IRC-Galleria

IkkunaRinsessa

IkkunaRinsessa

P.E.R.L-projekti jatq aina vaan! <3
Ideani siis on _säästäminen_ . Se, että mikä se tapa on, ei ole niin väliksi, -KUNHAN tasa-arvoisuus ja oikeudenmukaisuus + lähimmäisestä huolehtiminen toteutuvat.

Olen yh. Venytän siis penniä ja kyllä: Välillä saa olla melkoisen luova keksiessä uusia tapoja tunnistaa ja tyydyttää ensisijaiset tarpeet ja samalla koettaessa solidaarisesti pitää kaikki mahd. tyytyväisenä! Se on toisinaan himpatin hankalaa, -en sitä kiellä-, ja toisinaan joutuu karsimaan "ylimääräisiä" halumisia pois, mutta jos on pakko, on pakko.

Koetan tässä sanoa, että kun mietin esim. juuri tuota yksityistämishommelia, niin se tarvitsisi toteuttaa esimerkiksi niin, että vaikka yksityiset päivähoidon tuottajat jne olisivat vastuullisia kunnalle ja (joiltakin osin) hyvinkin tiukkojen raamien sisällä, jottei tule "rikas lapsi - köyhä lapsi" asetelmaa.

Lisäksi joiltakin osin, kuten esimerkiksi koulujen osalta, voisi koko homman jättää yksityistämisen "kynsistä" kokonaan pois. Eli että tämä säästöohjelma niputettaisiin tiukkojen raamien sisään, aikataulutettaisiin JA lohkottaisiin koskemaan esimerkiksi vain osaa sosiaali-ja terveyspalveluja (esim. päivähoito/hammashoito/sairaanhoito) ja nekin olisi vain osin yksityisen puolen alla. Tarkoitan siis, että jos tämä muutos aikataulutettaisiin vaikka viiden vuoden sisään, esimerkiksi siten, että päämääränä olisi silloinkin, että vaikka n.60% päivähoidosta olisi yksityisellä sektorilla, hammashoidosta myös joku osa (prosenttimäärään en ota tässä mitään kantaa kun en sen puolen jonoista sun muista hirmuisesti tiedä), leikkauksista osa ja niin edelleen: Kuitenkin niin, että homman raamittaminen ja "laadunvalvonta" olisi edelleen kunnan hanskoissa.

Näin vältyttäisiin suurilta työttömyysluvuilta, päivähoidon maksut kyettäisiin asettamaan sellaisiksi, että jokaisella on mahdollisuus laittaa tenavansa siihen tarhaan joka sattuu olemaan lähinnä/johon huvittaa (eli ei mitään "elitisti" tarhoja vs. "köyhien" tarhoja) eli maksut olisivat yhtäläiset joka tarhan kohdalla, -kuitenkin niin että esimerkiksi tarhan pyörittäminen kannattaisi yrittäjällekin. Kunnallisia tarhoja olisi edelleenkin kysyntä-tarjonta lain mukaan ja esimerkiksi terve kilpailuttaminen eri tarhayrittäjien kesken olisi kauhian hyvä juttu. Mielestäni siis tällä tavalla saataisiin a.) säästöjä (resursseja vapautuisi muihin kohteisiin), b.) hoidon laatu saattaisi hyvinkin entisestään parantua ja c.) esim. leikkausjonot plus hammashuollon jonot lyhenisivät.

Minulla on itsellä (ikävä kyllä?) hyvä kokemus yksityisestä päiväkodista ja sen tuottamasta hoidosta. Edellisessä lauseessa viittaan asiaan "ikävä kyllä" kommentilla sen vuoksi, että saattaahan olla, että puollan hyvien kokemusteni vuoksi typerää asiaa. Siis että vaikka tämä kyseinen yksityinen tarha on ollut aivan loistava tarha yhteisöllisten ja ihmisläheisten arvojensa kanssa, -asia ei välttämättä ollenkaan olisi käytännössä näin muiden yksityisyrittäjien kanssa. Siksi ehdotinkin "laadunvalvontaa", -tai esimerkiksi sitä, että kunta tekisi edelleenkin päätökset siitä, ketä lapsi pistetään mihinkin tarhaan (eli suurimmassa osassa tapauksia ihmiset kuitenkin haluavat lapsensa siihen lähimpään tarhaan ja paikan mahd. mukaan saavatkin)... Saataisiin karsittua heti kättelyssä luokkaerojen syntymisen mahdollisuus yksityistämisen myötä.

Semmasia aatoksia tänään. Jatketaan harjoituksia later! &lt;vink&gt;

~Reija

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.