IRC-Galleria

Tiedot

Luokittelu
Kirjallisuus ja lehdet
Perustettu
10.4.2005
Tilastot
Käyntejä: 2560 (1.7.2008 alkaen)
Kommentteja: 1
Koko
83 jäsentä
Tyttöjä: 36 (44 %)
Poikia: 47 (56 %)
Keski-ikä
32,9 vuotta
Otos: 63 jäsentä
Tyttöjen keski-ikä: 32,0 vuotta
Poikien keski-ikä: 33,6 vuotta

Jäsenet (83)

satulainen_blathiack[^Infidel^]Ziwerliz[Alex]NinyaPirun^_^HyvähunajakukkaFraGJPräsäLeijonaemoFluor_AlbusTriple-ADHDErik-XRocoonKiks
« Uudemmat - Vanhemmat »

karviainenAlbert Einstein ja myötätuntoLuonut: karviainenKeskiviikko 10.02.2016 10:18

"Ihminen on osa kokonaisuutta nimeltä ”maailmankaikkeus”, osa, jota aika ja avaruus rajoittavat. Hän kokee itsensä, ajatuksensa ja tunteensa jonain muusta erillisenä – tämä on hänen tietoisuutensa luoma optinen harha. Tämä harha on meidän vankilamme, joka rajoittaa meidät henkilökohtaisiin haluihimme ja välittämään vain muutamasta lähipiiriimme kuuluvasta ihmisestä. Tästä vankilasta vapautumisen on oltava tehtävämme laajentamalla myötätuntomme piiriä ja ottamalla vastaan kaikki elävät olennot ja koko luonnon kaikessa kauneudessaan."

–Albert Einstein

Einstein-Quotes-1.jpg
Durkheim katsoi, että uskonto on kaikkein perustavin ilmiö. Alun perin kaikki ajattelu on ollut uskonnollista. Uskonto on perinpohjin sosiaalista ja se on syntynyt ihmisen tarpeesta luokitella ihmisiä ja asioita moraalisesti.

Tarkastellakseen sitä, mistä uskonnossa on pohjimmiltaan kyse, Durkheim otti tutkimuskohteekseen Australian alkukantaisen totemismin. Durkheim katsoi, että primitiivisessä uskonnossa näkyy uskonto kaikkein puhtaimmillaan.

Australialaiset alkuasukkaat käyttivät toteemeja yhdistämään heimoa ja erottamaan heimon muista. Toteemi oli pyhä. Se on samalla ulkoinen ilmentymä jostain jota voidaan kutsua jumalaksi, sekä myös klaanin lippu.

Koko maailman kaikkeus voitiin jakaa lopulta toteemeihin. Jos kuuluu variksen heimoon on jotakin tästä eläimestä. Niimpä myös aurinko kuului yhden toteemin alle ja kuu toisen.

Australialaisheimojen elämä oli kahtia jakautunutta. Toisaalta heimot elivät erillään pitkiä aikoja pienissä ryhmissä ruokaa hankkien. Mutta toisinaan kokoonnuttiin yhteen juhlimaan. Iloinen jälleen näkeminen synnytti sähköistä tunnelmaa ja yhteishenkeä. On kuin jokin voima tarttuisi ihmiseen ja tekisi hänestä toisen. Durkheimin mukaan kaikki uskonnollisuus perustuu pohjimmiltaan tämän tapaiseen ilmiöön. Toteemia palvoessa yhteisö palvoikin itseään.

Durkheim huomauttaa kuitenkin, että uskoon perustuva voima ei kuitenkaan ole olematonta. Se on yhtä vaikuttavaa kuin fysikaaliset voimat. Esimerkiksi Suomen lippu on vain pala kangasta, raha painettua paperia tai Suomen valtio samanlaista maata kuin Ruotsi tai Venäjä. Usko näiden merkitykseen tekee niistä merkityksellisiä. Nämä voimat ovat sosiaalista todellisuutta, ja lopulta kaikki uskonnot ovat ilmauksia yhteiskunnallisista oloista.

Uskontojen perustavaksi tekijäksi Durkheim nimesi jaon pyhään ja profaaniin (maalliseen, epäpyhään). Yliluonnollisuuden käsite on kovin moderni ja vaatii vastin parikseen luonnollisen, eikä tällainen jaottelu kuulu primitiiviseen ajatteluun. Myöskään jumala ei riitä yhdistämään uskontoja, sillä joissain uskonnoissa kuten buddhalaisuudessa jumalia ei ole tai niiden merkitys on vähäinen. Kaikkille yhteistä on kuitenkin jako pyhään ja profaaniin.

