IRC-Galleria

Jekkulanka

Jekkulanka

kommunikaatio siirretty Facebookiin tammikuussa 2009

Vapaus... taas kerran.Perjantai 28.09.2007 21:23

Tänää alko loma.

Tarkottaa 13:sta ylimäärästä vapaapäivää.

Sisältäen huomisen ja kaksi täyttä viikkoa.

Ekal viikol vaan nään ihmisiä, mut tokal viikol on YFU:n leiri Fribourgissa.

Et muistakaa mua kun kahden päivän syyslomanne loppuu :)

-Juuso-

HömTorstai 27.09.2007 21:50

Uu nyt on hyvä päivä. Ainaki osittain.

Koulus oli kemian koe. Vaik en tunneil oo tajunnu mitään, osasin vastata (tai ainakin uskoin ymmärtäväni kysymyksen) 6,5 kysymyst / 9. Tosin lavertelin sille englanniks. Saas nähä mitä se ymmärtää, se maikka siis, se ei oo ees sanonu päivää tai kysyny mun nimee ikinä niin oli pakko koepaperiin selittää et oon vaihto-oppilas :D

Matikan tuplatunti (taas koe, vaik edellisest on kolme viikkoo) peruttiin, joten meille siunaantu viiden oppitunnin hypäri. Tein historiaa ja juoksin koulumatkan, ~12-13 kilsasen ylämäen, kotio repun kans (vähä normi-vaatteit, kengät, julmetusti paperii), aikaa kulu joku tunti ja vartti. Olin kyl aivan kuollut sen jälkeen, totaali hengetön, mut pirun hyvä fiilis tuli. Ja nyt voi olla paljon turvallisemmin mielin sen puolimaratonin kans, jonne on enää runsas kuukaus.

Sen jälkeen sainki otettuu suihkun, kaks leipää, bussin, tuplatunnin musiikkia, sit mä kävelin bussipysäkille, nappasin pirun hitaan bussin, sit mä tulin kristallimetsän läpi ja nyt mä oon tässä ja dataan.

Semmosta.
-Juuso-

Luku on "kaksitoista"Keskiviikko 26.09.2007 01:46

Laskin mun viikottaiset hyppytunnit.

PERKELE.

OtsikkoTiistai 25.09.2007 17:59

Tänään oli taas täydet kolme neljä oppituntia ja hypäri. Hissan kokees ymmärsin kaiken kaikkiaan yhden kysymyksen, ja vastasinkin siihen pitkästi ja hartaasti, käyttäen lyhyeen kysymykseen puol tuntia aikaa. Soitin ekaa kertaa Ellalle, ihan vaan pikasesti, ja sitten olikin tunnin pari vähän duuri-voittoisempi atmosfääri. Puhelu siis kesti ehkä kolme minuuttia. Hyötysuhde kohdallaan. Tänään on taas treenit. Väsyttää, muttei enää viitti ottaa kahvia, menee vatta sekasi. Kelasin et tääl vois ehk alottaa jonku vähän eksoottisemman urheilun, luokkaa lakrosse tai aikido, mut sitte hoksasin ettei mul aika riitä. Ehkä mä jossain myöhemmäs vaihees.

OtsikkoTiistai 25.09.2007 00:06

Oli siistii ku oli koulus 4:n oppitunnin hypäri. Kävin yhel musantunnil soittelee kitaraa (ku varsinaises musiikis ei saa), hain kaupungilt yhen kebabin ja istuskelin yksinäni ku muut opiskeli ranskaa.

Sori, kämmäsin.
Maanantain hypäri on 5 oppituntii.
(Korjattu: 29.9.)

Yleistä.Perjantai 21.09.2007 18:05

Höm.

Tääl musiikinunneil on 10 minuuttia laulua ja loppu teoriaa. Luokan ainoo soitin on opettajan piano.

Käytiin eilen YFU-tapaamises laival (Rheinil) kolmen valtion (Ranska-Sveitsi-Saksa) rajakulmas. Eihän siin mitään nähtävää ollu, yks monumentti, mut oli se ihan siisti ajatus.

Tääl "poltetaaks yhet jointit on approx. yhtä pahis ku "otetaaks yks-kaks kaljaa". Ite en tosin aatellu kokeilla.

Kyl tota luokkaa kestää, kaikest huolimatta. Pari hiiren näköst poikaa vois olla vähemmän, ja ehkä muutama tyttö enemmän, mut ei siihenkään kuole. Ja ehkä mä hyvässä lykyssä tutustun naapuriluokkien oppilaisiin, vaik se onki välituntisin mahdotonta.

