IRC-Galleria

H_A_M_P_A_A_T

H_A_M_P_A_A_T

Suun terveyden asiantuntija

Blogi

- Vanhemmat »



Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.



Syö säännöllisesti!

Säännöllisellä ateriarytmillä on monia edullisia vaikutuksia terveydellesi. Kun syöt viisi ateriaa päivässä, energiatasosi pysyy tasaisena, painosi pysyy hallinnassa ja hampaasi kiittävät!

Hampaiden kannalta säännöllinen ateriarytmi on erittäin tärkeä. Jokaisesta syömiskerrasta suuhun tulee hapan olotila (=happohyökkäys), joka saattaa kestää syömisistä riippuen 15 minuutista tuntiin. Hapan olotila suussa edesauttaa reikiintymistä aiheuttavia bakteereita toimimaan tehokkaammin sekä antaa niille energiaa.





Jos ja kun haluat säästää hampaasi reikiintymiseltä, suosi säännöllistä ateriarytmiä! Noudata terveellisiä elämäntapoja ja suosi paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Juo aina aterioiden välillä pelkkää vettä. Pienet herkut/happamat juomat kannattaa ajoittaa aterioiden yhteyteen, jolloin niiden syömisestä ei tule turhia välipaloja ja rasitusta hampaille. Karkkia tai muita herkkuja suositellaan kuitenkin käyttämään kohtuudella, korkeintaan kerran-pari viikossa. Muista, että myös sipsien ym. tahmeiden herkkujen nauttimisessa kannattaa noudattaa kohtuullista linjaa, kerran viikossa.


Jos hampaasi reikiintyvät helposti, olet riskiryhmässä. Tällöin ateriavalinnoilla on erittäin suuri merkitys suusi terveydelle! Tutkimuksissa on todettu, että usein sokerillisia välipaloja syövillä henkilöillä on enemmän reikiä kuin vähän ja harvoin sokeria syövillä henkilöillä.

Ksylitolia kannattaa käyttää!


Täysksylitoli katkaisee happamuuden suussa, joten ota aina aterioiden jälkeen pari palaa täysksylitolipurkkaa tai – pastillia. Eräissä tutkimuksissa on todettu, että myös juustopalan nauttimisella aterioiden jälkeen on happamuutta neutralisoiva vaikutus. Jos vatsasi ei kestä ksylitolia, kokeile juustoa 
Hampaat harjataan joka päivä kaksi kertaa. Herkuttelupäivien jälkeen on syytä harjata hampaat erityisellä huolellisuudella 

Lähde:


Käypä hoito-suositus. 2009. Duodecim.
Suomen Hammaslääkäriliitto

Kuvat: Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Kannabis ja suun terveysPerjantai 27.06.2014 15:30, 191 vastaajaa

Kannabiksen käytöllä on monia haittavaikutuksia sekä suunterveydelle että yleisterveydelle. Testaa tietosi oheisella kyselyllä.
Kannabiksen haittavaikutukset, mikä seuraavista väittämistä EI pidä paikkaansa?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.



Nuorten keskuudessa kannabiksen käyttö on yleistymässä kaikesta valistuksesta huolimatta. Vaikka kannabiksen käytöllä ei ole todettu olevan suuria kansanterveydellisiä ongelmia, aiheuttaa se silti merkittäviä oireita käyttäjälleen säännöllisesti käytettynä. Kannabistuotteiden käytön aloitus nuorena haittaa henkistä kasvua ja aikuistumisprosessia. Pitkään käytettynä se aiheuttaa muistiongelmia, ongelmanratkaisukykyjen heikkenemistä, ärsyyntymistä ja vuorovaikutusongelmia. Se lisää riskiä psykoosiin, masennukseen ja skitsofreniaan.


