IRC-Galleria

Kalmari

Kalmari

QuakeNet: Kalmari^ (Kalm4ri)

Selaa blogimerkintöjä

leffasuositus: kesäkuu.Sunnuntai 14.06.2015 17:08

Kuukauden leffasuosituksen edeltävän osan voi lukea tästä: http://kalm4ri.blogspot.fi/2015/05/leffasuositus-toukokuu.html


Jahti (Jagten), 2012

Tämä on taas tätä. Jahti ei nyt varsinaisesti taida olla klassikkoelokuvan maineessa, ainakaan vielä, mutta tämäkin tanskalainen taideteos löytyy IMDb:n Top 250 -listalta. Silti uskallan väittää Jahdin olevan outo ilmestys monille.

Pakko muuten hehkuttaa myös tanskalaisten ylivertaisuutta. Toisessa joulun kalenterissani mukana oli kaksi tanskalaista elokuvaa: R (http://kalm4ri.blogspot.fi/2013/12/joulun-kalenteri-vol2-13-luukku.html) sekä Klovni (http://kalm4ri.blogspot.fi/2013/12/joulun-kalenteri-vol2-19-luukku.html). Jotain ne tanskalaiset osaa helvetisti paremmin tehdä, kuin mitä meidän Varaston ja Veijareiden tasoiset harrastelijat.Jahti (ei se makkara) kertoo tarinan opettajasta nimeltä Lucas (Mads Mikkelsen). Tai no, Lucas ei enää työskentele varsinaisesti luokanopettajana, vaan lastentarhanopettajan. Pienessä paikkakunnassa asiat ovat kuitenkin Lucaksella mallillaan: on työ, ystäviä naapurustoa myöten ja metsästysharrastus.

Työpaikassa on hoidokkina naapuriystävä Theon tytär Klara. Isoveljeltään ja tämän kavereilta Klara on puolivahingossa kuullut "aikuisten asioita", joiden merkitystä sen enempää tietämättä toistaa päiväkodin johtajan kuullen. Kuinka ollakaan, merkityksettömät sanat väärälle henkilöille johtavat "jahtiin", minkä kohteena on päiväkodin ainoa miespuolinen työntekijä Lucas. Feministien puuhia, sanon minä.

Lucas menettääkin perättömän jutun myötä vähitellen ystäväkuntaansa. Tai oikeastaan, menettää vähitellen kaiken mahdollisen. Pienen paikkakunnan myötä juoru leviää kuin aikanaan linkit ircin kautta, eikä tällaista juorua saa pysäytettyä edes panssarintorjuntakanuunalla.

Sympatiat on koko ajan katsojalla tietysti Lucaksen puolella, onhan tämä syytön. Paikoitellen elokuva muotutuu ahdistavaksikin. Ehkä siinä ajattelee myös, miten omassa kotikylässä ne lähimmäiset ihmiset mahdollisesti reagoivat, jos itse joudut tällaisen sopan keskelle. Mutta ennen kaikkea leffan aikana toivoo, että kaikki päättyisi hyvin. Ja kiinnostaahan myös se, miten kaikki mahdollisesti korjaantuisi pahasta hyväksi.Lucasta esittävä Mads Mikkelsen on aivan loistava tähän rooliin. Madsin ulkonäkö ja olemus on muissakin leffa/tv-rooleissan ollut hyvin häilyvän oloinen (mm. tv-sarja Hannibal). Ulkonäössä on jotain sympaattista ja viatonta, mutta toisaalta myös jotain pelottavaa ja psykoottista. Ehkä sen takia Mikkelsen saikin roolin Hannibal Lecterinä?

Itselle jo elokuvan aihe oli sinänsä läheinen. Työskentelin n. kymmenen (10) vuotta sitten koulunkäyntiavustajana, jota kautta luonnollisesti lasten totuuksia ja valheita kuuli tämän tästä. Kun jotain tiettyjä lapsen keksimiä aivoituksia aletaan riittävästi toistamaan (homot, namusedät, murhaajat), alkavat ne loppupeleissä muotoutumaan todeksi. Sitten ihmetellään, kun "hyvän jutun" keksinyttä lasta ja muita jutun myötäilijöitä kierrätetään pelottavan psykiatrin ja kallonkutistajan luota toiselle, testataan testin perään ja käytetään puolustusvoimien kuulusteluissa, näistä tuleekin isona jotain pyromaaneja. No ehkä lievästi kärjistin kokemuksiani, mutta toivottavasti toin pointtini perille.

En nyt jaksa ja osaa muistaa, kuinka isona teatterilevityksenä Jahti tuli Suomen elokuvateattereihin. Luultavasti melko pienenä, mikä sinänsä on vääryys. Vääryys on ollut myös se, että elokuva on esitetty Suomen televisiossa tasan kerran. Ja sekin Yle Femiltä sunnuntai-iltana tämän vuoden helmikuussa, "kaikilta piilossa".

Jahti löytyy IMDb:n Top 250-listalla tällä hetkellä sijalta 120. Jos jätetään isäm maalliset tuntemukset Tuntemattoman Sotilaan myötä sivummalle, väittäisin tämän olevan paras pohjoismaalainen elokuva.

Tai ei sitä tarvitse väittää. Mielestäni se on.


