IRC-Galleria

Tiedot

Luokittelu
Muut
Perustettu
28.11.2007
Tilastot
Käyntejä: 27616 (1.7.2008 alkaen)
Kommentteja: 12
Koko
279 jäsentä
Tyttöjä: 157 (57 %)
Poikia: 122 (43 %)
Keski-ikä
33,1 vuotta
Otos: 85 jäsentä
Tyttöjen keski-ikä: 33,3 vuotta
Poikien keski-ikä: 32,9 vuotta
Ylläpitäjä
Netari
Valvojat
-celeb-, Netari, Netard, Netariharkkari2, Onervankukka, Ninnuliina, nekkumato, Suunta-ohjaaja, Bolgerina, syaanisilli, NetariAnsku, SlowBro

Jäsenet (279)

ToffoliinaDinskiMopufKorensurentoSopum`jesbuuuC_BTutkija_Ninaporo-erottelijaAnna-MollynekkumatoHele83Piksu95jooP_alillaHebbis
Erilaiset verkkoympäristöt ja sovellukset tarjoavat tänä päivänä rajattomat mahdollisuudet sosiaaliseen kanssakäymiseen muiden ihmisten kanssa. Erilaisten sivustojen, yhteisöprofiilien, blogien, vlogien ja live-lähetysten kautta moni nuori laajentaa sosiaalista verkostoaan ja luo uusia tuttavuuksia ennestään tuntemattomien ihmisten kanssa. Parhaimmillaan tämä tuo lähelle ihmisiä, joiden kanssa reaalimaailmassa olisi vaikeaa tai jopa mahdotonta pitää yhteyttä.


Vihan vallassa

Kielteiset tunteet saavat ihmisistä joskus turhan vahvan otteen, erityisesti silloin jos tulee loukatuksi tai satutetuksi. Näissä tilanteissa mieleen voi hetkellisesti nousta ajatus kostosta ja äärimäisen huonoja ideoita tämän toteuttamiseksi. Pahimmillaan hetken mielijohteesta verkkoon voidaan ladata inhottavia kommentteja, äärimmäisiä mielipiteitä, epäsopivia kuvia tai muuta epäasiallista materiaalia.

Materiaalin julkaisu verkossa vie vain sekunnin murto-osan, mutta leviämään lähtenyttä kommenttia tai kuvaa on vaikea ja joskus jopa mahdoton pysäyttää ja poistaa. Hetkellisesti hyvältä tuntunut kosto ei jälkeenpäin välttämättä tunnukaan hyvältä, vaan omaa toimintaa lähinnä hävetään. Mitä toiminnasta seuraa, riippuu paljolti siitä minkälaista kuvaa tai kommenttia vihansa vallassa ollut henkilö on julkaissut ja kuinka laajasti kuvat tai kommentit ovat mahdollisesti levinneet.

Kaikkea ei tarvitse sietää

Verkkomaailmassa ei tarvitse sietää kiusaamista, painostamista, ahdistelua eikä kiristämistä. Jos olet itse tai ystäväsi on joutunut verkossa kiusaamisen, häirinnän, huijaamisen, varkauden, ahdistelun tai muun mieltä painavan asian kohteeksi niin tule juttelemaan asiasta. Usein asian jakaminen jonkun kanssa jo auttaa, eikä mieltä painavien asioiden kanssa tarvitse pärjätä tai kannata jäädä yksin.

[Kyselyä ei löydy]


Tämän päivän trendi on näyttää hyvältä ja sporttiselta. Usein tähän yhdistyy vaatimus terveellisistä elämäntavoista, riittävästä liikunnasta, ravinnosta, levosta ja yöunista. Ulkonäkö- ja terveyspaineita on, mutta mistä löytää itseään parhaiten hyödyttävää tietoa?

