IRC-Galleria

Tiedot

Luokittelu
Muut
Perustettu
11.3.2008
Tilastot
Käyntejä: 4841 (1.7.2008 alkaen)
Koko
12 jäsentä
Tyttöjä: 6 (50 %)
Poikia: 6 (50 %)
Keski-ikä
29,9 vuotta
Otos: 11 jäsentä
Tyttöjen keski-ikä: 29,9 vuotta
Poikien keski-ikä: 29,9 vuotta
Ylläpitäjä
sparco

Jäsenet (12)

BryanamazaPaiviwtunersparcohunaja_hamsterimag-morsiantiitisemp]Warcock
« Uudemmat -

tunerRyhdyin lukkosepäksiLuonut: tunerTorstai 27.01.2011 00:11

Paskiksen lukko hajosi tossa pari kuukautta sitten. Lukon kieli jäi sisään ja ulkopuolen kahva alas. Tajusin toki heti että jousi sieltä varmaan hajosi.

No rautakaupassa ei saletisti ole hyllyssä uutta lukkoa 56 vuotta vanhaan koivuvanerioveen. Ei siis auta muu kuin korjata se.Hain tänään postista pianolankaa - sellaista erittäin hiilipitoista terästä, joka kestää paljon vääntöä. Jouset tehdään siitä kamasta. Kuvassa näkyvä jousi on se hajonnut. Vähän aikaa ihmettelin että mistä kohti se oli katkennut ja miten se on tuossa ollut, mutta lopulta hogasin että sama jousi työntää kieltä ulos ja palauttaa kahvan ylös. Ja sitten taivuttelemaan langanpätkästä uutta jousta.

Postin tuoma pianolanka oli ohuempaa kuin tuossa lukossa käytetty. Halpahallin työntömittaa ei siis kannata jatkossa käyttää mihinkään kovin kriittiseen. Onneksi langasta kuitenkin syntyi riittävän jäykkä jousi.

Lukko on nyt kuin uusi kun huuhdoin tuon vanhan metallisilpun ja rasvat pois ja laitoin uutta vaseliinia tilalle.

Jos paskiksessa on asioitu viimeisen 56 vuoden aikana esim. neljä kertaa päivässä, niin lukko oli avattu tähän mennessä ~160 000 kertaa.

tunerJalkalistat vaihteeksiLuonut: tunerSunnuntai 16.01.2011 02:12Tällä kertaa niitä asennetaan! Näyttävät muuten aika aidoilta vaikka ovatkin jäljitelmää. Tosin ainoo ero on että nää on 55 vuotta uudemmat ja ehkä vähän huonompaa puuta. Lisäksi ovat vähän paksummat, jotta johto-urat mahtuvat.

Tarinaa listojen tekemisestä: tuner

Aloitettiin Ritan huoneesta kun se on pieni, mööpelit siirtyy helposti, eikä siellä ei ole silikonia lattiassa. Täällä kun on 80-luvulla laitettu silikonia ihan joka paikkaan. Mm. edelliset muoviset jalkalistat oli varmuuden vuoksi liimattu sillä kiinni. No suurin osa päivästä siihen yhteen huoneeseen sitten menikin. Ja huoneita riittää...

Mulla on nyt tavoitteena saada asennettua loputkin (mitä on tehty) seuraavan puolentoista kuukauden aikana. Sen jälkeen täytyisi tehdä kitaranuppi, johon sain osat synttärilahjana. Ja toukokuussa jatkuukin ulkoseinän skrabaus.

tunerJa seuraava seinäLuonut: tunerTorstai 01.07.2010 01:25Tommonen siitä nyt tuli. Skrabaamiseen meni kaks ja puoli kuukautta, maalaamiseen viis tuntia reilu kahdelta henkilöltä. Vuorilautojen ja räystään otsalaudan maalaamiseen meni tietty vielä vähän lisää.

Tein tosin vähän muutakin nysväystä kun telineet kerran oli pydessä. Rälläköin kattopellin päädystä ruosteet pois ja paikkasin ruosteenestopohjamaalilla. Lisäksi jyystin ikkunankarmien ulkopuolen ja ulkopokan alle jäävän osan puhtaaksi maalista ja maalasin pellavaöljymaalilla. Olivat hieman karseessa kondiksessa. Ulkopokat puuttuu vielä kun karmit täytyy maalata vielä toiseen kertaan. Ja Artun huoneen ikkunankarmi (yläkerta) on vielä operoimatta.