Sain tänää tietää et mun perjantaiden iltapäivätunnit on joka toinen viikko. Se tarkottaa et pääsin tänään pois 12.05 ja ens viikol 15.35, ku sitä tuplatuntii ennen ois kolme hyppytuntii.

Se tarkottaa, et pääsen koulust keskimäärin kolmena ja puolena päivänä kuudesta (/viikko) pois koulusta 12.05. Ja fillaril oon himas 10-5 vailla yks, bussil 5-10 yli.

Oon törmännyt tosiasiaan että mun kavereist kolme on partiossa, niinpä mua on pyydetty neljään eri paikkaan kattomaan ympärilleni. Niinpä meen lauantaina Jubla-Muttenz (wnb-partio liike Muttenz:issa) johonki organisaation synttärijuhlaan tarjoilija-baarimikko-avustaja-roudariks. Tienaan jonku 30 frangii ja syön puol päivää ilmaseks. Mut toisaalt mun pitää mennä kai sinne suoraan koulusta.

Täs taas örpi kermakahvii ja laiskottelen ennen ku mun pitäis taas mennä treenaa kitaraa. Ja illal (tän päivän treenit peruttii) pitäs mennä juoksentelemaan. Ulos on paha lähtee, vaik on perjantai, ku lauantait on kouluu. Noi vanhemmat kaverit kyl on ollu ihan tyytyväisinä perjantaisinki deekuilemassa.

Tietenki just mun koulu on ainoo koko kantonissa (= osavaltio / lääni tms) jos lauantait on kiinni. Tosin onpahan sit lyhyemmät päivät.

Tuntuu et tääl koulusysteemissä on vähemmän kontaktia oppilaiden ja opettajien välillä.

Ja kaikki hehkuttaa et Suomen koulut on hyviä, mut kukaan ei osaa perustella... sanoo vaa et niin sanotaan. Ja aina joku tietää Pisa-tutkimukset.

Ens viikon lauantain alkaa kahen viikon syyslomat.

Eihän täs, kaikkea kivaa.
-Juuso

der Braatwurschmaa (=Burning Messiah)Keskiviikko 19.09.2007 20:00

Seuraa pätkä jonka kopioin mailista Ellalle. Aiheena koulu, jossa oon nyt käyny kolme päivää.

Varsinaisen informaation ohella sisältöön kuuluu muutama typoa, pari rakenteeltaan vähän epäpätevää lausetta ja muutenkin kyseessä on vähän nopea teksti, mutta eiköhän asia tuosta tuu selväks.

Täällä koulu lähtenyt käyntiin, eihän se kivaa oo, eikä perässä meinaa pysyä mut sillä mennään. Ja luokka, matikkapainotteinen kun on, on täynnä pikkunörttejä. Ja 21:st ihmisest täydet kolme on tyttöjä. No, eipähän tartte kattoo pikkulissuja. Noi aineet tuntuu nyrkkisääntön olevan sil tasol ku mitä mul oli alkukevääst. Liikantuntiin rakastuin, eka oli vartin treeni (lihaksia, venyttelyä, juoksua) ja sit puoletr pelas fudist ja puolet työns kuulaa. Ja mikä parasta, ku pelattii fudist maikka oli niitte toisten luona mut silti pelattii kunnol. Tai ei tietenkää veren maku suus, mut kaikki (huom, vaikka matikkaluokka, niin kaikki) yritti. Maikat on tuntunu rennoilt, tai ei ne varmastikkaan oo, mut mulle ne on ollu ihan kilttejä, vaik varareksi oliki täys mulkku. ja ykskän maikka ei oo tähän asti ollu nainen, mist oon vähä hämmästyny. Jäljellä kuitenki enää 2 ainetta jonka tunneil en oo käyny. Eli koulu tuntuu ihan mukavalt, mut juttuseuraa sais olla vähän laajemmin, varsinki ku muil luokil olevii ei käytännös tapaa, ellei päin juokse käytävällä.

___________________________________________________________________________

Tänään tapaan taas mun tutorin Claudion, se tulee tänne käymään kasin maissa. Mahtaa jätkää ottaa päähän ku mä asun sen kotoo jonku kevyen tunnin matkan pääs. Ei maha mittää. Sitä ennen en taaskaan tee mitään, god, miten vaihtarit saa aikansa kulumaan? Varsinkin kun YFU haluu rajottaa netin käyttöä.

Kai mä taas soitan illan kitaraa, jos toi "1000 Mirrors" alkais koht sujumaan. Sen jälkeen oonki taas hetken täynnä itteeni, ku se on Arcturonin vaikein biisi. Ja nyt ei mainita et mul on vaan rytmikitara ja ainoon rytmille tarkotetun soolon mä komppaan :P Ja vaik se ei ookkaan mikään sormi-holokaust, niin mulle siinki on ollu treenattavaa niin että riittää. No, ainaki saa kokeilla (ja korottaa) rajojaan.

