IRC-Galleria

Blogi

« Uudemmat - Vanhemmat »

Koulun päättäripäiväTorstai 30.05.2013 13:30

Kesäkuun ensimmäinen päivä on nurkan takana. Kesälomaa on odotettu ja koulun viimeiset päivät tuntuvat pitkiltä. Päättäjäispäivä pyörii mielessä ja moni voi haluta juhlistaa kesäloman alkamista.

Moni alaikäinen saa hankituksi päihteitä tavalla tai toisella, vaikka päihteiden käyttö ei ole sallittua alle 18-vuotiaana. Päihteiden vaikutuksen alaisena on riski joutua vaaratilanteisiin. Toivottavasti vietät päättäripäivän luotettavan kaverin seurassa. On tärkeää pitää kaverista huolta ja katsoa, että kukaan ei jää yksin. Jos päättäjäispäivänä kuitenkin sattuu jotain, niin ota asia rohkeasti puheeksi. Syy on aina tekijällä, vaikka olet ollut päihteiden vaikutuksen alaisena rikoksen uhriksi joutuessasi.

Ensi viikolla pidämme Rikosuhripäivystyksen nettisivujen chatia auki ma-pe klo 13-15. Chatin löydät osoitteesta www.riku.fi/nuoret. Voit tulla kysymään neuvoa tai kertomaan tapahtuneesta nimettömänä. Autamme sinua parhaamme mukaan. Toivotaan kuitenkin, että kaikki menee hyvin ja päättäripäivä on onnistunut.

Toivon Sinulle mukavaa päättäjäispäivää ja kesäloman alkua!

Pidä huoli itsestäsi ja kaverista!


Voiko kuvasta tietää haluaako kuvan julkaissut henkilö juuri sellaista kommenttia mitä kuvan katsojat olettavat? Rikosuhripäivystyksen teemachatissa seksuaalinen häirintä netissä keskustelussa nuoret toivat esille, että kuvasta näkee ketkä nuoret haluavat seksuaalissävytteisiä kommentteja – Heillä kun on niin sanottuja herukuvia. Otsikon kommentit ovat useille nuorille arkipäivää nettimaailmassa.

Netti ei ole irrallinen osa elämää, vaan se kuuluu lähes jokaisen sosiaaliseen arkipäivään. Reaalimaailman tapahtumien käsittely jatkuu usein netissä. Nettimaailman kasvottomuus ja anonyymius voi saada nuoren tai aikuisen ajattelemattomaksi. Nettiin kirjoitetut kommentit voivat tulla sellaisiksi, mitä ei tulisi sanoneeksi kasvokkain. Kasvottomuus tarjoaa mahdollisuuden toimia luolamiehen tai luolanaisen tavoin. Reaalimaailman vuorovaikutussäännöt pätevät myös nettimaailmassa.

Netissä tulee käyttää kieltä, joka ei loukkaa. Mieti ennen kuvan kommentointia onko teksti sellainen, mitä voisit sanoa toiselle myös kasvokkain. Lue teksti ennen lähetä-napin painallusta. Jos ajatuksiin hiipii mahdollisuus toisen ihmisen loukkaamisesta tai jopa seksuaalisesta häirinnästä, niin silloin on hyvä pysähtyä. Seksuaalinen häirintä netissä kyselyn kommentointiosiossa keskustelijat toivat esille, eikö aikuiset voi toisilleen laittaa seksuaalissävytteisiä kommentteja. Jokaista ihmistä tulee kohdella kunnioittavasti ikään, seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoleen katsomatta. Toisen ihmisen kunnioittaminen lähtee sanoista ja teoista. Kunnioitetaan toisiamme myös netissä.
Rikosuhripäivystys (RIKU) teki Galtsussa kyselyn vanhempien riitelystä. Kyselyyn vastasi 469 henkilöä. Vastaajista 174 toi esille, että vanhempien riitely sisältää pilkkaamista, haukkumista, lyömistä, tavaroiden heittelyä tai potkimista.

Mitä voi tehdä, jos väkivalta aiheuttaa pelkoa, turvattomuuden tunnetta ja tarvetta suojautua väkivallalta?