Seuraavan seinän pinta onkin vähän heikommassa kunnossa:

Seinä on lounaan puoleinen, joten saa runsaasti auringonpaahdetta. Maalin voi suunnilleen puhaltaa irti. Tää seinä on aivan pakko skrabaa kunnolla puhtaaksi, sillä ei tuollasen päälle voi missään tapauksessa maalata. Lateksimaali lähtee isoina riekaleina irti.Ikkunoiden vuorilaudat, karmit ja pokat taas on maalattu alkydimaalilla, joka irtoaa käpristyvinä lastuina. On nää nykyajan muovimaalit niin kivoja kun saa käyttää koko kesän skrabailuun.

tunerPygäsin halkokatoksenLuonut: tunerLauantai 19.06.2010 01:10Ostin tuollasen valmiin höpöhöpöhirsistä tehdyn katoksen. On niin paljon muuta hommaa tässä että en viittinyt alkaa säveltää mitään ihan omaa designiä. Oikeastaan tuollaset "hirsi"pömpelit ei rintsikan pihaan kuulu, mutta tossa on ollut jo ~20 vuotta joku varasto, joten sopii jatkeeksi.

Katolle pitäisi saada vielä lopullinen kattohuopakerros ja räystäslaudat sivuille. Lisäksi tuo pitäisi kastella homeenestoaineella ja maalata. Tosin höylätyn puun pitäisi antaa vanheta ulkoilmassa jokusen vuoden ennen maalaamista, mutta ehkä kevyt hiomapaperin näyttäminen ajaa asian.

ps. N900:n kameralla saa näköjään ihan kohtuullisia webiräpsyjä kunhan sävyjä ensin tuunaa vaikka Lightroomissa.

tunerJalkalistatLuonut: tunerMaanantai 10.05.2010 03:28

En kyllä tiiä onko tässä mitään järkeä, mutta tehdään ny loppuun kun on aloitettu.

Tällä hetkellä talosta puuttuu jalkalistat käytännössä kokonaan. Normaali ihminen tietysti menisi kauppaan ja ostaisi sellaiset, mutta eihän se taas niin yksinkertaista ole.

Rintamamiestaloissa on perinteisesti käytetty aika siroja ja yksinketaisia listoja. Tässäkin talossa on joskus ollut sellaiset, mutta ne oli 80-luvulla korvattu muovisilla johtokouruilla. Jäljelle jääneet taas oli aikojen saatossa tuhottu niin kauheaan kuntoon ettei niistä ollut mihinkään. Mutta! Samalla profiililla olevaa listaa on ikkunoiden ja ovien ympärillä. Jotta kokonaisuus säilyisi yhtenäisenä, pitäisi saada uutta samanlaista listaa. No eihän sitä tietenkään kaupasta saa. Tarjolla on lähinnä jotain uusvanhaa krumeluuria MDF:stä tehtynä tai sitten ihan tasaiseksi höylättyä listaa. Bonuksena listassa täytyy olla johtoura.

Näinhän se sitten menee:

Joskus viime kesänä teetin alkuperäisen profiilin mukaiset terät alajyrsimeen, sillä eihän niitäkään saanut mistään valmiina. Tuli myös hommattua raakalautaa pölyttymään appiukon autotalliin.

Vihdoin jokunen viikko sitten saatiin puutavara höylättyä ja jyrsittyä. ~100 metriä lautaa koki seuraavaa: Neljä kertaa tasohöylän läpi jotta puutavarasta tuli sopivan kokoista, jyrsimellä profiili etupuolelle, jyrsimellä kolo takapuolelle (jos seinässä epätasaisuuksia), jyrsimellä viistous alareunaan (jos lattiassa epätasaisuuksia) tai vaihtoehtoisesti pari kertaa sirkkelillä vetäen johtoura.

Äitienpäivä meni niinikään anoppilassa. Hioin epätasaisuudet pois, laitoin oksalakkaa ja pohjamaalia.

Seuraavaksi on vuorossa kolojen kittaus, kitin hionta ja varsinainen maalaus. Värikin pitäisi päättää. Varmaankin jonkin sortin maalarin valkoinen tulee olemaan.

Tulee aika saakelin kalliit jalkalistat jos laskee omalle työlleen hintaa. Muutenhan tuo tulee ihan edulliseksi.
... tulikin tehtyä isännälle talonhoitohuone.

