IRC-Galleria

Tiedot

Luokittelu
Muut
Perustettu
23.9.2009
Tilastot
Käyntejä: 11289
Kommentteja: 7
Koko
129 jäsentä
Tyttöjä: 63 (49 %)
Poikia: 66 (51 %)
Keski-ikä
27,6 vuotta
Otos: 40 jäsentä
Tyttöjen keski-ikä: 26,8 vuotta
Poikien keski-ikä: 28,0 vuotta
Ylläpitäjä
Lianiina
Valvojat
Lianiina, Ilta-Inkeri, Vierailija1, Nellunen

Jäsenet (129)

GaurZebratarTeemuGta86halooooSusannaJuliajjereee_kristiina_jatumäänHesperdalehuohuohserkkU-Netariharkkari2metrimonsterinat119MsNäkymätönLänsi-Pasila
« Uudemmat -

Netissä jaetaan yhä enemmän kuvia ja riski kohdata mieltä hämmentävää kuvamateriaalia on merkittävästi lisääntynyt. Harmiton hakusana voi tuoda kuvaruudulle niin ihmisten kuin eläinten ja tappamista, kovaa pornoa sekä paljon muita kuvia tai videoita, joita ei haluaisi nähdä tai jotka ahdistavat.

Verkon kuvamaailma vaikuttaa meistä jokaiseen eri tavoin. Siksi on tärkeää miettiä, mitä kuvia kavereilleen jakaa tai näyttää. Kysymättä tai keskustelematta on vaikea arvioida, mitä toinen haluaa tai ei halua nähdä. Lisäksi kaveriporukassa voi olla hankala kieltäytyä katsomasta kuvia, mitä ei todellisuudessa haluaisi nähdä.

Suhtaudu internetin kuvamaailmaan kriittisesti

Internetin kuvamaailmaan tulee suhtautua kuin päivittäiseen aprillipäivään. Kaikki mitä näet ei ole välttämättä totta. Erityisesti seksuaalisen materiaalin tuottamisessa käytetään usein erilaisia tehokeinoja kiinnostavuuden lisäämiseksi. Ole kriittinen ja muista, että paljon tavallista ja arkista jätetään myös näyttämättä.

Älä myöskään jää yksin pohtimaan näkemääsi vaan juttele kuvista ja niiden herättämistä ajatuksista ja tunteista, olivat kuvat sitten totta tai eivät. www.riku.fi

Jokaisella on oikeus seksuaalisuuteen ja seksi on perustaltaan hyvää ja hauskaa.

Nuoruudessa luodaan usein käsitys siitä, mitä seksuaalisuus ja seksi ovat. Netin kuvamaailma antaa siitä vain yhden kapean näkökulman. Älä muodosta näkemäsi pohjalta käsitystä seksuaalisuudesta ja seksistä tai mikä seksin harrastamisen yhteydessä on sallittua, mitä sinulta toivotaan ja odotetaan.

Pidä hyvää huolta itsestäsi ja muista <3

Netin seksuaalinen kuvamaailmaTiistai 12.04.2016 10:41, 175 vastaajaa

Netissä jaetaan yhä enemmän kuvia ja riski kohdata mieltä hämmentävää seksuaalista kuvamateriaalia on merkittävästi lisääntynyt. Harmiton hakusana voi tuoda näytölle kuvia, joita ei haluaisi nähdä tai jotka ahdistavat.
Onko harmiton hakusana tuonut näyttöösi kuvia, joita et olisi halunnut nähdä?
Miten päädyit näkemään näitä kuvia?
Onko joku kaverisi tai tuttusi jakanut tai näyttänyt sinulle seksuaalisia kuvia?
Jos olet saanut kaveriltasi seksuaalisia kuvia, mitä teit?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Erilaiset verkkoympäristöt ja sovellukset tarjoavat tänä päivänä rajattomat mahdollisuudet sosiaaliseen kanssakäymiseen muiden ihmisten kanssa. Erilaisten sivustojen, yhteisöprofiilien, blogien, vlogien ja live-lähetysten kautta moni nuori laajentaa sosiaalista verkostoaan ja luo uusia tuttavuuksia ennestään tuntemattomien ihmisten kanssa. Parhaimmillaan tämä tuo lähelle ihmisiä, joiden kanssa reaalimaailmassa olisi vaikeaa tai jopa mahdotonta pitää yhteyttä.


