalla jokainen pari löytää itselleen sopivimmat asennot. Rakastelun aikana voi halutessaan vaihtaa asentoa, mutta ei ole itsetarkoitus harrastaa joka kerta monipuolista akrobatiaa, kuten pornossa näytetään.

Yleensä rakastelun kestoa on vaikea mitata. Rakastelu alkaa esileikin alkamisesta ja kestää jälkihyväilyjen loppumiseen, mikä voi vaihdella muutamasta kymmenestä minuutista tuntikausiin. Keskimääräinen yhdyntä kestää kolme minuuttia ja nuoruudessa kolmekin minuuttia saattaa olla pitkä aika, sillä monilla nuorilla miehillä siemensyöksy tulee nopeasti ja silloin yhdynnän kesto saattaa olla alle minuutin. Erityisesti, jos yhdyntä kestää alle minuutin, kannattaa keskittyä esileikkiin ja nautinnon jakamiseen ennen ja jälkeen yhdyntähetken. Jotkut miehet kykenevät useaan yhdyntään yhden rakastelun aikana, toiset taas eivät pysty ensimmäisen siemensyöksyn jälkeen pitkään aikaan saamaan uutta erektiota. Erot ovat varsin yksilöllisiä eivätkä yleensä vaikuta rakastelun laatuun, sillä rakastelussa kokonaisvaltainen nautinto on tärkeämpää kuin siemensyöksyjen tai yhdyntöjen kesto tai määrä.

Rakastelu ei lopu siemensyöksyyn. Yhdynnän jälkeen jaettu hyvänolon tunne, läheisyys ja hellittelysanat lisäävät voimakkaasti yhteenkuuluvuuden ihanaa tunnetta, lujittaen siten parisuhdettakin. Monet haluavat olla aivan lähekkäin, silittää ja suukotella kumppaniaan hellästi ja nauttia olostaan yhdessä. Useat ihmiset kertovat rakastelun parhaat hetket olevan yhdynnän jälkeiset kokemukset, kun molemmat ovat tyydytettyjä ja uupuneita, mutta vielä jaksaa aistia yhteisen rakkauden tunteen. Yhteinen pesulla käynti tai nukahtaminen toistensa syliin rakastelun jälkeen voi kruunata kokemuksen.



Lähde:

Cacciatore, Raisa ja Korteniemi-Poikelainen, Erja. Väestöliitto: Nuorten Avoimet Ovet

YhdyntäLauantai 20.10.2007 14:40

Rakastelu-sana viittaa seksiin, jossa seksuaalinen kanssakäyminen tapahtuu rakkaussuhteessa. Seksin harrastaminen/yhdyntä eivät kuitenkaan käsitteinä sisällä oletusta rakkaussuhteesta. Toisinaan seksistä/yhdynnästä puhuttaessa, seksuaalinen kanssakäyminen jaetaan eri vaiheisiin, joiden ajatellaan seuraavan toinen toistaan seksuaalisen kanssakäymisen kuluessa. On kuitenkin kovin keinotekoista eritellä seksuaalista kanssakäymistä määrätyillä, toisiaan seuraavilla vaiheilla, sillä kunkin ihmisen kokemus ja olemus rakastelussa/seksissä/yhdynnässä on hyvin yksilöllinen.


Esileikki



Esileikki-sanalla tässä yhteydessä viitataan luovaan ja itsetarkoitukselliseen seksuaaliseen kanssakäymiseen. Käytännössä luovuuden tulisi antaa rikastaa seksuaalista kanssakäymistä jatkuvasti kaikissa seksuaalisen kohtaamisen vaiheissa. Aisteja ja mielikuvitusta ruokkivaa tunnelmaa voi rikastaa esim. musiikilla, ruoalla, tuoksuilla, elokuvan katsomisella jne. Mielikuvituksella ei ole rajoja.

