IRC-Galleria

Tiedot

Luokittelu
Muut
Perustettu
28.11.2007
Tilastot
Käyntejä: 27351 (1.7.2008 alkaen)
Kommentteja: 12
Koko
279 jäsentä
Tyttöjä: 157 (57 %)
Poikia: 122 (43 %)
Keski-ikä
33,0 vuotta
Otos: 85 jäsentä
Tyttöjen keski-ikä: 33,2 vuotta
Poikien keski-ikä: 32,8 vuotta
Ylläpitäjä
Netari
Valvojat
-celeb-, Netari, Netard, Netariharkkari2, Onervankukka, Ninnuliina, nekkumato, Suunta-ohjaaja, Bolgerina, syaanisilli, NetariAnsku, SlowBro

Jäsenet (279)

MedianuottaNetardmambuTinsuMariteeniKevinTNetariAnskuElluuuu^^EpeDelius_heidomoPIPPELSSÖNToffoliinaelämäsi_diilijjemppuuSaaruliAleks``
« Uudemmat -
Ajatteletko koskaan arjen ”pieniä” ostoksia, joita tulee lähes päivittäin tehtyä? Niitä ovat esimerkiksi kahvikupillinen tai limupullo päivässä. Ajattelet, ettei pari euroa sinne tänne päivässä ole mitään. Entäpä, jos jättäisit limun päivässä esimerkiksi viikonlopun herkkutuokioon? Säästäisit noin 10 euroa joka viikko, joka olisi kuukaudessa jo 40 euroa. Rahaa jäisi moneen muuhun kivaan, esimerkiksi vaatteiden ostamiseen tai ulkomaan matkoihin tarpeeksi kauan säästettynä.

Vaatteiden ostossakin on suositeltavaa olla tarkka. Mieti, tarvitsetko välttämättä juuri sitä 30 euron paitaa, vai tyytyisitkö ehkä hieman erityyppiseen 10 euron paitaan? Jos todella haluaa ostaa kalliimman vaatekappaleen tai esineen, kannattaa laittaa rahaa säästöön. Mahdollisesta viikkorahasta voi laittaa tietyn summan talteen ja pian olet säästänytkin tarpeeksi rahaa haluamaasi asiaan. Asian eteen olisi siis hyvä nähdä vaivaa jo nuoruusiässä.
Mieti siis, onko ostoksesi todella välttämätön juuri nyt ja kuluta rahaa sen verran, mitä sinulla on varaa kuluttaa.



Ruokaan menee helposti paljon rahaa, varsinkin jos tulee syötyä ulkona useasti. Päivittäinen ulkona syönti tulee paljon kalliimmaksi kuin kotona kokatun ruuan syönti. Niinpä kannattaa tehdä itselleen eväät ainakin kerran tai kaksi viikossa. Se säästää kuukaudessa jo rutkasti rahaa.

Rahan lainaamista kannattaa miettiä harkiten. Onko sinulla tarkka suunnitelma siitä, miten maksat velkasi takaisin? Velat saattavat kertyä pahoiksi ongelmiksi ja niitä on vaikeampi tulevaisuudessa muuttaa. Älä siis elä varojesi yli ja lainaa vain sen verran, mitä olet valmis maksamaan takaisin.

Ostaessasi kallista ostosta kannattaa ottaa selvää, onko mainoksessa puhuttu täysin totta. On hyvä etsiä netistä ennakkotietoa tuotteesta ja muiden ihmisten kokemuksista. Jos ostoksesi ei toimi tai menee heti rikki, raha on tuhlattu turhuuteen.

Puhu rahasta –messuilla osallistuin useampaan työpajaan. Työpajat saivat minut pohtimaan omaa rahankäyttöäni ja muutin heti pienellä askeleella omaa rahan tuhlaustani. Muistakaa, että kotoa lähtiessäsi on hyvä sammuttaa kaikki valot, sillä ne kuluttavat sähköä. Lamppuja ja televisiota ei tulisi pitää päällä, ellei niitä tarvitse sillä hetkellä. Julkisilla liikkuminen on myös huomattavasti edullisempaa kuin omalla autolla meneminen. Siis jos ei ole kiire minnekään, julkisilla liikkuminen kannattaa. Suomessa hanavesi on ilmaista, joten turha sitä on kalliilla kaupasta ostaa, ellei tarve ole välttämätön.