Vihan vallassa

Kielteiset tunteet saavat ihmisistä joskus turhan vahvan otteen, erityisesti silloin jos tulee loukatuksi tai satutetuksi. Näissä tilanteissa mieleen voi hetkellisesti nousta ajatus kostosta ja äärimäisen huonoja ideoita tämän toteuttamiseksi. Pahimmillaan hetken mielijohteesta verkkoon voidaan ladata inhottavia kommentteja, äärimmäisiä mielipiteitä, epäsopivia kuvia tai muuta epäasiallista materiaalia.

Materiaalin julkaisu verkossa vie vain sekunnin murto-osan, mutta leviämään lähtenyttä kommenttia tai kuvaa on vaikea ja joskus jopa mahdoton pysäyttää ja poistaa. Hetkellisesti hyvältä tuntunut kosto ei jälkeenpäin välttämättä tunnukaan hyvältä, vaan omaa toimintaa lähinnä hävetään. Mitä toiminnasta seuraa, riippuu paljolti siitä minkälaista kuvaa tai kommenttia vihansa vallassa ollut henkilö on julkaissut ja kuinka laajasti kuvat tai kommentit ovat mahdollisesti levinneet.

Kaikkea ei tarvitse sietää

Verkkomaailmassa ei tarvitse sietää kiusaamista, painostamista, ahdistelua eikä kiristämistä. Jos olet itse tai ystäväsi on joutunut verkossa kiusaamisen, häirinnän, huijaamisen, varkauden, ahdistelun tai muun mieltä painavan asian kohteeksi niin tule juttelemaan asiasta. Usein asian jakaminen jonkun kanssa jo auttaa, eikä mieltä painavien asioiden kanssa tarvitse pärjätä tai kannata jäädä yksin.

[Kyselyä ei löydy]
Seksuaalinen väkivalta, kaltoinkohtelu ja hyväksikäyttö ovat asioita, mistä ei yleensä haluta puhua eikä kuulla. On varsin yleistä, että väkivallan kohteeksi joutunut henkilö vaikenee tapahtuneesta tai mainitsee siitä ainoastaan lähimmälle ystävälleen.

Jos satutettu ja loukattu henkilö päättää kertoa tapahtuneesta hän pyytää usein ystäväänsä vannomaan, että tämä ei kerro tapahtuneesta eteenpäin. Tämä on ymmärrettävää mutta samalla surullista, koska näin toimimalla uhri jää ilman apua ja tukea.

"Synkkä salaisuus voi haavoittaa"

Seksuaaliseen kaltoinkohteluun liittyvän salaisuuden pitäminen haavoittaa uhria mutta myös salaisuuden säilyttäjää. Jos siis pidät sisälläsi satuttavaa salaisuutta tai saat kuulla, että ystävääsi on kaltoinkohdeltu niin muista, että kaikilla on oikeus saada apua ja tukea.

Seksuaalisen kaltoinkohtelun uhrilta ja siitä tiedon saavalta ystävältä vaaditaan uskallusta ja rohkeutta. Tapahtuneesta kertominen voi pelottaa ja pelottavien asioiden kohtaaminen on usein vaikeaa. On hyvä kuitenkin muistaa, että seksuaalisesta kaltoinkohtelusta voi ja saa selvitä. Tutkimustulokset osoittavat selkeästi, että avun piiriin hakeutuminen ja tuen saaminen johtaa usein parempaan toipumiseen ja tapahtumasta selviytymiseen.

