IRC-Galleria

TyönkuvaTiistai 24.07.2007 19:19

Ihmiset ovat enemmän kuin useasti kysyneet minulta, mitä työnkuvaani kuuluu Koulukodin ohjaajana. Kunnollisen vastauksen antaminen on aina aiheuttanut pientä takeltelua, joten olenkin monasti pohtinut, mitä kaikkea työnkuvaani loppujenlopuksi kuuluu. Todellisuus osoittautui taruakin ihmeellisemmäksi... Titteli "Valtion virkamies" ei olekkaan niin yksipuolinen kuin luulisi...

-Olen oppilaiden kaitsija. Kaitsemisen laatu vaihtelee päivittäin; lastentarhan, eläintarhan ja vankimielisairaalan välillä.

-Olen ns. "aikuinen esimerkki". Eli yritän takoa umpiluisiin kalloihin, että toisten turpaan vetäminen, varastaminen jne. ei ole suvaittavaa käytöstä, eikä suomenkielen yleisin koristesana ole V*TTU.

-Olen sairaanhoitaja. Pojille sattuu ja tapahtuu. Päivittäin joku teloo sormen, varpaansa, jalkansa, kylkensä jne. Kyseiseen työhön kuuluu oleellisena osana, omien taitojen loppuessa, sairaankuljetus.

-Olen vartija. Varsinkin öitä tehdessä tämä työn osa-alue tulee hyvin edustetuksi. Tärkeimpänä osana tietenkin Koulukodin alueiden valvominen asiattomilta kuljeskelijoilta, lasten mahdollisten karkaamisyritysten tyhjäksi tekeminen, alueen rakennuksia ovien lukkojen varmistaminen, mahdollisten päälle jääneiden sähkölaitteiden sulkeminen sekä aamupalan tekeminen.

-Olen kokki. Päivällinen valmistetaan osastolla. Kukin ohjaaja kiireidensä ja mahdollisuuksiensa mukaan valmistaa ruokaa vuorollaan. Kanakastike on kehkeytynyt kirjoittaneen suosituksi bravuuriksi.

-Olen siivooja. Poikien ollessa koulussa tai tekemässä kesätöitä on jonkun huolehdittava osaston siisteydestä. Oman työmukavuuden kannalta kyseinen seikka on erittäinkin tärkeä. Lisäksi oppilaiden siivousjäljessä on kosolti parantamisen varaa.

-Olen talonmies. Kesäloman aikana pojat tekevät kesätöitä. Muutamat Koulun alueella ajelemassa esim. nurmikkoa, töissä hevostalleilla jne. Ohjaajien kuuluu osallistua näihin askareisiin poikien kanssa, joten trimmeri on ehtinyt tulla myös töissä tutuksi. Myös maalaustyöt, lampun vaihdot, piha-alueiden rikkaruohojen myrkytykset, siiklaukset ja muut pikkuhommat ovat osa työnkuvaa.

-Olen puutarhuri. Runsaat viheristutukset alueella eivät ilman hoivaamista elä. Ohjaajien on huolehdittava kukkasille vettä, kitkettävä kukkapuskia ja istutettava uusia. Kirjoittanut on jättänyt nämä hommat kokeneemmille ja asiasta enemmän innostuneille.

-Olen nyrkkeilysäkki. Vaikka työrupeamani onkin tähän asti mennyt varsin rauhallisissa merkeissä on joskus otettava hieman iskuja. Maltin pitäminen näissä tilanteissa tuntuu vaikealta. Itsensä puolustamisen ja sen liitoittelun rajoja on mietittävä tarkkaan.

-Olen anonyymi harmaa pänkäle jolle voi huutaa. Kiroilu, haistattelu, homottelu jne. Osa jokapäiväistä elämää. Vaatii tottutautumista ja huumoria.

-Olen kyylä pappa. Vahdimme ja annamme rangaistuksia lasten salatupakoinnista, seksuaalisesta kanssa käymisestä, piharajojen ylittämisestä, väkivallasta ja muusta asiattomasta toiminnasta. Puskan takana kökkiminen tuntuu hetkittäin melkoisen naurettavalta.

-Olen isoveli. Monilla oppilailla on rajuja muistoja menneisyydestä. Kovista taustoista tulleiden lapsien on joskus saatava puhua ja päästä hieman höyryjä. Silloinkin ollaan tukena.

-Olen taksikuski. Oppilaiden on päästävä hoitamaan asioitaan, kaupoille, vuokraamaan elokuvaa. Firman autoilla taitettu kesällä jokunenkin kilometri.

-Olen poliisi. Oppilaiden tavarat tulee tarkastaa lomilta tullessa mahdollisten huumeiden, teräaseiden, alkoholin tai muiden osaston säännöissä kiellettyjen tavaroiden takia. Tarvittaessa suoritetaan puhalluskoe ja mikäli tarpeen on niin oppilailta otetaan myös huumeseula. Mahdollisten tappeluiden tai muiden järjestyshäiriöiden seurauksena on oppilaan eristäminen putkaan.

-Olen vapaa-ajan suunnittelija. Tekemis- ja harrastusmahdollisuudet ovat hyvinkin rajalliset Koulukodin alueella, joten ohjaajat miettivät mahdollisia aktiviteetteja vapaa-ajalle ja kuuntelevat toki oppilaidenkin mielipiteet. Jalkapallo, salillta käynti, leffan vuokraus, bändikämpällä soittelu ovat suostuimpia.

-Olen kaikkivoipa. Pystyn kaikkeen. Jos en, olen mulkku, homo tai vittupää. Jos en ehdi, olen laiska paskiainen.


Siinä nyt noin nopeasti mieleen tulleita. Päivä päivältä kunnioitan enemmän ja enemmän ihmisiä, jotka työskentelevät tällä alalla. Verraten huonolla palkalla, huonoilla työajoille ja vähällä kiitoksella...

-Aamusta aamuun-

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.