Viestitämme ajatuksiamme ja tunteitamme sanojen ohella myös ruumillamme. Tahtomattaankin ruumiin kieli, eleet ja ilmeet kertovat esim. sisäisestä tunnetilastamme. Ihmisten seksuaaliset tunteet ja tarpeet voivat näin saada lisää kiihoketta myös toinen toisiltaan. Näin kumpikin ohjaavat toinen toistaan tunnustellen ja kokeillen sekä löytäen sen, mikä juuri sillä hetkellä tuntuu molemmista mukavalta. Kumppanien keskinäinen seksuaalinen kohtaaminen ja emotionaalisen intimiteetin kokeminen edellyttävät molemminpuolista herkkyyttä ja valmiutta antautua koskettamaan sekä avautua kosketettavaksi. Tällaisen ilmapiirin vallitessa ei sillä ole väliä, kumpi tekee aloitteen seksuaaliseen kanssakäymiseen.


Seksuaalinen kiihottuminen



Seksuaalinen kiihottuminen on ajatusten, tunteiden ja aistimusten yhdessä virittämää valmiutta kokea ja tuottaa kokonaisvaltaista mielihyvää itselle ja/tai toiselle. Seksuaalinen halu (tai himo) voi kasvaa ruumin aistimusten tai mielikuvien kautta. Tällöin elimistö herää mielihyvän kokemiseen mm. siten, että sydämen rytmi kiihtyy, syljen eritys lisääntyy ja kaikki aistit ikään kuin valpastuvat.

Seksuaaliseen kiihottumiseen vaikuttavat kaikki aistimme, kokemuksemme, ajatuksemme ja tunteemme. Näin ollen seksuaalinen halu muuttuu tilanteiden ja (seksuaalisen) kanssakäymisemme mukaan. Kukin meistä on yksilöllinen myös siinä suhteessa, minkä kokee miellyttävänä. Omiin mieltymyksiin voi tutustua esim. itsetyydytyksen kautta. Tällä tavoin koettu (ruumiillinen) mielihyvä syntyy kosketuksen kautta.

Ei vain sukupuolielimet, vaan ihmisen koko ruumis on seksuaalisesti aistiva ja viestivä kokonaisuus. Onkin sanottu, että meidän suurin sukupuolielimemme on iho. Iholta löytyvät niin naisen kuin miehenkin seksuaalisesti tärkeimmät herkät paikat, joita sanotaan erogeenisiksi alueiksi. Näitä ovat ylävartalossa esim. huulet, nenä, otsa, ohimo, korvalehti, niska, kaula ja rinta. Alavartalolla erogeenisesti herkät alueet ovat esim. kylkikaaret sekä lantion ja pakaroiden seutu, peräaukko ja sen ympäristö, reisien sisäpinnat, polvitaipeet ja jalkapohjat.


Naisen kiihottuminen


Naisella seksuaalinen kiihottuminen voi aiheuttaa mm. seuraavia fysiologisia muutoksia ruumiissa. Nännien päät saattavat nousta hieman koholle. Verentungos sukupuolielimissä voi puolestaan aiheuttaa niiden turpoamisen ja kostumisen. Myös ihon väri saattaa muuttua paikoitellen punertavammaksi ja sydämen sykkeen noustessa, myös hengitys voi kiihtyä.



Kiihottuessa naisen häpykielen terska paisuu ja verentungos saa aikaan sen varren paksuuntumisen ja pitenemisen. Emätin kostuu, laajenee ja avartuu sekä sen seinämien väri muuttuu tummanpunaiseksi. Kohtu kohoaa ja sen rungon ärtyvyys lisääntyy. Synnyttämättömällä naisella ulommat häpyhuulet litistyvät, erkanevat ja kohoavat sivulle ylöspäin. Synnyttäneillä naisilla ulompien häpyhuulten läpimitta kasvaa verentungoksen lisääntyessä ja ne siirtyvät sivuille keskiviivasta. Sisemmät häpyhuulet paksuuntuvat ja venyvät pidentäen emätintä noin yhden cm verran. Rintojen nännit jäykistyvät ja suonikuviot korostuvat ja laajenevat. Ihon pinnalle ilmestyy täplikästä punoitusta. Lihasten jännittyneisyys lisääntyy ja saattaa ilmetä joitakin tahdottomia lihasnykäyksiä. Sydämen syke nopeutuu ja verenpaine nousee suorassa suhteessa kiihotuksen määrään.


