IRC-Galleria

Itsesensuurista tunnettu Helsingin Sanomat osaa aina yllättää. Edellisessä postauksessani kerroin, että HS:n Matti Keppo on ottanut kantaa Wildersin Fitnaan. Nyt tuota tekstiä on muutettu. Nyt Keppo onkin sitä mieltä, että tarkoitus oli provosoida kristittyjä, ei muslimeja. Syytä tähän näkemyksenmuutokseen joutuu vain arvailemaan, sillä kirjoituksessaan Matti Keppo ei kerro, miksi on mieltään muuttanut. Ehkäpä muslimimaailman reaktio lyhyeen dokumenttipläjäykseen ei ollutkaan niin radikaali, että olisi ollut tarvetta syyttää Wildersiä heidän provosoinnista. Kristittyjen provosoinnista sen sijaan on helppo syyttää, sillä sitä ei tarvitse todistella laajoilla väkivaltaisuuksilla, sillä sellaisia ei helpostikaan ole kumminkaan nähtävillä, oli heitä provosoitu tai ei. Myös syytös natsi-kortin käytöstä on poistettu. Ilmeisesti Keppo huomasi, että on melkoisen omituista syyttää tästä olkiukon käytön erityistapauksesta tilanteessa, jossa mieltään osoittavat muslimit nimenomaan ilmaisevat kannattavan natsismia ja osoittavan sympatiaansa Hitleriä kohtaan.

HS riensi haastattelemaan Fitna-videolla esiintyvää imaamia Fawaz Jneidtä. Artikkelissa painotetaan, että Hollannin muslimit ovat hajaantunut ryhmä, eikä mitään saa yleistää. Tämä muslimien uskonnollinen opettaja ja arvojohtaja sanoo HS:n haastattelijalle, jota ei suostunut haastattelun aluksi kättelemään, että "Wilders ei ole vakavasti otettava poliitikko, hänellä ei ole poliittista näkemystä". Näkemystä minusta näyttää olevan joidenkin mielestä jo vähän liikaakin, kun näkemyksestä tulee maailmanlaajuinen ongelma. Imaami jatkaa: "Pelkäämme, että nuorten joukossa on niitä, jotka voivat vihastuttuaan tehdä jotakin arvaamatonta". Kyseinen partasuu oli kironnut elokuvaohjaaja Theo van Goghin juuri ennen tämän murhaa. "Nuorten" joukossa tosiaan on niitä, jotka voivat tehdä kaikenlaista arvaamatonta. Tai arvattavaa, riippuen siitä millainen käsitys radikaalin islamin olemassaolosta on. Oma vastuunsa heidän tekosistaan on näillä imaameilla, jotka voivat kiroamisillaan osoittaa kohteita "nuorisolle". Artikkelin lopussa Imaami Fawaz Jneid kiteyttää hienosti sen, mistä Geert Wildersin videossa on kyse. "Islamin vaikutukset näkyvät eurooppalaisessa yhteiskunnassa ja ihmisiä pelottaa". Tähän minulla ei ole mitään lisättävää.

Manittakoon vielä, että paljon uutisoitu maltillisuus videon vastaanottossa muslimien keskuudessa ei ole ulottunut aivan kaikkialle. Videon julkaissut brittisivusto LiveLeak.com kertoo henkilökuntansa saaneen niin paljon uhkauksia, että se on katsonut parhaaksi ottaa Fitnan pois levityksestä. Tällaisissa netissä julkaistavissa teoksissa on onneksi sellainen sananvapauden kannalta erittäin myönteinen ominaisuus, että vaikka alkuperäinen julkaisija vetäisi sen pois levityksestä, on se jo levinnyt muualle kenen tahansa ladattavaksi.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.