Messuilla kerrottiin myös kirpparien hyödystä. Jos rohkenee luopumaan vanhoista vaatteista, joita ei tule käytettyä, on mahdollista tienata niistä rahaa kirpputorien kautta. Älä siis heitä vanhoja vaatteita roskiin, vaan hyödynnä niitä rahan suhteen.

Uskalla puhua rahasta esimerkiksi läheisillesi. Rahasta puhuminen auttaa tulemaan sinuiksi rahan kanssa, jolloin sen tuhlaustakin on helpompi käsitellä.

Talvisin terveisin,
TETtiläinen Anna

Välineitä taloudenhallintaan:
https://penno.fi/home - Penno arvioi tulojesi ja menojesi perusteella, paljonko sinulla on rahaa käytettävissä kuukautta kohti. Penno myös kertoo, mihin rahasi menevät ja seuraa säästötavoitteesi etenemistä.

http://www.takuu-saatio.fi/ - Täältä löydät sekä Kysy rahasta chatin, Velkalinjan, että paljon tietoa taloudesta/velkajärjestelyistä.
Itselläni todettiin jo 1.luokalla lukihäiriö. Vaikkei lukihäiriöni ollut kovinkaan paha, haittasi se silti paljon tekstin tuottamista. Peruskoulussa eräs inhokki aineistani olikin nimenomaan äidinkieli, koska se oli niin kamalan vaikeaa. Ja tiedän, että en ole ainoa, jolle äidinkieli tai opiskelu ylipäätänsä on tuottanut ongelmia. Kannattaakin aina muistaa, että luki- ja oppimisvaikeudet ovat yleisiä ja niihin saa apua, kun sitä vain hakee.

Omaa lukihäiriötäni on hoidettu vuosien aikana useilla eri tavoilla, ehkäpä kaikkein mielenkiintoisin näistä oli lukihäiriöni hoitaminen musiikin avulla. Itselleni kaksoiskonsonantit olivat aikoinaan lähes mahdottomia ja monta kertaa sanasta kissa tulikin kisa täysin vahingossa. Lukihäiriötäni hoidettiin lähes kaksi vuotta sillä, että kuuntelin päivittäin 10 minuuttia juuri minulle räätälöityä instrumentaalista musiikkia. Hiljalleen noiden kahden vuoden aikana lukihäiriöni alkoi korjaantua – nykyään kissankin kirjoittaminen onnistuu ilman, että siitä tulisi kisa.

Nykyään kirjoitan todella sujuvasti, vaikka virheitäkin toisinaan tulee, mutta kellepä niitä ei silloin tällöin tulisi. Lukihäiriö tai mikä tahansa muu oppimiseen liittyvä ongelma ei siis missään nimessä estä sinua oppimasta asioita, mutta se voi joissain tilanteissa kyllä hidastaa. Ainakin siihen asti, että opit tunnistamaan juuri itsellesi parhaat tavat oppia.

Nykyään luki- ja oppimisvaikeuksiin on olemassa monenlaisia apukeinoja ja –välineitä, kuten tabletit, tietokoneet ja erilaiset oppimismenetelmät. Jokaisen kannattaakin etsiä itselleen parhaiten sopivia menetelmiä, jotka auttavat juuri sinua asioiden oppimisessa. Itselläni esimerkiksi paperille useilla eriväreillä tehdyt mind map:it toimivat loistavasti ja auttavat hahmottamaan kokonaisuuksia paremmin. Toisille taas tietokoneella asioiden kirjoittaminen voi olla huomattavasti käsin kirjoittamista helpompaa. Mieti, mikä auttaa juuri sinua oppimaan uusia asioita parhaiten? Testaa havaintokanavatestiä.

