IRC-Galleria

^mumu^

^mumu^

Osa minusta on tässä ja osa jossain tuolla

paijaaminenTorstai 17.05.2007 15:38

Paijaaminen on fyysinen hellyydenosoittamisen muoto, jossa paijaamisen kohteena olevaa ihmistä tai eläintä voidaan silittää eri paikoista, halata, rutistaa varovasti, taputtaa hiljaa kädellä, hyssytellä ja pitää tiukasti sylissä. Paijaamisen yhteydessä annetaan usein myös kevyitä suukkoja paijattavan naamalle ja puhutaan ystävällisesti tai lohduttavasti.

Paijaaminen liitetään lähinnä ihmisten käyttäytymiseen, mutta eläimillä esiintyy usein vastaavanlaista käytöstä. Parisuhteessa paijaamista esiintyy riippuen parisuhteen osapuolten mieltymyksistä. Jos jompikumpi tai molemmat parisuhteen osapuolista ovat hyvin hellyydenkipeitä, he paijaavat toisiaan todennäköisesti hyvin usein. Toisaalta monet ihmiset eivät tunne lainkaan tarvetta paijaamisen kaltaiseen fyysiseen läheisyyteen.

Parisuhteen ulkopuolella paijaaminen kohdistuu usein pikkulapsiin. Tällöin paijaajana ovat yleensä lapsen vanhemmat tai sisarukset, mutta joskus myös ulkopuoliset henkilöt. Pikkulapset tykkäävät useimmiten olla paijattavana, mutta kasvaessaan he saattavat jossain vaiheessa ruveta hylkimään muiden ihmisten taholta tulevaa paijaamista sekä muita hellyydenosoituksia. Paijaaminen liittyy usein myös paijattavan lohduttamiseen. Tätä tapahtuu usein silloin, kun pienet lapset satuttavat itseään (tai heillä on muita murheita) ja rupeavat itkemään.

Ihmisten suorittama paijaaminen voi kohdistua myös eläimiin. Tällöin on usein kyse vain kiintymyksestä eläintä kohtaan ja/tai hellyydenosoittamisen tarpeesta. Eläimet pitävät usein omistajien tai muiden ihmisten tekemää paijaamista heihin kohdistuvana suosion ja kiintymyksen osoituksena. Eläinten suhtautuminen tähän vaihtelee kuitenkin lajeittain sekä yksilöittäin. Ihmisen kanssa muutenkin paljon kommunikoivat eläimet, kuten esimerkiksi koirat ja kissat, pitävät yleensä enemmän paijaamisesta kun taas jotkut muut eläinlajit voivat suhtautua siihen usein välinpitämättömämmin.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.