IRC-Galleria

Kattila-Mauri

Kattila-Mauri

Ei ole muuta palvomisen arvoista kuin Allah ja Muhammad on Hänen profeettansa

Blogimerkintä

- Vanhempi »

Islamin perusteetMaanantai 09.09.2013 14:33

Tämän artikkelin osat:
- Mikä on islam?
- Kuka on Allah?
- Islamin perususkomukset
- Islamin harjoittamisen peruspilarit

Mikä on islam?

Islam on uskonto ja elämäntapa, joka perustuu Allahin palvontaan ja jonka Allah on paljastanut profeettojensa kautta. Sana islam tulee termistä "sä-lä-mä", johon liittyy kolme eri käsitettä: rauha, alistuminen ja puhtaus. Islaminuskoisen eli muslimin tulee alistua Allahille ja yksin Allahille. Sana "Allah" on arabian kieltä ja tarkoittaa "Jumala".
Islamin uskonnolliset tekstit ovat Koraani, johon on koottu Profeetta Muhammadin (rauha hänelle) Jumalalta saamat ilmoitukset sekä hadith-kirjat, joihin on koottu perimätietoa siitä, mitä Muhammad (rh) on eläissään tehnyt ja sanonut. Niistä löytyvät kaikki, mitä islamin uskonto sisältää. Vaikka muslimit uskoisivat johonkin asiaan tai tekisivät jotain, se ei kuulu islamiin, ellei sitä ole kirjattu Koraaniin tai haditheihin.

Rukous, Koraanin opiskelu ja uskonnosta kertominen muille ovat Jumalan palvontaa. Myös sairaiden luona vieraileminen, seksin harrastaminen puolison kanssa ja lasten vieminen puistoon ovat palvontaa. Itsensä hakkaaminen tai tarpeellisen ravinnon ja unen kieltäminen itseltä eivät koskaan ole palvontaa.

Kuka on Allah?

Allah on arabian kieltä ja tarkoittaa "Jumala". Allah on ainoa oikea jumala ja ainoa, jota meidän kuuluu palvoa.
Hän loi ihmiset ja jinnit (henkiolennot) vain palvomaan Häntä. Allah antaa elämän ja Hän antaa kuoleman. Hän ei tarvitse KETÄÄN, eikä MITÄÄN. Hän ei syö, eikä juo.

Hän on ikuinen, kuolematon. Hän on aina ollut olemassa. Hänellä ei ole alkua, eikä loppua. Hänellä ei ole lapsia, eikä vanhempia.

Hän ei omaa sukupuolta, eikä seksuaalisuutta.

Hän on kaikkivoipa kaikkivaltias. Mitään ei tapahdu ilman Hänen lupaansa.
Hän on meidän ymmärryksemme yläpuolella. Ei ole ketään mahtavampaa kuin Hän. Kukaan ei voi täysin käsittää, millainen Hän on.




Islamin perususkomukset

Islamiin kuuluu kuusi perususkomusta:

1) usko Jumalaan: Jumala, Allah on yksi. Hän on luonut meidät ja koko tämän maailman. Hän on kaikkinäkevä, armelias armahtaja, hyvyyden antaja, kaikkein anteeksiantavaisin, loistava, lempeä, suojelija, oikealle tielle saattava. Hän on aina ollut olemassa ja tulee olemaan.

2) usko enkeleihin: enkelit ovat kookkaita, tahdottomia Jumalan palvelijoita. Niitä ei voi nähdä paljaalla silmällä, mutta joskus ne voi aistia. Enkelit on luotu valosta, siinä missä ihmiset on luotu maasta ja jinnit tulesta. Eri enkeleillä on monenlaisia tehtäviä, on olemassa mm. Kirjoittavat enkelit, jotka merkitsevät ylös ihmisen hyvän ja pahat teot, Kuoleman enkeli, joka hakee ihmisten sielut kuoleman tullessa, enkelit, jotka ovat vastuussa sikiöstä kohduissa, enkeli, joka vartioi Helvetin tulta, jne.