"Myös pimeässä voi nähdä valon kajastusta, jos vain uskaltaa avata silmät"Haastattelu aiheesta/url]

Synkät satuttavat salaisuudetPerjantai 07.08.2015 12:19, 219 vastaajaa

Väkivalta, kaltoinkohtelu ja seksuaalinen hyväksikäyttö ovat asioita, mistä helposti vaietaan. On varsin yleistä, että väkivallan ja kaltoinkohtelun kohteeksi joutunut henkilö säilyttää tapahtuneen salaisuutena tai kertoo siitä ainoastaan lähimmälle ystävälleen. Synkät salaisuudet voivat kuitenkin haavoittaa molempia.
Haluaisitko itse kuulla ystävältä tämänkaltaisesta salaisuudesta?
Mitä mieltä olet, kannattaako tämänkaltaiset tapahtumat pitää salaisuutena?
Onko kaltoinkohdelluksi joutuneella henkilöllä oikeus saada apua?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kun ikävät uutiset ihmisten kärsimyksistä, vaikkapa luonnonkatastrofin tai nälänhädän aiheuttamana, ylittää uutiskynnyksen, viimeistään silloin herää monen auttamishalu. Jotain täytyisi tehdä. Menisinkö avustusjärjestöön töihin, mutta miten?

Koko työurani eri järjestöissä kansainvälistä työtä tehneenä olen saanut usein vastata kysymykseen miten olen päätynyt alalle. Olen aina vastannut kysyjille, että uteliaisuuttani. Toinen vakiovastaukseni on että olen ollut kentällä eli ollut töissä siellä jossain kaukana, Aasiassa, Afrikassa, aluksi vapaaehtoisena ja myöhemmin palkattuna työntekijänä. Kehitysyhteistyötä tai humanitaarista avustustyötä tekemään vaaditaan useimmin juuri tätä kenttäkokemusta ja sen tuomaa kentän tuntemusta.

Ensimmäisessä työpaikassani parikymmentä vuotta sitten valmensin nuoria, jotka lähtivät vapaaehtoistöihin Euroopan ulkopuolelle. Afrikkaan. Latinalaiseen Amerikkaan. Aasiaan. Suurin osa oli opiskelijoita, hyvin monen pääaine oli sosiologia. On vastaan tullut myös insinöörejä, opettajia, lääkäreitä, kätilöitä - tai sellaiseksi aikovia. Humanisteja. Tänä päivänä enenevässä määrin alkaa olla tarvetta poliiseille, palomiehille ja turvallisuusalan osaajille, sillä maailmasta on tullut arvaamattomampi ja turvattomampi paikka. Nykyään tarvitaan myös digiosaajia, sillä kehitysmaissa yhtä lailla kehitetään sähköisiä palveluja. Vapaaehtoistyössä kehitysmaissa olleista monet ovat valmistuttuaan päätyneet eri järjestöihin töihin joko Suomessa tai ulkomailla.

Kehitysyhteistyössä ja humanitaarisessa avustustyössä sietokyvyllä on iso merkitys. Tulee esteitä, viivästyksiä, budjettien alituksia ja käyttötarkoituksien muutoksia. Tuloksia syntyy, mutta yleensä ne vievät aikaa. Muutos on pysyvä olotila, epävarmuus päivittäinen seuralainen. Partioasenteella pärjää jo pitkälle. Matkoilla pääsee nukkumaan outoihin paikkoihin, isompien ja pienempien öttiäisten vilistäessä pitkin seiniä ja lattianrajaa, hygienia on niin sun näin, asiat menevät usein toisin kuin oli suunniteltu. Rikastumaan ei pääse, fameksi ei tule, mutta tarinoita riittää kerrottavaksi. Jos tällainen kiinnostaa, niin tervetuloa alalle.

Tule keskustelemaan Manteliin www.mantelichat.fi 19.5 klo. 18 - 20
Chat ei vaadi rekisteröitymistä vaan valitse vain nimimerkki ja klikkaa itsesi mukaan keskusteluun.

- Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien työntekijä

Kun ikävät uutiset ihmisten kärsimyksistä, vaikkapa luonnonkatastrofin tai nälänhädän aiheuttamana, ylittää uutiskynnyksen, viimeistään silloin herää monen auttamishalu. Jotain täytyisi tehdä. Menisinkö avustusjärjestöön töihin, mutta miten? Aiheesta keskustellaan tiistaina 19.5. klo 18-20: http://www.mantelichat.fi
Herättääkö median katastrofi -uutisointi sinussa tunteita?
Millaisia tunteita uutisointi katastrofi –alueilta sinussa herättää?
  • Voit valita 4 vastausta.
Tiedätkö miten voit auttaa katastrofi –alueen ihmisiä?
Haluaisitko työskennellä humanitaarisen työn parissa?
Tiesitkö, että Suomesta voit lähteä ulkomaille vapaaehtoistyöhön usean eri järjestön kautta?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.


Tämän päivän trendi on näyttää hyvältä ja sporttiselta. Usein tähän yhdistyy vaatimus terveellisistä elämäntavoista, riittävästä liikunnasta, ravinnosta, levosta ja yöunista. Ulkonäkö- ja terveyspaineita on, mutta mistä löytää itseään parhaiten hyödyttävää tietoa?

Vaikka digitaalisen maailman ihmeet ja sosiaalinen media ovat varmasti yksi ihmiskunnan mahtavimmista keksinnöistä, voivat ne luoda myös paineita, ja vääränlaisia illuusiota siitä, miten asioiden kuuluisi olla.

Selfie, belfie, duckface...

Elämme kuvamaailmassa, missä verkkoon ladattavan kuvamateriaalin määrä ja käyttö on räjähdysmäisesti lisääntynyt. Lähes kaikki nuoret käyttävät digitaalista mediaa ja päivittäiset kuvamateriaalin katsomismäärät sekä itsetuotetun materiaalin lataamismäärät ovat massiiviset.

Muinaisuudessa on arki, missä koulukuva oli ainoa kuva, jota kavereille jaettiin. Tähän päivään verrattuna koulukuvauspäivä olikin vuoden ainoita päiviä, jolloin pelkästään ulkonäköön liittyvät seikat nousivat täysin ylitse kaiken. Tämän päivän nuoren täytyy näyttää hyvältä, joka päivä, joka tunti – joka minuutti.

Mitä minulle kuuluu?

Kysy itseltäsi miten voit ja reagoi saamaasi vastaukseen!
Nuoruuden kiireen ja hektisyyden keskellä on tärkeää välillä pysähtyä ja kysyä itseltä kuulumisia ja pohtia itseltä saamaansa vastausta. Vanhan sananlaskun mukaan Kysyvä ei tieltä eksy - pätee myös itsen kohdalla. Jos jokin asia mietityttää tai huolestuttaa, voi asiasta olla hyvä jutella myös ulkopuolisen kanssa. Kaikkiin kysymyksiin ei aina ole vastauksia, mutta usein jo asian jakaminen auttaa.


To be beautifull means to be yourself.
You don’t need to be accepted by others.
You need to accept yourself.
-Thich Nhat Hanh-

Näkyvillä 24/7?Torstai 23.04.2015 10:38, 348 vastaajaa

Elämme kuvamaailmassa, missä verkkoon ladattavan kuvamateriaalin määrä ja käyttö on räjähdysmäisesti lisääntynyt. Lähes kaikki nuoret käyttävät digitaalista mediaa ja päivittäiset kuvamateriaalin katsomismäärät sekä itsetuotetun materiaalin lataamismäärät ovat massiiviset.
Kuinka usein mietit ulkonäköösi liittyviä asioita?
Kuinka usein lataat kuviasi verkkoon?
Kuinka tärkeää on saada tykkäyksiä kuviisi?
Millaisia kuvia olisit valmis lataamaan saadaksesi tykkäyksiä?
  • Voit valita 4 vastausta.
Tiesitkö, että moni nuori pohtii ulkonäköön ja terveyteen liittyviä kysymyksiä?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

