IRC-Galleria

[Ei aihetta]Maanantai 06.08.2007 22:26

Metri määritellään nykyään pituudeksi, jonka valo kulkee tyhjiössä 1/299 792 458 sekunnissa. Vanhan metrin määritelmän mukaan valon nopeus oli likimain 299 792 458 m/s, mutta metrin uudelleenmäärittelyn jälkeen on nopeus tarkalleen sen verran.

Metri määritettiin kymmenenesmiljoonasosaksi maapallon meridiaaniympyrän neljänneksestä, joka kulki päiväntasaajalta Pariisin läpi pohjoisnavalle (eli että etäisyydeksi päiväntasaajalta Pohjoisnavalle olisi tullut tasan 10 000 kilometriä).

Koska mittalaitteet ja alemman asteiset mittanormaalit oli kalibroitu metrin prototyypin mukaan, metrin määritelmäksi muutettiin metrin prototyypin pituus. Prototyyppi uusittiin vuonna 1889 platina-iridium-seoksesta valmistetuksi tangoksi, johon oli kaiverrettu kaksi toisistaan 0 °C lämpötilassa metrin päässä olevaa viivaa. Metrin määritelmä uusittiin vuonna 1960 vastaamaan jo 1900-luvun alussa käyttöön tullutta interferometristä määritelmää, joka perustui valon aallonpituuteen. Tämän jälkeen mittaustekniikka kehittyi siten, että ajan mittaus oli saavuttanut suurimman suhteellisen tarkkuuden, minkä vuoksi metrin määritelmää muutettiiin Pariisissa pidetty Yleinen paino- ja mittakonferenssissa (CGPM, Conférence Générale des Poids et Mesures) vuonna 1983. Nykyään metri on määritelty antamalla valonnopeudelle vakioarvo: "Metri on sellaisen matkan pituus, jonka valo kulkee tyhjiössä 1:299792458 sekunnissa."

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.