Tääl tulee aika herkästin läski fiilis ku kunnon ruokaa ei oo kukaan laittamas (päiväs aamupala, välipala, päivällinen) nii tulee popsittuu koko ajan jotain pient - suklaata, jugurttia, kahvia, suklaata, leipää, jugurttia ja hedelmiä, noin pääsääntösesti. Viel ei oo kertyny, mut kaiken järjen mukaan tätä menoa saan vuodessa aikaan ihan varteenotettavan outokummun.

Huomen taas YFU-tapaaminen viidelt Baselis. Ei oikeen kiinnostais, mut ehk kuuluu asiaan mennä, ja tuleepahan tehtyy jotaki. Mut prkl, sinne pitää mennä suoraan koulust (loppuu puol neljä) ja sit taas oon nälissäni koko päivän ku kouluruokailu ei oikeen tunnu toimivan täällä Keski-Euroopassa. Ja himaan ehin taas ehk yhelttoist, joka tarkottaa et oon taas perjantain koulus pirun väsyny ku pitää herää 6.25 et voin lähtee dösään 6.50 et ehin dösään 6.57 et pääsen koululle 7.40. Tai siis, meen nyt dösäl ku fillari on vähän halki-poikki-pinossa. No, ei ehk ihan, mut sen verran et sen korjaamine vaatii työkaluja ja vähän asiantuntemusta eli mun pitää kattoo se ton "faijan" kans joskus.

Ella lähtee ylihuomenna Ecuadorista, ja menee Suomes lukioon 2. jakson alus.

Sain tietää, et tääl homman nimi on sellanen et ens viikon jälkeen alkaa kahen viikon loma. Ja hiihtolomaki on 2 viikkoo. Kesäloma tosin alkaa kai vähän sen jälkee ku lähen täält Saksan kautta (vietän siel viikon YFU-leirillä) Suomeen. Onneks en oo amikses ku niil on vuodes 6 viikkoo lomaa. Ja työssäkäyvillä sit viel vähemmän. Tääl amis on muute sellanen, et päivä viikos tai viikko kuussa istutaan koulunpenkillä, ja loppuaika ollaan töissä (apprenticeship) ja nostetaan palkkaa. Sisarukset saa kuus jonku 1000 frangii. Kiva, ku ite siirsin Suomest koko vuotta varten 1250 frangia :E (1 frangi = 61 snt).

Pitäkää te kivaa, huolta toisistanne, lippu puolisalossa, ihmiset ihmisinä, Suomi länsimaana, Salatut Elämät boikotissa, tukekaa Fazeria, Natoa, nuorisojärjestöjä, ajakaa ihmisoikeuksia ja maailmanrauhaa. Eiköhän sillä sitten jo selvitä.

-Juuso-

ps. Kuuntelin tos just taas YUP:tä, ja mut valtas mieletön halu heittää tähän lyriikkaa biisistä "Pohjaton Säkki" mut enpä taida jaksaa.

pps. Tajusin just ton jälkee et en oo tehny omii lyriikoit tosissani ehk vuoteen. Vois taas joskus, jos jaksais.

KouluMaanantai 17.09.2007 22:40

Eka koulupäivä tuli, oli ja meni.

Kieli:
Maikasta riippuen ymmärrän 15-65% puheesta.

Luokka:
n. 25 oppilasta, kolme tyttöä, matikkalinja = nörttipainotus, ikäluokka -91, eniten jubasin puoliks jenkki puoliks sveitsiläisen kundin, entisen AFS-Kiina -vaihto-oppilaan kanssa, joka on ainoit luokan -90 syntyneit.

Koulumatka:
Pyörällä 40, bussilla 50 minuuttia. Kouluun päin koko ajan mukavaa, kevyttä alamäkeä (paitsi vikat puol kilsaa), takaspäin tappo-treeniä kun on koko ajan pientä nousua. Matka 11-14km.

Ympäristö:
Vankilat ovat keskimäärin miellyttävämpiä. Lukuunottamatta pientä (lähes pelkästään opettajille tarkoitettua) aluetta.

Ruoka:
Kouluruokailu maksaa 6-7 euroa, yleensä ihmiset sanoo et se on ihan peräsuolesta. Ite en tänää kokeillu, elin (taas :P) tölkillä kokista ja toisella energiajuomaa.