Miehen kiihottuminen



Miehellä ruumis saattaa ilmentää seksuaalista kiihottuneisuutta mm. siten, että verenvirtaus lisääntyy sukupuolielimissä johtaen siittimen turpoamiseen ja erektioon sekä mahdollisesti myös kivesten ihon pingottumiseen. Miehen nännit voivat myös nousta hieman koholle. Samaten sydämen sykkeen kohoaminen johtaa hengityksen kiihtymiseen sekä tästä seuraten myös ihon värin ja lämpötilan muuttumiseen.



Miehellä siittimen verentungos lisääntyy ja siitä aiheutuu siittimen jäykistyminen l. erektio. Se voi välillä heiketä ja voimistua. Kivespussin iho paksuuntuu ja jännittyy ja kivespussi litistyy ja kohoaa. Kivekset kohoavat nivustaipeeseen siemennuorien lyhenemisen johdosta. Miehen nännit myös jäykistyvät ja lihakset jännittyvät ja saattavat nytkähdellä. Pulssi ja verenpaine kohoavat jännityksen lisääntyessä. Cowperin rauhaset erittävät kirkasta lima-ainetta muutaman tipan virtsaputken suulle (touhutipat). Iholle voi tulla täplikästä punaa.


Naisen orgasmi



Naisella orgasmi saa emättimen ulomman osan l. orgasmivyöhykkeen supistelemaan 0,8 sekunnin välein ja supistuksia tulee 5 – 12 kertaa. Kohdun runko myös supistelee ja niiden laajuus on suoraan verrannollinen orgasmin voimakkuuteen. Seksuaalisen punan aste riippuu orgasmin voimakkuudesta ja sitä esiintyy n. 75 prosentilla naisista. Lihasten tahdonalainen hallinta häviää ja eri lihasryhmissä tapahtuu tahattomia supistuksia ja kouristuksia. Peräaukon sulkijalihaksessa tapahtuu tahattomia supistuksia samanaikaisesti emättimen supistusten kanssa.


Miehen orgasmi



Miehellä orgasmi saa siittimen, eturauhasen ja rakkularauhasen sileän lihaksiston supistelemaan. Seksuaalinen puna levittyy iholle. Lihasten hallinta häviää ja tapahtuu tahattomia supistuksia ja kouristuksia. Peräsuolen sulkijalihas supistelee tahattomasti 0,8 sekunnin välein. Mies kokee orgasmin yleensä siemensyöksyn eli ejakulaation yhteydessä.
Vaikka seksuaalisuuteen ja seksiin liittyvät vaikeudet kuulostavat hankalilta, niistä selviytyminen on mahdollista. Aivan ensiksi on kuitenkin tiedostettava, että jokin asia on vinossa. On siis myönnettävä ongelma ja annettava itselle lupa pyrkiä selviytymään siitä. Näin tehtäessä ollaan jo menossa reippaasti eteenpäin.

Omatoimisesti on mahdollista hankkia tietoa, jota nykyään on todella paljon saatavilla. Oikealla tiedolla on ratkaiseva merkitys; asia saattaa selvitä jo tiedon avulla. Jos ihminen elää parisuhteessa, tulee keskustelu tilanteesta käynnistää myös kumppaneiden kesken. Joskus joutuu puhumaan kipeistäkin asioista, mutta lopputuloshan ratkaisee. Perustana on, että ei ole olemassa sellaista asiaa kuin "normaali yhdyntätiheys". Kaikki on normaalia; mikä ja miten usein tuntuu hyvältä. Kysymys on yksilöistä ja yhteisistä pelisäännöistä. Kaikilla ei ole kumppania, tai ehkä kumppanista ei jostain syystä ole keskustelutoveriksi. Tällaisessa tilanteessa ystävät, tuttavat tai saman asian kanssa kamppailevat ihmiset ovat hyviä kohteita asian pohdinnassa. Avoin keskustelu johtaa myös jo usein ratkaisuun.

Jos tiedon hankinta ja keskustelut eivät riitä, on syytä kääntyä erilaisten asiantuntijoiden puoleen. Meille suomalaisille ei ole kovinkaan helppoa tehdä niin, mutta toisaalta hyvä elämänlaatu on niin tärkeä asia, että uusiakin portaita tulisi kiivetä. Viime aikoina erilaiset tukimahdollisuudet ovat koulutuksen vuoksi lisääntyneet. Silti alan ammattilaisia on vielä suhteellisen vaikea löytää, ja uudet ammattinimikkeetkin ovat suurelle yleisölle vielä jonkin verran outoja. Tämän kirjan lopussa terveydenhuollon ammattilaisille tarkoitetussa osiossa
on tarkemmin määritelty alan käsitteistöä, mutta tässä on myös muutamia ehdotuksia.