Tässä oli aikaisemmin 4000 litran lämminvesivaraaja. Maalämpöpumpun käyttöönoton jälkeen tila vapautui muuhun tarkoitukseen. Hommattiin IKEAsta joskus pari kuukautta sitten melkosen järeät hyllyt, mutta mopo taas karkasi vähän käsistä. Piti vähän maalata, mutta koko huone tuli pintarempattua. Siinä tietysti oli huomattavia haasteita mm. putkien ja johtojen suhteen. Tilassa kun on lämpöpumppu, paisari ja pari sulaketaulua.
 • Käyttövesiputket on kannakoitu uusiksi
 • Seinät on tasoitettu öbaut kolmeen kertaan. Ne oli jotain 50-luvun siporexia lateksilla maalattuna. Käytetty laasti tuntui olleen lähinnä hiekkaa.
 • Seinät maalattu
 • Katto maalattu
 • Lattia maalattu

Yks hylly puuttuu vielä ja sähköt täytyisi päivittää. Huoneessa roikkuu ties mitä liaaneja tällä hetkellä.

"Autotalli" toimii toistaiseksi kodinhoitohuoneena ja Rita on ihan tyytyväinen. Siellä olleet romut kun siirtyi talonhoitohuoneeseen. Hyllyt tosin on vielä ihan jäsentelemättä.

tunerKesän projektiLuonut: tunerMaanantai 05.04.2010 15:53Talo pitäisi maalata. Tosin siihen nyt ei montaa päivää mene.

Kuvassa näkyy luoteeseen osoittava seinä, joka on vielä ihan kohtuullisessa kunnossa - tosin melko homeinen. Etelään osoittavat seinät sen sijaan ovat hyvinkin rapessa kunnossa. Auringonvalo kun on puun pahin vihollinen. Jokunen lauta on myös alaosastaan laho ja vatii korjaamista.

Seinät on maalattu aiemmin ainakin kolmeen kertaan. Aluksi jollain vaalealla öljymaalilla ja sen jälkeen ah niin ihanalla vaaleanruskealla lateksimaalilla ja 80-luvulla vielä tummahkon sinisellä lateksimaalilla, joka tosin on haalistunut ihan harmaaksi. Vähän aikaa aluksi ihmettelin kun naapurit puhui meidän talosta sinisenä, vaikka mielestäni se oli harmaa. Raaputtamalla kyllä paljastui sinistä maalia...

Lateksimaali on vaan huonoin ratkaisu melkein mihin vaan, mutta erityisesti vanhaan taloon, jossa ei ole lautaverhoilun takana tuuletusrakoa. Talon sisäpuolinen kosteus siirtyy seinän läpi ulos, ja jää lopulta hengittämättömän (vesihöyryä läpäisemättömän) lateksimaalin alle. No eihän se lateksi siinä kovin hyvin pysy, vaan lähtee riekaleina irti. Pahimmassa tapauksessa maali vielä lahottaa laudoituksen.

Olisi hölmöä maalata talo poistamatta ensin vanhaa (lateksi)maalia. Ja sehän tuossa onkin se varsinainen kesän projekti. Toistaiseksi kuumailmapuhallin ja lasta on parhaaksi osoittautunut tapa. Kovin nopeeksi touhua ei kyllä voi sanoa - tunnissa jyystää reilu neliömetrin. Täytyy joko pitää talkoot (palkkioksi grillausta, saunaa, kaljaa) ja/tai palkata joku teini kesätöihin. Tietääkö kukaan työtä vailla olevaa henkilöä, jolle kelpaa IT-alaa pienempi liksa?

Kokeiltiin maalata pieni läntti todennäköisellä maalityypillä (Uulan petroliöljymaali) ja potentiaalisella värillä (oliivin vihreä tjsp). Täytyy nyt katella tota pari kuukautta. Eiköhän se siinä ajassa ala nyppimään jos on alkaakseen.
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Rintamamiestalo+digitoitiin+Kansallisarkistoon/1135252747015

Mahtavaa! Tuolta löytää mm. rakennekuvia ja muuta hyödyllistä! Tosin oon kyllä tutustunu rakenteisiin jo aika paljon tässä talossa asuessani :D .. mut näkeepähän niistä että miten niiden rakenteiden PITÄISI olla tehty tuon ajan rakentamistapojen mukaan. Vielä ei tullut oma talo vastaan, mutta enpä kovin paljoa vielä selaillutkaan. Ja btw, tuo digiarkiston käyttöliittymä on ihan hirvee.

tunerOllaan vasta alussaLuonut: tunerTiistai 15.12.2009 23:25

Saimme talon virallisesti hallintaamme vuosi sitten, joskin pääsimme purkamaan vanhaa keittiötä jo pari päivää aikaisemmin eli 13. päivä.