Vaikka digitaalisen maailman ihmeet ja sosiaalinen media ovat varmasti yksi ihmiskunnan mahtavimmista keksinnöistä, voivat ne luoda myös paineita, ja vääränlaisia illuusiota siitä, miten asioiden kuuluisi olla.

Selfie, belfie, duckface...

Elämme kuvamaailmassa, missä verkkoon ladattavan kuvamateriaalin määrä ja käyttö on räjähdysmäisesti lisääntynyt. Lähes kaikki nuoret käyttävät digitaalista mediaa ja päivittäiset kuvamateriaalin katsomismäärät sekä itsetuotetun materiaalin lataamismäärät ovat massiiviset.

Muinaisuudessa on arki, missä koulukuva oli ainoa kuva, jota kavereille jaettiin. Tähän päivään verrattuna koulukuvauspäivä olikin vuoden ainoita päiviä, jolloin pelkästään ulkonäköön liittyvät seikat nousivat täysin ylitse kaiken. Tämän päivän nuoren täytyy näyttää hyvältä, joka päivä, joka tunti – joka minuutti.

Mitä minulle kuuluu?

Kysy itseltäsi miten voit ja reagoi saamaasi vastaukseen!
Nuoruuden kiireen ja hektisyyden keskellä on tärkeää välillä pysähtyä ja kysyä itseltä kuulumisia ja pohtia itseltä saamaansa vastausta. Vanhan sananlaskun mukaan Kysyvä ei tieltä eksy - pätee myös itsen kohdalla. Jos jokin asia mietityttää tai huolestuttaa, voi asiasta olla hyvä jutella myös ulkopuolisen kanssa. Kaikkiin kysymyksiin ei aina ole vastauksia, mutta usein jo asian jakaminen auttaa.


To be beautifull means to be yourself.
You don’t need to be accepted by others.
You need to accept yourself.
-Thich Nhat Hanh-

Näkyvillä 24/7?Torstai 23.04.2015 10:38, 348 vastaajaa

Elämme kuvamaailmassa, missä verkkoon ladattavan kuvamateriaalin määrä ja käyttö on räjähdysmäisesti lisääntynyt. Lähes kaikki nuoret käyttävät digitaalista mediaa ja päivittäiset kuvamateriaalin katsomismäärät sekä itsetuotetun materiaalin lataamismäärät ovat massiiviset.
Kuinka usein mietit ulkonäköösi liittyviä asioita?
Kuinka usein lataat kuviasi verkkoon?
Kuinka tärkeää on saada tykkäyksiä kuviisi?
Millaisia kuvia olisit valmis lataamaan saadaksesi tykkäyksiä?
  • Voit valita 4 vastausta.
Tiesitkö, että moni nuori pohtii ulkonäköön ja terveyteen liittyviä kysymyksiä?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

”Oon jutellut yhden tyypin kanssa netissä pidemmän aikaa. Aluksi sen jutut oli ihan harmittomia, sitten vähän rohkeempia. Kehut ja kommentit tuntu hyvälle. Nyt se sit heittää kaikkee inhottavaa, et ota vaatteet pois ja silleen. Mua ahistaa ihan hirveesti enkä pysty jotenkin lopettamaan tätä. Miks musta tuntuu näin pahalta?

Ihastuminen verkossa voi parhaimmillaan tuntua hyvältä ja suhteesta voi muodostua tärkeä osa sosiaalista elämää. Joskus tilanne etenee kuitenkin täysin päinvastaiseen suuntaan ja mukavasti lähtenyt jutustelu vaihtuu epämiellyttävien viestien ja ahdistavien kuvien vastaanottamiseksi. Tällöin on tärkeä saada tilanteeseen apua.

Hävettää...

On varsin yleistä ja normaalia, että esimerkiksi seksuaalista ehdottelua tai kuvamateriaalia sisältäviä viestejä ei haluta näyttää omille vanhemmille. Asia usein hävettää ja ajatus vanhemman ”Enkö minä ole sanonut…”- ensireaktiosta ja mahdollisesta netinkäyttöön liittyvistä rangaistuksista voi hidastaa tai jopa estää kertomista.