/Kaisa


3.-9.10 vietetään Eurooppalaista Dysleksiaviikkoa.
4.10 järjestämme Luki-chatin yhdessä Erilaisten oppijoiden kanssa, klo 17-20: www.suuntapalvelu.fi

OppimisvaikeuksistaTiistai 04.10.2016 16:13, 92 vastaajaa

3.-9.10 vietetään Eurooppalaista Dysleksiaviikkoa eli oppimisvaikeuksien viikkoa. 4.10 järjestämme Luki-chatin yhdessä Erilaisten oppijoiden kanssa, klo 17-20: http://www.suuntapalvelu.fi
Onko sinulla oppimisvaikeuksia?
Mitä/mikä?
  • Voit valita 7 vastausta.
Oletko saanut siihen apua/tukea?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Netissä jaetaan yhä enemmän kuvia ja riski kohdata mieltä hämmentävää kuvamateriaalia on merkittävästi lisääntynyt. Harmiton hakusana voi tuoda kuvaruudulle niin ihmisten kuin eläinten ja tappamista, kovaa pornoa sekä paljon muita kuvia tai videoita, joita ei haluaisi nähdä tai jotka ahdistavat.

Verkon kuvamaailma vaikuttaa meistä jokaiseen eri tavoin. Siksi on tärkeää miettiä, mitä kuvia kavereilleen jakaa tai näyttää. Kysymättä tai keskustelematta on vaikea arvioida, mitä toinen haluaa tai ei halua nähdä. Lisäksi kaveriporukassa voi olla hankala kieltäytyä katsomasta kuvia, mitä ei todellisuudessa haluaisi nähdä.

Suhtaudu internetin kuvamaailmaan kriittisesti

Internetin kuvamaailmaan tulee suhtautua kuin päivittäiseen aprillipäivään. Kaikki mitä näet ei ole välttämättä totta. Erityisesti seksuaalisen materiaalin tuottamisessa käytetään usein erilaisia tehokeinoja kiinnostavuuden lisäämiseksi. Ole kriittinen ja muista, että paljon tavallista ja arkista jätetään myös näyttämättä.

Älä myöskään jää yksin pohtimaan näkemääsi vaan juttele kuvista ja niiden herättämistä ajatuksista ja tunteista, olivat kuvat sitten totta tai eivät. www.riku.fi

Jokaisella on oikeus seksuaalisuuteen ja seksi on perustaltaan hyvää ja hauskaa.

Nuoruudessa luodaan usein käsitys siitä, mitä seksuaalisuus ja seksi ovat. Netin kuvamaailma antaa siitä vain yhden kapean näkökulman. Älä muodosta näkemäsi pohjalta käsitystä seksuaalisuudesta ja seksistä tai mikä seksin harrastamisen yhteydessä on sallittua, mitä sinulta toivotaan ja odotetaan.

Pidä hyvää huolta itsestäsi ja muista <3

Netin seksuaalinen kuvamaailmaTiistai 12.04.2016 10:41, 175 vastaajaa

Netissä jaetaan yhä enemmän kuvia ja riski kohdata mieltä hämmentävää seksuaalista kuvamateriaalia on merkittävästi lisääntynyt. Harmiton hakusana voi tuoda näytölle kuvia, joita ei haluaisi nähdä tai jotka ahdistavat.
Onko harmiton hakusana tuonut näyttöösi kuvia, joita et olisi halunnut nähdä?
Miten päädyit näkemään näitä kuvia?
Onko joku kaverisi tai tuttusi jakanut tai näyttänyt sinulle seksuaalisia kuvia?
Jos olet saanut kaveriltasi seksuaalisia kuvia, mitä teit?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Erilaiset verkkoympäristöt ja sovellukset tarjoavat tänä päivänä rajattomat mahdollisuudet sosiaaliseen kanssakäymiseen muiden ihmisten kanssa. Erilaisten sivustojen, yhteisöprofiilien, blogien, vlogien ja live-lähetysten kautta moni nuori laajentaa sosiaalista verkostoaan ja luo uusia tuttavuuksia ennestään tuntemattomien ihmisten kanssa. Parhaimmillaan tämä tuo lähelle ihmisiä, joiden kanssa reaalimaailmassa olisi vaikeaa tai jopa mahdotonta pitää yhteyttä.