IMDb arvostaa: 8,3
Kalmari arvostaa: 9

Alkuperäinen teksti: http://kalm4ri.blogspot.fi/2015/06/leffasuositus-kesakuu.html

leffasuositus: toukokuu.Tiistai 26.05.2015 21:03

On tuossa jonkin aikaa ollut suunnitelmissa tehdä kuukausittainen leffasysteemi. Sellainen samanlainen ”underdog” -henkinen, jollaisen suoritin puolitoista vuotta sitten joulun aikoihin. Siis tämä: http://kalm4ri.blogspot.fi/2013/12/joulun-kalenteri-vol2-1-luukku.html. Itseasiassa tämä systeemi on ollut suunnitteilla varmaan puolen vuoden ajan. No, pääasiassa laiskuuttani olen touhua lykännyt lykkäämistäni. Onneksi olen nyt ryhtynyt sitten reippaaksi ja toivottavasti innostus pysyy vähän pidempään, kuin aikanaan yrittäessäni arvostella n. neljä (4) elokuvaa viikon aikana. Elikkä tämä tässä: http://kalm4ri.blogspot.fi/2012/03/kriitikkona-viikko-11.html

Noh, mutta. Laitetaan pyörät pyörimään tämän idean suhteen elokuvalla, mikä tuli kuukausi-pari sitten TV5:lta.The Fan - Pelko Iskee (1996)

Muistan hämärästi joskus kuulleeni tästä. Ehkä sen takia myös laitoinkin elokuvan tallennukseen. Valehtelematta elokuvan näyttelijänimet Robert De Niro, Wesley Snipes ja Benicio Del Toro helpottivat myös tekemään ratkaisun tallentamisen suhteen.

Vaikka hämärästi leffan muistin kuulleeni joskus vuonna hiekka ja routa, en tiennyt sen olevan pohjimmiltaan urheiluelokuva. Ja, kuinkas ollakaan, olen hulluna urheiluleffoihin. Pienenä muksuna suosikkejani olivat Mighty Ducks -tuotokset (ehkä semisti edelleenkin), Lämäri ja monet baseball -elokuvat. Kuinka ollakaan, tämänkin elokuvan idea pyörii baseballin maailmassa.

De Niro on fanaattinen baseball-fani Gil Renard, joka käy San Francisco Giantsin peleissä jopa omaa työuraa ja elantoansa uhaten. Riemu repeääkin, kun Wesley Snipesin näyttelemä pelaaja Bobby Rayburn liittyy Giantsin joukkueesen muhkealla 40 miljoonan dollarin sopimuksella. Bobbyn alku-ura San Franciscon joukkueessa ei lähde toivotulla tavalla liikkeelle (siihen pelaamiseenko ”pelko iskee”? Hirn Hirn.). Muun yleisön buuatessa Rayburnin heikolle suorittamiselle intohimoinen Giants -fani ja erityisesti Bobby Rayburn -fanaatikko Gil uskoo ja luottaa Rayburnin tason nousevan. Ja Gil on valmis tekemään kaikkensa, aivan kaikkensa, että Bobby löytää sopimuksen arvoisen tasonsa.

Tosifanin ajatusmaailmaa pohjustetaankin elokuvan alkupuoliskolla Gilin jättäessä työnsä ja jopa poikansa hieman taka-alalle. Toki, poika otetaan mukaan seuraamaan kauden avauspeliä, vaikka nuoren miehen kiinnostus lajia kohtaan ei taida olla täydet 100%. Mutta kun oma, lähellä ammattilaisuutta ollut ura ei kantanut hedelmää, on sitä parempi iskostaa jälkikasvuunsa. Vaikka väkipakolla.

Robert De Niro on aiemmin tullut tunnetuksi esimerkiksi ”Taksikuskin” roolistaan, jossa esittää hieman erikoista, noh, taksikuskia. Ehkä tuon näyttelijätyön seurauksena katsoja osaakin povata De Niron hahmon olevan jotain samansuuntaista. Wesley Snipes on omalta ”osaamisalueeltaan” hieman eri suunnassa. Wesleyhän on tullut tunnetuksi lähinnä toimintapainotteisesta urastaan, vaikka alku-uralta löytyykin cv:stä mm. komediaa. Silti, draamapainotteisessa trillerissä en miestä ole pahemmin nähnyt. Joo, kai voisi sanoa tästä leffasta löytyvän toimintaakin, mutta omaan Iso-Arskan terminaattoritoimintaelämänkatsomukseeni sitä on vain pieni hyppysellinen. Kaikesta huolimatta, en nyt väittäisi Snipesin epäonnistuvan roolissaan. Kuten tuskin Benicio Del Torokaan failaa suoritustaan, joskin rooli ”vierasmaalaisena” pallonlätkijänä jääkin hiljaisesti sivummalle.

Tällaisena urheiluleffoja fanittavana urheilufanina olikin ehkä lievä yllätys elokuvan suhteellisen huono arvosana IMDb:ssä. Kaikkihan eivät voi olla urheilufaneja, mutta kun omaan silmään itse leffa ei edes ole huono. Päinvastoin. Vajaa kahden tunnin trilleri naulaa katsojan elokuvan äärelle seuraamaan baseball -kauden etenemistä tosifanin ja mahdollisen floppipelaajan välillä.


Ehkä siinä myös odottaa, koska Wesley saa käsiinsä ”big fucking gunin” ja aloittaa ampumisen.