Tämänkaltaisessa tilanteessa on tärkeä muistaa, että verkossa toimii turvallisia aikuisia, jotka ovat siellä nuoria varten. Esimerkiksi Rikosuhripäivystyksen nuorten chat ja Nuorten Exit tarjoaa apua tilanteissa, missä nuorella herää epäilys esimerkiksi keskustelukumppanin hämäristä tai laittomista tavoitteista.

Mitä tehdä?

Apua, ohjeistusta ja neuvoja on saatavilla, kun vain klikkaa itsensä edellä mainituille sivustoille.

Jos nettikeskustelut tai pyynnöt muuttuvat yhtäkkiä ahdistaviksi tai pelottaviksi niin klikkaa itsesi chattiin. Vaikean asian jakaminen on ensimmäinen askel kohti ongelman ratkaisua.

nekkumatoOpintotuki, asumislisä hä?Luonut: nekkumatoMaanantai 07.07.2014 19:13

Onneksi olkoon kaikille opiskelupaikan saaneille! Opintojen aloittamiseen liittyy monenmoista uutta asiaa: asunnon hankkiminen, uudet koulukirjat, koulutarvikkeet, vuokran maksaminen, netin hankkiminen sekä opinto- ja asumislisän hakeminen. Tämä tulee erityisen tärkeäksi niille, jotka muuttavat pois kotoa ja tarvitsevat rahallista tukea opiskeluun ja asumiseen.

Erilaisten kaavakkeiden täyttäminen ja asiakirjojen hankkiminen voi tuntua hankalalta ja niitä voi olla vaikea ymmärtää. Miten opintotukea haetaan? Mikä on opintotuki? Mikä sen hakemisessa on haastavaa? Tarvitsetko apua?

Tule juttelemaan, kysymään ja jakamaan omia kokemuksiasi asiasta Mantelichattiin 15.7. klo 16–18! Mukana chatissa on asiantuntijavieras Kelalta vastaamassa kysymyksiisi. Mukana myös tutut Pelastakaa Lasten vapaaehtoiset. www.mantelichat.fi

Opiskelijan tuesta ja etuuksista lyhyesti ja selkeästi:
http://www.kela.fi/documents/10180/1454076/Esite_Opiskelu_ja_asevelvollisuus_Kela.pdf/03f25842-3164-49c8-860b-416e9e29c099

Opiskeluun ja työnhakuun liittyvissä asioissa sinua auttaa myös Suunta-palvelu! Suunta on valtakunnallinen ja erityisesti 15–25-vuotiaille suunnattu chat-pohjainen ohjaus- ja neuvontapiste. Tarjoamme sinulle henkilökohtaista ohjausta virka-aikojen ulkopuolella riippumatta missä asut, kuka olet ja mitä teet. Koulutetut ja luotettavat ohjaajamme auttavat sinua kartoittamaan vaihtoehtoja - liittyivätpä ne sitten työhön, opiskeluun tai muuten vaan tulevaisuuden suunnitelmien selkiyttämiseen. www.suuntapalvelu.fi



Helsingin Sanomissa (7. 6.) käsiteltiin laajaa rikosvyyhtiä poikien seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Erityisesti kirjoituksen loppuosa kosketti syvästi. Siinä rikoksesta toipuva poika kertoi yhä muistavansa poliisin sanat: "Muista, että sinä et ole tehnyt mitään väärää." Pojan kertomus muistutti, miten tärkeäksi yksi yksittäinen lause voi muodostua rikostapahtumasta toipumisessa.

Seksuaalirikoksen uhriksi joutuneet nuoret syyttävät usein itseään tapahtuneesta. Työssäni Rikosuhripäivystyksessä lausahdukset "miten mä olin niin tyhmä", "idiootti kun lähdin" ja "tyhmä kun uskoin" ovat yleisiä.