Vihan vallassa

Kielteiset tunteet saavat ihmisistä joskus turhan vahvan otteen, erityisesti silloin jos tulee loukatuksi tai satutetuksi. Näissä tilanteissa mieleen voi hetkellisesti nousta ajatus kostosta ja äärimäisen huonoja ideoita tämän toteuttamiseksi. Pahimmillaan hetken mielijohteesta verkkoon voidaan ladata inhottavia kommentteja, äärimmäisiä mielipiteitä, epäsopivia kuvia tai muuta epäasiallista materiaalia.

Materiaalin julkaisu verkossa vie vain sekunnin murto-osan, mutta leviämään lähtenyttä kommenttia tai kuvaa on vaikea ja joskus jopa mahdoton pysäyttää ja poistaa. Hetkellisesti hyvältä tuntunut kosto ei jälkeenpäin välttämättä tunnukaan hyvältä, vaan omaa toimintaa lähinnä hävetään. Mitä toiminnasta seuraa, riippuu paljolti siitä minkälaista kuvaa tai kommenttia vihansa vallassa ollut henkilö on julkaissut ja kuinka laajasti kuvat tai kommentit ovat mahdollisesti levinneet.

Kaikkea ei tarvitse sietää

Verkkomaailmassa ei tarvitse sietää kiusaamista, painostamista, ahdistelua eikä kiristämistä. Jos olet itse tai ystäväsi on joutunut verkossa kiusaamisen, häirinnän, huijaamisen, varkauden, ahdistelun tai muun mieltä painavan asian kohteeksi niin tule juttelemaan asiasta. Usein asian jakaminen jonkun kanssa jo auttaa, eikä mieltä painavien asioiden kanssa tarvitse pärjätä tai kannata jäädä yksin.

[Kyselyä ei löydy]


Tämän päivän trendi on näyttää hyvältä ja sporttiselta. Usein tähän yhdistyy vaatimus terveellisistä elämäntavoista, riittävästä liikunnasta, ravinnosta, levosta ja yöunista. Ulkonäkö- ja terveyspaineita on, mutta mistä löytää itseään parhaiten hyödyttävää tietoa?

Vaikka digitaalisen maailman ihmeet ja sosiaalinen media ovat varmasti yksi ihmiskunnan mahtavimmista keksinnöistä, voivat ne luoda myös paineita, ja vääränlaisia illuusiota siitä, miten asioiden kuuluisi olla.

Selfie, belfie, duckface...

Elämme kuvamaailmassa, missä verkkoon ladattavan kuvamateriaalin määrä ja käyttö on räjähdysmäisesti lisääntynyt. Lähes kaikki nuoret käyttävät digitaalista mediaa ja päivittäiset kuvamateriaalin katsomismäärät sekä itsetuotetun materiaalin lataamismäärät ovat massiiviset.

Muinaisuudessa on arki, missä koulukuva oli ainoa kuva, jota kavereille jaettiin. Tähän päivään verrattuna koulukuvauspäivä olikin vuoden ainoita päiviä, jolloin pelkästään ulkonäköön liittyvät seikat nousivat täysin ylitse kaiken. Tämän päivän nuoren täytyy näyttää hyvältä, joka päivä, joka tunti – joka minuutti.

Mitä minulle kuuluu?