IMDb arvostaa: 5,8
Kalmari arvostaa: 8


Alkuperäinen teksti: http://kalm4ri.blogspot.fi/2015/05/leffasuositus-toukokuu.html

heikki helan torstai.Perjantai 15.05.2015 12:28

Kevät on minun mielestä aika lystikästä aikaa. En nyt osaa sanoa varmaksi, olisiko peräti suosikkivuodenaikani. Pidän talvesta paljon, mutta se alkaa olemaan niin kusisen lyhyt nykypäivänä. Vaikka en kasvihuoneilmiön zeitgeistiin uskokaan. Kesälläkin on liikaa ötököitä ja ampiaisia, syksy on itsemurhamaisen masentavaa. Eikä se kevätkään täydellinen ole. Mutta joo, ihan kiva kuitenkin.

Kevään ”hienous” luultavasti rinnastuu lapsuuteen ja nuoruuteen. Mitä pidemmälle kevät eteni, sitä todennäköisemmin myös lomakausi lähestyi. Ensin tuli pääsiäisen god-tier neljän (4) päivän viikonloppu, vapun mahdollisesti mahdollistama vapaapäivä ja vielä helatorstai. Ja helatorstai (joka on muuten nyt!) on jo kesäloman kynnyksellä. Ja voi helvetti sitä vitutuksen määrää, jos vappu osui lauantaille tai sunnuntaille. Vituttaahan se nykyäänkin yhtä paljon, kuin myös vituttaa itsenäisyyspäivän ja joulun osuminen viikonloppuun. Mutta syksyyn, jouluun ja kesään verrattuna kevät tarjoaa ainakin sen kolme ”pakollista” vapaapäivää arkityöstä. Siitä pidin lapsena ja siitä pidän myös yhä.

Onhan se sinänsä kivan näköistä myös nähdä luonnon herääminen. Kymmenen (10) vuotta sitten puolustusvoimissa Rova -leirillä luonnon heräämisen näki parhaiten. Kun leirin alussa lunta oli lonkan tietämille, oli kahden viikon päästä puut lähes koko vihreydessään.

No, onhan tämä kevä paikoitellen aneemistakin. Se talven ja kesän välimaasto saattaa roikkua liiankin pitkään elämän kyydissä mukana ja sitä saa tallustella viiden (5) sentin loskapaskassa. Puhumattakaan lämpötilojen heilahtelusta positiivisen ja negatiivisen välillä, mikä taas mahdollistaa autobingon pelaamisen ojanvierustoissa.


Summasummarum, ihan kivanlaista aikaa kevät on. Vielä kun jääkiekon MM-kisat saataisiin pian päätökseen, niin saadaan ne ylimääräiset pulsut pois katukuvasta.

Alkuperäinen teksti: http://kalm4ri.blogspot.fi/2015/05/heikki-helan-torstai.html

vappu on mikko alatalon juhla.Keskiviikko 29.04.2015 21:57

Vappu ei ole minun juhlani. En ole vapusta pitänyt enää pitkään aikaan. Vappu Pimiään on sen sijaan outoja fiksaatioita.

Se on tietysti myönnettävä, että vappu on suhteellisen usein (lue: melkein aina) mennyt enemmän tai vähemmän vituilleen kohdallani. Muistikuvieni mukaan mitään epämääräistä, noloa tai rikollista ei ole tapahtunut. Viettämäni vappujuhlat ovat vain aina olleet helvetin tylsiä.

Teini-iästä saakka sitä piti ottaa ”stressiä”, mitä vappuna tapahtuu ja missä. Ja joka helvetin kerta se oli sitä arpomista viime hetkiin saakka, kun mitään tietoa ei ollut.

Ja mitä niitä nyt milloinkin oli: jotkut olivat Turussa, toiset Tampereella, jotkut Irlannissa, jotkut hevonperseessä. Ulkomaille tai ulkopaikkakunnalle ei viitsinyt tulla kavereiden/tuttavien luo möyrimään kutsumattomana vieraana (kyllä, tällaisestakin on ”feels bad man” -kokemuksia), joskus sitten taas ”unohdettiin” kutsua juhliin. Kyllä, varmasti olen katkera useimmista kerroista, jolloin minut ”unohdettiin” ja kyllä, varmasti olen myös katkera siitä, etten koskaan ryhtynyt teekkariksi ja näin päässyt osaksi kahden viikon vappua.

Siinä sitten noin neljä (4) vuotta sitten oivalsin, että täytyykö sen vapun olla sellainen, että silloin on PAKKO juoda. Osittain toki työvuorojenkin takia vaput ovat viime vuosina tullut vietettyä yksin kotona, tehden sitä, mistä minä pidän: leffoja katsoen, saunoen ja mahdollisesti pleikkaria pelaten. Eli kuin mikä tahansa viikonloppu, jolloin en ole buukannut itselleni mitään. Kyllä, olen myös jossain määrin introvertti.

Suorilta käsin pystyn muistamaan pari onnistunutta vappua: 2004 yo-lakin kynnyksellä Yyterissä vietetty viikonloppu ja 2006 Ruoskan keikka Osmantuvassa.

Mielelläni sitä edelleen lähtisin vappua viettämään, jos tiedossa jossain päin olisi hyvät kekkerit ja ne olisi suotuisat työvuoroillenikin vielä. Sen nyt näin fyysisesti vanhentuneena on oppinut, ettei näissä pakotetuissa ryyppyjuhlissa ole aina pakko lähteä juomaan. Juhlissa, joihin lasken vapun lisäksi mukaan ainakin uuden vuoden ja jääkiekon MM-kisat.