Ihmisille on luontaista etsiä selitystä elämäntapahtumilleen. Pyrimme usein myös selkeyttämään kokemuksiamme luomalla niistä mahdollisimman järkevän tarinan. Syyttämällä itseään nuori ikään kuin selittää ja selventää itselleen hämmentävää ja satuttavaa rikosuhrikokemusta. Mikä tahansa selitys tapahtuman kulusta on parempi kuin kaoottinen, järjetön ja paha maailma.

Rikoksen uhrit muistavat usein tarkasti viranomaisten tai muiden auttavien ihmisten yksittäiset lausahdukset, äänenpainot ja teot tapahtumaan liittyen. Seksuaalisen väkivallan uhreja kohtaavien ammattilaisten ohjeistuksessa painotetaan rauhallisuutta, huolenpitoa ja myötätuntoa.

Tätä ohjeistusta noudattamalla ja keskittymällä rauhallisesti siihen, miten uhria kohtelee ja mitä asioita sanoo, voidaan parhaimmillaan mahdollistaa myönteinen muistijälki. Tämänkaltaiset viestit jäsentävät ja selkeyttävät jo itsessään rikostapahtumaa ja tukevat selviytymistä.

Seksuaalirikoksen uhrit voivat toipua kokemastaan. Uhrin lempeä ja huolehtiva kohtelu on tärkeää sekä toipumisen ensiaskelien aikana että matkalla uhrista selviytyjäksi. Meidän ammattilaisten tulee aina huolehtia, että omilla sanoillamme ja eleillämme tuemme tätä matkaa.



Väkivalta ja päihteiden käyttö kulkevat usein käsi kädessä. Poliisin mukaan väkivallan riski liittyy lähes aina tilanteisiin, missä käytetään paljon päihteitä. Koulujen päättymisviikonloppuna poliisi hävitti noin 2000 litraa alaikäisten alkoholijuomia. Määrät ovat vähentyneet edellisvuosista, mutta Suomi on edelleen kärkimaita nuorten humalahakuisen juomisen osalta.

Päihteiden käyttö heikentää kokonaisvaltaisesti ihmisen toimintakykyä. Päihtyneenä riidan kärjistymistä tai tilanteen kiristymistä voi olla vaikea huomata. Huomiokyvyn lasku voi johtaa myös siihen, että arviointikyky heikkenee ja mahdollinen vaaratilanne jää huomioimatta. Päihtyneenä kyky itsestä huolehtimiseen tai itsensä puolustamiseen on selkeästi huonompi kuin selvin päin.

Koulujen päättymisviikonlopun jälkeen uutisoitiin poliisin tekemistä sadoista lastensuojeluilmoituksista liittyen alaikäisten päihteiden käyttöön. Nuorille lastensuojeluilmoitus ja sen mahdolliset seuraukset eivät ole selkeitä ja yhdistyvät usein vääriin mielikuviin esimerkiksi sijoittamisesta. Päihtyneenä rikoksen uhriksi joutunut nuori voi turhaan pelätä ja luoda kauhuskenaarioita siitä, mitä oman juomisen paljastumisesta pahimmillaan seuraa. Väärät käsitykset lastensuojeluilmoituksen seurauksista voivat pahimmillaan johtaa tapahtuneen salaamiseen.

Nuoret myös syyllistävät itseään joutuessaan päihtyneenä rikoksen uhriksi. Häpeän ja syyllisyyden tunteet voivat vaikuttaa myös siihen, kertooko nuori tapahtuneesta tai uskaltaako hän tehdä rikosilmoitusta. RIKUn verkkokyselyn tulokset osoittavat, että päihtyneenä rikoksen uhriksi joutuminen on yhteydessä siihen, miten ja kenelle nuori kertoo tapahtuneesta.