Kysy itseltäsi miten voit ja reagoi saamaasi vastaukseen!
Nuoruuden kiireen ja hektisyyden keskellä on tärkeää välillä pysähtyä ja kysyä itseltä kuulumisia ja pohtia itseltä saamaansa vastausta. Vanhan sananlaskun mukaan Kysyvä ei tieltä eksy - pätee myös itsen kohdalla. Jos jokin asia mietityttää tai huolestuttaa, voi asiasta olla hyvä jutella myös ulkopuolisen kanssa. Kaikkiin kysymyksiin ei aina ole vastauksia, mutta usein jo asian jakaminen auttaa.


To be beautifull means to be yourself.
You don’t need to be accepted by others.
You need to accept yourself.
-Thich Nhat Hanh-

Näkyvillä 24/7?Torstai 23.04.2015 10:38, 348 vastaajaa

Elämme kuvamaailmassa, missä verkkoon ladattavan kuvamateriaalin määrä ja käyttö on räjähdysmäisesti lisääntynyt. Lähes kaikki nuoret käyttävät digitaalista mediaa ja päivittäiset kuvamateriaalin katsomismäärät sekä itsetuotetun materiaalin lataamismäärät ovat massiiviset.
Kuinka usein mietit ulkonäköösi liittyviä asioita?
Kuinka usein lataat kuviasi verkkoon?
Kuinka tärkeää on saada tykkäyksiä kuviisi?
Millaisia kuvia olisit valmis lataamaan saadaksesi tykkäyksiä?
  • Voit valita 4 vastausta.
Tiesitkö, että moni nuori pohtii ulkonäköön ja terveyteen liittyviä kysymyksiä?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

”Oon jutellut yhden tyypin kanssa netissä pidemmän aikaa. Aluksi sen jutut oli ihan harmittomia, sitten vähän rohkeempia. Kehut ja kommentit tuntu hyvälle. Nyt se sit heittää kaikkee inhottavaa, et ota vaatteet pois ja silleen. Mua ahistaa ihan hirveesti enkä pysty jotenkin lopettamaan tätä. Miks musta tuntuu näin pahalta?

Ihastuminen verkossa voi parhaimmillaan tuntua hyvältä ja suhteesta voi muodostua tärkeä osa sosiaalista elämää. Joskus tilanne etenee kuitenkin täysin päinvastaiseen suuntaan ja mukavasti lähtenyt jutustelu vaihtuu epämiellyttävien viestien ja ahdistavien kuvien vastaanottamiseksi. Tällöin on tärkeä saada tilanteeseen apua.

Hävettää...

On varsin yleistä ja normaalia, että esimerkiksi seksuaalista ehdottelua tai kuvamateriaalia sisältäviä viestejä ei haluta näyttää omille vanhemmille. Asia usein hävettää ja ajatus vanhemman ”Enkö minä ole sanonut…”- ensireaktiosta ja mahdollisesta netinkäyttöön liittyvistä rangaistuksista voi hidastaa tai jopa estää kertomista.

Tämänkaltaisessa tilanteessa on tärkeä muistaa, että verkossa toimii turvallisia aikuisia, jotka ovat siellä nuoria varten. Esimerkiksi Rikosuhripäivystyksen nuorten chat ja Nuorten Exit tarjoaa apua tilanteissa, missä nuorella herää epäilys esimerkiksi keskustelukumppanin hämäristä tai laittomista tavoitteista.

Mitä tehdä?

Apua, ohjeistusta ja neuvoja on saatavilla, kun vain klikkaa itsensä edellä mainituille sivustoille.

Jos nettikeskustelut tai pyynnöt muuttuvat yhtäkkiä ahdistaviksi tai pelottaviksi niin klikkaa itsesi chattiin. Vaikean asian jakaminen on ensimmäinen askel kohti ongelman ratkaisua.

nekkumatoOpintotuki, asumislisä hä?Luonut: nekkumatoMaanantai 07.07.2014 19:13

Onneksi olkoon kaikille opiskelupaikan saaneille! Opintojen aloittamiseen liittyy monenmoista uutta asiaa: asunnon hankkiminen, uudet koulukirjat, koulutarvikkeet, vuokran maksaminen, netin hankkiminen sekä opinto- ja asumislisän hakeminen. Tämä tulee erityisen tärkeäksi niille, jotka muuttavat pois kotoa ja tarvitsevat rahallista tukea opiskeluun ja asumiseen.