Miksi? No koska sitä voi alkoholia juoda silloin kun se itselle sopii. Kuten kourallisessa määrässä festareita taas ensi kesänä.HV ja paleltukaa jääkaappilämmöissä terasseilla.

Alkuperäinen teksti luettavissa: http://kalm4ri.blogspot.fi/2015/04/vappu-on-mikko-alatalon-juhla.html

lallin perkele.Sunnuntai 22.03.2015 19:05

lallin perkele
Lalli tappoi aikanaan piispa Henrikin Köyliönjärven jäällä. Brutaalin murhan jälkeisenä kesänä lauma hiiriä jahtasi ja/tai ajoi Lallin Köyliöstä Harjavaltaan saakka, missä Lalli kiipesi puuhun hiiriä pakoon, josta sitten taas hän putosi Hiirijärveen ja hukkui. Ainakin joskus (ja ilmeisesti yhä) tarinaa pidettiin totena.

Mutta kuka on ollut se mulkku tyyppi, joka on seurannut Lallia ja hiiriä Köyliöstä Harjavaltaan ja nähnyt myös lallin hukkumisen? Sen sijaan, että olisi pelastanut Lallin hukkumiselta ja hiirifobialta, on tämä mulkku vain seurannut sivusta tapahtumia ja kirjannut tapahtumat ylös.

Ilmeisen hyvin kuitenkin onnistui kirjaamaan tapahtumat ylös, kun murhamies ja musofobinen tyyppi on saanut oman patsaan.


Alkuperäinen teksti blogissani: http://kalm4ri.blogspot.fi/2015/03/lallin-perkele.html

tänään on syntymäpäiväni.Torstai 13.11.2014 00:04

Viittauksia alkoholiin poistetaan katukuvasta, deittisivustoilta, jopa baarien nimistä. Koffin hevosia ei saa olla, munataksi on saatanasta, tuoreita yrittäjiä potkitaan päähän (mutta yrittämiseen kyllä kannustetaan) ja viski on kirosana, jonka sanomalla paha henki tulee ja vie Manalaan. Nyt sitten "lörtsykin" on ilmeisesti nimenä perseestä, että sitä ei saisi myydä sillä nimellä. Ja joku/jotkut pässit keksivät näitä aivopieruja. Ja saavat kaiken lisäksi palkkaa siitä. Aivan kuin täällä ei olisi tärkeämpiä ja oikeampia asioita hoidettavana. Sen sijaan tällaisiin tuhlataan aikaa, rahaa ja energiaa.

Risto Ulmala oli aikanaan suomalaisen kestävyysjuoksun kärkinimi. Legendan mukaan Ulmala sai aikanaan ”faniltaan” kotiin lähetettynä laatikollisen paskaa. Syynä fanin mielestä heikko juoksu arvokisoissa. (kyseessä on saattanut olla myös Peteliuksen parodioima Tommy Ekblom, varmaa tietoa ei ole)

Miten nämä liittyvät toisiinsa? Noh, jos samanlainen mielivaltainen päätäntä ylempien tasojen piireissä jatkuu, mielestäni meidän olisi kohtuullista ottaa se oma laatikko ja tehdä ”ristoulmalat”.


Se olisi oikein mainio synttärilahja se.


Alkuperäinen teksti: http://kalm4ri.blogspot.fi/2014/11/tanaan-on-syntymapaivani.html

#risuaitaasinne #hästäägiätänneTiistai 05.08.2014 20:36

Hästääg siellä ja hästääg täällä. Some sitä ja some tätä. Aleksi Valavuori pätee urheilusta somessa, vaikka ei helvetti edes katsoisi matsia.

Niin että hei vaan teillekin. Tällä kahteen jaetulla lomallani en jaksanut mitään ”tonnin haastetta” tai vastaavaa väsätä itselleni. A) olen taas riekkunut festarilta toiselle B) nivuset ja perse on edelleen hellänä siitä 1000 kilometrin urakasta. Mutta kirjoitellaan taas, kun on jotain kirjoiteltavaakin. Niin, jotkut ovat kyselleetkin miksen ala videoblogeja (vlogeja, ”tubettamista” jne jne) tekemään, mutta en miellä sitä omakseni. Varsinkin, kun joka videoon saisin kuitenkin mukaan massiivisen kaksoisleukani.

Mutta. Somesta.

Vaikka itse olenkin jossain määrin sosiaalisen median suurkuluttaja Facebookin ja Twitterin parissa, alkaa se jossain määrin myös kyrpimään. Tai ei ehkä niinkään palvelut, mutta sen käyttäjät.

Yhdeksi perkeleen laitokseksi on noussut Instagram. Ei nyt ehkä siksi, etten Lumiaani ole saanut ladattua kunnollista/oikeaa Instagram applikaatiota, vaan ihmisten käyttötapa.