3) usko Jumalan lähettämiin kirjoihin: Jumala on aikojen saatossa lähettänyt alas monia kirjoja, kuten Koraanin Muhammadille (rh), Evankeliumit Jeesukselle (rh), Tooran Moosekselle (rh), Psalmit Daavidille (rh), jne. Ne ovat kaikki alunperin olleet totta, mutta niistä vain Koraani on säilynyt muuttumattomana Jumalan sanana, muihin ihmiset ovat sekoittaneet omia kirjoituksiaan.

4) usko profeettoihin ja sanansaattajiin: he olivat ihmisiä, joille Jumala antoi tehtäväksi levittää sanaa ja varoittaa Hänestä. Heitä olivat mm. Adam, Nooa, Loot, Joosef, Jeesus ja Muhammad (rauha heille). Aiemmat profeetat lähetettiin vain omille kansoilleen, mutta Muhammad (rh) lähetettiin koko ihmiskunnalle. Hänen jälkeensä ei ole tullut, eikä voi tulla enää lisää profeettoja.

5) usko Tuomiopäivään ja ylösnousemukseen: maanpäällinen elämä on vain valmistautumista tuonpuoleiseen elämään. Tuomiopäivänä maailma tuhoutuu ja Jumala herättää kaikki uuteen, päättymättömään elämään ja laittaa vastuuseen hyvistä ja huonoista teoista. Ylösnousemuksen päivänä Jumala osoittaa suurta armoaan ja lempeyttään palkiten hyväntekijät. Tuomiopäivää edeltää Lopun ajat, jolloin mm. Anti-Kristus ilmestyy aiheuttamaan korruptiota maailmaan.

6) usko kohtaloon: Jumala on määrännyt kaiken ennalta. Ennen kuin Hän luo jotain, Hän tietää tarkalleen, millaiseksi Hän sen luo. Hän tietää tarkalleen, milloin synnymme, milloin kuolemme ja mitä tulemme tekemään elämässämme. Hän on kuitenkin antanut meille vapaan tahdon, emmekä siis tosiaankaan voi syyttää Häntä pahoista teoistamme.

Islamin harjoittamisen peruspilarit

1) Uskontunnustus: "Minä todistan, ettei ole muuta jumala kuin Allah, ja Muhammad on Hänen sanansaattajansa" tai tarkemmin ilmaistuna "millään muulla ei ole oikeutta tulla palvotuksi kuin yksin Allahilla".
Joillekin uusille muslimeille on voinut jäädä sellainen mielikuva, että uskontunnustuksen lausuminen riittää taivaspaikan saamiseen, mutta ei se riitä, siinä tarvitaan muutakin palvontaa.

Luulevatko ihmiset, että heidät sanottuaan »Me uskomme» jätetään rauhaan koettelematta?
(Koraani 29:2)

2) Rukous: muslimin pitää rukoilla viisi kertaa vuorokaudessa. Rukouksessa ylistetään Jumalaa, palvotaan Jumalaa, pyydetään Jumalalta anteeksi syntejä. Rukoukset osoitetaan suoraan Jumalalle ja vain Hänelle. Jos haluat rukoilla jotain Hänen lisäkseen tai haluat rukoilla Häntä jonkin välittäjien, välikäsien kautta, voit hylätä islamin (tai olet tehnyt niin jo).

3) Paasto: muslimin pitää paastota joka vuosi Ramadan-kuukauden valoisana aikana, paitsi jos hän ei siihen raskauden tai muun syyn takia pysty.

4) Almuvero: muslimin pitää maksaa vuosittain tietty summa köyhien auttamiseen tai moskeijan rakentamiseen.

5) Pyhiinvaellus: muslimin pitää ainakin kerran elämässään pyhiinvaeltaa Saudi-Arabiaan Mekan kaupunkiin, jossa Muhammad (rh) syntyi, jos terveys ja rahavarat riittävät matkan tekemiseen.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.