IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

Globaali yhteiskunta.Maanantai 05.06.2006 16:59

Jälleen ajatuksen juuret sikiää vanhoille lukioajoille. Filosofian alkeiskurssille. Eräällä tunnilla käsiteltiin Kansan kulttuurin kukoistusta ja rappeutumista. Teorian mukaan jokaisella kultturilla on alkunsa, huippunsa ja loppunsa. Aika/kukoistus-koordiaatistossa tämä näyttää sinikäyrän näköiseltä aallolta.

Teorian ydin on kuitenkin siinä, että kukoistuskäyrän rinnalle otetaan toinen käyrä, joka kuvaa kukoistuksen ulkoasua. Ulkoasun käyrä on hieman kukoistuskäyrää jäljessä. Se taroittaa karkeasti ottaen sitä, että kun kukoistus alkaa kasvaa, kulttuuri näyttää yhä olevan lapsen kengissä. Kukoistuksen ollessa huipussaan, näyttää siltä, että kehitystä jatkuu. Ja kulttuurin ollessa totaalisen rappion pohjalla se kuitenkin näyttää vielä kituvia elonmerkkejä.

Mielenkiintoisin ja jopa se hämäävin vaihe on se, jolloin kansa ja kulttuuri on saavuttanut kukoistuksellisen huippunsa ja ehkäpä alkanut hieman laskemaankin. Kansa luulee kukoistuksen vielä lisääntyvän. Myös ulkopuoliset luulevat niin. Muutamat harvat ja tarkkaavaiset haistavat alkavan rappion. Paras esimerkki, joka tulee mieleeni, on antiikin Rooman imperiumi. "Leipää ja sirkushuveja" - kansa näyttää hyvinvoivalta, vauraalta ja kukoistavalta. Silläkin oli hintansa. Rappeutuminen oli parhaiten sirkushuveista. Mikä kansaa viihdytti, oli vain raaempi väkivalta - enemmän ja enemmän verta. Ja kun tapettavat loppuivat rapautunut ihmismieli haki vävivallan ja veren viihteen muualta. Rooman imperiumi luhistui.

Oma globaali yhteiskuntamme linee jo saavuttanut huippunsa. Tästä eteenpäin on vain alamäkeä. Toki kaikki näyttää olevan kunnossa. Teknologia kehittyy, hyvinvointi kasvaa. Sitä voidaan entistä tehokkaammin jakaa kaikkien kesken. Rappeutumisen merkit ovat ilmassa. Ne ovat vielä suhteellisen pieniä aavistuksia, mutta niitä on lukemattoman paljon. Ja ne kasvavat kaiken aikaa.

Totaalisen rappeutumisen ajankohtaa on vaikeampi sanoa. Se vaatisi enemmänkin tutkimuksia, mutta niiden tekeminen ei ole tehtäväni. Merkkejä rappeutumisesta kuitenkin ovat öljyn hinta tai öljyn loppuminen. Öljyvarojen arvio on muistaakseni niin että se riittänee joksikin kymmeneksi vuodeksi, ehkä. Toinen tekijä on Yhdysvaltojen asema maailmalla. Sen halu hallita kaikkea ja teot joita se tekee sen eteen. Puuttuminen Lähi-Idän maiden politiikkaan, Pohjois-Koreaan ja terrorismin vastainen sota. Se kaikki kylvää vihaa ja eripuraa kaikkialle ja kaiken sekaan.

Tästä johtuen mielikuvani kolmannesta maailman sodasta muistuttaakin enemmän globaalin yhteiskunnan sisällissodalta, jonka lopputulos on sen lopullinen rappio. Albert Einsteinin sanoin : "En tiedä millä aseilla kolmas maailmansota käydään, mutta neljäs käydään seipäillä ja kivillä"

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.