Kuva: Suomen kuvalehti

Kannabista voidaan käyttää monin eri tavoin. Huumausaineena se on monivaikutteinen. Kannabistuotteiden toivotut vaikutukset ilmenevät rentoutumisena, euforisena olotilana, empatiana, sosiaalisuuden lisääntymisenä ja lievinä aistiharhoina. Ei-toivotuttuja vaikutuksia ovat varsinkin kokemattomilla käyttäjillä paranoiat eli harhaluulot sekä ahdistus. Näiden lisäksi voi esiintyä paniikkikohtauksia, sekavuustiloja, harhaluuloja ja epämiellyttäviä mielentiloja. Oireet menevät yleensä ohi päihtymyksen lakatessa. Noin 10 % kannabiksen käyttäjistä tulee käytöstä riippuvaiseksi.


Uhka suun terveydelle

Säännöllinen kannabiksen käyttö on todellinen uhka suusi terveydelle. Säännöllisellä käytöllä voit romuttaa suusi terveyden nopeasti. Kannabis laskee verensokeria, kiihdyttää pulssia ja vilkastuttaa ääreisverenkiertoa. Pupillien laajeneminen, syljen erityksen vähentyminen ja silmien kuivuminen sekä verestys ovat myös yleisiä oireita. Kannabis laskee verensokeria ja aiheuttaa täten voimakasta makeanhimoa. Makeanhimoa lääkitään usein erittäin sokerillisilla syömisillä ja juomisilla. Hampaat reikiintyvät nopeasti runsassokerisen ruokavalion, napostelukulttuurin ja heikentyneen syljen erityksen vuoksi. Kannabiksen käyttäjillä on myös huonompi puolustuskyky, joten suun alueen infektiot lisääntyvät ja parantuvat huonommin. Kannabiksen polttaminen on todettu aiheuttavan suun ja nielun alueen syöpiä. Poltettuna kannabis voi aiheuttaa suun alueelle palovammoja, limakalvomuutoksia sekä värjää usein plakin (hampaiden pinnalla olevan bakteerimassan) siniharmaaksi. Yleisesti ottaen kannabistuotteiden käyttäjillä on huonompi suun terveys kuin ei-käyttäjillä.



Keskushermostoon vaikuttavilla huumausaineilla on myös haittavaikutuksia suun terveydelle. Reikiintymisriski kasvaa huomattavasti makeanhimon kasvamisen, puutteellisen suuhygienian ja syljen erityksen vähentymisen vuoksi. Keskushermostoon vaikuttavat huumausaineet aiheuttavat myös voimakasta narskuttelua, joka kuluttaa hampaita merkittävästi ja aiheuttaa leukanivelkipuja ja -ongelmia. Myös iensairaudet ovat yleisiä.


Lähteet:

Päihdelinkki: Kannabis http://www.paihdelinkki.fi/pikatieto/?c=Kannabis


THL: Tietoa eri huumeista http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/tutkimus/tyokalut/aikalisa/materiaalit/paihteet/huumeet/tietoa_huumeista

Keskinen, Helinä. 2009. Terve Suu. Muut päihteet ja suun terveys. Duodecim. http://www.terveyskirjasto.fi/terveysportti/tk.koti?p_artikkeli=trs00081&p_teos=trs&p_osio=101&p_selaus=8968


Kuva: Suomen kuvalehti http://suomenkuvalehti.fi/wp-content/uploads/sk/files/12%20Uutisen%20kuvat/kanna.jpg

Sukupuolitaudit suussaTorstai 12.06.2014 16:36

Sukupuolitaudit suussa


Kesä menossa ja mieli vapaana. Kesäromansseja syttyy ja elämä on parasta just nyt! Muistathan kesälläkin suojella terveyttäsi romansseista huolimatta!

Kondomin käytöllä ehkäiset sekä genitaalialueiden tauteja että suun alueen sukupuolitauteja. Muistathan, että sukupuolitaudit voivat tarttua myös suuhun, mikäli suojaamisesta ei huolehdita ja seksipartneri on sukupuolitaudin kantaja.







Mitkä sukupuolitaudit voivat esiintyä suussa?


Sukupuolitaudeista lähes kaikki voivat esiintyä suun ja huulten alueella. Näitä ovat esimerkiksi herpes, kondylooma eli visvasyylä, tippuri, kuppa ja klamydia. Suun limakalvoille voi tarttua myös HIV ja B-hepatiitti.

