IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

Uskonto ja AteismiTiistai 18.07.2006 02:45

Yleistynyt kirkosta eroaminen ja ateismi on aina aika ajoin esillä. Uskontokunnat ja kirkot sekä muut yhteisöt yrittävät pysyä ajan mukaisina ja mielenkiintosina. Ne pyrkivät kehittymään ja tarjoamaan kansalle sitä mitä kansa tarvitsee. Kuitenkaan siinä onnistumatta. Toki jotkin yhteisöt saattavat hetkellisesti muoti-ilmiön tavoin saavuttaa hetkellisesti suurenkin suosion joka lopulta haihtuu kuin savuna ilmaan.

Ongelman ydin on selkeästi se, etteivät yhteisöt pysy ajan mukana. Yksilön asema on yhteiskunnassa muuttunut merkittävästi viimeisen sadan vuoden aikana. Nyky yhteisössä yksilöt toimivat pelinappuloina. Siksi uskonnollisten yhteisöjen - miksei toki muidenkin - tulisi ehdottomasti tarjota henkilökohtaisempaa lähestymistapaa.

Kuvitellaan esimerkiksi papin saarna kirkkojumalanpalveluksessa. Hyvin ylimalkaista puhetta, josta jokainen voi niin halutessaan poimia itseään koskeavia osia. Kaikista aktiivisimmat toki saavat saarnasta sen mink tahtovatkin, mutta valta osa on sen täysin tavoittamattomissa. Täytyy mennä pintaa syvemmälle. Nimen omaan yksilökohtaiselle tasolle.

Raamattukin on vain kirja jossa on käsittämättömien nimi ja sukuluettoloiden lisäksi hyvin vanhentuineita ja tylsiä tarinoita. Niin sen suurin osa kokee. Se mistä Raamatussa on kyse, on jokaisen oma henkilökohtainen näkemys ja tulkinta. Ei koko yhteisöön sovelletty yleistäminen, jonka mukaan kaikki ihmisten toiminta voidaan tavalla tai toisella määritellä synniksi tai hyväksytyksi asiaksi.

Tavallaan katolinen kirkko on lähellä yksilökohtaisuutta omalla ripittäytymis järjestelmällään, jossa jokaisen tulee aika ajoin ripittäytyä papille, kertoa omat syntinsä ja saada niille anteeksianto. Todellisuudessa siitäkin puuttuu se aito henkilökohtainen lähestyminen asioihin. Vuorovaikutus ja näkemysten avartaminen on vaillinaista.

Raamattupiirit puolestaan ovat lähellä sitä henkilökohtaista avartamista, jota kansa tavallaan kaivannee, mutta jos raamattupiiri on ainoa jota kristillinen yhteisö kykenee tarjoamaan, on se hukassa. Tuskin kaikki haluavat sitoutua tuohon kirjaan jossa on tylsiä tarinoita ja sukuluetteloita.

Ehkä ongelma onkin ikuinen ja ratkaisemattomissa. Askel asekeleelta lähemmäs ateistista maailmaa.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.