IRC-Galleria

Gnizhak

Gnizhak

kärsähärveli rules

Tatu Tuominen - Hyttysen muistiTorstai 23.10.2008 23:51

Veljeni avasi tänään näyttelyn Helsingin kaupungin taidemuseon Kluuvin galleriassa. Kävin avajaisissa katsomassa jälkeä ja vaikka sitä tuppaakin suosimaan tuttuja ja sukulaisia, niin pidin näkemästäni.

Näyttelyn kuvaus on seuraavanlainen:

"HYTTYSEN MUISTI JA TERÄVÄ VEITSI

Lasimaisen lakan alla veitsenterän viiltelemä karhea nepalinpaperi ja suihkemaalin värikkäät pölähdykset muodostavat unenomaisen suurkaupunkimaiseman, hylätyn huvimajan, joutomaalla kohoavan nostokurjen…
Risteytän teoksissani maalaustaidetta, paperileikkausta ja valokuvaa. Teosten lähtökohtana on arkinen valokuva, josta teen oman tulkintani. Hitaan teknisen prosessin kautta tavallisen näppäilykuvan sisältämä hetki kohoaa teokseksi. Itse kehittämäni tekniikat ovat omintakeisia, aikaa vieviä ja usein tulos saattaa olla arvaamaton. Hyttysen muisti -näyttelyssä Kluuvin galleriassa esillä olevat teokset ovat epoksilakkaan upotettuja paperileikkauksia. Lisäksi esillä on installaatio, jossa vaihtuva valo muokkaa paperista leikattua peilikuvaa näkyvästä negatiiviksi, reliefiksi ja kaikeksi siltä väliltä.
Näyttelyn teokset huokuvat nostalgiaa, haikeutta niiden hetkien edessä, jotka ovat lopullisesti kadonneet. Olen ottanut haasteekseni pelastaa unohdukselta maailman, jota kukaan ei oikeaan aikaan ymmärtänyt arvostaa. Lakkaan valettuna monisävyisenä teoksena, kauniina esineenä, arki pääsee oikeuksiinsa.

Olen vuonna 1975 syntynyt helsinkiläinen kuvataiteilija. Käsittelen sekatekniikkatöissäni muistia ja muistoja. Olen valmistunut Kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi vuonna 2006 ja Taideteollisesta korkeakoulusta taiteen kandidaatiksi vuonna 2001. Tänä vuonna olen osallistunut näyttelyihin Berliinissä, Shanghaissa, Cartagenassa, Madridissa ja Helsingissä."

Työt itsessään ovat osin hämmentävänkin henkilökohtaisia ja paikkasidonnaisia tarjoamalla kuitenkin taiteilijan subjektiivisen näkökulman rinnalle abstraktimman ja tyylitellyn vision arkisista ja vähemmän arkisista kuvista. Jäin pohtimaan muutamasta kuvasta, mitä ne minulle sanoisivat jos ne eivät herättäisi paikkaan sidottuja tunnetiloja.. ei se onnistunut.

Myös oli hauskaa huomata näyttelyyn saapuneen henkilön ja taiteilijan välinen keskustelu jossa puhuttiin edellisestä näyttelystä hankitusta taulusta. Tatu pysäyttää keskustelun tiimoilta yhden tytön ja esittelee tämän taulun ostaneelle henkilölle "tää tyttö on siinä sun ostamassa taulussa".

Kolme työtä jäi erityisesti mieleen "Kaukomielet" - jossa oli pohjoisen vaellusmaisemaa toteutettu tavalla joka toi sankan sumun tai jopa hiekkamyrskyn mieleen. "B-Boy Stance" - tässä vaikutti nimivalinta ja aihe, sekä akryylimaalilla tehdyt korostukset epoksikerrostuman päälle ja sen upottaminen seuraavaan kerrokseen epoksia. Viimeisenä koko näyttelyn yhteen laittava työ "Peilitalossa", jota voisi pitää jonkinasteisena omakuvana nykyhetkestä. "Peilitalossa" on paperileikkaus-valo-installaatio jossa tunnelma ja näkymä vaihtuu katseluhetken mukaan, lisäksi se kuvaa veljeäni perheineen hauskassa tilanteessa jossa Unto, veljeni poika ei tietenkään katso kameran suuntaan.. vaikka kuinka on pyydetty. Niin tyypillistä ja samalla tosi siistiä. Toivoisin, että mulla ois enemmän rahaa säästössä niin ottaisin mielelläni ton Kaukomielityön seinälleni..

Niin hei joo, näyttely on Helsingin kaupungin taidemuseon Kluuvin galleriassa. Unioninkatu 28 B, sisäpiha ja 4. krs. Ajalla 24.10.-9.11.2008 ti-la 11-17 ja sunnuntaisin 11-16. Sieltä taidetta seinälle ;)

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.