IRC-Galleria

Chaus

Chaus

supa super söp supit

kyllä wikipedia tietääTiistai 10.11.2009 19:27

"Suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen professori Ulla-Maija Kulosen mukaan vittu on lähes tuhat vuotta vanha lainasana. Turun yliopiston suomen kielen dosentin Kari Nahkolan mukaan sana on lainattu suoraan ruotsin kielestä, mutta sen vaikutus suomen kieleen on ollut huomattava.
Sanan vanhaa skandinaavista alkuperää tukee se, että muinaisnorjassa on sana fytta ja nykyruotsissa fitta. Sanan vastine esiintyy kaikissa itämerensuomalaisissa kielissä. Suomen kirjakielessä sana esiintyy ensimmäisen kerran Kristfrid Gananderin sanakirjassa vuodelta 1787

Suomalaisen mytologian asioiden syntyä selittävässä kertomuksessa eli syntysanoissa vitun kerrotaan syntyneen humoristisen pohjoiskarjalaisen kertomuksen mukaan Lemmon kuvaamana Viipurissa tai Saksan kaupungissa, ja kuljetettu tänne höyhentyynyssä.
Vitun kulkiessa herrat nostivat hattuaan ja kuninkaat kypäräänsä, miesten mieli sekosi, ja pienet pojat menivät polvilleen. Vittu saakin enemmän rahaa vuodessa kuin kuningas. Vittu jahtasi kyrvän puuhun, ja huuteli kyrpää tulemaan alas. Kyrpä manasi tulisia nuolia vitun kurkkuun, ja valitti viimeksikin vitun puristaneen aivot päästään."

:DD

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.