Fyysisen väkivallan uhan alla eläminen on raskasta. On hyvä suunnitella etukäteen miten toimia ja mistä voi aistia tulevan väkivaltatilanteen. Väkivallan alkamisen merkkejä voivat olla muun muassa hengityksen tihentyminen, sormien puristuminen nyrkkiin, tietyt ilmeet tai eleet. Väkivaltaan viittaavien merkkien esiin tullessa on tärkeää poistua välittömästi asunnosta. Koskaan ei pidä odottaa tilanteen kärjistymistä.

On hyvä miettiä valmiiksi selitys minkä turvin voi mennä ulos. Tällainen selitys voi olla esimerkiksi roskien ulos vieminen tai koiran ulkoiluttaminen. Jos asunnosta poistuminen ei selityksen turvin ole mahdollista, on hyvä suunnitella etukäteen turvallisin ja nopein pakoreitti. Löytyykö asunnosta mahdollisesti sellaista ovea tai ikkunaa, jonka kautta voi poistua.

Jos ulospääseminen ei ole mahdollista tai väkivallan uhka kehittyy nopeasti, niin silloin pitää hakeutua mahdollisimman turvalliseen paikkaan. Keittiö ei ole turvallinen paikka, koska siellä on saatavilla teräaseita. Kylpyhuonetta olisi hyvä välttää, jos sieltä ei ole ulospääsymahdollisuutta.

Väkivalta ei yleensä lopu koskaan ilman ulkopuolista väliintuloa. Tämän vuoksi väkivallasta tulee kertoa luotettavalle ja turvalliseksi kokemallesi henkilölle. Tällainen henkilö voi olla esimerkiksi sukulainen, ystävä, kummitäti tai kummisetä, terveydenhoitaja, kuraattori tai opettaja. Väkivaltaan voi ajan myötä turtua ja sen keskellä eläminen voi alkaa tuntua luonnolliselta. Tulee kuitenkin muistaa, että väkivalta ei missään muodossa ole sallittua.

Vaikeista asioista voi ja kannattaa keskustella. Rikosuhripäivystyksen nuorten sivuilla on arkisin avoinna chat, jonka kautta voit keskustella aiheesta nimettömänä. Rikosuhripäivystyksen IRC-Gallerian yhteisön kahdenkeskinen chat on avoinna torstaisin klo 14.30-17.30.

Tarkemmat turvasuunnitelmaohjeet löydät nettisivuiltamme www.riku.fi/nuoret

Ystävä rikoksen uhrina?Torstai 17.01.2013 16:32

Rikosuhripäivystyksen lyhyessä kyselyssä tuli esille, että monella vastaajalla oli lähipiirissä rikoksen kokenut henkilö. Ystävältä saa usein tukea ja hänelle on helppo kertoa vaikeasta tapahtumasta. Kaikkein tärkein ja suurin apu mitä ystävä voi tehdä, on ohjata rikoksen uhri avun piiriin. Voit mennä yhdessä ystäväsi kanssa vaikka terveydenhoitajan luokse ja kertoa hänelle tapahtuneesta. Voit myös mennä ystäväsi tueksi poliisilaitokselle ja tukea rikosilmoituksen tekemisessä. Myös Rikosuhripäivystys auttaa näissä tilanteissa.

Joskus voi olla tilanne, ettei ole sellaista ystävää tai läheistä jolle voisi kertoa asiasta. Yksi tapa lähteä hakemaan apua on esimerkiksi IRC-Gallerian yksilöchatti, jossa voi kysyä ja keskustella asiasta nimettömänä. Yksilöchat on auki torstaisin klo 14.30-17.30. Rikosuhripäivystyksen nuorten sivuilla on chat maanantaista perjantaihin. Myös sieltä voit hakea apua nimettömänä. Nettisivujen chat on auki työntekijöiden ollessa työpisteellä.

Rikosuhripäivystyksen nuorten sivuilla kerromme lisää siitä, miten voit tukea rikoksen uhriksi joutunutta ystävääsi.

http://nuoret.riku.fi/miten-auttaa-ystavaa/

Rikosuhripäivystys on valtakunnallinen toimija, josta saa apua niin rikoksen uhri, läheinen, ystävä kuin todistaja. Ota yhteyttä oman alueesi Rikosuhripäivystyksen palvelupisteeseen. Oman alueen palvelupisteet löydät alla olevan linkin kautta.

http://nuoret.riku.fi/tietoa-meista-ja-toiminnastamme/yhteystiedot/
« Uudemmat - Vanhemmat »