Seksuaalisuuden ja seksin ongelmien asiantuntijoita ovat seksuaalineuvojat, seksuaaliterapeutit, kliiniset seksologit, pari- ja perheterapeutit, gynekologit ja urologit sekä vaikeimmissa tapauksissa myös mielenterveystoimistot ja niiden eri palvelumuodot.



Useilla seksuaalisilla suuntautumisryhmillä ja pienryhmillä on omia järjestöjä, jotka antavat tietoa ja tukea. Eri sairaus- ja vammaisryhmien järjestöihin kannattaa ottaa yhteyttä materiaalin, neuvonnan ja kuntoutuksen saamiseksi, ja tärkeitä tiedon sekä neuvonnan antajia ovat hoitavat lääkärit ja muu hoitoyhteisö. Suomessa toimivista alan ammattilaisista on tiedot ja yhteystiedot sivuilla www.sexpo.fi/ ja www.seksologinenseura.net/.



Lähde: Suuri Seksivälineopas - Sin City

Seksi on aikuisten leikkiäTorstai 18.10.2007 21:51

Vaikka yleinen suhtautuminen seksiin onkin muuttunut avoimemmaksi, se voi vieläkin olla vanhojen kaavojen mukaista varauksellista toimintaa. Ilo ja vapaus ovat jääneet löytymättä, ja koko hommasta on tullut totuttua, velvollisuudentuntoista puurtamista, josta kumpikaan osapuoli ei välttämättä nauti. Intohimo ja seikkailumieli ovat unohtuneet tai jääneet kokonaan löytymättä. Suhteen kummallakin osapuolella voi olla omia haaveita ja toiveita seksin suhteen, mutta asiasta ei kyetä puhumaan eikä toiveita esittämään. Usein on käytössä vain jäävuoren huippu tai vanha totuttu puutarhapolku. Odottamassa on koko valtava erotiikan mahdollisuuksien jäävuoren vedenalainen osa tai tutkimattomat, haravoimattomat, jo umpeen kasvavat puutarhan polut.

Näin ei tarvitsisi olla, sillä seksi on aikuisten leikkiä, johon voi liittää ilon, hymyn, huumorin, estottomuuden, naurun ja leikkikalut sekä nautinnon tuoksuvat mahdollisuudet ja tyydytyksen räiskyvän ilotulituksen. Leikin löytyminen ei ole mahdotonta. Ei edes kypsillä kymmenillä.



Omaa suhdettaan seksuaalisuuteen ja seksiin kannattaa miettiä ja sitä voi halutessaan myös parantaa. Rakastelemisen taitoa voi harjoitella. Rakastelun apuvälineitä voi ja saa käyttää, seksin apuvälineitä kutsutaan syystä seksileluiksi.



Lähde: Suuri Seksivälineopas - Sin City

Suhde seksiin on yksilöllinenTorstai 18.10.2007 02:43

Ihmisen suhde seksiin on yksilöllinen. Se on kuin sormenjälki; kahta samanlaista ei löydy. Seksistä puhuttaessa käsite normaaliudesta voidaan kokonaan unohtaa, sillä kaikki mikä tuntuu hyvältä ja tuottaa tyydytystä on sallittua, kunhan se sopii suhteen molemmille osapuolille. Seksiä voi mainiosti harrastaa myös soolona. Itsetyydytys eli autoerotiikka on turvallinen, terveellinen ja yleinen tapa purkaa seksuaalista jännitystä ja saada tyydytys sekä nauttia omasta kehostaan. Parhaimmillaan seksi on raikasta estottomuutta ja monipuolisuutta sekä nautintoa omasta ja toisen kehosta.

Seksi merkitsee jokaiselle ihmiselle erilaisia asioita. Se voi olla iloinen ja tärkeä juttu, mutta se voi olla eri syistä myös ahdistava, jopa pelottava kysymys. Suhde seksiin liittyy voimakkaasti ihmisen persoonallisuuteen, lapsuuteen, nuoruuteen, ihmissuhteisiin sekä kokemuksiin. Osalle ihmisistä seksi on tärkeää ja heillä on voimakas seksuaalisen tyydytyksen tarve.