”Oon jutellut yhden tyypin kanssa netissä pidemmän aikaa. Aluksi sen jutut oli ihan harmittomia, sitten vähän rohkeempia. Kehut ja kommentit tuntu hyvälle. Nyt se sit heittää kaikkee inhottavaa, et ota vaatteet pois ja silleen. Mua ahistaa ihan hirveesti enkä pysty jotenkin lopettamaan tätä. Miks musta tuntuu näin pahalta?

Ihastuminen verkossa voi parhaimmillaan tuntua hyvältä ja suhteesta voi muodostua tärkeä osa sosiaalista elämää. Joskus tilanne etenee kuitenkin täysin päinvastaiseen suuntaan ja mukavasti lähtenyt jutustelu vaihtuu epämiellyttävien viestien ja ahdistavien kuvien vastaanottamiseksi. Tällöin on tärkeä saada tilanteeseen apua.

Hävettää...

On varsin yleistä ja normaalia, että esimerkiksi seksuaalista ehdottelua tai kuvamateriaalia sisältäviä viestejä ei haluta näyttää omille vanhemmille. Asia usein hävettää ja ajatus vanhemman ”Enkö minä ole sanonut…”- ensireaktiosta ja mahdollisesta netinkäyttöön liittyvistä rangaistuksista voi hidastaa tai jopa estää kertomista.

Tämänkaltaisessa tilanteessa on tärkeä muistaa, että verkossa toimii turvallisia aikuisia, jotka ovat siellä nuoria varten. Esimerkiksi Rikosuhripäivystyksen nuorten chat ja Nuorten Exit tarjoaa apua tilanteissa, missä nuorella herää epäilys esimerkiksi keskustelukumppanin hämäristä tai laittomista tavoitteista.

Mitä tehdä?

Apua, ohjeistusta ja neuvoja on saatavilla, kun vain klikkaa itsensä edellä mainituille sivustoille.

Jos nettikeskustelut tai pyynnöt muuttuvat yhtäkkiä ahdistaviksi tai pelottaviksi niin klikkaa itsesi chattiin. Vaikean asian jakaminen on ensimmäinen askel kohti ongelman ratkaisua.

Ilta-InkeriHyvää Joulua !Luonut: Ilta-InkeriTiistai 23.12.2014 12:31
t. Verkkoterkkarit
Minua ihmetyttää se, että rikosten uutisoinnin yhteydessä kerrotaan usein tekijän tai uhrin tilanteesta se, että oliko tämä alkoholin vaikutuksen alaisena vai ei. Mietin, että onko meidän helpompi käsittää tapahtunut paha, kun saamme tietää, että jompikumpi tai molemmat rikoksen osapuolet olivat kännissä tai muuten päihtyneitä.

On totta, että alkoholi vaikuttaa kykyyn arvioida uhkaavien tilanteiden riskejä tai kontrolloida impulsseja. Totta on myös, että alkoholilla on merkittävä rooli suomalaisessa väkivaltarikollisuudessa. Tiedetään, että n. 80 % henkirikoksista ja 70 % pahoinpitelyistä tehdään alkoholin vaikutuksen alaisena. Käytännössä päihtyneenä oleminen lisää varaa joutua väkivallan uhriksi samoin kuin se lisää riskiä käyttää väkivaltaa.

Päihtymyksellä siis selitetään sitä, jos tehdään jotain typerää tai väärää, sekä sitä, jos itselle on tapahtunut jotain ikävää ja odottamatonta. Oikeudessa uhrin humalatilaa ei onneksi pidetä tapahtunutta rikosta lieventävänä seikkana.

