IRC-Galleria

Be-Bop

Be-Bop

crazy little teddygirl
Mikkelin ammattiopiston Juvan yksikkö:
Ammattiin ja töihin tutun koulun kautta!

Mikkelin ammattiopiston Juvan yksikön tutkintoja ovat ajoneuvoasentaja, autonkuljettaja, elektroniikka-asentaja, suurtalouskokki, palveluvastaava ja talonrakentaja. Opiskelijoita yksikössä on kaikkiaan 140.

Juvan yksikön koulutusaloilla työnäkymät ovat varsin hyvät. Esimerkiksi autonkuljettajat, palveluvastaavat ja talonrakentajat ovat aloilla, joilla työvoiman kysyntä on korkealla koko maakunnassa. Kaikilla aloilla on hyvät yhteydet yrityksiin, joista saa työssäoppimispaikkoja ja työpaikkoja. Ensi syksynä oppilaitoksessa aloitetaan myös nuorten näytöt, joissa voi osoittaa osaamisensa.

Juvalla on tehty paljon töitä, että oman seudun nuoret saisivat riittävästi tietoa läheisestä oppilaitoksesta ja sen ammattialoista. ”Tarjosimme viime syksynä Juvan yläasteen 8. ja 9. luokan opiskelijoille mahdollisuuden tutustua päivän ajan haluamiinsa aloihin. He olivat mukana tunneilla ja tekivät töitä opiskelijoidemme kanssa. Tapahtumasta saatiin paljon positiivista palautetta. Vastaavia ryhmiä meille tulee myös muista kunnista, mm. Rantasalmelta ja Puumalasta. Käymme myös kouluilla kertomassa opiskelusta”, kertoo rakennusalan lehtori Juha Lajunen.

Juha Lajunen toivoo, että lähiseudun nuoret tulisivat Juvalle, jos sieltä löytyy kiinnostava ala: ”Kaupungin valot siintävät monella silmissä, mutta etenkin heti peruskoulun jälkeen on paljon helpompaa ja edullisempaa opiskella lähellä kotia. Meillä opiskellaan pienissä ryhmissä ja opetusta saa vaikka kädestä pitäen”, hän lupaa.

Catering -alalta
ammatti kätevälle,
ihmisistä pitävälle

Juvan Catering -alalla koulutetaan palveluvastaavia ja suurtalouskokkeja. Laura Montonen ja Ilkka Kokkonen opiskelevat alaa toista vuotta. Juvalainen Laura on ollut pienestä pitäen ollut kiinnostunut ruuanlaitosta. ”Kotona vastaan aika pitkälle ruuanlaitosta. Yläasteella meillä oli innostavat opettajat. He ehdottivat hakemista Catering -alalle. Minusta oli järkevintä tulla opiskelemaan lähelle kotia.”

Ilkka on yksi Catering -alan viidestä pojasta. ”Kiinnostuin ruuanlaitosta yläasteen kotitaloustunneilla. Ysillä päätin, että tämä on minun alani. Halusin tulla oman paikkakunnan kouluun. ” Laura ja Ilkka viihtyvät koulussaan hyvin. ”Pieni koulu sopii meille hyvin. Täällä on rento tunnelma ja kaikki ovat kavereita keskenään.”

Lauran ja Ilkan luokalla on yhdeksän opiskelijaa. Ensimmäinen vuosi opiskeltiin samoja aineita, mutta toisella luokalla erikoistutaan palveluvastaavaksi tai suurtalouskokiksi. Laurasta ja Ilkasta tulee suurtalouskokkeja, jotka laittavat ja tarjoilevat ruokaa suurille ryhmille. Palveluvastaavat puolestaan suuntautuvat erityisesti lounasravintoloihin ja asiakaspalveluun.

”Meillä on pieni opetuskeittiö ja suurkeittiö, jossa laitetaan ruokaa myös asiakkaille. Tänäänkin teimme ruokaa koko koululle. Olemme opiskelleet myös tarjoilijan ja baarimestarin töitä. Suurin osa on suorittanut alkoholipassin”, Laura kertoo.

Ilkka tarkentaa. ”Opimme mm. hallitsemaan kaikki keittiön koneet ja tietämään miten ne toimivat. Tiedämme, miten ruuanlaitto pitää ajoittaa, että kaikki on valmista ajallaan. Käymme perusteellisesti läpi kaikki ruoka-aineet ja lisäaineet. Opettelemme myös leipomista. Tänään tein ensimmäistä kertaa elämässäni täytekakun!”

Työssäoppimisjaksoja on vähintään 20 opintoviikkoa. ”Suurin osa on ollut töissä ruokapaikoissa. Itse olin juvalaisen Pirjo Summasen hautaus- ja pitopalvelussa, jossa järjestetään juhlia ja tilaisuuksia sekä tehdään ruokaa tilauksesta. Opettaja ehdotti, että menisin seuraavaksi kuudeksi viikoksi töihin Rukalle”, mainitsee Laura. ”Minä olin viime vuonna töissä Ravintola-Hotelli Sommelossa Kuusankoskella. Tänä keväänä etsin paikkaa josta voisi saada myös kesätöitä”, Ilkka jatkaa.

Antoisa ammatti,
paljon mahdollisuuksia

Laura arvelee, että moni ei tiedä kuinka monipuolisiin töihin Catering -alalta voi lähteä. ”Tällä alalla on paljon ammatteja ja työtehtäviä. Pienellä lisäkoulutuksella voin suuntautua esimerkiksi ravintolakokiksi tai laivakokiksi. Minä aion mennä valmistuttuani ensin töihin. Koulun keittiö voisi olla kiva työpaikka.”

Laura aikoo vielä opiskella laivakokiksi. ”Isä oli nuorena merillä konemiehenä. Olen ollut laivalla ja tiedän että viihtyisin. Elämäntyyli on nopeampi ja työvuorot aivan erilaiset, mutta myös lomat ovat pitkiä. Olisi kiva kokeilla ainakin muutama vuosi. Uskon että töitä löytyy, koska uusia laivoja valmistuu koko ajan, väkeä jää eläkkeelle tai siirtyy maihin.”

Ilkkakin suuntaa työelämään. ”Olen haaveillut oman yrityksen perustamisesta, mutta siihen pitää ensin kerätä vähän rahaa ja hankkia lisää koulutusta. Joskus minulla voisi olla oma pitseria”, hän suunnittelee.

Mitkä ovat alan hyviä puolia? ”Tässä pääsee toimimaan erilaisten ihmisten kanssa. Työtehtävätkin ovat joka päivä vähän erilaisia. Työnsä saa miettiä aika itsenäisesti. Kun tekee vaikka hienon kakun, on kiva nähdä asiakkaan ilo ja saada työstään heti palautetta”, Laura arvioi. Ilkan mielestä parasta alassa on se, että saa tehdä ruokaa ihmisille. ”Tässä saa olla itsensä herra ja vaikuttaa. Työtä tehdessä rauhoittuu mukavasti. Välillä tulee tietysti yllätyksiäkin. Tämä työ olisi aika vaikeaa ilman huumorintajua!”

Laura suosittelee alaansa myös niille, jotka eivät oikein tiedä mitä peruskoulun jälkeen tekisivät. ”Tätä voisi verrata talouskouluun. Täältä voi hankkia samanlaisia taitoja, mutta saa nopeasti myös ammatillisen tutkinnon. Jos tulet tänne, me tutorit olemme ottamassa sinua vastaan. Meistä olisi tosi mukava saada tälle alalle uutta porukkaa!”



Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.