IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

ratsastusvalmentajan muistio.Maanantai 08.01.2007 23:11

Jos sattuu niin hyvä tuuri, että olet jossain määrin ratsukon/hevosen valmentaja ja kun ratsastat tällä hevosella ja tulee pieniä ongelmia, kannattaa muistaa muutama asia. Ensimmäisenä, raivostu hevoselle. Älytön pelleily saa loppua siihen. Ja jos hevonen erehtyy jotain vielä tekemään, se saa olla viimeinen niitti. ETENKIN jos kyseessä on nuori hevonen, mielellään koulutus täysin kesken, muita hevosia yhtä aikaa maneesissa. Anna hevoselle selkään niin kovaa kun lähtee. Ja koska menetät samalla välisi hevoseen ja suunnaton raivo kyntää sisälläsi, on ehdottoman tärkeää muistaa seuraavat seikat.

1. Kerää raivosi ja mieti kaikki kamalat ja ikävät(edes vaikka ne ei olisi kovinkaan ikäviä) seikat tästä hevosesta. Ja jotta tarina olisi mahdollisimman kamala, kerää kaikki omat kokemukset kaikista muista hevosista jotka tiedät, samoin kaikki jutut mitä olet kuullut muilta. Ja jos tämäkään ei vielä riitä, keksi pari juttua lisää. Siinä oikeat ainekset seuraavaan kohtaan.

2. Hauku hevosen omistajille hevonen, omistajat, olosuhteet, kaikki mahdollinen, mikä liittyy mihin tahansa, mikä tulee mieleen. Tähän on hyvä käyttää apuna kohdassa 1 mietittyjä kauhukertomuksia. Muista korostaa etenkin sitä, että hevonen olisi syytä myydä samantien, etenkin kun ratsastaja ei kerta kaikkiaan ole riittävän taitava hevoselle. Sillä syystä jos toisestakin, on valmennussuhde tämän hevosen/ratsukon kanssa loppusuoralla.

3. Jotta saisit vielä kaikki muut huomaamaan tämän kamalan tilanteen, kerro siitä kaikille mahdollisille ihmisille. Äläkä unohda paisutella entisestään kohdassa 1 valmiiksi pohdittuja tarinoita. Tavoitteena saada kaikki pitämään tätä hevosta aivan hulluna tappajana, ainoa vaihtoehto alkaa jo olemaan hevosen lopettaminen.

4. Suhteesi hevoseen sekä ratsastajaan(mahdollisesti myös ratsastajan vanhempiin) on nyt menetetty, joten tee kiusaa vielä lisää. Pidä vielä yksi valmennustunti. Ja kuten selvää, hevonen on jo aivan jännittynyt kun kuulee vain äänesi. Loistavaa.

5. Aloita tunti kertaamalla vielä ne kamaluudet kohdasta 1.

6. Pyydä ratsukolta kaikkea, mitä mieleen tulee. Jos maneesissa sattuu olemaan muita ratsukoita(etenkin jos hevosella on ollut ongelmia kyseisen hevosen kanssa), käske ratsastajan tehdä voltteja, siirtymisiä, mitä tahansa juuri siinä kohtaa maneesia, missä se toinen hevonen on.

7. Mikään ei kelpaa. Pyydä siis lisää. Älä missään nimessä erehdy kehumaan mitään asiaa, etenkin jos se olisi tehty edes suht hyvin. Keskity sen sijaan haukkumaan kaikkea, mikä ei onnistunut. Muista lisätä tehtäviä, joissa tulisi mahdollisimman paljon ongelmia.

8. Kaikki, mikä ei suju, hoida sanomalla "on sen hevosen toi nyt opittava" tai "et antanut raippaa". Käske lisäksi jatkuvalla tahdilla antamaan hevoselle raippaa, etenkin jos tiedät siitä seuraavaan ongelmia(kuten valtavia pukkeja, potkua, kääntyilyä, pelleilyä, pysähtymisen tai mitä tahansa).

9. Käske lisää käyttämään raippaa. Käske myös silloin, kuin sille ei olisi välttämätöntä tarvetta, jotta saisit aikaan ongelmia sekä pääsisit sanomaan "on sen hevosen toi nyt opittava".

10. Pyydä yhä lisää ja lisää, jotta ratsukko menee täysin henkihieverissä, esim. jumalatonta ravia. Kommentoi "toi on sitten vähimmäisravi", vaikka hevonen ei olisi ikinä eläissään mennyt yhtä lujaa.

11. Jos hevonen näyttää väsyneeltä tai tuntuu, ettei suju, keksi lisää tehtäviä, jolla kiusata hevosta. Älä missään nimessä lopeta silloin, kun näyttää siltä.

11. Lopuksi ratsastajan kommentoidessa mahdollisesti ratsastusta tai kysymällä jotain, muista taas mainita kohdan 1 asiat. Lisäksi selitä, että ratsastaja ei oikeasti tehnyt yhtään mitään. Selitä kaikki pelleilyt sillä, että "hevosella on tylsää, eikä se saa tarpeeksi liikuntaa." Jos ratsastaja yrittää jotain selittää, että kyllä hevonen kulki viime viikolla hienosti, muista vastata, ettei ratsastaja silloin oikeasti pyytänyt mitään. Vaikka nuorelle hevosella on edellisenä päivänä tunnin treeni menty, esim. vastalaukkaharjoituksia ja pientä laukkaympyrää, muista kertoa, ettei "pikku ravailu ole kunnon liikutusta."

Nyt vain iloisia valmennushetkiä kaikille. Onhan tämä ratsastusurheilu aivan ihanaa!

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.