IRC-Galleria

Tiedot

Luokittelu
Harrastukset
Perustettu
16.12.2005
Tilastot
Käyntejä: 2447 (1.7.2008 alkaen)
Koko
42 jäsentä
Tyttöjä: 26 (62 %)
Poikia: 16 (38 %)
Keski-ikä
29,8 vuotta
Otos: 22 jäsentä
Tyttöjen keski-ikä: 29,0 vuotta
Poikien keski-ikä: 32,1 vuotta

Jäsenet (42)

piichuPalkkasotilasprospervive^_jerk_diodiSaMppaaa^^-viiiviii-DeliriumAndragoraellllll-horrorx-pahisstaistelulahnaJANIBOYZHojBruden[_RoniH_]
« Uudemmat - Vanhemmat »

DeeveriKirouksen ja kirkon etymologiaLuonut: DeeveriKeskiviikko 13.08.2014 03:19

Sain kysymyksen:
Juontuuko suomenkielen sana "kirous" sanasta "kirkko"?


Kirous on substantiivimuoto verbistä kirota, jonka sanavartalo on kiro-.

Kirota on vanha itämerensuomalainen sana. Inkerin kielen kero on kiro ja kirosana, kerota on kirota. Karjalan kirota tarkoittaa kiroamista, sadattelemista, haukkumista, moittimista, sättimistä, solvaamista ja torumista. Lyydin kirota on torumista, haukkumista, moittimista ja sättimistä.. Vepsän kirota on sama kuin suomessa, samoin vatjan tsirota. Viron kiruda tarkoittaa kiroilua ja noitumista.

(http://sana-analyysi.blogspot.fi)

Sana “kirkko” on mahdollisesti peräisin kreikan kielen adjektiivista “kyriakon” tai “kyriake”, Herran (oma). Toinen mahdollisuus on, että sana tulee keltin kielen sanasta “kyrk”, joka on skotlantilaisten lähetyssaarnaajien kautta kulkeutunut germaanisiin maihin, missä sitä on alettu yleisesti käyttää. Romaanisissa kielissä on sitä vastoin säilynyt kreikan kielen, Uudessa Testamentissa esiintyvä sana “ekklesia”. On tuskin mahdollista, että kreikan “kyriakon” (Herralle kuuluva / Herran huone) olisi aivan kuin siirtynyt suoraan germaanisiin kieliin ohi romaanisten kielten. Keltin kielen sana “kyrk” merkitsee rajattua, aidattua, ja kielellisesti se liittyy latinan sanaan “circus”.

Raamattu käyttää nimitystä seurakunta eikä kirkko. Kirkko käsite ja sana ei siis kuulu Raamatun oman ilmoitukseen, vaan on ihmisten myöhemmin keksimä. Kirkko sana näki päivänvalon 150 jKr. Jeesuksen ja apostolien sanavarastoon ei kirkko sana kuulunut, eivätkä he koskaan sitä sanaa käyttäneet, eikä sitä sanaa löydy Uuden testamentin alkuteksteistä.

(Lähteenä mm. Veijo Meri, Sanojen synty.)

Näin ollen ei ole mitään viitteitä, että kirkko ja kirous olisivat samaa alkuperää. Kirkon ja sirkuksen yhteys on huvittava, mutta toisaalta turha siitä on irvailla. Raamatussa neuvottiin perustamaan seurakuntia, ei ”sirkuksia” eli kirkkoja.

Tutkin myös englanninkielisen curse sanan etymologiaa. Sieltäkään ei löytynyt tukea sille, että kirous ja kirkko (tai risti) olisi lähtöisin samasta kantasanasta.

curse (n.)

late Old English curs "a prayer that evil or harm befall one," of uncertain origin, perhaps from Old French curuz "anger," or Latin cursus "course." Connection with cross is unlikely. No similar word exists in Germanic, Romance, or Celtic. Curses as a histrionic exclamation is from 1885. The curse "menstruation" is from 1930. Curse of Scotland, the 9 of diamonds in cards, is attested from 1791, but the origin is obscure.

curse (v.)

Old English cursian, from the source of curse (n.). Meaning "to swear profanely" is from early 13c. Related: Cursed; cursing.

(http://www.etymonline.com/index.php?term=curse)

Word Origin and History for curse Expand

O.E. curs "a prayer that evil or harm befall one," of uncertain origin, perhaps O.Fr. curuz "anger," or L. cursus "course." Connection with cross is unlikely. No similar word exists in Gmc., Romance, or Celtic. Meaning "to swear profanely" is from c.1230. Curses as a histrionic exclamation is from 1885. The curse "menstruation" is from 1930.

(Online Etymology Dictionary, © 2010 Douglas Harper)

Aiheesta englanniksi:
http://epublications.uef.fi/pub/URN_NBN_fi_joy-20070009/URN_NBN_fi_joy-20070009.pdf

Maraiajou tsikaakooLuonut: MaraiaTorstai 23.07.2009 23:59

Otsassani jöpöttää koreasti maamerkki, kun wacomini idiotismivärinään selvisi syy. Uusi näyttö is needed urgently. HIENOA. Assemblyihin on reilu viikko ja kuva vaatii työtä, joten pitäisi jostain yskäistä pari satasta ja vielä kantaa retuuttaa kotiin uusi näytönperkele.

Voi miten siistiä.
Onneksi saan värinän minimoitua jos painan paljaat varpaani koneen sivustaa vasten.
Talk about performance art.

Voi jumalauta. Miten aina pari viikkoa ennen Assyja tää kone keksii jonkun lisähaasteen.
Ihan ku joku Selviytyjiin kehitetty uus mahtava juonenkäänne joka kääntää pelin täysin ympäri.

Mutta meillä on uusi ihana patja, joka ainakin helpottaa tuskaa nukkuessa. Kun nyt sen saisi kaivettua esiin kaiken tuon pyykkivuoren alta.

Ärrärrärrärrärrärr

LiPPe`[Ei aihetta]Luonut: LiPPe`Keskiviikko 11.03.2009 17:06

sain lumipesun koulun jälkeen ja kiroilin koko kotimatkan henalle :DDDD

Rasvahappo[Ei aihetta]Luonut: RasvahappoKeskiviikko 28.01.2009 20:07

http://www.youtube.com/watch?v=MusQqQVvuFQ&e

herrajumala mä nauran tälle....
« Uudemmat - Vanhemmat »