IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

Karppaus osa ITiistai 29.11.2011 12:53

Kyllä... pureudun tähän pinnalla olevaan aiheeseen.

Olen kuullut tästä hurjia huhuja ja tutkiskelin aihetta karppaus.info sivustolta. Ja täytyy sanoa että voi kilin kellot... tämä on ison facepalmin paikka. Paskaa puolin ja toisin ja roppakaupalla väärinkäsityksiä, niitäkin puolin ja toisin.

Mistä aloittaisin. Itsellä käsitys että karppaus=hiilihydraattivapaa dieetti. Eli käytännössä atkinsin dieetti. Helpotuin kun huomasin että on olemassa karppauksen muoto joka keskittyy pitämään insuliinitason tasaisena. Tämähän on se mihin yleensäkin tulee pyrkiä. Insuliinitaso reagoi glukoosiin. Kun saamme ravinnossa glukoosia, insuliinitasomme nousee. Insuliini käskee elimistöä ottamaan ravintoa sisään. Insuliinin ollessa koholla kakki mitä syömme menee ns. vyötärölle.

Pahin asia mitä voi tehdä on syödä aamulla sokerikuorrutettuja muroja. Tällöin insuliini pomppaa heti aamusta pilviin, ja päivän aikana kaikki mitä syömme menee vyötärölle. Toinen huono asia on verensokerin jyrkät nousut ja laskut. Jos aamusta nostaa verensokerin pilviin sokerilla saa itselleen mukavan kierteen. Tässä vaiheessa tulee mukaan nopeat ja hitaat hiilihydraatit. Nopeat hiilihydraatit on käytännössä glukoosi ja nopeasti glukoosiksi pilkkoutuvat polysakkaridit. Nämä nostaa verensokerin nopeasti, mutta ne myös kuluvat nopeasti. Ja verensokeri kääntyy nopeasti myös laskuun. Tässä tulee ongelma nro 2.

Kun verensokeri lähtee nopaan laskuun tulee väsymys ja nälkä. Elimistön on saatava lisää ravintoa koska edellinen setti laitettiin jo vyötärölle (varastoon josta se on hitaasti saatavilla). Tähän ihminen ottaa nopeasti jotain sokeripitoista, ja sama rundi alkaa alusta. Tällä saa itsensä nopeasti lihavaksi ja väsyneeksi.

Hitaat hiilihydraatit on tähän hyvä ratkaisu. Ne pilkkoutuvat hitaasti ja tuottaa tasaisella hitaalla tahdilla glukoosia, jolloin ei synny piikkejä. Olettaen että näin hitaita hiilihydraatteja ei ole syönyt paljoa, sillä muuten tulee paljon glukoosia pitkällä ajalla, jolloin verensokeri pysyy pilvissä. Sekään ei ole hyvä asia.

No mitä opin karppauksesta? Siinä vältetään nopeista hiilihydraatteja. Helvetin hyvä! Ihmisten suurin ongelma nykyään on pullamössöt ja sokeri. Näillä aiheitetaan kahta nykyään suurinta terveysongelmaa jotka ovat diabetes ja liikalihavuus.

Löytyi karppauksen muoto joka on yhtä kun normaali suositeltava terveellinen ruokavalio. Tämä on nimeltään hyväkarppaus:
http://karppaus.info/wiki/index.php?title=Hyv%C3%A4karppaus

Tässä vaiheessa olin innoissani karppauksesta mutta mieleeni jäi kysymys. Tuossakin suositellaan täysviljaa ruokavalioon. Miksi sitten on olemassa karppaajille oma leipä jossa ei ole hiilihydraatteja. Vastaus tähän ja muutamaan muuhun asiaan osassa II.

Osa II: Kayin

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.