Tiedämme, että etenkin nuorten on vaikea kertoa kenellekään, jos he ovat joutuneet esimerkiksi pahoinpitelyn tai raiskauksen uhriksi. Jos nuori rikoksenuhri on itsekin ollut tapahtumahetkellä humalassa voi kynnys kertoa asiasta olla vielä korkeampi. Nuori miettii, mitä vanhemmat sanovat, kun olin vielä kännissäkin? Olihan se vähän mun omaakin syytä?

Kaikille meistä, jotka kohtaamme arjen eri tilanteissa asiakkaita, läheisiä, nuoria tai aikuisia, jotka ehkä miettivät kenelle kertoa, jos on kohdannut väkivaltaa, on tärkeä muistaa, että uhria voi auttaa parhaiten, kun kohtaa hänet lempeästi ja syyllistämättä. Vaikka lähisuhteissa väkivalta voi olla myös molemminpuolista, tilanteessa ei auta, että tapahtunutta selitetään alkoholin käytöllä. Tämä meidän aikuisten pitää sanoa nuorelle myös ääneen.

RIKUn palvelut on tarkoitettu kaikille rikoksen uhreille riippumatta rikoksesta tai muista tekijään tai uhriin liittyvistä seikoista. Myös rikosuhrien läheiset sekä rikosasioissa todistavat voivat kysyä neuvoa ja tukea RIKUsta. Alueellisten palvelupisteiden yhteystiedot löytyvät täältä www.riku.fi ja sivuilta pääsee myös kahdenkeskiseen chattiin, jossa voi tulla kysymään neuvoa omaan tilanteeseensa liittyen.

Turvallista ja leppoisaa joulunaikaa kaikille!

RikupiiaTurvallista kesää!Luonut: RikupiiaTiistai 22.07.2014 18:48

Nuoret joutuvat yhä useammin rikoksen uhriksi. Yksi valitettava syy siihen on, että nuorten tekemät ryöstöt ovat lisääntyneet tuntuvasti. Aiheesta uutisoi tämän päivän Helsingin Sanomat. (http://www.hs.fi/kotimaa/Alaik%C3%A4inen+ry%C3%B6st%C3%A4j%C3%A4+haluaa+yleens%C3%A4+matkapuhelimen/a1405914646837)

Jutussa haastateltiin nuorta miestä, joka oli joutunut nuorten poikien ryöstämäksi kysyttyään heiltä neuvoa etsimänsä osoitteen löytämiseksi. Ryöstön uhriksi joutunut koki tilanteen uhkaavana ja nöyryyttävänä. Pelon ja häpeän tunteet ovat yleisiä rikoksen kohteeksi joutumisen jälkeen.

Rikoksen uhriksi joutuu yleensä yllättäen. Se rikkoo turvallisuuden tunteen, joka on tärkeä voimavaramme arjessa. Turvallisuuden tunne on yksi ihmisen perustarpeista. Selviämme arjen haasteista ja pystymme nauttimaan ja iloitsemaan itsellemme tärkeistä asioista, kun voimme kokea olevamme turvassa. Turvallisuuden tunteen voi rikkoa moni muukin ennalta arvaamaton ikävä asia tai tapahtuma, joka uhkaa omaa tai läheistemme terveyttä, toimintakykyä tai tulevaisuuden suunnitelmia.

Jutussa haastateltu ryöstön uhri kertoo onneksi päässeensä hyvin yli tapahtuneesta. Hän on toivottavasti saanut itselleen sopivaa apua ja tukea selvitäkseen siitä. Ensimmäinen tärkeä askel rikoksen uhriksi joutumisen jälkeen on tehdä asiasta rikosilmoitus poliisille. Näin toimi myös artikkelissa haastateltu nuori mies. Sen lisäksi on tärkeää, että rikoksen uhri kertoo asiasta ainakin yhdelle luotettavalle ihmiselle, jotta saa tilaisuuden käydä läpi kokemaansa ikävää tapahtumaa.