Tartunta saadaan suojaamattomasta limakalvokontaktista. Sukupuolitauti voi tarttua sukuelimistä suuhun tai suusta sukuelimiin. Jos suun alueella on esimerkiksi herpes, silloin kannattaa ehdottomasti pidättäytyä lihallisista nautinnoista ja odotella taudin paranemista.
Sukupuolitaudit voivat aiheuttaa hyvin erilaisia oireita suussa. Tautien tunnistaminen vaikeutuu, koska suussa saattaa olla yhtä aikaa useampi oireileva sukupuolitauti. Sukupuolitauti suussa voi olla myös täysin oireeton tai erittäin vähäoireinen. Monesti tartunta saadaankin oireettomalta taudinkantajalta, joka ei edes tiedä sairastavansa sukupuolitautia. Tartunnan oireet ilmaantuvat vasta taudille tyypillisen itämisajan jälkeen.

Yleisimpiä sukupuolitaudista viestiviä oireita suun alueella ovat: kutisevat tai polttelevat rakkulat, syylämäiset muutokset limakalvoilla, haavaumia huulten tai suun limakalvoilla, kurkkukipua ja leuan alla olevien imusolmukkeiden turpoamista.









Milloin kannattaa huolestua?


Hakeudu hammaslääkäriin tai lääkärille, mikäli suuhusi on yhtäkkiä ilmestynyt yllä kuvaillun kaltaisia oireita ja olet harjoittanut suojaamatonta suuseksiä viimeisen parin kuukauden aikana. Lääkärissä tutkitaan muutoksia viljelyiden avulla, mikäli oireiden aiheuttajalle ei löydetä suun oman bakteeriston aiheuttamaa syytä.
Miten voin ehkäistä sukupuolitautien tarttumista suuhun?
Paras keino välttyä sukupuolitaudeilta on terve, vakituinen seksipartneri. Suuseksistä ja suojaamattomasta yhdynnästä kannattaa kieltäytyä, mikäli ei ole varma toisen osapuolen terveydestä seksitautien osalta. Mikäli kuitenkin suuseksiä haluat harrastaa, muista käyttää kondomia myös suuseksissä! Naisten genitaalialueet suojaamattomana tartuttavat myös tauteja ilman suojausta. Käy sukupuolitautitesteissä, mikäli suojaus on pettänyt tai sitä ei ole käytetty. Jos tiedät saaneesi tartunnan, vältä suojaamatonta seksiä kaikissa muodoissaan.



LÄHTEET:
Suomen Hammaslääkäriliitto: Sukupuolitaudit suussa. http://www.hammaslaakariliitto.fi/suun-terveys/suun-hoito/sukupuolitaudit-suussa/

Kuvat: Papunet
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.



Väsyttää, töihin tai kouluun pitäisi ehtiä. Matkan varrella on kiva käydä hakemassa kiskalta vähän piristystä, jotta päivä lähtee käyntiin. Kädessä tölkki. Huikka. Heti paljon parempi mieli ja fiilis, mahtavaa tahmainen tunne täyttää suun ja hampaiston. Energiajuoma, tuo päiviemme pelastus ja hampaidemme tuho!



Siemailemalla happamia ja sokerillisia juomia, voit hyvin lyhyelläkin aikavälillä saada hampaasi huonoon kuntoon. Limsat, mehut, energiajuomat ja makuvissyt sisältävät sokerien ja makeutusaineiden lisäksi aina happoja. Yleisimmät hapot juomissa ovat omenahappo (E296), askorbiinihappo (E300), sitruunahappoa (E330) ja fosforihappo (E338). Hapot ovat juomissa joko lisättynä tai luonnostaan. Usein nautittuna ne altistavat hammaskiilteen liukenemiselle eli eroosiolle. Hampaiston eroosio näkyy hampaistossa pieninä pyöreinä kuoppina purupinnoilla sekä yläetuhampaiden kiilteen ohenemisena. Hampaat haurastuvat, jolloin ne voivat lohkeilla ja murentua. Erosioituneet hampaat voivat aiheuttaa voimakasta vihlontaa ja siten vaikeuttaa syömistä ja juomista. Juomat, joiden pH on alle 5,5 ovat hampaille haitallisimpia! Virvoitusjuomien ja vissyvesien hiilihappo EI aiheuta eroosiota. Eroosiota ei aiheuta myöskään kahvin ja teen parkkihapot tai maitotuotteiden maitohapot.

