IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

Murphyn lakiaTiistai 27.02.2007 23:59

Murphyn laki on totista totta. Siitä puhuu tilastot. Tilastot Sellon Prisman kassoilta. Ehta totuus on se, että seitsemän kertaa kymmenestä tulee valittua se väärä kassajono. Seitsemällä kerralla kymmenestä, kun valitsee sen parhaimman ja lyhimmän näköisen jonon, siihen sattuukin edelle juuri se kaupan sen hetken vaikein asiakas.

Vaikea asiakas tässä tarkoittaa asiakasta, jonka asiaa ei voida hoitaa sujuvasti kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Vaikea asiakas aina onnistuu jotenkin monimutkaistamaan kaupassa käynnin jollakin tavalla.

Yksi vaikeiden asiakkaiden ryhmä on ehdottomasti mummot ja muut hidasjärkiset. Pahimpia ovat ne joilla on paljon pieniä kolikoita ja he haluavat maksaa juuri niillä. Ja tasarahalla luonnollisesti. Loputon kolikoiden kaivelu ja laskeminen sen lisäksi että kaikki toiminta on jo muutenkin varsin hidasta. Muutenkin tasarahamaksaminen on se kaikkein kamalin vaihtoehto ruuhka-aikaan. Maksaisivat mielummin isolla setelillä, jolloin vaihtorahatkin saataisiin takaisin nopeasti.

Sitten on niiden asiakkaiden ryhmä, jotka tahtovat käyttää joka kaupassa mitä ihmeellisempiä maksuvälineitä ja alennuskuponkeja, joita eivät edes kassahenkilöt tunnista. Mutta asiakkaalle se muutaman kymmenen sentin alennuksen saaminen on niin tärkeä asia, että sen vuoksi kannattaa seisottaa kassajonoa ja hermostuttaa muita asiakkaita parinkin minuutin ajan.

Entäpä sitten ne maksukyvyttömät asiakkaat. Ne, jotka joutuvät käyttämään ehkäpä jopa kolmea eri maksuvälinettä saadakseen ostoksensa maksettua. Tietenkin sen lisäksi, että osa ostokista joudutaan poistamaan välissä, jotta ostosten loppusummaa saadaan laskettua tarpeeksi.

Mutta miksi tämä sattuu juuri minun kassalleni. Eipä Mikkelissä ainakaan edes Prismassa moiseen törmätty ja täällä se on liiankin jatkuvaa. Pakko sen on olla se Murphyn laki! Tai jotakin vastaavaa. Hölmöjä ihmisiä ainakin, kun ei kiinnosta kuin oma napa ja parikymmentä senttiä rahaa.

Luovuus ja rajoituksetMaanantai 26.02.2007 22:37

Luovuushan on varsin monimuotoinen käsitys, jonka määritelmää en sen tarkemmin aio käsitellä. Sen sijaan oletan että jokaisella on suurin piirtein samanlainen käsitys luovuudesta.

Myöskin kirjoittaminen on monesti luovaa. Luovasta kirjoittamisesta minä ainakin pidän. Ilman suurempia rajoituksia. Voin kirjoittaa mistä haluan. Ja jos ei tule mitään sen suurempaa mieleen, niin olempa kirjoittamatta. Niinhän se luovuus toimii. Jos ei olla luovalla tuulella, niin ei saada aikaiseksi mitään luovaa.

Entäpä sitten kun luovuudelle asetetaan joitakin rajoituksia. Kuinka luovuus voi silloin toimia. Esimerkiksi luovan kirjoittamisen rajoittaminen siten, että se pitää toteuttaa jollakin tietylle kielellä. Vieläpä kielellä, jota ei osaa kunnolla. Annetaan jopa rajattu sanasto, jonka pohjalta kirjoittaa. Ainakaan se ei tarjoa kirjoittajalleen vapautta ilmaista itseään, miten vain.

Toisaalta voihan asia olla sinänsä niinkin että todellinen suuri luovuus onkin äärettömän hyvää kykyä luoda rajatusta aineistosta mielekäs luomus. Taitoa luoda kunnon kirjoitelma vieraalla kielellä ja melkoisen rajatulla aineistolla.

Minun mielstäni rajatun aineiston ongelmana monille on ainakin se, että sitä käyttämällä, joko alkaa toistamaan itseään tai toistaa jo toisten tekeleitä. Onko sellainen enää omaa tai luovaa. Ainakaan se ei ole mielekästä. Ja mikäli luovuus ei ole mielekästä, kun se tuntuu toistolta, on hyvin vaikeaa saada mitään uloskaan.

Voipi siis olla että jää taas saksan aineen kirjoittaminen aika tiukoille. Varsinkin kun aikaakaan ei varsinaisesti ole jäljellä.

