IRC-Galleria

ErQ

ErQ

Hey baby, give me a chance to show you I'm a good guy.

Selaa blogimerkintöjä

"Kyllähän tämä on ollut pitkä taistelu. Olen kuulunut siihen joukkoon, joka vastustaa ja siinä mielessä tämä tulos tietysti tyydyttää meikäläistä."

Näin totesi Peter Östman (kd) Ylen uutisille, kun varmistui, ettei eduskunnan lakivaliokunta ota käsittelyyn kansanedustajien lakialoitetta avioliittolaista, joka sallisi homoliitot. Sinällään kommentti on mielenkiintoinen - Östmanille tämä on siis asia, jota vastaan täytyy oikein taistella.

Avioliittolain tie on ollut kivinen - eduskuntavaalien alla noin 60% valituista kansanedustajista vastasi Ylen vaalikoneeseen olevansa sitä mieltä, että "rekisteröityneille homopareille pitää kuulua kaikki samat oikeudet kuin avioliiton solmineille heteropareille". Silti vain 76 kansanedustajaa (38%) on allekirjoittanut kansanedustajien lakialoitteen.

Takinkääntäjiä ovat olleet muun muassa "täysin samaa mieltä" olleet, mutta lakialoitteen allekirjoittamatta jättäneet Jukka Gustafsson (sd), Suna Kymäläinen (sd), Paula Lehtomäki (kesk), Mats Nylund (rkp), Tapani Mäkinen (kok), Outi Mäkelä (kok), Timo Heinonen (kok), Anu Urpalainen (kok).

Mielenkiintoisin tapaus on ehdottomasti perussuomalaisten Arja Juvonen, joka Ylen vaalikoneessa oli "täysin samaa mieltä" homoparien yhteneväisistä oikeuksista heteropareihin verrattuna, mutta lakivaliokunnassa hän äänesti uutta avioliittolakia vastaan. Päätös syntyi äänin 9-8, joten Juvosen ääni olisi voinut ratkaista tilanteen toisella tavalla.

Eduskuntavaaleissa 2011 homoparien avio-oikeus oli eräs merkittävimmistä vaalikeskusteluissa käydyistä kysymyksistä. Siten on hyvin mahdollista, että esimerkiksi Juvosta äänestivät monet sillä perusteella, että hänen mielipiteensä homoliitoista oli keskimääräistä perussuomalaisten ehdokasta positiivisempi. Myös kokoomus halusi profiloitua vaalien alla sateenkaariväestön suureksi ystäväksi, mutta lakivaliokunnassa vain yksi kokoomuslainen äänesti homoliittojen puolesta. Valtaosa Ylen vaalikoneeseen "täysin samaa mieltä" tai "jokseenkin samaa mieltä" homojen yhtäläisistä oikeuksista olleista, mutta lakialoitteen allekirjoittamatta jättäneistä poliitikoista on kokoomuslaisia.

Mitä teemme poliitikoilla, jotka lupaavat yhtä ja sanovat toista? Nostan hattua kristillisdemokraattien Östmanille - ainakin hänellä on ollut tarpeeksi kivespussia olla samaa mieltä homoliitoista niin vaalien alla kuin niiden jälkeenkin. Samaa ei voi sanoa monista muista suomalaispoliitikoista, jotka vaalien alla kalastelevat ääniä homoliittomyönteisillä kommenteillaan, mutta kansanedustajapaikan varmistuttua muuttavat mielipidettään.

Voin ymmärtää poliitikon mielipidemuutoksen esimerkiksi verotuksellisissa asioissa, mutta kun kyse on ihmisoikeudellisesta arvosta, ei kansanedustajan kuulu toimia tuuliviirinä.


http://yle.fi/uutiset/muuttuiko_mielipide_katso_ketka_kannattavat_tasa-arvoista_avioliittolakia/6502870#galleria402

http://beta.yle.fi/esi/avioliittolaki/index.html

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288543786193.html?pos=ksk-nln

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.