Miksi? No siksi. Siinä vaiheessa kun Facebook lopullisesti breikkasi läpi ja likimain kaikki alkoivat sitä käyttämään, alkoi ihmisiä vituttamaan joidenkin persoonien tolkuton kuvien lisääminen. ”Katso, tässä on kissani. Katso, tässä on tekemäni ruoka. Katso, tässä olen kolmen tunnin jonottamisen jälkeen saanut jenkkiläisen lafkan ylikallista kahvia/burgeria. Katso, mukulani väänsi ripulit vaippaan”. Jengi ryhtyi kiukkuiseen sävyyn kommentoimaan näitä ”ärsyttäviä” kuvia. Pahimmillaan ehkä poistettiin kavereista (kaverien poistaminen on aktiviteetti, jota tuskin tulen koskaan ymmärtämään).

Mutta mitä vittua. Sitten tuli joku Twitterin ”hästääg” -innoituksen seuraamana luomaan kuvapalvelun ”hästääg” -periaatteella. Ja ja, millaisia kuvia tänne jengi sitten lisäilee? No vittu niitä täysin samoja kuvia, mitä on vihattu toisten henkilön lisääminä Faceen. Ehkä jopa pahemmassakin mittakuvassa. Tai ei edes ”ehkä”, vaan ihan oikeasti pahemmassa mittakaavassa. ”Katso, menen tässä töihin! #työ #asfaltti #haluanhuomiota #pitäkääminuakauniinajakomeana” ja kuva jostain saatanan asfaltista ”helvetin hienolla” filtterillä. Siinä missä Facessa ehkä ylenkatsottiin itsestään puolialastomia/bodaavia kuvia, niitä kyllä tykätään tykittää nyt Instassa kaikille katsottavaksi.

”No mutta kun Instagramissa voit seurata niitä, joita haluat. Ja sua seuraa ne, jotka oikeasti haluaa seurata sua Facessa”. Anteeksi, mutta mitä vittua? Jos Facebookissa et ole halunnut seurata jotakuta, eikö häntä ole voinut lisätä rajoitettujen listalle, tai poistaa kokonaan kavereista (vaikka en kavereiden poistamista ymmärrä). ”Nii, mutta ei Instagramissa näe ne mun inhoamat Face-kaverini, jotka ei tykkää mun kuvista”. Sitten saatana ne Instagramin kuvat kuitenkin jaetaan Facessa kaikille nähtäväksi. Ja kyllä, vaikka joku tietty henkilö ei sinua seuraisi Instassa, niin pääsee hän helposti kuviasi/profiiliasi katsomaan, vaikka et itseäsi jakaisi (huomatkaa kaksoismerkitys) Facebookissa.

Ja tämä Instagram on siksi yksi iso lampaan perse, jota en ole missään vaiheessa oppinut ymmärtämään.

Silti, isona lampaan perseenä olen minäkin mennyt siihen liittymään.

Twitter on minusta käytännöllisempi. Toki, onhan minun mielestäni sekin naurettavaa, että ”ylempi luokka” (viittaan ehkä epäsuorasti joihinkin julkisuuden henkilöihin mm. politiikan parissa) hehkuttaa tätä ”nerokkaan” idean vuoksi, koska merkkimäärä on rajallinen.

Twitter (nyt tuli äidinkielenopettajan painajainen, kaksi kappaletta alkaa peräkkäin samalla sanalla) on Facen tapaan kätevä some-palvelu uutisiin. Isoissa tapahtumissa Twitter-kommentointi tietyn risuaidan alle tuo huikeaa viihdettä.Viime kevään Euroviisut, ne oli aika huikeaa settiä twiittien ansiosta. Lisäksi sillä on helppo ottaa yhteyttä ja jutella julkisuuden henkilöiden kanssa. Voisihan tämä ehkä Facessakin onnistua, jos onnistuu hahmottamaan sen oikean henkilön profiilin feikkien joukosta. Tai näin itse aavistelisin.

Mutta tässäkin on sitten tämä oma, ääliömäinen joukkonsa. Kuten ensimmäisessä kappaleessa nostinkin turkulaisen urheilumediapersoonan esiin, nämä tämänlaiset ihmiset saastuttavat omaa Twitter-tiliäni. Joka saatanan urheilulajista/tapahtumasta syötetään ”twiittiä” noin kolmen (3) minuutin välein, samalla myös vastaten muiden kommentteihn. Tai muita kommentoiden. Anteeksi, mutta missä välissä ehdit seuraamaan itse ottelua? Jos ensi syksynä alan twiittaamaan Ässien pelistä ”livenä”, rajoittuisi se täysin Liigan mainoskatkoihin ja erätaukoihin. Oikeasti. Minä olen tullut sitä peliä katsomaan, en saatana kännykän ruutua.

Sitten se toinen joukko, mikä on myöskin mouhottanut Facessa aikanaan. Siinä missä on toisten tyhmiä ja ääliömäisen lyhyitä tilapäivityksiä kirottu ja parjattu, on alettu itse suoltamaan sitä samaa paskaa. Poikkeuksena toki se hästääg -risuaita. Annanpa esimerkin:
Kalevi on tehnyt tilapäivitykset (erotan päivitykset pilkulla toisistaan) ”Onpas kiva ilta-aurinko, Huomenta, Olipas hyvää ruokaa”. Sitten ryhmä ”kingejä” naureskelee tälle päivitykselle, mutta hetkeä myöhemmin tekevät Twitterissä twiitit ”Onpas kiva ilta-aurinko #aurinko #auringonlasku #elämä, Huomenta #huomenta #aamu #virkeänätöihin, Olipas hyvää ruokaa #ruoka #lounas #pippuripihvi”.