Eivät sisällä haitallisia happoja:
Maito 6,7
Maitokahvi 6,4
Tavallinen tee (musta) 5,8
Tavallinen kivennäisvesi 5,6
Kahvi ilman sokeria 4,9
Piimä 4,5
Olut 4,5

Sisältävät sokeria ja/tai haitallisia happoja
Sokeroitu kahvi 4,9
Appelsiinitäysmehu 3,8
Jäätee 3,4
Tavallinen virvoitusjuoma 3,0
Kevytmehujuoma (tiivisteestä) 3,0
Energiajuoma 2,9
Kevytkolajuoma 2,8
Karpalomehu (laimennettu) 2,7
Tavallinen kolajuoma 2,4
Siiderit 3–4
Viinit 3–4

Älä lipitä

Juo aterioilla pääsääntöisesti vettä, maitoa tai piimää. Yksi lasi täysmehua päivässä on sallittua esimerkiksi aamupalan yhteydessä. Juo aterioiden välillä pelkkää vettä–- näin säästät hampaitasi! Juo vain satunnaisesti happamia juomia, kuten virvoitusjuomia, energiajuomia, makuvissyjä, mehuja ja kaakaota.



VESI ON PARAS JANOJUOMA!


Lähteet:

Valtion ravitsemusneuvottelukunta: Juomilla on väliä – harkitse, mitä juot. http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/attachments/vrn/vrn-es_a4_290909_net.pdf
Keskinen, Helinä. 2009. Juomat ja suun terveys. Duodecim http://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=trs00017
Kuvat: Anne Suokas

Nuuskaamatta parasTorstai 03.04.2014 16:57

Nuuskajäljet ylähuulen alla. Osallistu 3.-9.11. aikana sosiaalisessa mediassa #nuuskahaaste kampanjaan!

Mitä mieltä olet nuuskasta?Keskiviikko 30.04.2014 17:31, 995 vastaajaa

Tällä viikolla vietetään ehkäisevän päihdetyön viikkoa. Vastaa oheiseen nuuskakyselyyn ja lue blogistamme nuuskan terveydelle haitallisista vaikutuksista.
Mitä mieltä olet nuuskasta?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.


Nuuska yleistyy etenkin nuorten miesten keskuudessa valistuksesta huolimatta. Ihmiset eivät tiedosta nuuskan terveysriskejä niin hyvin kuin tupakan. Nuuskalla saatetaan usein korvata tupakointi. Tässä tekstissä tulee vankkaa faktaa nuuskasta ja sen vaikutuksista suun terveyteen.




Mitä nuuska on?

Nuuskaa on kahdenlaista; kosteaa huulen alla pidettävää nuuskaa ja kuivaa, nenään vedettävää jauhenuuskaa. Suomessa yleisin on ruotsalaisvalmisteinen kostea nuuska, jota annostellaan huulen alle annostelijalla, sormin tai valmiina olevissa annospusseissa. Nuuska on valmistettu yli tupakkakasvin varsista ja lehtiosista jauhetusta massasta. Se sisältää yli 2500 kemikaalia, huomattavasti myös raskasmetalleja, kuten lyijyä, arsenikkia, kadmiumia sekä jäämiä tuholais- ja kasvimyrkyistä. Nuuskan 2500 kemikaalista 28 ovat syöpävaarallisia aineita. Valmiissa nuuskassa on myös radioaktiivisia aineita. Kemikaaleista osa imeytyy myös sylkeen ja nieltäessä mahalaukkuun. Tätä kautta osa myrkyistä pääsee myös verenkiertoon koko elimistöön.