Lähteet:
- Sosiologia, Kimmo Saaristo, Kimmo Jokinen, WSOY, 2010

VerkeHubiKantasolututkimus SuomessaLuonut: VerkeHubiTiistai 16.10.2012 17:14

Oletko koskaan miettinyt miten haavat paranevat? Ihmisen elimistön jokainen kudos ja elin sisältää satoja erilaisia solutyyppejä. Jokaisella näistä solutyypeistä on oma erityinen tehtävänsä ihmisen elimistössä. Esimerkiksi lihassolujen tehtävänä on supistua lihaksen supistuessa. Lihassolut ja muut pitkälle erilaistuneet solut ovat kuitenkin omaan tehtäväänsä erikoistuessaan menettäneet muuntautumiskykynsä. Erikoistuneiden solujen lisäksi lähes jokaisesta aikuisen ihmisen kudoksesta ja elimestä löytyy kuitenkin myös muuntautumiskykyisiä kantasoluja. Kantasolu on pieni pyöreä solu, jolla on erityisiä ominaisuuksia. Se pystyy jakautumaan uudeksi kantasoluksi, sekä muuntautumaan kehon eri solutyypeiksi. Esimerkiksi haavan parantuessa elimistö korvaa vaurioituneet ihosolut kantasolujen avulla. Ihmisen elimistössä kantasoluja tarvitaan siis kudosten uusiutumiseen. Aikuisen kehossa olevat kantasolut pystyvät erilaistumaan yleensä vain pelkästään siihen kudokseen, josta ne löytyvät. Esimerkiksi veren kantasolut voivat muuntua jokaiseksi verestä löytyväksi solutyypiksi: valkosoluiksi, punasoluiksi ja verihiutaleiksi, mutta ne eivät pysty erilaistumaan esimerkiksi aivokudoksen hermosoluiksi.

Mistä kaikki aikuisen ihmisen kudokset ovat sitten saaneet alkunsa? Munasolun hedelmöittymisen jälkeen solu alkaa jakautua. Aivan alkion kehityksen alkuvaiheessa kaikki alkion solut pystyvät muodostamaan jokaista elimistön solutyyppiä. Viime vuosikymmenten aikana näitä soluja on opittu kasvattamaan laboratoriossa. Alkion kantasolut eristetään 4-7 päivän ikäisistä alkioista, eivätkä ne enää eristyksen jälkeen pysty muodostamaan kokonaista yksilöä. Laboratorio-olosuhteissa alkion kantasoluja voidaan jakaa lähes rajattomasti ja niitä voidaan erilaistaa haluttuun suuntaan. Alkion kantasolujen käyttöön liittyy eettisiä kysymyksiä ja osassa maissa niiden eristys onkin kielletty. Suomessa alkion kantasolut eristetään hedelmöityshoidoista ylijääneistä tai hoitoihin kelpaamattomista huonolaatuisista alkioista. Hedelmöityshoitoihin osallistuvilta pariskunnilta pyydetään suostumus alkion käyttöön tutkimuksessa.

Muutama vuosi sitten japanilainen professori Shinya Yamanaka kehitti menetelmän, jonka avulla aikuisen ihmisen jo täysin erikoistuneet solut voidaan muuttaa takaisin monikykyisiksi kantasoluiksi. Näitä soluja kutsutaan iPS-soluiksi (englanniksi induced pluripotent stem cells). Kehon jokaisessa solussa on potentiaali muodostaa mitä tahansa kehon solua, mutta omaan tehtäväänsä erikoistuessaan kudosten solut ovat ikään kuin unohtaneet miten muita solutyyppejä muodostetaan. Yamanakan menetelmän avulla nämä ominaisuudet voidaan herättää henkiin, jolloin solut palautuvat takaisin erilaistumattomaan kantasolutilaan ja samalla myös niiden erilaistumiskyky palautuu. Aivan kuten alkion kantasoluja, myös iPS-soluja voidaan kasvattaa ja erilaistaa halutuiksi solutyypeiksi laboratoriossa.