Huomasitteko mitään eroa twiiteillä ja Kalevin tilapäivityksillä? No en minäkään. Paitsi ne iänikuiset hästäägit.

Tehkää nyt joku vielä jokin uusi massiivinen some-palvelu, että voin repiä lisää persettäni ihmisten idioottimaisuudelle.

#instagramidiootit #twitterintusinapäivittelijät #haukkukaafacemuttajakakaasinnekaikkiinstakuvatjatwiitit #miksiminäkinolennäissäpalveluissamukanaenymmärräNiin, minua voi tosiaan seurata näissä palveluissa:
Instagram: http://instagram.com/kalm4ri_
Twitter: https://twitter.com/Kalmari


Blogin alkuperäinen teksti: http://kalm4ri.blogspot.fi/2014/08/risuaitaasinne-hastaagiatanne.html

muistak sää.Torstai 01.05.2014 00:03

No hupsista saatana, mulla on näemmä joku blogikin.

Aina sitä voi selitellä, mitä on jäänyt tekemättä ja miksi. Ehkäpä siis selitänkin.

Yksityiselämässä on tapahtunut monenlaista. On ollut ylämäkeä ja alamäkeä. Jotkut asiat ottaa sen verran raskaasti, ettei jaksa kirjoittaa mitään. Sitten tulee niitä ylämäkiä (vai alamäkiä, alamäkeen on kiva hurutella fillarilla), ettei hyvästä fiiliksestä huolimatta halua kirjoittaa mitään. Tai jaksa. Tai kiinnosta. Niiden lisäksi on harrastukset, johon kylkiäisenä liitetty mukaan Armin van Buurenit, risteilyt ja muut kissanristiäiset. Kirjaimellisesti en ole kenenkään kissan ristiäisissä ollut, se nyt vain on kuulemma sanonta. Yhtä kaikki, taisin GooMin jälkitiimoilta olla jokainen viikonloppu sidottuna johonkin aktiviteettiin. Ja kun tuli pääsiäinen, halusin pari päivää olla tekemättä yhtikäs mitään. Ei töitä, ei harrastuksia, ei ”pakollisia” velvotteita alkoholinnauttimistuokiohin. Halusin niin paljon olla itsekseni tekemättä mitään, että hylkäsin jopa kutsun Tupsulan ulkoilmakonserttiin.

Mutta se siitä. Hengissä edelleen ollaan, joidenkin pettymykseksi.

Mistä sitten ajattelin liipalaapada? Tuossa on nyt ollut melkeinpä pari vuotta yksi aihe kirjoitettavana, joten ajattelin toteuttaa sen nyt.

Suomalaisen sarjakuvapiirtämisen nero (periaatteessa jopa Fingerporin edelläkävijä) Tuukka Virtaperko sen omassa blogissaan eräällä tavalla jo havainnollisti.

Miten ihmiset käsittävät numerot eri tavalla. Harmikseni en kyseistä tekstiä löytänyt, enkä jaksa elämästäni tuhlata liikaa minuutteja sen etsimiseenkään. Yritän kuitenkin parhaani mukaan havainnollistaa sen: jotkut ihmiset ajattelevat numerot kasvavana numerosarjana (1,2,3,4 jne jne), jotkut taas laatikoittain (10 on yksi käsitteensä numeroineen ”laatikkona”, 100 on yksi käsitteensä ”laatikkona”). Jos nyt muistan tämän kaiken ihan pisin vittua, niin korjatkaa toki.

Aloin tuota pohdiskelemaan ja soveltamaan yhteen toiseen ”ominaisuuteeni”. Useammin kuin kerran olen saanut kuulla, miten helvetissä voin muistaa ”sen ja sen tapahtuman ja että milloin se on tapahtunut”. Narsistisena haluan nyt jakaa tämän ilosanoman teille.

Sen sijaan, että muistaisin vuoden käsittävän yhtenä vuotena (tammi, helmi, maalis... → joulukuu), käsitän vuoden samalla tapaa kuin kouluvuoden. Tai lätkäkauden. Ts. ”minun” vuoteni alkaa elo-syyskuun aikana ja päättyy seuraavan vuoden kesään. Suunnilleen silloin, kun kesälomani on päättynyt.

Noh, miten sitten vuosilukujen muistamisen kanssa?

Kouluajat on ”helppo” muistaa, jokainen luokka kerrallaan. Vaikkakin nykyään ensimmäisestä kansakoululuokasta ei ehkä niin hirveästi ole muistikuvia. Kuitenkin.

Ensimmäinen koululuokkani oli ”kaudella” 1992-1993, toinen 1993-1994 ja niin edelleen. Näihin on sitten liitetty muut muistitapahtumat: kolmannella luokalla 1994-1995 uskaltauduin ensimmäisen kerran koulun discoihin, Ässät voitti pronssia ja Suomi maailmanmestaruuden. Viidennellä luokalla 1996-1997 Kari Takko pelasi maajoukkueessa ”World Cup” -turnauksessa (paremmin kuin Jarmo Myllys huom huom), lukion ensimmäisellä 2001-2002 WTC -tornit romahtivat ja Samppa Lajunen sai kolme olympiakultaa Salt Lake Cityn olympialaisissa.

Tällä ultimaattisella kikalla mun pitäisi olla opiskelemassa lääkäriksi, tai peräti olla jo lääkäri? No, ei ihan.

