IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

Karppaus osa IITiistai 29.11.2011 13:43

Joten...

Mitä muita karppauksen muotoja on olemassa kun hyväkarppaus.

Mm. alakarppaus.
http://karppaus.info/wiki/index.php?title=Alakarppaus

Tässä vältetään hiilihydraatteja kokonaisuudessaan, ja pyritään katsomaan että se vähä mitä syödään ei ole sitä sokeria.
No sehän on ok eikö? No ei...

"Aluksi alakarppaus oli yläkäsite kaikille hiilihydraattitietoisille ruokavalioille, mutta Karppaus.info:n foorumikeskustelussa alakarppaus on vakiintunut tarkoittamaan ketogeenista ruokavaliota, jossa hiilihydraattien määrä rajoitetaan hyvin alhaiseksi ja pyritään pääsemään ketoosiin. Ketogeenista ruokavaliota edustaa mm. Atkinsin dieetti."

Tässä vaiheessa karppaus muuttuu epäterveelliseksi, ja kerron teille miksi.

Mikä on ketoosi. Katsotaan ensin karppaus.info sivustolta:
"Kyseessä on luonnollinen tila, johon elimistö siirtyy myös esimerkiksi paastossa .... Veren insuliinipitoisuuden laskiessa ja glukagonipitoisuuden noustessa elimistö siirtyy ravintoaineiden varastoinnista varastojen purkuun. Elimistön tärkein tavoite on pitää aivot toimintakunnossa, eli taata aivojen ravinnonsaanti. Aivot voivat käyttää ravintonaan sokeria (eli glukoosia) ja ketoaineita, mutteivät rasvoja tai proteiineja, sillä ne eivät verraten suurikokoisina molekyyleinä pääse veri-aivoesteen läpi.
Kun elimistön hiilihydraattivarastot hupenevat, alkaa maksa muodostaa vapaista rasvahapoista ketoaineita. Samaan aikaan elimistö valmistaa glukoosia itse mm. proteiinista, joten aivojen energiansaanti on hyvin turvattu myös ketoosin aikana."

Tässä on kuvattu kaksi eri asiaa. Toinen on glukoneogeneesi, ja toinen ketoosi. Nämä on kaksi eri asiaa. Glukoneogeneesi on sitä kun glykogeeniä ja rasvaa puretaan energiantuotantoon. Ketoosi on sitä kun hiilihydraatit loppuu ja rasvaa joudutaan purkamaan varajärjestelmällä. On olemassa sanonta "rasva palaa hiilihydraattien tulessa". On biokemiallinen fakta että rasva palaa ainoastaan sitruunahappokierron kautta, ja sitruunahappokierron pyörimiseen käytetään hiilihydraatteja. Tämä tarkoittaa sitä että rasvan polttamiseen tarvitaan hiilihydraatteja. Kyllä... voisi sanoa että terveelliseen rasvanpolttoon tarvitaan hiilihydraatteja. Sitten kun ne loppuu, mennään ketoosiin joka on hätäratkaisu. Ja hätäratkaisuilla on aina haittansa...

Aivot ja lihakset tarvitsee glukoosia. Kun sitä ei ole, sitä täytyy valmistaa joistain muualta. Tässä tapauksessa rasvoista ja proteiineista. Proteiineja ei ole varastossa, joten sitä täytyy purkaa lihaksista. Onneksi ihmisen varajärjestelmälläkin on varajärjestelmä, ja tämä johtaa siihen että glukoosia valmistettaessa, proteiinia puretaan vaan sen verran kun tarvitaan ja se on vähemmän kun rasvan osuus. Suurin osa rakennusaineista saadaan rasvasta.
Tämä on kuitenkin hätäratkaisu ja sitä käytetään siten että aivot ja sydän pidetään toimintakunnossa muiden järjestelmien kustannuksella. Rasvaa ja proteiinia puretaan energiaksi vaan sen verran kun aivot ja sydän tarvitsee ja muut saavat kärsiä. Silloin kun ollaan ketoosissa, elimistössä vilkkuu punainen valo ja soi sireenit. Tämä on ns. nääntymistila.

Tämän jälkeen on jäljellä enää yksi hätätila ja se käytetään vasta päivä tai pari ennen kuolemaa. Se tehdään silloin kun rasvakin loppuu ja ainut energianlähde on proteiini. Silloin ihminen syö omia lihaksiaan siinä toivossa että muuta ravintoa löytyy ennen kun lihaksia on purettu niin paljon että henki lähtee.

Ketoosiin perustuvat dieetit on tehokkaita, mutta niiden täytyy olla lyhytaikaisia. Glukoneogeneesi on tehokas ja normaali laihdutusratkaisu. siinä hiilihydraatit toimii katalyyttinä rasvan polttamiselle, verensokeri pysyy tasaisena ja kaikki järjestelmät toiminnassa. Elimistön kiduttaminen on tarpeetonta.

Lopputulos:
Hyväkarppaus +++
alakarppaus -
ketokarppaus ---!!

Linkkejä:
http://karppaus.info/
http://fi.wikipedia.org/wiki/Glukoneogeneesi
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ketoosi_(tila)

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.