Tekemällä rikosilmoituksen on mahdollista saada kokemalleen vahvistus. Oma kokemus siitä, että ” minulle on tehty väärin ja minun oikeuksiani on rikottu ” konkretisoituu. Rikosprosessin läpikäynti on usein pitkä ja raskas kokemus, eikä sen lopputulos aina valitettavasti korvaa uhrin kokemaa vääryyttä. Se voi silti toimia uhrille korjaavana kokemuksena. Rikosilmoituksen tekemisen lisäksi on tärkeä hakea itselleen myös muuta tukea.

Asiasta puhuminen luotettavan ihmisen kanssa auttaa vahvistamaan järkkynyttä turvallisuuden tunnetta ja saamaan sitä kautta oma arki jälleen hallintaansa.

Jos aihealue herättää kysymyksiä tai muuten mietityttää, tai epäilet esimerkiksi kaverisi joutuneen rikoksen uhriksi tule kysymään neuvoja ja ohjeita RIKU chatista (http://nuoret.riku.fi/) tai RIKUn auttavasta puhelimesta p. 0203 16116

15.7. klo 16–18 Mantelichatissa keskusteltiin opintotuesta ja asumislisästä. Chatissa vieraileva ”Kelan täti” vastasi keskustelijoiden kysymyksiin ja antoi vinkkejä opintotukea hakeville.

Osa keskustelijoista oli aikeissa hakea opintotukea mahdollisimman pian ja toiset halusivat ottaa vielä aikaa ja miettiä ratkaisuaan. Opintotukea on kuitenkin hyvä hakea ajoissa, jotta välttyy syksyn ruuhkalta. Opintotukea voi hakea heti opiskelupaikan varmistuttua.

”Kun opiskelupaikka on varmistunut, kannattaa opintotukea hakea Kelasta hyvissä ajoin, jotta saisi myös päätöksen mahdollisimman pian. Etenkin syksyllä hakemuksia tulee paljon ja käsittelyajat pitenevät ruuhkan vuoksi.” Kelan täti

Mantelichatissa pohdittiin opintolaina-asioita, asumislisää sekä vaihto-oppilas-vuoden merkitystä opintotukeen. Suosituimpana keskustelunaiheena olivat omien tulojen vaikutukset opintotukikuukausien määrään. ” Jos leikitään että saan loppupalkkani syyskuussa joka on vaikka 3000€, voinko silti nostaa tukea loppu vuonna?”Keskusteluissa mietittiin myös muiden tukien vaikutuksia opintotukeen. ”Kelan täti, onko mahdollista saada opintotuen ja asumislisän lisäksi yleistä asumistukea? tällä hetkellä tulee yleinen asumistuki, vai katkeaako se?”

Opintotuen hakeminen voi tuntua aluksi hankalalta. Erilaiset lomakkeet, säädökset, rajoitukset, tukikuukausien määrät jne. saattavat aluksi aiheuttaa pelkkää päänvaivaa. Näiden asioiden kanssa ei kuitenkaan kannata jäädä yksin.

- Kelan puhelinpalvelu on avoinna arkisin klo 8-18 numerossa: 020 692 209

- Apua opintotuen hakemiseen: Video: näin haet tukea http://www.youtube.com/watch?v=XwtwGbb6J8A

- Kysy opintotuen keskustelupalstalla: http://uudistuva.kela.fi/in/internet/keskot.nsf/naviview

- Opiskeluun ja työnhakuun liittyvissä asioissa sinua auttaa Pelastakaa Lasten Suunta-palvelu!

- Apua ja tukea Mantelichatissa

Kiitos kaikille Mantelichattiin osallistuneille keskustelijoille! Saimme kuulla loistavia kysymyksiä ja mielenkiintoisia ajatuksia opintotuesta. Mantelichat jää kesätauolle. Chatit avataan jälleen elokuussa. Hyvää kesää ja paljon onnea kaikille opiskelupaikan saaneille!

« Uudemmat -