Ongelmanani on aina ollut se, että kaikenlainen ”turha” ja minua kierolla tavalla kiinnostavat asiat jää muistiin, ihan kertaalleen ja puolivahingossakin kuultuna. Pakotettuna taas ei jää mieleen paskaakaan. Ehkä siksi yritykseni päästä OKL:ään opiskelemaan jäi haaveeksi, en vain keksinyt syytä ja kiinnostavuutta, miksi sanan ”didaktiikka” historia, syntyperä ja vastaava aaseilu liittyy opettamiseen hevonvitunkaan vertaa.

Mutta esimerkiksi jääkiekko, tai urheilu ylipäätään. Kyllä ne jää mieleen. Ja esimerkiksi jotkut ryyppyreissut teinivuosilta ja aikuisiältä, vaikka joistakin laivareissuista ei 100% muistikuvaa ole. Ei ehkä edes 50% luokkaa.

Koulu-uran päättymisen jälkeen on tietyllä tapaa ollut haasteensa saada muistitapahtumat sijoittumaan oikeisiin ajanjaksoihinsa. Ehkä siinäkin oma kiekkoharrastus helpottaa asioita: 2011-2012 pelasin viimeisen kauteni KK-V:ssä ja olin HK:n myyntitoimistossa töissä, se on yksi ”kausi”. Tai sitten peilaaminen Ässien kausimenestykseen: 2012-2013 Ässät voitti mestaruuden, samaisella jaksolla kävin mm. Alpeilla.


Mikä tämän tekstin pointti loppupeleissä oli? No en helvetti itsekään oikeastaan tiedä. Kaiketi halusin vain lesoilla tavastani muistaa asioita ”oikeilta” vuosiltaan, empimättä. Ei se silti tee minusta mitään muistineroa. Edelleen unohdan välillä ottaa eväät mukaan töihin.

Tai tuoda valkoviinipullon uuden vuoden ”juhlimiseen” mukaan.

Teksti luettavissa myös blogissani: http://kalm4ri.blogspot.fi/2014/04/muistak-saa.html

joulun kalenteri vol.2: 23. luukku.Maanantai 23.12.2013 10:47

Tulikärpästen Hauta (Hotaru No Haka), 1988Eniten ihmetyttää se fakta, että Elonetin mukaan tätä ei ole koskaan esitetty Suomen tv:ssä. Miksi, oi miksi...

”Tulikärpästen Hauta” on japanilainen, toiseen maailmansotaan sijoittuva anime-elokuva. Sinänsä jo termi ”anime” voisi pelästyttää katsomasta tätä. Turhaa sellaista on pelätä ja mm. arvostettu edesmennyt elokuvakriitikko Roger Ebert pitää tätä yhtenä parhaimmista sodanvastaisista elokuvista.

Itse elokuvassa seurataan sisarusten, teini-ikäisen pojan Seitan ja tämän pikkusiskon Satsukon, elämää ja selviytymistä sodan loppuhetkillä. Heidän äitinsä menehtyy Yhdysvaltojen pommituksen yhteydessä ja päätyvät tätinsä luo asustelemaan. Liekö sodan aiheuttama ankea ilmapiiri, mutta ajatusmaailma tädin ja nuorison välillä ei toimi ja Seitan lähtee lätkimään tädin hoivista siskonsa kanssa. Ylpeys ei anna periksi, taikka sitten nykynuorisolle tyypillinen angstaaminen astuu kuvioihin ja pilaa koko homman. Miten päin vain.

Juoni ei ehkä kuulosta ihmeelliseltä, mutta heti alussa, ensi sekunneista lähtien tuodaan ilmi hyvin oleellinen ja surullinen asia: nälkään nääntyvä Seita on viimeisillä voimillaan rautatieasemalla kerjäämässä itselleen ruokaa, kunnes väistämätön lopulta tapahtuu. Elokuva onkin siis loppupeleissä takauma, mikä johdattelee leffan alussa olevaan tilanteeseen.

Surullista, ja surullinen on elokuvakin. Ja vaikka kyseessä on sotaelokuva, se ei varsinaisesti kerro sodasta. Vaikka tarina on ns. Japanin näkökulmasta, ei USA:ta esitetä pahana mörkönä, joka aiheutti kärsimykset. Tosin, kyllähän se ne aiheutti. Kuitenkin.

”Tulikärpästen Hauta” esitettiin aikanaan elokuvateattereissa peräkkäin samaan aikaan julkaistun ”Naapurini Totoron” kanssa. Wikipedian mukaan tätä on selitetty kahdella eri syyllä: ”Naapurini Totoron” pelättiin epäonnistuvan, mutta olisi saanut katsojia ”Tulikärpästen Haudan” kautta, taikka sitten ”Tulikärpästen Hauta” olisi masentanut katsojia liikaa, että vaati ”Naapurini Totoron” kaltaisen pirteän tarinan kylkeen. Ehkä onkin hassua, että molemmat elokuvat löytyvät IMDb:n Top-250 -listalta.


Siinä missä ”Naapurini Totoroa” on esitetty Suomen tv:ssä viimeisen ~ neljän (4) vuoden aikana viisi (5) kertaa, on ”Tulikärpästen Hauta” tosiaan jäänyt nollille. ”Naapurini Totoro” on kyllä hyvänmielen elokuva ja siksi helppo katsottava, mutta joskus tekee ihan hyvää myös itkeä.