Muista, että väkivallan tekijä on aina vastuussa teostaan eikä uhrin humalatila vähennä millään tavalla tekijän vastuuta. Jos sinulle on epäselvää tai jäit miettimään tapahtunutta ja sitä, onko kyseessä rikos, niin asiasta kannattaa tulla kysymään ja keskustelemaan RIKU chatissa. Voit käydä keskustelua nimettömänä chatissa.

Neuvoja ja ohjeistusta rikoksen uhrille, uhriksi joutuneelle ystävälle tai rikosuhrin läheisille. Keskustelu ja kysymykset anonyymisti RIKU chatissa
Nettimaailma on kiinteä osa nuorten sosiaalista elämää. Suurin osa nuorista osaa suojella itseään ja toimia tehokkaasti häiritsevien tai ahdistavien kontaktiyritysten tai häirinnän osalta.

Toisaalta nuoret usein häpeävät saamiaan häiritseviä viestejä ja kommentteja ja liian moni nuori vaikenee kokemastaan.
Nuorten on tärkeä tietää miten toimia tai keneltä kysyä neuvoja tämänkaltaisissa tilanteissa.

Rikosuhripäivystyksen reaaliaikainen chat ja IRC-Galleria tarjoaa mahdollisuuden kysyä ja keskustella anonyymisti myös nettiin liittyvästä häirinnästä. Neuvoja voi kysyä niin itselle, kaverille tai muulle läheiselle.

Asiasta tulee tänään myös mielenkiintoinen ohjelma
Saalistajat verkossa - Katso tänään MOT YLE TV1 klo 20.00


Suosittu, ei suosittu, suosittu, ei suosittu, suosittu…

On ihan ymmärrettävää, että joskus tulee mieleen julkaista jokin hieman rohkeampi kuva itsestä tai jakaa omia kuvia julkisesti. Tämä lisää tykkäysten määrä ja moni pitääkin sitä merkkinä suosiosta. Samalla tulee kuitenkin avatuksi ovi myös monille ikävyyksille. Julkisen ja kaikille avoimen profiilin tai kuvien kautta täysin tuntemattomat ihmiset saavat helposti käsiinsä materiaalia, joiden kautta nuorta voi kiusata, painostaa tai jopa kiristää.

Ilkeistä tai epämiellyttävistä kommenteista tai yhteydenotoista ei välttämättä aina haluta kertoa esimerkiksi vanhemmille. Joskus tämänkaltaisista asioista hävettää mainita jopa kavereille. Ilkeät tai hävyttömät viestit voivat lamaannuttaa ja vaikka itse ei olisi tehnyt mitään väärin niin häpeä ja pelko siitä, mitä muut sanovat voi vaientaa.

Harkitse ennen kuin ”kilikkaat”

Hetken mielijohteesta ja ajallisesti vain sekunnin murto-osan kestäneestä harmittomasta klikkauksesta voi näin ollen seurata ikävyyksiä. Omien kuvien ja juttujen avaaminen julkiseksi koko maailmalle ei välttämättä tuo toivottuja tykkäyksiä. Esimerkiksi kuvamateriaalien leviämistä netissä on hankala selvittää ja lähes mahdoton hallita.

Netti on osa normaalia arkea ja se on myös helppo ja mukava tapa olla yhteydessä toisiin ihmisiin. Toisaalta netissä tulee väistämättä kohdatuksi myös outoja ja epämiellyttäviä tilanteita ja asioita. Suurin osa meistä tietää miten suojella itseään tai miten toimia tehokkaasti häiritsevien tai ahdistavien kontaktiyritysten tai häirinnän osalta. Joskus vain helposti unohtuu, että turvalliselta kotisohvalta postatun julkisen kuvan käyttöä ja leviämistä on mahdotonta hallita.