Erilaisten kaavakkeiden täyttäminen ja asiakirjojen hankkiminen voi tuntua hankalalta ja niitä voi olla vaikea ymmärtää. Miten opintotukea haetaan? Mikä on opintotuki? Mikä sen hakemisessa on haastavaa? Tarvitsetko apua?

Tule juttelemaan, kysymään ja jakamaan omia kokemuksiasi asiasta Mantelichattiin 15.7. klo 16–18! Mukana chatissa on asiantuntijavieras Kelalta vastaamassa kysymyksiisi. Mukana myös tutut Pelastakaa Lasten vapaaehtoiset. www.mantelichat.fi

Opiskelijan tuesta ja etuuksista lyhyesti ja selkeästi:
http://www.kela.fi/documents/10180/1454076/Esite_Opiskelu_ja_asevelvollisuus_Kela.pdf/03f25842-3164-49c8-860b-416e9e29c099

Opiskeluun ja työnhakuun liittyvissä asioissa sinua auttaa myös Suunta-palvelu! Suunta on valtakunnallinen ja erityisesti 15–25-vuotiaille suunnattu chat-pohjainen ohjaus- ja neuvontapiste. Tarjoamme sinulle henkilökohtaista ohjausta virka-aikojen ulkopuolella riippumatta missä asut, kuka olet ja mitä teet. Koulutetut ja luotettavat ohjaajamme auttavat sinua kartoittamaan vaihtoehtoja - liittyivätpä ne sitten työhön, opiskeluun tai muuten vaan tulevaisuuden suunnitelmien selkiyttämiseen. www.suuntapalvelu.fi



Helsingin Sanomissa (7. 6.) käsiteltiin laajaa rikosvyyhtiä poikien seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Erityisesti kirjoituksen loppuosa kosketti syvästi. Siinä rikoksesta toipuva poika kertoi yhä muistavansa poliisin sanat: "Muista, että sinä et ole tehnyt mitään väärää." Pojan kertomus muistutti, miten tärkeäksi yksi yksittäinen lause voi muodostua rikostapahtumasta toipumisessa.

Seksuaalirikoksen uhriksi joutuneet nuoret syyttävät usein itseään tapahtuneesta. Työssäni Rikosuhripäivystyksessä lausahdukset "miten mä olin niin tyhmä", "idiootti kun lähdin" ja "tyhmä kun uskoin" ovat yleisiä.

Ihmisille on luontaista etsiä selitystä elämäntapahtumilleen. Pyrimme usein myös selkeyttämään kokemuksiamme luomalla niistä mahdollisimman järkevän tarinan. Syyttämällä itseään nuori ikään kuin selittää ja selventää itselleen hämmentävää ja satuttavaa rikosuhrikokemusta. Mikä tahansa selitys tapahtuman kulusta on parempi kuin kaoottinen, järjetön ja paha maailma.

Rikoksen uhrit muistavat usein tarkasti viranomaisten tai muiden auttavien ihmisten yksittäiset lausahdukset, äänenpainot ja teot tapahtumaan liittyen. Seksuaalisen väkivallan uhreja kohtaavien ammattilaisten ohjeistuksessa painotetaan rauhallisuutta, huolenpitoa ja myötätuntoa.

Tätä ohjeistusta noudattamalla ja keskittymällä rauhallisesti siihen, miten uhria kohtelee ja mitä asioita sanoo, voidaan parhaimmillaan mahdollistaa myönteinen muistijälki. Tämänkaltaiset viestit jäsentävät ja selkeyttävät jo itsessään rikostapahtumaa ja tukevat selviytymistä.

Seksuaalirikoksen uhrit voivat toipua kokemastaan. Uhrin lempeä ja huolehtiva kohtelu on tärkeää sekä toipumisen ensiaskelien aikana että matkalla uhrista selviytyjäksi. Meidän ammattilaisten tulee aina huolehtia, että omilla sanoillamme ja eleillämme tuemme tätä matkaa.



