IRC-Galleria

^KultaPieni^

^KultaPieni^

muori puori

[Ei aihetta]Lauantai 27.09.2008 02:42

Lapsi oli sitten vaihteeksi kuumeessa tossa tiistaina ja ajattelin ettei se ole hyvä juttu. No se sitten kesti vaan sen päivän, onneksi. Torstaina käytiin tossa tuttava perheen luona ja kiinnitin huomiota vaippaa vaihtaessa outoihin näppylöihin ja kysyin sitten perheen äitiltä mitä nämä ovat. Ne ovat hiki näppylöitä oli vastaus. No, ajattelin sitten ettei ole mitään hätää ja kaikki hyvin. Lähdettiin ajamaan kotiin ja sitten tossa ilta touhuja tehtiin ja kiinnitin huomiota, että niitä näppylöitä on joka paikassa lisää. Otin sitten puhelin käteen ja soitin samaiseen perheeseen, että mites voiko ne lisääntyä ihan hetkessä pitkin poikin vartaloa (kädet, jalat, naama, nivuset)?? Ei kuulema ole sellaiset oli vastaus. No, sitten alettiin miettiä rokkoja, että mistä joutuu. Vesirokko sairastettu jo ja sitten ei oireet riittänyt edes tuhkarokkoon tai muihinkaan. No, mietin sitten jos varaan aamulla lääkärin niin saan ainakin tietää mistä on kyse. Aamulla soitin sitten terkkarille ja eihän siellä enää ollut vapaita aikoja. Ei auttanut muu kuin vähän ennen klo15 mennä kaupunginsairaalaan jonottamaan. Siellä päästiinkin sitten jono ohi ja saatiin apua. Selvisi sitten, että tässä on kyseessä ENTEROROKKO. Se on joku uusi villitys tauti mikä tulee lapsille, mutta on myös aikuisten tauti. Kyseinen hoitaja oli sairastanut tämän rokon pari-kolme viikkoa sitten. Ei ole mitenkään vaarallinen kuitenkaan. Käskivät vielä seurata lasta, että jos tulee naamaan enemmänkin näppyjä ja alkaa kuume noista niin sitten tulla takaisin. Seuraavaksi, jos kysyiset oireet tulee niin sitten onkin tuhkarokko tai tulirokko kyseessä. Toivotaan nyt sitten vaan parasta ja pelätään pahinta.

ENTEROROKKO

Etenkin loppukesällä ja syksyllä lapsille ilmenevä kuumetauti, johon liittyy rakkuloita ja näppylöitä suussa, käsissä ja jaloissa sekä muuallakin iholla. Lapsella voi olla ennen suutelutulehdusta myös nielukipua ja vatsavaivoja. Suuoireet alkavat yleensä pari päivää ennen ihottumaa. Jos tauti ilmenee vaan suutulehduksena, siitä käytetään myös nimeä herpangiina, ja tauti muistuttaakin herpesviruksen aiheuttama suutulehdus. Enterorokon itämisaika on 3-7vrk tartunnasta. Virus tarttuu sekä hengitystie-eritteiden että ulosteen välitykselläm joten käsien pesu on tärkeää taudin leviämisen ehkäisemiseksi. Erotuksena vesirokkoon enterorokko ei aiheuta yleensä kutinaa ja rakkulat painottuvat käsiin ja jalkoihin.

HOITO

Enterorokko on useimmiten melko lievä tauti. Se kestää yleensä alle viikon, paranee itsestään eikä aiheuta jälkitauteja. Varsinaista lääkitystä enterorokon hoitoon ei tarvita.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.