Apua on saatavilla

Aina tulee eteen hankalia tilanteita, missä on tärkeä tietää mitä tehdä tai keneltä kysyä neuvoja. Rikosuhripäivystyksen chat tarjoaa mahdollisuuden kysyä ja keskustella anonyymisti tällaisessa tilanteessa. Meidän kanssa voit jutella asioista, mistä et syystä tai toisesta halua keskustella muiden kanssa.

Tule kysymään tai juttelemaan niin selvitetään yhdessä asiaa!
Voi myös tehtä testin RIKUn sivuilla, osaatko toimia netissä fiksusti ja turvallisesti


Alkoholi liittyy vahvasti suomalaiseen vapaa-ajan viettoon ja rentoutumiseen. Myös nuorten humalahakuinen juominen on varsin yleistä. Tarkasteltaessa nuorten rikoskäyttäytymistä ja uhrikokemuksia, fyysisen väkivallan kohteeksi joutuneista nuorista noin 25 prosenttia ilmoitti olleensa alkoholin vaikutuksen alaisena ja väkivallan tekijöistä jopa 40 prosenttia. Alkoholin käyttö voi altistaa sekä väkivallan tekoihin, että väkivallan uhriksi joutumiseen.

Turvataitoja opetetaan jo lapsuudesta lähtien. Lapsille muistutetaan, että tuntemattomien aikuisten kanssa ei saa jäädä keskustelemaan, eikä kenenkään tuntemattoman kyytiin saa nousta. Myös nettituttavuuksien tapaamisessa ohjeistetaan ottamaan aina joku ystävä mukaan ja sopimaan tapaaminen julkisissa tiloissa. Nuorille painotetaan ”kaveria ei jätetä”-asennetta ja täysi-ikäisille baariin lähtijöille muistutetaan, ettei baarista tule yksin lähteä kävelemään kotiin vaan mielellään ystävän kanssa ja vaikka taksilla. Vanhemmat ja muut nuorten kanssa toimivat aikuiset ohjaavat ja opettavat turvataitoja sekä tytöille että pojille.
Nuoria ohjeistetaan myös alkoholin käytön kanssa. Yleisesti tiedetään, että alkoholin runsas käyttö alentaa harkintakykyä ja päihtyneenä sekä pojat ja miehet, että tytöt ja naiset tekevät usein asioita, joita myöhemmin katuvat. Päihtymys lisää impulsiivisuutta ja alentaa kykyä arvioida tilanteita ja tapahtumia realistisesti. Humaltuneena myös virhearviointien riskit kasvavat.

Väkivallan tekijä on aina syyllinen väkivallan tekoon

Väkivallan tekijä on aina vastuussa teostaan riippumatta siitä, onko väkivalta henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa. Kenenkään henkilön humalatila ei oikeuta väkivallan käyttöön, oli sitten kyse rikoksen tekijästä tai uhrista. Viime aikoina on käyty kiivasta keskusteltua seksuaalisen väkivallan ja päihteiden käytön yhteydestä. Päihteitä käytettäessä on sukupuoleen katsomatta tärkeää pitää huolta omasta turvallisuudesta ja omista rajoistaan, tapahtuipa humaltuminen sitten Itämeren risteilyllä tai kaupungin kantabaarissa.
Yksi hyvä keino ennaltaehkäistä, turvata ja suojata nuoria on vahvistaa heidän kykyään puolustaa omia rajojaan. Erilaisten turvataitojen harjoitteluun liittyy yhtenä osana riskialttiiden tilanteiden tunnistaminen, joista päihteiden runsas käyttö on yksi tällainen. Riskeistä puhuminen ei oikeuta uhrin syyllistämiseen, mutta niistä tulee voida puhua avoimesti, jotta nuorten tietoisuus riskeistä kasvaa.

Olivat tapahtumat minkälaiset tahansa niin rikoksen uhri tulee kohdata aina kunnioittavasti. Lämmin, rohkaiseva ja myötätuntoinen kohtaaminen on vähintä, mitä me voimme rikoksen uhrille tarjota.