On tässä jotain saatu jopa aikaiseksi vuodessa:
 • Lattiat hiottu (joku yrittäjä suoritti)
 • Keittiö täysin uusiksi
 • Kevyt pintaremppa (tasoittelua ja maalausta) kaikkiin huoneisiin paitsi eteiseen, portaikkoon ja yläkerran halliin
 • Saunaosasto täysin uusiksi. Vähän viimeisteltävää vielä on
 • Lämmitysjärjestelmä vaihdettu varaavasta yösähköstä maalämpöön. Lisäksi termostaatit vaihdettu. (putkimiehet teki)
 • Yläkertaan väsätty parin neliön laajennus ullakon puolelle täysin uusiksi
 • 80-luvun takkahuoneesta purettiin kaikki. Rappausta täytynee vielä vähän piikata irti.

Ylivoimaisesti suurin proggis on ollut saunaosasto. Mutta kyllä nyt on ilo nauttia saunaosastosta jossa on mm. seuraavia edellisestä implementaatiosta puuttuvia ominaisuuksia: Lahoamattomat seinät, lämpiävä lattia, ylipäätään lämmintä, löylyhuone jonka saa kuumaksi, valaistus jossa jopa näkee jotain, hana jota voi operoida myös saippuan liukastamilla käsillä .. ja bonuksena ihan tyylikäs ulkonäkö.

Hommat kuitenkin jatkuu näillä näkymin seuraavilla hankkeilla:
 • Takkahuoneen paikalle kodinhoitohuone. Deadline on huhtikuun loppu
 • Saunaosaston viimeistely
 • Tölli pitäisi maalata ulkopuolelta. Suurempi homma on vanhan lateksimaalin raappaamisessa. Piti tehdä menneenä kesällä, mutta ehkä sitten ensi kesänä
 • Jalkalistojen tekeminen ja asentaminen. Homma on edennyt sen verran että appiukon autotallissa on pino sahatavaraa ja sopiva jyrsinterä on teetetty. Hommaa on enää siis .. höylääminen, jyrsimen läpi vetäminen aika monta kertaa, pohjamaalaaminen, maalaaminen ja asentaminen.
 • Yläkertaan johtavat portaat narisee ihan hävyttömästi. Täytyy kokeilla annostella vähän ruuveja ja jos ei auta niin tehdä uudet portaat. Muksu(t) heräilee muuten
 • Pintaremppa eteiseen, portaisiin, yläkerran halliin

Lisätehtävää lähivuosina:
 • Peltikaton maalaus tai maalauttaminen. Lähinnä esteettinen seikka, joskin parissa kohdin on hieman orastavaa ruostetta
 • Ikkunanpokkien raappaus, kittaus ja maalaus.
 • Ikkunoiden sisäpokiin lämpölasielementit. Säästää energiaa ja vähentää vetoa
 • Katolle lisää eristettä. Sieltä kun karkaa suurin osa lämmöstä heti ilmanvaihdon jälkeen
 • Yläkerran vessa on melkein katastrofi. Ilmanvaihto ei toimi, lattialaatat on varmaan 10 astetta lämpimiä tällä hetkellä, höyrysulun toteutus arveluttaa, kaakelit on aivan vinksin vonksin.

Lisälisätehtävää (useiden vuosien kuluttua):
 • Keittiön lattia pitäisi hioa ja lakata uusiksi. On jo nyt aika bailatun näköinen kun Arttu heittelee kattiloita ja muuta rojua
 • Nykyisestä "autotallista" pitäisi tehdä asumiskelpoinen huone
 • Kellarin vessa uusiksi
 • X asiaa joita en ole vielä keksiny

Mitenniin omakotitalo on ikuinen projekti?

tunerMaalattu ja valaistuLuonut: tunerSunnuntai 06.12.2009 23:04Enää olisi jäljellä lattian hiominen ja lakkaaminen. Ja tietty jalkalistat, mutta ne tulee sitte joskus kun kerkee vetelemään lautaa jyrsimestä läpi.

Monttu on valaistu tuollasella ledinauhalla: http://www.oversol.fi/www/popupcard.php?id=60 ... Valoa kyllä piisaa, mutta sävy on hieman pebasta. Periaatteessa sävy on lämmin valkoinen, mutta hieman vihertävä on. Saa nyt kuiteskin kelvata, sillä monttu tulee toimimaan lähinnä "vaatekaappina" ja valoa käytetään kun aamulla pengotaan jotain päälle laitettavaa.
« Uudemmat -