IRC-Galleria

Erkkimon

Erkkimon

harrastaa jalkapalloa, paitsi silloin kun ei.

Blogimerkintä

- Vanhempi »

Mitä järkeä nuorisovaltuustoissa on?Torstai 06.12.2007 00:26

Nuorisovaltuusto. Vähän niiku kaupunginvaltuusto, muttei sinne päinkään.

Tänään taas nuorisovaltuustossa jauhettiin paskaa ja pohdittiin, miten nuorisovaltuusto saisi näkyvyyttä. Mitäs me näkyvyydellä teemme, kun emme saa mitään järjellistä aikaiseksi? Miksi nuorisovaltuuston pitäisi erityisesti näkyä? Eihän kaupunginvaltuustokaan varsinaisesti näy. Ei sen tarvitse näkyä. Keksin vain yhden syyn, miksi nuorisovaltuuston tulisi näkyä; jotta nuoret osaisivat tulla avautumaan, jos jokin asia on perseellään. Ratkaisu ei ole mainostaminen. Palaan asiaan myöhemmin.

Väitän, että nuoret eivät tule kertomaan yhteiskunnassa kohtaamistaan ongelmista nuorisovaltuustolle, joka järjestää arvontoja tai pykäävät bänditapahtumia. On voimavarojen älytöntä tuhlausta maksaa kokonaiselle valtuustolle siitä, että he suunnitteleva puolisen vuotta yhtä tapahtumaa - joka on todennäköisesti, vaikkei toivottavasti, ihan paska. Siltikään aihe ei motivoi suurinta osaa, koska itse tapahtuman järkkäämisestä ei anneta minkäänlaista korvausta. Näin hommaan ei kohdistu ulkoista motivaatiota puhumattakaan sisäisestä motivaatiosta.

Olen sitä mieltä, että nuorisotapahtumien järjestämisen sijaan nuorisovaltuuston tulisi myöntää tukea nuorisotapahtumien järjestäjille. Tapahtumien järjestäjiä löytyy aivan varmasti. Siis ihan varmasti. Heillä vain ei ole rahaa. He voisivat anoa rahaa nuorisovaltuustolta tapahtumaa varten. Heillä olisi sydän hommassa mukana. He tahtoisivat todella järjestää tapahtuman. Ehkä näin voitaisiin myös tukea erilaisia nuorisokulttuureita? Ehkä silloin kaikki tapahtumat eivät olisi mainstream-paskaa? Ehkä reggaeta tuntevat reggae-tyypit järkkäisivät hyviä reggae-bileitä nuorisovaltuuston avustuksella - ainakin parempia kuin mitä nuorisovaltuusto itse järjestäisi. Parhaat metallikonsertitkin varmasti syntyisivät asiantuntijoiden toimesta. Eikä palaveeraamisesta tarvitsisi maksaa turhaan. Samalla nuorisovaltuusto voisi tuen ehtona vaatia tapahtuman päihteettömyyttä ja näin vähentää päihdebileiden määrää. Kouvolassa saataisiin paljon enemmän aikaiseksi, kun nuorisovaltuusto tukisi esimerkiksi Freedoms-konseptia.

Väitän, ettei kovinkaan monella nuorisovaltuustolaisella ole sydän pelissä tapahtumaa järjestettäessä ja mainostettaessa. Ei ainakaan minulla ole. Eri juttu olisi, jos järkkäisin jotakin minulle tärkeään aiheeseen liittyvää tapahtumaa. Konkretisoin. Jos Martti ja Mauri ovat järkkäämässä itselleen tärkeään aiheeseen liittyvää tapahtumaa ja saisivat siihen tuen nuorisovaltuustolta, voisin lyödä keskimmäisen pernani vetoa siitä, että samalla budjetilla Martti ja Mauri järkkäisivät tuplasti paremman tapahtuman kuin nuorisovaltuusto.