Turvallista ja lämmintä kevättä kaikille


”Hitto mä jouduin odottelemaan siellä koko päivän, enkä mä edes tajunnut ottaa kahvirahaa mukaan… olin niin pihalla kaikesta ja pelkäsin kokoajan olevani väärässä paikassa, sanovani jotain väärin tai väärään aikaan…alko jännittää ihan järkyttävästi”

Todistaminen on kansalaisvelvollisuus ja virallista kutsua oikeudenkäyntiin tulee noudattaa sakon uhalla. Usein rikoksen todistaja kokee käräjäoikeuteen menemisen ja todistamisen epämiellyttäväksi velvollisuudeksi. Todistaminen voi usein myös jännittää ja pelottaa.

”Mä luulin, että se todistaminen olis vaan sellanen suht helppo ja nopee homma, mut kun mä menin sinne käräjäoikeuteen niin muo alko jännittää ihan hirveesti. Mietin myös miksi se asianajaja tivasi multa niitä samoja juttuja uudestaan ja uudestaan, ihan kun se olis ajatellu et mä valehtelen…”

Käytännön tieto oikeudenkäynnistä ja todistajan rooliin liittyvistä asioista helpottaa, auttaa ennakoimaan ja vähentää pelkoa sekä jännitystä. Etukäteen saadut ohjeet lisäävät varmuuden ja turvallisuuden tunnetta.
Todistajan on hyvä tietää oikeuden käytännöistä alkaen sisääntulon turvatarkastuksesta, oikeussaliin nimellä kutsumisesta ja yleisistä oikeudenkäynnin tavoista kuten todistajan velvollisuudesta puhua totta ja siihen liittyvästä valasta tai vakuutuksesta. Myös korvaushakemuslomakkeet ja matka- ja päivärahakorvausten täyttäminen ja tuomarin luvalla oikeustalolta poistuminen on hyvä olla tiedossa.

”Musta tuntui, että olis ollu tiiliskivi rintakehän päällä. Muo pyydettiin puhuu kovalla äänellä siihen mikrofooniin mut mä vaan tärisin ja ääni värisi...ne kysy ihan kaikkee ja lopuksi tuli sellanen tunne et ihan ku mä olisin itse ollut syytettynä jostain pahoinpitelystä”

On yleistä, että moni todistaja jännittää ja pelkää tekijän kohtaamista oikeudessa. Todistaja voi myös pelätä oman turvallisuutensa puolesta. Todistajan uhkaaminen on rikos, mistä tulee kertoa aina poliisille. Tilastollisesti todistajalle koituu kuitenkin harvoin uhkaa todistamisesta.

”Eikö jo riittänyt, että mä jouduin näkee sen kaiken inhottavan hakkaamisen? Mä olisin vaan halunnut unohtaa koko jutun. Mietin vaan, et mitä jos se hakkaaja painaa mun naaman muistiin ja tulee sit vaik myöhemmin kostamaan?”

Todistajaa voidaan joissain tilanteissa kuulla oikeudessa niin, että hän ei joudu kohtaamaan rikoksesta epäiltyä. Tämä on kuitenkin aina järjestettävä etukäteen. RIKUsta todistaja saa neuvoja ja apua. Todistajalla on mahdollisuus saada RIKUsta myös tukihenkilö mukaan oikeudenkäyntiin. Tukihenkilöt auttavat käytännön asioissa ja heidän kanssaan voi myös jakaa ajatuksia ja tunteita. RIKUn tukihenkilöt ovat kokeneita ja osaavat ohjeistaa sekä oikeudenkäynnin käytänteissä että jännittämiseen ja pelon vähentämiseen liittyvissä asioissa.

Rikosuhripäivystyksen torstain 27.3. 2014 ryhmächatissa keskustellaan todistajan roolista rikosasiassa. Tule kertomaan ajatuksiasi aiheesta.
(Tämän blogin lainaukset ovat kuvitteellisia tapauksia)