Osalla ihmisistä seksin tarve on vähäinen. Jotkut ovat luontaisesti vähemmän seksuaalisia. Voimakkaan ja vähäisen halun väliltä löytyvät tietysti kaikki muutkin vaihtoehdot. Kaikki tarveasteet ovat normaaleja. Seksin toteuttamisen määrä vaihtelee yksilöllisesti ja elämäntilanteiden mukaan. Siihenkään ei ole olemassa mitään normiarvoja tai -lukuja. Jokainen voi ja saa harrastaa seksiä niin paljon tai vähän kuin haluaa. Toivottavaa tietysti on, että parisuhteessa elävien kohdalla tarpeen määrä olisi edes suunnilleen samanlainen.

Useilla ihmisillä on suhteessaan seksiin solmukohtia, rajoja ja kiellettyjä alueita. Osa niistä johtuu luonteesta, osa lapsuuden opeista ja osa vaikeista, satuttavista kokemuksista. Oli syy mikä tahansa, jokaisella on lupa olla juuri sellainen kuin on. Toista ihmistä ei saa pakottaa eikä painostaa seksiin, eikä kenenkään tarvitse ryhtyä siihen vastoin tahtoaan. Ihmisen keho on hänen yksinomaisuuttaan ja vain hänellä on siihen määräysvalta.



Lähde: Suuri Seksivälineopas - Sin City

Mitä seksi on?Tiistai 16.10.2007 20:46

Seksi on osa seksuaalisuutta. Sen avulla ihminen voi täyttää luontaisia seksuaalisia ja seksuaalisen tyydytyksen tarpeitaan, jatkaa sukua, nauttia toisen ihmisen läheisyydestä, saada ja antaa rakkautta sekä viestittää rakastamisesta. Toisaalta seksi voi olla myös hetken huumaa; kahden ihmisen kiihkeä, sitoutumaton hetki pelkän seksuaalisen intohimon tyydyttämiseksi. Seksi ei aina vaadi kumppania, sillä sitä voi toteuttaa myös yksin.

Vaikka seksi usein liitetäänkin vain sukupuolielinten alueella tapahtuvaksi yhdyntään ja orgasmiin johtavaksi toiminnaksi, kysymys on kuitenkin laaja-alaisemmasta asiasta. Seksuaalinen kanssakäyminen käynnistyy jo paljon ennen toiminnallista seksiä. Se herättelee aistit ja kehon tuntemukset toivomaan rakastelua ja tyydytystä. Herättely voi olla vaikkapa toisen tai itsen kanssa fantasiointi, eroottiset viestit, eroottinen keskustelu, paljon puhuvat katseet, aistillinen koskettelu, yhdessä saunominen tai kylpeminen. Kiihottavia asioita ei voi edes listata, sillä on täysin yksilöllistä, mikä asia saa ihmisen innostumaan.

Seksi on kokonaisuus. Se on yksi ihmisen psyykkisistä ja fyysisistä perusvieteistä ja tarpeista; siihen kuuluvat tunteet, positiivinen jännitys, rakkaus, viestien välittäminen, koskettelu, läheisyys, luottamus, mielikuvat ja nautinto. Hyvä ja tyydyttävä seksi laukaisee stressiä, lisää terveyttä ja mielenterveyttä ja kuuluu kiinteänä osana parisuhteisiin. Toisaalta ilmankin seksiä voi niin halutessaan elää täysipainoista elämää ja nauttia omasta naiseudestaan tai miehisyydestään.



