IRC-Galleria

Ko. otsikko Kirkkosanomissa Tampereella 2.6.2006 :D

Toooodella uskomattoman typerä artikkeli Kysy papilta-palstalla...o.O

"Olen jo jonkin aikaa säästänyt tätä kysymystä, sillä aihe sopii helluntain lehteen. Ongelma on aika ovela, sillä kysymystä Pyhän Hengen ulkomuodosta ei ole teologian historiassa juurikaan esitetty."

Artikkelissa on siis asiaakin, mutta mietin tässä vaan, että kuka IHME kysyy tollasen kysymyksen. Lehdessä itsessään se näyttää lähinnä houkuttimelta. "Jos me laitetaan tällanen otsikko etukanteen, niin ehkä jotkut nuoretkin innostuu lukemaan mein lehteä!?" No mä innostuin lukemaan kyseisen artikkelin. Mitään muuta syytä Deppin mukaan ottamiselle ei ole, kun että saataisiin aihe johdetuksi pohdinnaksi siitä, minkälainen PH loppuenlopuksi on.

"Kysyin ensin kantaa Pirkko Tuomistolta, joka on kristillisen kuvateologian syvällinen tuntija Tampereella. Pirkollekin tuli mieleen "tummakatseisesta nuoresta miehestä" pikemminkin Jeesus Pier Paolo Pasolinin elokuvassa Evankeliumi Matteuksen mukaan.
Kristillisen opin kannalta herääkin kysymys, voidaanko Pyhän Hengen kohdalla puhua Jumalan lihaksitulemisesta (inkarnaatiosta) samalla tavalla kuin Jeesuksen tapauksessa. Onko siis Pyhällä Hengellä ylipäänsä ihmisen silmin nähtävää ulkomuotoa?
Keskiajalla tämä kysymys liitettiin Jeesuksen kasteeseen. Tuolloin pohdittiin, oliko Jeesuksen kasteessa ilmestynyt Pyhän Hengen kyyhkynen oikeasti eläin vai oliko niin, että Pyhä Henki pelkästään näytti kyyhkyseltä."

Hemmetin asiallista tekstiä siis periaatteessa. Mun silmissä Depp lähinnä tässä tapauksessa vie uskottavuuden koko jutulta, koska siinä on kyllä aihe ja vaikka mitä faktaa ja mielenkiintostakin pohdintaa. Mutta. Johnny Depp!? Wtf!? Ei voi olla näin epätoivoista edes kirkon lukioiden kalastelu. Tässä tapauksessa nuoren kiinnostus heräsi, hää luki artikkelin, totesi aiheen melko jännäksi jopa, mutta koki Johnny Deppin - siis sen, joka täysin järjettömässä asiayhteydessä aasinsiltana aiheeseen mukaan vedettynä ensin herätti mielenkiinnon artikkeliin - mukana olon lähinnä HYVIN häiritseväksi. Olis kiva tietää, kuka tällasta on pohtinut. Onko himokristityn Johnny Deppin fanin ajatukset tosiaan tätä laatua? Pyhä Henki!? Hååh!? Ei voi käsittää...

"Voisimme edetä ketjupäätelmän avulla. Jos Pyhä Henki tuli Jeesuksen kasteessa kyyhkyseksi, ja jos Johnny Depp näyttää kyyhkyseltä, Johnny Depp näyttää Pyhältä Hengeltä. Päätelmä ei kuitenkaan toimi, sillä evankeliumien mukaan Henki vain toimi "kyyhkysen tavoin" tai "kyyhkysen kaltaisena"."

Jjep. Siinä ainoa kappale, missä koetetaan hyvin teennäisesti ja melkeinpä epätoivosesti palata tähän kysymykseen, joka herätti aiheen alun alkain. Mun mielestäni kirjottaja ois voinut vaikka mainita, että joku tässä taannoin kysäsi, notta näyttääköhän PH JD:ltä ja sitten todeta, että siitäpä tulikin mieleeni. Teennäistä ruveta purkamaan ongelmaa tollasella otsikolla ja sillä varjolla, että muka ihan oikeesti pohti tätä Johnny Depp -asiaa. Se ei selvästikään oo kiinnostanu kyseistä pappia paljon kakkaakaan, kun se on laittanu noinkin typerän "ketjupäätelmän" tähän mukaan. Ehkei mua vaan kiinnosta, miltä Pyhä Henki näyttää ja ehkä toi Johnny Depp vaan sai mun pääni sekasin, mutta edelleen asian esitystapa häiritsee mua x)

"Tuomas Akvinolainenkin korosti, että tuo kyyhkynen ei ollut olemuksellisesti yhtä Pyhän Hengen kanssa. Jumala vain käytti tätä eläintä kuvaamaan Pyhää Henkeä (Teologian summa, III osa, kysymys 39, kohta 7).
Raamatusta ja teolodian historiasta vastausta ei siis löydy. Raamattu kertoo Pyhän Hengen ominaisuuksista, ei hänen ulkonäöstään. Paavalin mukaan Hengen vaikutuksia ovat "rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lempeys ja itsehillintä" (Gal. 5:22).
Nämä ovat myös kristittyjen ominaisuuksia jos seurataan Jumalan johdatusta."

No voi äiti...

"Tällaisen peilin avulla voidaan kysyä, onko ihmisessä sellaisia ominaisuuksia, että hän "näyttää Pyhältä Hengeltä". Hyödyllisintä on kysyä tätä omasta itsestä: Minne tuuli meikäläistä kuljettaa? Minkälaistaa ilmaa on minun ympärilläni?"

Tähmitähäh!? Mitä tuulella ja ilmalla tässä nyt on mitään tekemistä? Onko PH tuulta ja ilmaa? Siis kuvaannollista tuulta ja ilmaa tässä tapauksessa...Tässä kohtaa taisi papilla katketa ajatus tai jotain...Ehkä sen pitää lisätä tohon artikkeliinsa aina joku hyvä itsepohdintajuttu..en tiedä. En harrasta tätä lehteä. Se vaan sattui Arton roskista pilkistämään...

"Hyviä asioita tulee elämään silloin, kun ollaan tekemisissä oikeasti hyvien asioiden - ja Jumalan hyvyyden - kanssa. Tervetuloa siis helluntainakin kirkkoon: Jumalan sana ja ehtoollisen eväät tekevät hyvää meille kaikille!"

Jjust. En kyllä sanois sitä pahvia ja kitkerää viiniä mitenkään hyvää tekeviksi...Muttamutta joo. Siinä soli artikkeli kokonaisuudessaan. Tässä kahdeksan tuntia kahden yön aikana nukkuneena taas ajatukset liitelee :P

Olin tosiaan Tampereella ja oli aikasten mukava reissu ^-^

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.