Nikotiini imeytyy nuuskasta vähän hitaammin kuin tupakasta. Mutta nikotiinipitoisuus säilyy veressä paljon pitempään kuin savukkeesta saatava nikotiini. Nuuskassa on tupakkaan verrattuna kaksikymmentäkertainen määrä nikotiinia. Nuuska aiheuttaa vähintään yhtä kovan riippuvuussuhteen kuin tupakka, se ei ole siis missään nimessä tupakasta vieroittaja!

Nuuskan käytön haitat suussa

Nuuskankäyttö huulen alla aiheuttaa limakalvovaurioita paikallisesti. Muutosta kutsutaan norsunnahaksi sen poimuisen ja ryppyisen olomuotonsa vuoksi. Tämä limakalvomuutos on erinomainen paikka bakteereille pesiintyä. Bakteerit limakalvomuutoksessa puolestaan aiheuttavat pahanhajuista hengitystä. Nuuskan käytön loputtua, limakalvo palautuu ennalleen muutamissa viikoissa. Pitkään käytettynä nuuska aiheuttaa paikallisesti ienvetäymää. Ienvetäymä tarkoittaa sitä, että ien alkaa kirjaimellisesti vetäytyä paljastaen hampaan juurenpinnan. Juurenpinta on herkkä reikiintymiselle ja kulumiselle. Nuuska värjää hampaita voimakkaasti, usein pysyvästi. Nuuskassa saattaa olla hiekanjyviä, jotka aiheuttavat hampaiston kulumista sekä voivat rikkoa limakalvoa, jolloin nuuskan haitta-aineiden imeytyminen on tehokkaampaa.


nuuskajälkiä ylähuulen alla

Nuuskajäljet ylähuulen alla. Osallistu 3.-9.11. aikana sosiaalisessa mediassa #nuuskahaaste kampanjaan!

nuuskajälkiä ylähuulen alla sekä ienvetäymää

Nuuska voi aiheuttaa suusyöpää. Syöpävaara kohdistuu yleensä suuontelon ja nielun alueelle. Suunsyöpä etenee usein kivuttomasti ja se huomataankin usein vasta myöhäisvaiheessa. Suusyöpä on tunnettu aggressiivisuudestaan ja se etenee nopeasti. Suusyöpä lähettää myös tehokkaasti etäpesäkkeitä muualle elimistöön varsinkin esiintyessään kielessä tai suunpohjassa.


Suusyöpä on erittäin vakava tauti ja siihen sairastuneille annetaan keskimäärin elinaikaa 5 vuotta.


Nuuskankäytön lopettaminen

Nuuskankäytön lopettaminen on monesti hankalaa voimakkaan nikotiiniriippuvuuden vuoksi. Nuuskaaminen tuo käyttäjälle hyvänolontunteen, piristää ja rentouttaa. Nuuskaamattomuus aiheuttaa vieroitusoireita.

Nuuskaaminen voi aiheuttaa riippuvuutta jo muutaman viikon käytön jälkeen, joten nuuskaamista ei kannata kokeilla edes kokeilumielessä! Nuuskaamisen lopettamista auttaa se, että tiedostaa mihin tilanteisiin nuuskaaminen liittyy. Nuuskan aiheuttamat nikotiinivieroitusoireet häviävät viikon-parin aikana, mutta siihen liittyvät psykososiaalisten vieroitusoireiden häviäminen voi viedä pidemmän aikaa. Nuuskan käytön lopettamista voi helpottaa esimerkiksi täysksylitolipurukumin pureskelulla, saat terveellisen tavan korvata nuuska.

Lähteet: www.pokalehuulessa.fi
Nuuska nuorten maailmassa. Sanna-Mari Salomäki ja Johanna Tuisku, 2013.

Tupakasta ja nuuskasta vieroittamiseen voit saada apua täältä:
www.fressis.fi

Tutustu myös sivustoon www.pokalehuulessa.fi – faktaa nuuskaamisesta

Nuuskan aiheuttamaa limakalvomuutosta voi käydä katsomassa täältä

Pussaatko puhdasta suuta?Torstai 03.04.2014 15:34

Suuteletko tyttö- /poikaystävääsi puhtaalla vai likaisella, ientulehduksen vaivaamalla suulla? Et varmaan halua pussaillessa miettiä bakteereita, mutta niitä sinä saat syljenvaihdoksen bonuksena, jos pussailuhetken toisena osapuolena on suttusuu. Jotta pussailukumppani ei lähtisi karkuun ainakaan sinun suusi epäpuhtauksien takia, kannattaa varmistaa, että oma suuhygienia toimii.