Lähde: Suuri Seksivälineopas - Sin City

Miehen vaihdevuodet eli andropaussiSunnuntai 14.10.2007 14:53

Siirtymät ikäkausista toisiin saattavat joillakin ihmisillä tapahtua kasvukipujen saattelemana. Keski-iän henkisen muutosvaiheen aikana mies pohtii usein sukupuolisuuttaan ja seksuaalisuuttaan. Näihin pohdintoihin voivat antaa oman lisänsä esim. työpaineet, elimelliset sairaudet, kuten sydän- ja verisuonisairaudet tai tuki- ja liikuntaelinten sairaudet, jotka kaikki saattavat olla vaikuttamassa miehen seksuaalisuuteen ja sukupuolisuuteen. Ikääntyminen vaikuttaa myös hormonaaliseen toimintaamme. Eräs hormonaalisen toiminnan ikääntymiseen liitetyistä ilmiöistä on nk. miesten vaihdevuodet eli andropaussi (vrt. menopaussi naisilla). Tämä testosteroni-hormonin vähenemisestä johtuva tila vaikuttaa mm. miehen ruumiin toimintoihin ja psyykeen. Testosteronitasot onkin hyvä tarkistuttaa, mikäli miehellä esiintyy mm. mielialan laskua, ärtyisyyttä, pitkäaikaista väsymystä, aaltoina ilmenevää hikoilua, virtsaamisongelmia ja libidon sekä potenssin heikkenemistä. Testosteronin eritys voi vähentyä myös mm. ylipainon, runsaan tupakoinnin ja alkoholin käytön seurauksena. Toisaalta ikääntymisen myötä ruumis luonnollisestikin vanhenee ja monet mainituista muutoksista ovat näin myös luonnollisia, eikä niiden hoitaminen lääkevalmistein ole suinkaan aina välttämätöntä. Niinpä nämä muutokset voivat olla monelle miehelle sekä vaikea että vapauttava kokemus omaa sukupuolikokemustaan vastaavaan elämään myös seksuaalisuuden osa-alueella.

Vaihdevuosien sijaan tulisi kuitenkin puhua ennemminkin vuosikymmenistä, sillä testosteronitasot laskevat hitaasti: iän myötä. Tutkimuksen mukaan (Vermeulen, 2001) 75v miehen keskimääräinen kokonaistestosteroni -taso on 2/3 20–30 -vuotiaan miehen kokonaistestosteronitasosta. Vapaan testosteronin osuus ikääntyvällä miehellä on puolestaan keskimäärin vain 40 % nuoren miehen vapaan testosteronin tasosta. Ensimmäinen askel todetussa testosteronitasojen vajeessa olisikin lopettaa tupakointi ja liiallinen alkoholin käyttö sekä tarvittaessa laihduttaa. Ylirasitusta ja kiirettä tulisi myös mahdollisuuksien mukaan välttää. Seksuaalitoimintoja edistää mainittujen elintapojen muutosten lisäksi myös hyvä yleiskunto ja säännöllinen liikunta.

Hormonikorvaushoidon on havaittu vaikuttavan edullisesti mainitun vapaan testosteronitason alhaisen määrän tapauksissa. Hoidon on havaittu edistävän mm. libidoa, myönteistä mielialaa, energian tunnetta, yleistä hyvinvoinnin kokemista ja joitakin kognitiivisia toimintoja. Testosteroni-lääkitys parantaa myös kudosten insuliini-herkkyyttä ja vähentää LDL-kolesterolin osuutta veren kokonaiskolesterolipitoisuudessa sekä vaikuttaa elimistön rasvakudokseen vähentäen sitä erityisesti sisäelinten ympäriltä.

Hormonikorvaushoidon käytön sopivuutta tulee arvioida yksilöllisesti, mikäli miehellä on jokin eturauhassairaus. Tietyissä harvinaisissa veren koostumukseen, ylipainoon liittyvissä liitännäissairauksissa sekä joissakin harvinaisissa syövän muodoissa testosteroni-korvaushoito ei tule kysymykseen.

Naisen vaihdevuodet eli menopaussiLauantai 13.10.2007 03:21

Naisen munasarjoista erittyvä estrogeenihormoni saa aikaan kohdun limakalvon paksuuntumisen ja emättimen limaisuuden. Munasarjoista erittyvä progesteroni puolestaan aiheuttaa lopulta limakalvon rappeutumisen ja kuukautisvuodon. Kun munasarjat lakkaavat erittämästä näitä hormoneja, lakkaavat myös kuukautiset. Tätä ilmiötä kutsutaan menopaussiksi. Ennen kuukautisten lopullista poisjääntiä ne saattavat tulla harvakseltaan ja epäsäännöllisesti. Näitä vuosia kutsutaan vaihdevuosiksi. Estrogeenin vajaus saattaa aiheuttaa monille naisille ns. kuumia aaltoja (eli ihon kuumotusta ja hikoilua). Myös mieliala voi vaihdella rajustikin. Emättimen limakalvot saattavat kuivettua ja ohentua, mutta vaihdevuosien hormonikorvaushoito ja/tai paikallisesti käytettävät estrogeenivalmisteet poistavat näitä oireita tehokkaasti. Toiset naiset pitävät kuitenkin parempana sopeutua uudenlaiseen hormonitasapainoon ilman mainittuja valmisteita.