Ja siksi ”Tulikärpästen Hauta” saisi tulla mahdollisimman pian myös meidän tv-kanavilta.


IMDb arvostaa: 8,4
Kalmari arvostaa: 10


http://kalm4ri.blogspot.fi/2013/12/joulun-kalenteri-vol2-23-luukku.html

joulun kalenteri vol.2: 22. luukku.Sunnuntai 22.12.2013 15:47

Hobo With A Shotgun, 2011


Kukas se Hollannin kovin sälli olikaan? Aivan, Rutger Hauer.

Koomista tai ei, niin ”Hobo With A Shotgun” kuin myös ”Machete” olivat alunperin ”feikkitrailereita” leffakokonaisuudessa ”Grindhouse”, josta nämä kaksi traileria päätettiin tehdä kokopitkiksi elokuviksi. ”Grindhouse” taas käsitti Quentin Tarantinon ja Robert Rodriquezin elokuvat ”Death Proof” ja ”Planet Terror”, jonka ideana taas oli olla 70-luvun c-luokan toiminta/splatter -leffojen tyylinen kokonaisuus, joita aikanaan leffateattereissa esitettiin. Ns. paskaelokuva ei yksinään olisi myynyt teatterissa tarpeeksi, niin perään esitettiin toinen paskaelokuva. Kaksi leffaa siis yhden hinnalla, joukossa toki trailereita muista paskaelokuvista. Ettäs tiedätte.

Jo leffajulistekin on huikean näköinen.

”Machete” ei suinkaan ole paskaelokuva, päinvastoin aivan huikea elokuva. Mutta sitä en tässä käsittele, koska toinen traileriksi tarkoitettu, mutta lopulta elokuvaksi jalostettu ”Hobo With A Shotgun” on jäänyt hävettävän minimaaliseen huomioon.

Rutger Hauer on, yllätys yllätys, kulkuri/pummi/luopio. Elämäntyylilleen uskollisena hän on matkustanut junalla jäniksenä uuteen kaupunkiin, uuden mahdollisuuden toivossa. Kulkuri haaveileekin omasta ”bisneksestä”: hankkimalla ruohonleikkurin hän voisi tienata sievän summan tölkkien ja pullojen keräämisen sijaan. Ongelmana vain on täysin rappioitunut ja korruptoitunut kaupunki, täynnä rikollisia ja epäkelpoja poliiseja. On siellä joku pedofiili joulupukkikin. Ja mitä Rutger Hauer päättää tehdä? Ruohonleikkurin sijaan käteen tarttuukin HAULIKKO ja ultimaattinen puhdistus voi alkaa!


”Hobo With A Shotgun” on listani ehkä täydellisen esimerkki rakastamastani elokuvatyylistä. Kieli poskella mässäiltävää menoa ja toimintaa, ilman sen syvällisempää miettimättä.

”Machete” nousi näistä kahdesta trailerista suurempaan suosioon paitsi nimekkään näyttelijäkaartin ansiosta, myös isomman budjettinsa ansiosta. ”Hobo With A Shotgun” työstettiin kolmen (3) miljoonan dollarin budjetilla, mitä voi pitää kääpiösummana ainakin ”Macheteen” verratuna, jota työstettiin yli kolme kertaa isommalla budjetilla. ”Hoboa” voikin oikeasti pitää b-luokan elokuvana.

Ja näkyyhän se elokuvasta. Erään uhrin kaulan ympärille kietaistu viemärikannon kansi väpättää kuin mikäkin kumimatto ja lavasteet ylipäätään on kotikutoisen näköisiä. Ja tiedättekö mitä: se oikeasti toimii. Ja tekee siitä juuri sen näköisen, mihin sillä on pyritty. Tehosteet ja lavasteet on oikeasti tehtyjä 70 – 80 -luvun tyyliin, eikä niihin ole ängetty nykytrendin mukaan liikaa erikoistehosteita bluescreenin edessä, lisäten tehosteita vielä n + 1:n verran.

Katsoessani ”Hobon” ensi kerran en tiennyt siitä muuta kuin sen olevan ”feikkitraileri”. Mutta se pikkupoikamainen innostus elokuvan edetessä oli jotain niin mahtavaa, että se piti katsoa melkeinpä heti uudestaan. Se innostus oli moninverroin suurempaa kuin monissa muissa 80 -luvun toiminnoissa, ja viime vuosien leffoista vain uusin ”Rambo” on päässyt lähelle sitä. Toki, ”Hobon” vaikutus on laskenut useampien katsomiskertojen myötä, mutta haavemaailmoissani se edelleen voittaa nykyiset supersankarielokuvat.


”Hoboa” olen usein suositellut kavereilleni, mutta näyttelijäkaartin nimettömyys ja ihmisten EPÄTIETOISUUS NIINKIN LOISTAVASTA KARISMASTA KUIN RUTGER HAUER on saanut aikaan vastauksia ”No mikä vitun paska toikin oikein on? En katso”. Ja se on taas saanut minut itkemään. ”Hobo” tuli jokunen aika sitten Neloselta yöaikaan ja muutamien ihmisten innostus Facebookissa tähän löytöön sai minut vihdoin itkemään onnesta.IMDb arvostaa: 6,1
Kalmari arvostaa: 9


http://kalm4ri.blogspot.fi/2013/12/joulun-kalenteri-vol2-22-luukku.html