Kuka tietää?Sunnuntai 25.02.2007 22:57

Uimahallien saunoissa on aina ollut uimapukukielto. Uima-asua ei edes saisi viedä saunaan. Useimmissa uimahalleissa vain ei kerrota syytä kieltoon; kielletään vain. Ja eipä ihminen perustelemattomista kielloista välitä. On olemassa myös uimahalleja, joissa on perusteltu kieltoa. Mutta perustelu ei olekaan yhtenäinen.

Toisissa uimahalleissa perusteluksi on ilmoitettu, että sillä pyritään uimapukujen mukana kulkeutumasta hikeä uima-altaisiin. Ja siten vähennetään bakteerien määrää ja lisätään mukavuutta. Toinen versio, joka lienee ehkä hieman yleisempi, on että uimapukujen mukana kulkeutuu saunaan klooria, joka lämpimässä kaasuuntuu. Kloori on kaasuna myrkyllistä ja aiheuttaa joitakin seurauksia.

Asiaa pohtiessani tulin jo miltei lopputulokseen, että uimapukukielto uimahallin saunoissa on vain kielto, jonka kuuluu olla olemassa, mutta kukaan ei tiedä oikeaa syytä kiellon olemassa oloon. Ja niinpä hätääntyneet uimahallin pitäjät ovat hätääntyneesti joutuneet keksimään persuteluja kiellolleen.

Mutta yllättäen samana päivänä kun asiaa ylipäätäni pohdin, luinkin jostakin iltapäivälehdestä jonkun lukijan kirjoituksen, jossa isä kertoi lapsensa sairastavan astmaa. Ja nimen omaan astmaatikolle kaasuuntunut kloori on haitaksi. Isä kertoi artikkelissaan, että monet ihmiset närkäsytvät pahasti, mikäli asiasta heille huomauttaa, eikä perusteluja kuunnella.

Onko sitten kiellolle oikeasti olemassa perää? Kun ei sitä osata kunnolla perustella ja perustelutkin kovasti vaihetelevat. Astmaatikoiden hengitysvaikeudet voivat olla toki lähimpänä totuutta. Mutta voiko olla niin että kyseessä on enemmänkin erään lainen etiketti, jota vain tulee noudattaa.

Niin se vaan onMaanantai 19.02.2007 01:49

Epäreilua kun muut saa unta ja minä en!

Uudempi uniteoria (taas...)Lauantai 17.02.2007 13:00

Taas mieleni pohtii huonosti nukkumista ja huonoa unta. Sekä tietenkin pitkään nukkumista. Seuraavat johtopäätökset perustuvat pitkälti havaintoihini raskausajan väsymyksestä, johon olen huomannut myös muulla väsymyksellä olevan yhteys.

Riittävän väsynyt ihminenhän kykenee nukkumaan melkeinpä mihin aikaan päivästä, miten pitkään vaan. Siten että vuorokaudessa tulee nukuttua yli kymmenen tutnia. Eikä nukkuminen varsinaisesti tuo kovin pitkäkestoista virkeyttä.

Huomasin unen laadussa selkeän puutteen. Uni on melkoista koiran unta. Hertään pieniinkin ääniin ja muihin aistimuksiin. Olaan ikäänkuin puoliksi valveilla. Erona vain koiriin on se, että unta on mahdollisesti vaikeampaa saada uudestaan.

Myös toinen yhtäläisyys koiran uneen on olemassa. Nimittäin unen määrä. Koira jolla ei ole varsinaisesti aktiivista tekemistä nukkuu suurimman osan päivästä koiranuntaan. Heräilee mahdollisiin ääniin ja ehkä hajuihin, mutta jatkaa taas uniaan mikäli mitään merkittävää ei tapahdu. Aktiivisempina päivinä koira nukkuu vain silloin kun sillä ei ole mitään aktiviteettiä meneillään.

Unen laatuun vaikuttavat tekijät, miksi joku nukkuu koiran unta, ovat varsin henkilökohtaiset, mutta varmastikin arveltavissa päteviä syitä mistä sellainen voisi johtu.

Max Free - Light is Stripped to Zero!Sunnuntai 11.02.2007 18:58

Nyt markkinoille työntyy jatkuvalla syötöllä aiva vain uusia ja uusia kevyt juomia. Kevyt tuotteet vaihtavat nimeään uudelleen. Enää ei olekaan ns. light-limsoja. Vaan aivan jotain muuta. Tässä muutama miete niiden merkityksestä:

Light: tarkoittaa kevyttä ja laihaa. Laihaa ja surkeaa makua. Tai mauttomuutta. Sama asia kuin myisi hiilihapotettua vettä ja mainostaisi limonadina.

