IRC-Galleria

Maaliskuun teema: Päihteet ja liikennePerjantai 15.03.2013 13:03

Haittaako jos ottaa ja ajaa, jos ottaa ihan vaan vähän?

Päihteet ja liikenne ovat vaarallinen yhdistelmä. Jo pienikin veren alkoholipitoisuus huonontaa ajokykyä ja moninkertaistaa riskiä joutua onnettomuuteen. Alkoholi imeytyy elimistöön nopeasti, mutta palaa tasaisen hitaasti. Päihtynyt ei itse tunnista käytöksensä muutoksia ja niiden vaikutuksia ajokykyyn. Erityisesti nuoret ja kokemattomat kuljettajat ovat vaaravyöhykkeessä.

Huumaus- ja lääkeaineiden nauttiminen heikentää kuljettajan huomio- ja toimintakykyä. Kuljettaja voi syyllistyä rattijuopumukseen tai törkeään rattijuopumukseen myös ollessaan huumaavien aineiden vaikutuksen alaisena.

Kannabis tekee tokkuraiseksi ja heikentää kykyä arvioida etäisyyksiä ja nopeutta.

Amfetamiini lisää riskinottoa, aiheuttaa vihamielistä käyttäytymistä ja mielenterveyden järkkymiseen liittyviä reaktioita. Hallusinogeeniset aineet puolestaan aiheuttavat vääriä aistimuksia ja paniikkireaktioita.

Punaisella varoituskolmiolla merkityt lääkeaineet voivat puolestaan heikentää kuljettajan havainto- ja koordinaatiokykyä, reaktionopeutta ja tasapainoa. Yleisimmin Suomessa käytetään väärin rauhoittavia lääkkeitä ja unilääkkeitä. Suomalainen päihteiden käyttäjä on yleensä sekakäyttäjä. Useamman huumeen samanaikainen käyttö on yleistä. Usein huumeiden käyttöön liittyy lisäksi rauhoittavien lääkeaineiden ja alkoholin käyttö.

Monien mielestä yhden tai kahden oluen nauttiminen ei estä moottoriajoneuvolla ajamista. Mutta tietääkö moni, että pienikin alkoholimäärä kasvattaa onnettomuusriskiä? Suomen lainsäädännössä promilleraja on 0,5 – onko se sinun mielestäsi ok raja? Entä mitä olet mieltä muista päihteistä liikenteessä – esimerkiksi kannabis tai muut lääkeaineet?

Alkoholin palamisaikalaskuri löytyy mm. täältä. Mieti kuitenkin ensin, miksi tarvitset laskuria!

Yhteenveto keskustelusta

Yhteisön keskustelun aiheena oli Liikenne ja päihteet. Keskustelu käytiin tiistaina 12.3.2013. Paikalla oli Liikenneturvan asiantuntija virittämässä keskustelua teemasta. Ajamalla kulkuneuvoa päihtyneenä, ja jäämällä siitä kiinni poliisille, on helppo päästä julkiseen häpeäpaaluun. Teko tuomitaan jyrkästi yleisessä keskustelussa, mutta se on silti valitettavan yleistä.

Kyselyyn otti osaa 91 henkilöä, joista 2 % vastasi ajavansa usein päihtyneenä moottoriajoneuvoa, 17 % oli ajanut muutamia kertoja, 8 % oli tehnyt niin kerran. 4 % ei ollut varma, oliko enää päihteiden vaikutuksen alaisena. 60 % ei ollut koskaan kuljettanut moottoriajoneuvoa päihtyneenä.

Päihtyneenä ajaminen on hyvin eettinen kysymys sekä omalla kohdalla että kaverin. Jos näkisi kaverin lähtevän ajamaan humalassa, poliisille soittavien määrä oli 8 % vastaajista. 29 % oli sitä mieltä, että soittaisi todennäköisesti poliisille. Poliisin haaviin tarttuu vuosittain noin 22 000 rattijuoppoa. Keskustelussa yritettiin keksiä syitä, tai oikeutuksia päihtyneenä autoilulle. Semmoisena pidettiin hätätilanteita, esimerkiksi sairaskohtaukset, jos kännykän avulla ei saada kutsuttua apua paikalle. Tällöinkin on hyvä miettiä millaisen riskin sitä mahdollisesti voi aiheuttaa ulkopuolisille lähtemällä kuljettamaan toveriaan sairaanhoidon pariin. Olisiko mökkinaapurilla toimivaa puhelinta? Entä voisiko mökille tämmöisten tilanteiden varalle hankkia joku muu yhteydenpitoväline? Arvelen, etteivät nuo reilut 20 000 ratista käryävää ole kuljettamassa kavereitaan sairaalaan. Mistä tässä on oikein kyse?

Sillä, että yhdistää pienenkin määrän alkoholia ja liikenteen, saattaa olla vakavat seuraukset. Alkoholin nauttiminen huonontaa ajokykyä ja moninkertaistaa riskiä joutua onnettomuuteen. Alkoholin lisäksi liikenteessä tavataan huumaus- ja lääkeaineiden vaikutuksen alaisena olevia kuljettajia.

EHYT ry on tuottanut OttoMitta-nimisen sovelluksen Android- ja iOS-puhelimiin, jonka avulla voi saada suuntaa antavaa tietoa siitä, paljonko alkoholia henkilöllä on mahdollisesti veressä. Yksin sovelluksen antamaan tietoon ajokyvystä ei voi luottaa.

Lainauksia keskustelusta:

”ite oon HYVIN usein luottokuskina, ja KOSKAAN en ole gännisä ajanut :)”
”mutta siis peltipoliisikyltitkinhän on nimenomaan sitä valistusta jo sinällään, että ihmiset alentais ajonopeuksia”

Päihteet ja liikenneTiistai 05.03.2013 17:08, 294 vastaajaa

Aiheesta chattaillaan Elämä On Parasta Huumetta (Minä ja muut) -yhteisössä tiistaina 12.3. klo 18.00-19.30!
Onko humalassa tai päihteiden vaikutuksen alaisena ajaminen yleistä tuntemiesi nuorten keskuudessa?
Oletko itse ajanut moottoriajoneuvoa (auto, mopo, mönkijä, mopoauto, moottorikelkka…) päihtyneenä?
Oletko ollut humalaisen tai muiden päihteiden vaikutuksen alaisena olleen autokuskin kyydissä?
Otatko suurempia riskejä, mikäli sinulla on kavereita kyydissä?
Jos läheisesi tai hyvä tuttavasi lähtisi ajamaan autoa juopuneena, ilmoittaisitko asiasta poliisille?
Jos sinulle tuntematon henkilö lähtisi ajamaan autoa juopuneena, ilmoittaisitko asiasta poliisille?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.