IRC-Galleria

Miltzu

Miltzu

Punainen jellona!

Uusimmat blogimerkinnät

Sietämätöntä säätöäMaanantai 21.01.2008 05:59

On ollut taas sen mittaluokan viikonloppu ettei oikein enää järki pysty selittämään että miten mä aina onnistun tässä. Jos mun elämästä kirjottais elokuvan tai TV-sarjan, niin kukaan ei uskois että tää on ollu oikeesti tätä. Mutta ei kukaan pystyis keksimään mitään näin hullua. No, eipähän oo elämä tylsää ainakaan... Ja tää Tampere on liian pieni paikka mulle. Piiri pieni pyörii ja kaikki tuntee kaikki. Ja vanha sanonta pätee edelleen - yhdelle kun kumartaa niin toiselle pyllistää.

No mutta siis lyhykäisyydessään perjantaina pelattiin bilistä ja lauantaina juhlittiin Esan ja Lindan valmistujaisia, ja jatkettiin juhlia Ilveksessä. Ja koska nukuin kolmeen asti tänään niin päätin etten mene nukkumaan ollenkaan tänä yönä, kun taksi tulee viideltä hakemaan kentälle. Nukun sitten koneessa. Se olis siis parin viikon USA:n keikka taas edessä. Blääh, vituttaa ihan sikana lähteä. Tosin, tän viikonlopun huomioonottaen maasta poistuminen on aika hyvä idea :)

Mä aloitan uuden harrastuksen, sain levysoittimet tänään. Mulla on nyt sit kunnon "DJ-koppi" makuuhuoneessa, ja iso laatikollinen vinyylejä :) Harmittaa ihan sikana lähteä työreissuun kun pääsee vasta kahden viikon päästä testailemaan noita. Asian negatiivinen puoli on se syy siihen miksi noi soittimet nyt on tossa. Hyvin rakkaan ihmisen menettäminen puoleksi vuodeksi vaihtoon ulkomaille on aika kova hinta siitä, että pääsee noilla leluilla leikkimään. Aika surkea tunne katsoa oven sulkeutuvan edessä ja tajuta ettei sitä ovesta kulkenutta välttämättä näe ennen loppukesää. Ovi sulkeutui aika monessakin mielessä.

Putki päällä, edelleenTorstai 17.01.2008 09:46

Eilen koitti kulttuuriviikon kliimaksi - 7 veljestä Tampereen työnväen teatterissa. Ja kylläpä siinä olikin, pienelle tytölle pureskeltavaa! Kun esitystä oli jatkunut alle 5 minuuttia ja veljekset siinä kisailivat sählyn merkeissä, siinä kohtaa alkoi hiipiä sellainen tunne että EI NÄIN. 3 tuntia myöhemmin esitys loppui ja ymmärsin etten ollut tajunnut hevon vittua siitä mitä just äsken tapahtui. Raja mun taiteen ymmärrykselle siis löytyi. Ainoa hyvä puoli koko hommassa oli se, että lippu oli ilmainen ja siihen sisältyi väliajalla kahvi ja konjamiini.

Tänäiltana olisi Velcran keikka, siitä saisi hyvää jatkoa tälle mun henkilökohtaselle kulttuuriviikolle. Saa nyt nähdä jaksaako sinne lähteä, kun olo tuntuu siltä että tän päivän kulttuuriteko olisi mennä nukkumaan ennen puoltayötä...

Putki päälläKeskiviikko 16.01.2008 01:55

Kun ensin kitisee sitä ettei ole päässyt leffaan moneen kuukauteen niin kuinka ongelma paikataan? Käymällä perjantain ja tiistain välissä kolmesti leffassa. Perjantaina Sooloilua, lauantaina I am legend ja tänään Tummien perhosten koti. Tämä viimeinen oli erittäin positiivinen yllätys. Mielettömän hyvä leffa. Vaikuttava, koskettava, ajatuksia herättävä, sellainen jonka haluaa nähdä uudestaan ja kuunnella vielä vähän tarkemmin ja ajatuksen kanssa. Sellainen joka pitää ostaa kirjahyllyyn, siihen Paha maan viereen.

Noista kahdesta ensimmäisestä ei viitsisi sanoa mitään. Olihan ne ajanvietettä.

BiologiaaSunnuntai 13.01.2008 18:10

Päivän tietoisku ihmisen elimistön toiminnasta.

Moni varmasti tietää, että aivot käyttävät "sokeria" ravintonaan. Tätä käytetäänkin usein perusteluna sille, miksi hiilihydraatteja pitää syödä. Harva kuitenkin tietää, että elimistö pystyy tuottamaan itse hiilihydraatteja.

Aivot käyttävät energiakseen ainoastaan glukoosia tai ketoaineita, eivät proteiineja tai rasvaa. Jos elimistö ei tuottaisi glukoosia, voisi yöunikin olla vaarallisen pitkä aika ihmisen aivoille ilman energiaa. Aivot saavat energiansa siis veren tuomasta sokerista, verensokerista. Sen on pysyttävä tasaisena, jotta aivot voisivat toimia.

Elimistö varastoi syötyä hiilihydraattia glykogeeniksi maksaan ja lihaksiin, joista se on purettavissa energiantuotantoa varten. Lihaksissa olevaa glykogeenia ei voida mainittavasti palauttaa glukoosiksi verenkiertoon. Lihaskudoksessa olevat varastot tyhjenevät lihasten kulutuksen mukaan. Ilman lisätäydennystä maksan glykogeenivarastot tyhjenevät noin 12 - 24 tunnin kuluessa, minkä jälkeen elimistön on käytettävä korvaavia energianlähteitä pakollisiin glukoosin tarpeisiin.