Menopaussin myötä munasarjat erittävät myös pieniä määriä miessukupuolihormonia, jota erittyy myös lisämunuaisesta. Nämä hormonit saattavat aktivoida myös seksuaalista halukkuutta ja moni nainen voikin kokea vaihdevuodet seksuaalisesti vapauttavana aikana. Toisaalta kuukautisten poisjääminen merkitsee sekä symbolisesti että myös käytännössä lisääntymisiän ohittamista. Ruumiillisten muutosten ohella tämä siirtymä koskee vaihdevuosi-ikäisen naisen seksuaalisuutta ja sukupuolisuutta myös kulttuurisella ja sosiaalisella tasolla. Ruumis ei enää voi kantaa ja ruokkia jälkeläisiä. Tämä voi olla monelle naiselle sekä vaikea että vapauttava kokemus omaa sukupuolikokemustaan vastaavaan elämään myös seksuaalisuuden osa-alueella.

Aikuisen miehen seksuaalisuusPerjantai 12.10.2007 16:56

Aikuisuuteen kasvaminen merkitsee miehelle kasvamista sukupuolisuuteen ja seksuaalisuuteen. Myönteinen suhde omaan sukupuolikokemukseen mahdollistaa miehelle usein myös oman seksuaalisuutensa hyväksymisen. Aikuisuuden myötä mies voi kypsyä oman elämänsä vastuunkantajaksi. Niinpä on tärkeää tunnistaa omia tarpeitaan, tunteitaan ja arvojaan sekä tuoda niitä julki.

Viimeistään aikuisuuden myötä mies selvittää suhdettaan myös parisuhteeseen ja/tai perheeseen. Mieheen niin kuin naiseenkin kohdistuu odotuksia, joita sekä lähipiiri että yhteiskunta saattavat ylläpitää. Omien vanhempien ja miehen lähipiirin perhemallit saattavat vaikuttaa osaltaan siihen, minkälaista parisuhdetta ja/tai perhettä mies itselleen toivoo tai on toivomatta. Perheen perustaminen voi mietityttää, varsinkin jos mies tiedostaa muuttuneen perhekulttuurin vaatimukset, muttei kenties ole omaksunut sellaista mallia, josta ammentaa eväitä omaan vanhemmuuteensa. Seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvalla miehellä taas voi olla heteroseksuaalisesti suuntautunutta miestä haastavampaa saada tukea parisuhteen ja/tai perheen rakentamiselle. Perhemuotojen moninaistuminen luo haasteiden ohella kuitenkin myös uusia malleja isyydelle ja vanhemmuudelle yleensä. Toisaalta myös työelämä asettaa miehille omat odotuksensa, sillä monelle miehelle omanarvontunne ja yhteiskunnan jäsenenä oleminen todentuvat edelleen pitkälti työelämän kautta.

Vastuu perhe-elämästä kuuluu molemmille kumppaneille ja tämän vastuun kantamisen tulisi lasten hankkimisen myötä näkyä myös perheen hoivavastuun kantamisena. Mies saattaa kuitenkin kokea monenlaisia tunteita sukupuolikokemuksensa ja arjen hänelle asettamien vaatimusten keskellä. Hoivan ja miehisyyden yhteensovittaminen voi tuntua haasteelliselta. Myös miehen seksuaalisuuteen liittyy paljon ennakko-odotuksia esim. seksin tarpeen ja määrän suhteen. Näillä kaikilla osa-alueilla on vaikutuksensa siihen, kuinka mies kokee itsensä seksuaalisena olentona. Arkikokemus seksuaalisuuden osalta on kuitenkin hyvin yksilöllinen: tunteet ja tarpeet vaihtelevat jo miehen elämäntilanteenkin mukaan. Aikuisuuteen kuuluu vapauden ja vastuun myötä kasvaminen omia ja toisten tarpeita huomioivaan elämään.