Väkivalta ja päihteiden käyttö kulkevat usein käsi kädessä. Poliisin mukaan väkivallan riski liittyy lähes aina tilanteisiin, missä käytetään paljon päihteitä. Koulujen päättymisviikonloppuna poliisi hävitti noin 2000 litraa alaikäisten alkoholijuomia. Määrät ovat vähentyneet edellisvuosista, mutta Suomi on edelleen kärkimaita nuorten humalahakuisen juomisen osalta.

Päihteiden käyttö heikentää kokonaisvaltaisesti ihmisen toimintakykyä. Päihtyneenä riidan kärjistymistä tai tilanteen kiristymistä voi olla vaikea huomata. Huomiokyvyn lasku voi johtaa myös siihen, että arviointikyky heikkenee ja mahdollinen vaaratilanne jää huomioimatta. Päihtyneenä kyky itsestä huolehtimiseen tai itsensä puolustamiseen on selkeästi huonompi kuin selvin päin.

Koulujen päättymisviikonlopun jälkeen uutisoitiin poliisin tekemistä sadoista lastensuojeluilmoituksista liittyen alaikäisten päihteiden käyttöön. Nuorille lastensuojeluilmoitus ja sen mahdolliset seuraukset eivät ole selkeitä ja yhdistyvät usein vääriin mielikuviin esimerkiksi sijoittamisesta. Päihtyneenä rikoksen uhriksi joutunut nuori voi turhaan pelätä ja luoda kauhuskenaarioita siitä, mitä oman juomisen paljastumisesta pahimmillaan seuraa. Väärät käsitykset lastensuojeluilmoituksen seurauksista voivat pahimmillaan johtaa tapahtuneen salaamiseen.

Nuoret myös syyllistävät itseään joutuessaan päihtyneenä rikoksen uhriksi. Häpeän ja syyllisyyden tunteet voivat vaikuttaa myös siihen, kertooko nuori tapahtuneesta tai uskaltaako hän tehdä rikosilmoitusta. RIKUn verkkokyselyn tulokset osoittavat, että päihtyneenä rikoksen uhriksi joutuminen on yhteydessä siihen, miten ja kenelle nuori kertoo tapahtuneesta.

Muista, että väkivallan tekijä on aina vastuussa teostaan eikä uhrin humalatila vähennä millään tavalla tekijän vastuuta. Jos sinulle on epäselvää tai jäit miettimään tapahtunutta ja sitä, onko kyseessä rikos, niin asiasta kannattaa tulla kysymään ja keskustelemaan RIKU chatissa. Voit käydä keskustelua nimettömänä chatissa.

Neuvoja ja ohjeistusta rikoksen uhrille, uhriksi joutuneelle ystävälle tai rikosuhrin läheisille. Keskustelu ja kysymykset anonyymisti RIKU chatissa
Nettimaailma on kiinteä osa nuorten sosiaalista elämää. Suurin osa nuorista osaa suojella itseään ja toimia tehokkaasti häiritsevien tai ahdistavien kontaktiyritysten tai häirinnän osalta.

Toisaalta nuoret usein häpeävät saamiaan häiritseviä viestejä ja kommentteja ja liian moni nuori vaikenee kokemastaan.
Nuorten on tärkeä tietää miten toimia tai keneltä kysyä neuvoja tämänkaltaisissa tilanteissa.

Rikosuhripäivystyksen reaaliaikainen chat ja IRC-Galleria tarjoaa mahdollisuuden kysyä ja keskustella anonyymisti myös nettiin liittyvästä häirinnästä. Neuvoja voi kysyä niin itselle, kaverille tai muulle läheiselle.

Asiasta tulee tänään myös mielenkiintoinen ohjelma
Saalistajat verkossa - Katso tänään MOT YLE TV1 klo 20.00
« Uudemmat -