Zero: Zero sugar - zero taste... Zero nothing. Tuote jossa kaikki ainesosat on riisuttu nollaan, paitsi vesi. Lopputulos taas samaa surkeaa litkua. Nimike on vain eri, ja sillä voidaan kusettaa viattomia kuluttajia. Hölmö ken uskoo...

Stripped: Riisuttu versio. Samaa kuin zero. Kaikki sokerista makua tuottaviin aineisiin riisuttu nollaan. Eivätkö ihmiset ymmärrä, että nimen omaan sokeri on aine, joka nostaa maut esiin pehmeällä ja täyteläisellä tavalla.

Max: Ehkä kaikkein paras nimike ja suoralta kädeltä vaiekin keksiä heikkoa kohtaa. Mutta viitannee maksimaaliseen sokerin ja maun poistoon. Surkeaa ainetta, jota lienee turhaa edes yrittää limonadiksi sanoa.

Free: Free of taste and everything else what is enjoyable. Tai jotakin siihen suuntaan. Vesi on vapautettu sitovista sokereista ja makuaineista. Samaa kuraa kuin muutkin. Nimikin tarkoittaa samaa.

Eikö kukaan osaa rajoittaa limsan juontiaan. Juo maukasta juomaa hiukan ja paikkaa janon oikealla vedellä. Elimistö säilyy tasapainossa. Makeutusaineet ovat melkoista myrkkyä elimistölle. Juomat eivät maistu juuri millekään, jolloin niitä luultavasti joudutaan juomaan paljon enemmä. Jonka takia elimistöön kertyy myös makeutusaineita. Harmittaa, että kaupoista loppuvat kohta ne maukkaat tavalliset juomat, joita vielä jotkut haluavat juoda ja joa eri makuisina.

Suattana ku ei keksi!Lauantai 10.02.2007 02:22

Taas on ollut miljardi asiaa mielessä, mut sit tänne tultaessa ne kaikki unohtuu kokonaan eikä silloin voi mitään tänne kirjoittaa.

[Ei aihetta]Tiistai 23.01.2007 01:55

En pysty nukkumaan. Pleottaa että iso pyörä lakkaa pyörimästä, ellen valvo sitä.

Lapsen untaMaanantai 22.01.2007 20:06

Nukkuminen on aina yhtä mielenkiintoinen asia tutkia ja kokea. Unta on niin monen laista, eri pitusia, eri laatuisia jne. Tuskin nukkumiseen saadaan vielä kunnon vastauksia aikoihin, mutta ainapa siitä on hauskaa spekuloida.

Jälleen kerran törmäsin erääseen nukkumiseen liittyvään ongelmaan. Eli jatkuvaan väsyneenä heräämiseen, riippumatta juurikaan unten pituudesta. Ongelmaan myös liittyy se että kykenee oikeastaan nukkumaan miten pitkään hyvänsä, kunhan vain ensin saa unen päästä kiinni, eikä anna itsensä valveutua missään vaiheessa liikaa.

Normaalistihan kun ihminen nukkuu hyvin normaalit yöunet, hän herää aamulla omia aikojaan levänneenä siten, ettei hänen oikeastaan tee edes mieli jatkaa nukkumista, vaan aloittaa päivän askareet. Näin siis normaalissa tapauksessa. Epänormaalissa tapauksessa herääminen on hyvin vaikeaa ja virkeää olotilaa on lähes mahdotonta saavuttaa.

Joidenkin mielestä syy päivä väsymykseen on liika nukkuminen, mutta mielestäni se on vain seurausta huonoon unen laatuun. Koska missään vaiheessa ei saavuteta oikeaa unen tilaa, ei ole mahdollistakaan herätä levänneenä. Mutta kuitenkin on mahdollista nukkua pitkiä aikoja, joten vain tilaisuuden salliessa useimmat ongelmasta kärsivät nukkuvat pitkään.

Uniongelma on mielestäni enimmäkseen stressin aiheuttamaa. Asiat vaivaavat liikaa myös yöllä, joka estää nukahtamista ja riittävän syvän unen saavuttamista. Kun stressistä vain pääsee eroon ja kykenee heti perään nukkumaan tarpeellisen määrän unta, eli herää levänneenä on uniongelmat ja väsymys siltä erää ratkaistu.

Mielestäni ongelmaa on turha yrittää ratkoa paremmilla sängyillä, tyynyillä tai peitoilla tai muilla vastaavilla, elleivät ne sitten aiheuta fyysistä stressiä,kuten ihottumaa tai painaumia. Paras lähtökohta on siis ongelmien ratkominen ennen nukkumaan käyntiä. Vain silloin on mahdollista vaipua syvään uneen ja todellakin herätä leänneenä.

Ajan itseni loppuun.Keskiviikko 17.01.2007 02:10

Piippuun.