Elämisen taito on sitä, että tulee toimeen, oppii valitsemaan ja on rohkeutta elää tätä päivää. Elämän kulkuasi ei ratkaise niinkään se, mitä elämä tuo eteesi, vaan asenne, jonka sinä viet elämääsi. Tapahtumat eivät ratkaise elämää, vaan tapa, jolla mielesi näkee tapahtuneen.

Seksuaalinen elämäntaito on perustarve, johon kuuluu mm. hellyys, avoimuus ja turvallisuus. Tänä päivänä seksuaalisuus nähdään rakentavana ja todellisena voimavarana. Seksuaalista mielihyvää arvostetaan. Enää ei ole kyse vain fyysisestä vaan myös tunneorgasmista, jossa voi heittäytyä nautintoon yhdessä kumppanin kanssa ja saada mielihyvää siitäkin, että kumppani nauttii. Tärkeää on siis opetella nauttimaan seksuaalisuudesta sellaisena kuin se kunakin hetkenä ja ajanjaksona elämässä näyttäytyy ja onnistuu. Nykymeno ruokkii seksittömyyttä ja haluttomuutta. Myöhäisleffasta on tullut keskinäisen erotiikan korvike. Pelkkä yhdyntäkeskeisyys ohjaa meitä suoriutumaan, ei välttämättä nauttimaan. Nautintoon kuuluu myös joutilaisuus, mutta se on usein hukassa. Ei osata nauttia toisen läsnäolosta ja kosketuksesta, ei keskitytä toiseen.

Keski-ikään tullessa miehen käsitys itsestään on yleensä saanut varmuutta ja vahvistusta mm. työelämän ja mahdollisen parisuhteen kautta. Monella miehellä on tällöin myös vakiintunut asema työelämässä ja ”elämä rullaa tuttuun tahtiin”. Mikäli mies elää heterosuhteessa, voi hänen ikäluokkaansa kuuluva kumppani alkaa läpikäydä vaihdevuosien muutoksia, joiden myötä myös kumppanin seksuaalinen aktiivisuus voi laskea. Miehelle tämä muutos voi olla vaikeaa, myös siitä syystä että erilaisten tarpeiden yhteen sovitteleminen saattaa aiheuttaa ristiriitoja parisuhteeseen.

Mies saattaa alkaa pohtia keski-ikään tullessaan, onko hän saavuttanut sen, mitä elämältä on halunnut ja onko esim. mahdollinen parisuhde sellainen, mitä mies kokee haluavansa ja tarvitsevansa. Omien vanhempien vanheneminen saattaa suunnata miehen ajatuksia vanhenemiseen ja elämän pohtimiseen yleisemminkin. Myös mahdollinen vanhemmuus lasten kasvaessa saattaa muuttaa miehen suhdetta seksuaalisuuteensa ja sukupuolisuuteensa. Sosiaalisen elämän haasteet ja mahdollisuudet heijastelevat seksuaalielämään & miehen sukupuoli-identiteettiin ja toisinkin päin. Keski-iässä mies onkin usein tietoinen elämänsä vakiintumisesta. Tästä syystä mies saattaa kokea myös tarvetta muuttaa arkeaan tavalla tai toisella.

Keski-ikä tuo miehen seksuaalisuuteen muutoksia myös ruumiintoimintojen kautta. Seksuaalinen halu voi ilmaantua entistä harvemmin ja kiihottuminen ottaa enemmän aikaa. Myös potenssi voi alkaa heiketä ja erektioiden voima sekä kesto vähenevät. Toisaalta miehellä voi olla elämänkokemuksensa myötä ymmärrystä ja tunnekyvykkyyttä, joilla rikastaa eroottista ja seksuaalista elämäänsä ennen kokemattomin tavoin.

Puhuminen on perinteinen ja edelleen toimiva malli ratkaista ongelmia, mutta ei pidä unohtaa konkreettisia tekojakaan. Olemassa ei ole huonoja rakastajia ja haluttomia naisia, on yleensä vain luvattoman huonoa kommunikointia. Jokainen on kuitenkin viime kädessä vastuussa omasta ilmaisustaan ja myös omasta nautinnostaankin.