Lukkari:
32 oppituntia = 24 tuntia ja 6 päivää viikossa, paljon hypäreitä. Luokan painotus: matematiikka-fysiikka, muita oppiaineita englanti, saksa, biologia, historia, käytännön biologia, kemia, maantieto, musiikki, liikunta.

Läksyjä:
Ei tänään. Tai jos tuli, en ymmärtänyt.

Ranska:
Mun ei tarvii osallistua (vrt Suomen ruotsi), kun en alkuunkaan osaa.

Eniten kaipaa:
Viihtyvyyttä, älykkäämpää ja runsaslukuisempaa juttuseuraa, kouluruokaa, rentoja maikkoja, kauppaa koulun läheisyydessä, pidempiä välitunteja, koulurakennusta jonka tuntee.

Ei siin sit muut,
Juuso
Niin. Kuten kuvasta näkyy, niin bändin virallisen rytmikitaran ura jäi lyhyeks, kun puheltiin et ne haluu ihmisen joka voi olla kuvioissa yli vuoden. Ja mä kun en voi. Ne oli saanu yhelt Chrisilt pyynnön jos se pääsis testaan ja olihan se pirun hyvä soittamaan.

Meitsi siis pysyy kuvioissa "epävirallisena kitaristina, virallisena roudarina, hengarina ja Suomi-asiantuntijana" Sovittiinki jo, et keikoil oon mukana sekä kulissien takana, että lavallaki jonku verran: ne puhu suomi-pop ohjelmanumerosta ja sit kelattii et kyl mä (ainaki) yhen oikeen biisin pääsisin soittamaan. Eli jatkan treenaamista ja käytän varamiehen paikkaa julkeasti hyväkseni. Ja jos ne totee et Chris on mulkku niin sitte saan taas olla (viikon, pari) varsinaisena jäsenenä.

Ei se homma ihan niin menny ku oisin toivonu, mut jos ajattelee niitten kannalt (mikä on ehkä täs tilantees ihan solidaarinen ratkasu), niin ottaaks ne mieluummin keskitason kitaristin max vuodeks vai tilusankarin määrittelemättömäks ajanjaksoks. Jaa-a, kumpikohan ois kivempi.

Niin, siitä tulikin mieleeni, että äänestys, joka meiän pitää voittaa, tuntuu kiristyvän taas. Tai siis, meillä on joku 4% enemmän ku seuraaval, mut äänist yhteensä joku 23,5. Ja ne pienemmätki bändit yrittää kovasti nousta uhkaamaan. Tilanteen voi helposti tarkastaa (ja vaikka avustaa äänestämällä) osotteessa
www.metalfest.eu/index.php?page=voting&lang=en&show=7&band=Arcturon

Ton musiikkillisen puolen lisäks.
Koulu alkaa ylihuomen, kielikursi loppu eilen. Vähä kyl kietämät stressaa ton kielen kans, mut ei kai siin muuta ku eteenpäin sano mummo lumessa ja hengiltä paleltu.

Syksy tuli, totes et Sveitsi on p**ka maa ja anto asian olla viel hetken aikaa. Kesä palas siis lyhyen taon jälkeen mieliämme ylentämään. Viime viikol oli parin aamun (kasin aikoihi) 4 astetta ja kevyt kuura, mut tänäänki taas rento 10 ja päiväl 25 astetta. Että taas kelpaa.

Pitäs varmaan kohta sopii sen Fritzin kans niist Suomen tunneits. Ja ehkä käydä tsekkaamas paikallinen partioliike (ja sitte ehkä joku ei-partio-mutta-vastaava-järjestö), jatkaa lenkkeilyä, jatkaa kitaran treenaamista, hommata kavereita, viettää laatuaikaa, oppii kielen, valokuvata, kirjottaa blogia kahteen paikkaan, käydä bändin treeneissä, lähettää kirjeitä YFU:lle ja Suomeen, jännätä ehtiiks heinäkuus Tuskaan, osallistua YFU-tapahtumiin, juosta puolmaraton, pysyä ajan hermolla (tai ehkä nyt alkuun päästä sinne) ja ottaa rennosti. Noin alkuun. Ja sit ois kiva jos ois aikaa omille ajatuksille. Mut ainahan sitä voi vähentää syömistä, positiivisen Suomi-imagon ylläpitoa, hygieniaa, koulunkäyntiä ja nukkumista.

Tai sit vaan todeta, et piru, meen täst kattoo telkkaa. Ei vais, lähen iha just lenkille.
-Juuso-

KuulumisetMaanantai 10.09.2007 01:24

Viikonloppu kulu kitaraa soittaessa.

Huomen taas kielikurssille. Viimestä viikkoa viedään. Sitten alkaa lukio.

Arki siis rullaa.