IRC-Galleria

Tiedot

Luokittelu
Lemmikit ja eläimet
Perustettu
18.9.2008
Tilastot
Käyntejä: 497
Koko
1 jäsen
Poikia: 1 (100 %)

Jäsenet (1)

Shadowsun
« Uudemmat - Vanhemmat »

DaealisGekko, holy shit.Luonut: DaealisKeskiviikko 21.01.2009 00:54

Insinöörit imitoimassa luontoa: http://www.youtube.com/watch?v=BUmOKfllAEo
Otsikkoon liittyen, suosittelen kelaamaan kohtaan 12:45. Siihen asti alku kertoilee toki mielenkiintoisista asioista sekin, mutta tuon kohdan jälkeen esitelmöijä toi esille gekkojen jalat ja niiden imitoimisen. Ihan pohjustusta pitkän aikaa, mutta kohdassa 17:57 äijä sanoi jotain mikä räjäytti tajunnan. Gekkot pysyvät seinillä, koska niiden jalkapöytien iho on täynnä karvoja(moninverroin ohuempia kuin ihmisen hiukset), jotka ovat haarautuneet päistään niin pieniksi, että ohuimpiin haaroihin pitää zoomata elektronimikroskoopilla(115 000 x suurennos paljastaa vasta hienoimmat haarautumat). Nämä karvat ovat se mikä pitää gekkot seinillä.

Arvauksia miten jalkojen kiinnittyminen toimii:
-Kitkan avulla? Ei, vaikutus olisi liian pieni.
-Elektrostaattisesti(kuten ilmapallo, joka pysyy seinässä tai kissassa kun sitä hieman hinkkaa)? Ei, vaikka elikoista poistaisi staattisen sähkön, eivät ne siltikään tipahda seinältä.
-Lomittamalla hiukset pinnan koloihin? Ei, toimii täysin sileilläkin pinnoilla.
-Imukuppien tavoin ilmanpaineistamalla? Ei, koska jalat toimivat myös tyhjiössä.
-Kapillaarivoimalla(liimautumalla)? Ei, koska jaloissa ei ole mitään aineita erittäviä rauhasia, ja jalat tarttuvat niin veden alla kuin kuivassakin ilmassa.

Mitä sitten? Vastaus on Van der Waal -voima. Etkö ole koskaan kuullut? Se on heikko dipolisten molekyylien välillä oleva voima. Esimerkiksi vesimolekyyli, jossa on kaksi vetyä ja yksi happi. Molekyylimassa on vasta ~18. Kaiken järjen mukaan sen pitäisi vielä olla siis kaasu, koska kaikki jalokaasut heliumia lukuunottamatta painavat enemmän ja silti ovat kaasuja. Mutta koska vesimolekyyli on dipolaarinen: Kaksinapainen, vetyatomit järjestäytyvät tavalla, joka vetää molekyylin sidosten elektronit happiatomin enemmän toiselle 'reunalle', jolloin tyhjä reuna molekyylistä saa pienen positiivisen varauksen. Nämä pienet napaisuudet tekevät taas sen, että monia kaasuja kevyempi vesimolekyylit pysyttelevät toistensa lähellä. Tadah, meillä on nestemäinen vesi. Sama äärimmäisen heikko atomien välinen voima on se, mikä pitää gekkot seinillä.

Mahtava video.
« Uudemmat - Vanhemmat »