Kuva Papunet.net kuvapankista

Tuntuuko hampaasi tahmeilta ja vuotaako ikenistä verta harjatessa? Vaivaako pahanhajuinen hengitys? Edellä kuvatut oireet voivat olla merkkejä ientulehduksesta. Lähes jokaisella meistä on joskus elämänsä aikana ientulehdusta enemmän tai vähemmän. Ientulehdusta on eniten murrosikäisillä pojilla ja ylipäätänsä miehillä. Suomalaiset pojat ovat harjaustottumuksiltaan kehitysmaan tasoa. Ikävä kyllä myös aika moni tyttö jättää hampaiden harjauksen vain yhteen kertaan päivässä. Tilastot eivät valitettavasti kovin paljoa kaunistu suomalaisten aikuistuessakaan.


Kuva: Sini Tienhaara

Hoitamaton ientulehdus vastaa noin kämmenen kokoista tulehdusaluetta ihan missä tahansa muualla kehossa. Jos sinulla olisi kämmenen kokoinen tulehdus esim. reidessä, jättäisitkö sen vain hoitamatta? Housut tulehdusalueen päälle ja menoksi vain? Jos sinulla on ientulehdus, sitä ei kannata jättää hoitamatta, koska seurauksena voi olla iensairaus nimeltä parodontiitti.

Mistä ientulehdus tulee?

Ientulehdus johtuu hampaan ja ikenen rajaan jääneestä plakista eli bakteerimassasta ja/tai hammaskivestä (=joka on syljen mineraalien kovettamaa plakkia). Ientulehdus johtuu lähes poikkeuksetta puutteellisesta puhdistuksesta. Ientulehdus oireilee arkoina, turvonneina ja punakkoina ikeninä. Verenvuoto on tyypillistä. Jos kärsit ientulehduksesta, tulee sinun ihan ensimmäiseksi panostaa harjaukseen.

Ientulehdus paranee vain ja ainoastaan poistamalla plakki ienrajasta säännöllisesti kaksi kertaa päivässä. Tähän tarvitset toimintakelpoisen hammasharjan (vaihda harja vähintään 3kk välein!), nokareen hammastahnaa. Hammasvälejä kannattaa myös puhdistaa langan tai tikun avulla kaksi tai kolme kertaa viikossa. Kun puhdistat huolellisesti aamuin illoin hampaasi, ja käytät hammasvälien puhdistukseen tarkoitettuja välineitä säännöllisesti, säästyt mitä todennäköisimmin ientulehdukselta ja hammaskiveltä! Jos huolellisesta puhdistuksesta huolimatta ientulehdus ei ota laantuakseen, ota yhteys hammashoitolaan. Voi nimittäin olla, että plakki on ehtinyt kovettua hammaskiveksi ja vaatii tällöin ammattimaisen puhdistuksen suuhygienistin tai hammaslääkärin toimesta.


Kuva Papunet.net kuvapankista

Säännöllisillä hammaskivenpoistokäynneillä ja hyvällä kotihoidolla vältät iensairaudet ja voit taas pussailla puhtaalla suulla!

Lähteet:

Meurman, Jukka H. & Murtomaa Heikki, 2009. Parodontaalisairaudet. Sairauksien ehkäisy. Lääkärikirja Duodecim.
Könönen, Eija 2012. Ientulehdus (gingiviitti). Lääkärikirja Duodecim.
Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos, 2009. Terveytemme projekti. http://www.terveytemme.fi/atlas/graph/select.php?osoitin=A_HARJAU&alue1=MAAKUNTANUTS_11&alue2=SUOMI&kuvio=SUKUP_KOULUTUS
- Vanhemmat »