Yksi asia tässä maailmassa on fakta: raha puhuu. Jos keskittyisimme päätösten valvontaan ja julkilausumien laatimiseen ja käyttäisimme budjettimme pääosin tukien myöntämiseen järjestäville tahoille, homma toimisi kuin junan vessa. Tukipolitiikalla voidaan ohjata tapahtumarakennetta hyvinkin tehokkaasti. Esimerkiksi narkkareiden hinausbileille ei tarvitse myöntää tukea. Tässä muutama syy noudattaa esittämääni toimintamallia.
1. Rahalla voisimme "ostaa" päihteettömyyttä, koska vaadimme tuen saajilta päihteetöntä tapahtumaa.
2. Tapahtumista ynnä muusta tulisi paljon parempia, koska asiantuntijat järkkäisivät ne. Heillä myöskin olisi varmasti persoonallisempia ideoita.
3. Rikastuttaisimme ja tukisimme kulttuuria.
4. Ne, jotka haluavat tehdä, saisivat mahdollisuuden tehdä.
5. Säästäisimme rahaa.
6. Voisimme käyttää aikamme kokouksissa vaikuttamiseen ja voisimme keskittyä siihen, mitä varten nuorisovaltuusto on perustettu.
7. Saisimme nuorten luottamuksen ja tunnettuuden - ansaitusti. Heteroseksuaalinen koira ei pure ruokkivaa kättä.

Muutenkin minua ihmetyttää, että miksi minulle maksetaan nuorisovaltuuston kokouksissa jumittamisesta. Saamme siitä vitosen. Siis vitosen kuussa. Sehän on vähemmän kuin keskivertoipanan viikkoraha! Mitähän haulikkoa minä teen vitosella? Olisi parempi, kun sitä ei maksettaisi ollenkaan. Nuorisovaltuuston jengin saamilla kokouskorvauksilla järkättäisiin yhdet hienot underground-bileet. Mielestäni koko korvaus on kädestä. Koska 1) valtuuston korvauksilla ei eletä, 2) ei noin pientä korvausta kannata edes antaa. Näin nuorisovaltuustossa olisi vain niitä, jotka haluavat vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin. Itse asiassa olenkin joskus kysynyt itseltäni, että miksi oikein jumitan siellä? Ehkä siksi, etten halua pettää äänestäjiäni. Kuitenkin tosiasia on se, että varmaankin saisin yhteiskunnallisesti enemmän aikaiseksi kirjoittamalla lehtiin.

Kun pääsin nuorisovaltuustoon, odotin, että siellä voisi vaikuttaa johonkin. Nuorisovaltuuston alkuperäinen tarkoitus oli valvoa nuorten oikeuksien toteutumista kunnallisten päätösten teossa. Nuorisovaltuustolle on annettu mahdollisuus myöskin järjestää tapahtumia päätöksiin osallistumisen ohessa. Nykyään juttu on toisin päin. Nuorisovaltuuston on kaupunginlaajuinen oppilaskunta, jonka kokoukset pidetään kaupunginvaltuustonsalissa. Aika tuhlataan näkyvyyden hankkimiseen ja tapahtumien järkkäämiseen. Eipä paljon muuhun. Olen äärimmäisen pettynyt nykyiseen toimintakulttuuriin. Ehkä voisin jotenkin vaikuttaa siihen? Tuskin. Isoja laivoja ei käännetä ilman ruoria.

Jotta nuorisovaltuusto toimisi, kuten sen pitäisi, sen tarvitsee pyöräyttää oravanpyörä liikkeelle; nuorten tulee luottaa nuorisovaltuustoon, jotta he avautuisivat nuorisovaltuustolle ja näin nuorisovaltuusto voisi auttaa heitä ja näin nuoret luottaisivat nuorisovaltuustoon, ja he avautuisivat ja heitä autettaisiin, etc. Me nuorisovaltuustolaiset saamme sen luottamuksen teoilla. Me saamme sen maineen ja näkyvyyden teoilla. Emme mainostamalla ja arvontoja järkkäämällä. Deeds speak louder than words.

Toivottavasti kukaan ei loukkaantunut.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.