Kantasolujen avulla voidaan tutkia eri kudosten kehitystä ja uusiutumismekanismeja. Sen lisäksi kantasoluja voidaan käyttää tautimalleina erilaisten tautien syntymekanismien tutkimiseen, sekä lääketestauksessa. Lisäksi kantasolujen avulla voidaan kehitellä uusia kudoksia ja tulevaisuudessa jopa kokonaisia elimiä vaurioituneiden tilalle. Esimerkiksi Tampereella on jo pystytty kasvattamaan rasvan kantasoluista luukudosta. Tämän avulla muun muassa potilaiden luupuutoksia on pystytty korvaamaan potilaan omista rasvan kantasoluista erilaistetulla luukudoksella.

Suomessa kantasolututkimusta tehdään jokaisessa yliopistossa. Suurin osa tutkimusryhmistä on keskittynyt tutkimaan aikuisten kantasoluja tai eläinten kantasoluja. iPS-soluja tutkitaan Helsingissä, Tampereella ja Kuopiossa. Eri yliopistoissa kantasolujen avulla tutkitaan muun muassa diabetestä, Alzheimerin tautia, sekä muita hermostollisia sairauksia ja erilaisia sydänsairauksia.

Tervetuloa tutustumaan kantasolututkimukseen!

Marisa Ojala
Tampereen yliopisto
Biolääketieteellisen teknologian yksikkö
Noh, tietysti saattaa satunnaiset kulkijat ahkerina tavoilleen toteuttaen itseään ja monia muita siinä samalla saralla väsymättä tai vonkumatta. ja pelmahtaa jo ensikohtaamissellaan toistensa syleihin lähtöasetuksenaan vilpittömyys ja Yeah!, tuo maallisten ulottumattomissa oleva spessu jota kaupast ei saa eikä kouluis opita, et syliin sekä tarpeex liki" for moments of älä paa sanoja mun suuhun-"osastolle kiipeävät ihanuudet saakin hieman raapia, ja mmmm
kera lukuisten äänten kirjon, nii hitto, työtki kutsuu kumpaaki hutsuu ja jotenkinhan sitä on oltava kun kerran ollaa olemas, nii mennää sit näillä mielellää vesi kielellää,et eipä täs kai just nyt muuta(terkut vaa irc-g yhteisölle Hallitsematon avautuminen..;)Vähän mangaa keventää..

DaealisPäivän epistolaLuonut: DaealisTiistai 16.11.2010 19:39

"When Man invented fire, he didn't say "Hey, let's cook!" He said: "Great! Now we can see naked bottoms in the dark!" As soon as Caxton invented the printing press we were using it to make pictures of naked bottoms. We've turned the internet into an enormous international database of naked bottoms. So, you see, the story of male achievement through the ages, feeble though it may have been, has been the story of our struggle to get a better look at your bottoms."
- Steve sarjassa Coupling.

WespaTiede vs. UskontoLuonut: WespaTiistai 25.05.2010 20:02

Pohdintaa tieteen ja uskonnon yhtäläisyyksista, sekä eroista. Siinä samassa myös pohdintaa filosofiasta ja tietoisuudesta.EnkelikarkkiViktor AmbarzumjanLuonut: EnkelikarkkiPerjantai 25.09.2009 06:10

"Ambarzumjanin mukaan voidaan kuvitella, että aine voi muodostaa äärettömän määrän erilaisia, sisäkkäisiä järjestelmiä, joista ihminen on toistaiseksi havainnut kvarkkien ja havaitsemamme kaikkeuden väliset järjestelmät. Ambarzumjanin mukaan mikään ei estä ajattelemasta kaikkeutta äärettömäksi ja ikuiseksi.

Ambarzumjanin mielestä ihmisen toistaiseksi havaitsemaa osaa kaikkeudesta ei voida kutsua kaikkeudeksi, koska on täysin mahdollista, että havaittu osa kaikkeutta on vain osa suurempaa järjestelmää, joka voi puolestaan olla osa suurempaa järjestelmää ja niin edelleen."

Nythän ei onneksi tarvitse enää tuskaisena selittää että

atomi http://www.oralchelation.com/technical/images/atom2.jpg ja aurinkokunta http://www.gcsescience.com/Solar-System.gif

tai aivosolu ja universumi http://pixdaus.com/pics/1212634349FFXAdfn.jpg

voin vain sanoa että KOSKA AMBARZUMJAN.
« Uudemmat - Vanhemmat »