Jos verensokeri laskee eikä maksassa ole glykogeenejä varastossa, elimistö paikkaa sen purkamalla elimistön varastoimia rasvoja glukoosiksi - toisin sanoen käynnistyy glukoneogeneesi, jossa elimistö alkaa muodostaa glukoosia vapaista aminohapoista sekä rasvojen glyserolista että laktaatista.

Jos taas verensokeri on liian korkealla, haima alkaa tuottaa insuliinia alentaakseen sitä. Ongelmia syntyy jos syö liikaa hiilihydraatteja kerralla. Kun verensokeri nousee liikaa, alkaa elimistö pumpata insuliinia verensokerin laskemiseksi, koska liian korkea verensokeripitoisuus on myrkyllistä. Sen jälkeenkin kun verensokeri on laskenut jo liiankin alas, saattaa veressä olla edelleen huomattavia määriä insuliinia, joka taas estää sen hormoniparin toiminnan, jonka tehtävänä olisi antaa maksalle käsky purkaa rasvavarastoja sokeriksi. Alkaa väsyttää ja heikottaa, tulee nälkä. Kun insuliini estää varastojen purkamisen, päädytään yleensä syömään lisää hiilihydraatteja, olon parantamiseksi. Tästä syntyy kierre, jolloin varastoja ei päästä purkamaan ja nälkä tulee ennen kuin syöty energia on edes kulutettu.

Koska elimistön glykogeenivarastot ovat pienet, on oltava keino muuttaa ylimääräiset hiilihydraatit joksikin jota voidaan varastoida, eli rasvaksi. Hiilihydraattien määrä veressä laukaisee insuliinin tuotannon ja insuliinin ansiosta veressä oleva ylimääräenergia varastoituu rasvakudokseen. Tätä kutsutaan lipogeneesiksi: mikäli elimistön glykogeenivarastot ovat täynnä, maksa muodostaa insuliinin avulla glukoosista glyserolia sekä rasvahappoja, jotka varastoituvat triglyserideinä rasvasoluihin.

Eli siis: Hiilihydraattipitoiset ateriat voivat aiheuttaa elimistössä näläntunteen, vaikka aiemmin syötyä energiaa ei olisi vielä ehditty kuluttaa. Ylimääräiset hiilihydraatit varastoituvat elimistössä rasvaksi. Käänteisenä reaktiona elimistö valmistaa varastoimastaan rasvasta sokereita (kuten glukoosia ja ketoaineita) energiaksi. Mikäli ruokavalio sisältää paljon hiilihydraatteja, elimistön ei "tarvitse" kuluttaa varastoituja rasvoja energiaksi. Vähähiilihydraattinen ruokavalio (VHH) taas pitää verensokerin tasapainossa, kun sokeri ei tule suoraan ruokavaliosta vaan maksan glukoneogeneesin kautta. Tämän vuoksi VHH:ta noudattavat eivät yleensä tunne äkillistä näläntunnetta eikä ruokailun jälkeistä väsymystä, joka johtuu verensokerin vaihteluista. Tasaisen verensokerin ansiosta VHH:ta noudattavat selviävät hyvin 2-3 aterialla päivässä tuntematta nälkää elimistön kuluttaessa varastoituja rasvoja.

No, siinä se oli yksinkertaistetusti, perustelu sille miksi pyrin välttämään hiilihydraatteja ja miksi painan tällä hetkellä 10 kg vähemmän kuin silloin, kun söin vielä vähärasvaista ja runsashiilihydraattista ruokaa.

Lisätietoja:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ketoosi_%28tila%29
http://fi.wikipedia.org/wiki/Karppaus
www.karppaus.info
http://www.solunetti.fi/fi/solubiologia/hiilihydraattien_synteesi/2/

Uusi vuosi ja puhdistautuminenTorstai 03.01.2008 01:18

Hyvä startti uudelle vuodelle: sain vuoden ekasta aamupalasta ruokamyrkytyksen. Vuorokauteen ei oo pysynyt mikään sisällä. On lievästi sanottuna tyhjä olo... Ja tässä olotilassa raahasin 2 matkalaukkua metrolla (jossa ei ole liukuportaita) lentokentälle. On varmaan kiva lento tulossa... Ironista sinänsä että ihminen, joka on matkustanut mm. Intiassa, Kiinassa, Brasiliassa ja Bulgariassa saa elämänsä ensimmäisen ruokamyrkytyksen Broadwaylla siististä ravintolasta. Kotona mun pitäis olla torstaina puolen päivän aikaan.

Viva Las Vegas!Torstai 27.12.2007 23:14

Oltiin 25.-26.12. Las Vegasissa, eli kokonainen yksi yö. Siitä sitten piti ottaa kaikki irti... Kaupunki oli aivan mieletön, tunnelmaa kuvaa ehkä parhaiten Heidin toteamus "tää on niin kuin ruotsinlaiva mut tuhat kertaa isompi". Ja sitä se oli, vähän kuin ruotsinlaivoja rivissä vierekkäin ravintoloineen, kasinoineen ja baareineen.

Kaikki siellä oli kallista mutta hauskaa meillä oli eikä annettu sen häiritä, että vodka red bull maksoi 11,50. Pelasin pokeria semmosilla automaateilla mutta en jaksanut liikkua baaritiskiltä oikeisiin pelipöytiin joten tyydyin tunkemaan dollareita pokerimasiinoihin. Ja sain sieltä ihan hyvin dollareita uloskin, taisin lopulta jäädä vähän voitolle, hyvin vähän.

Ehkä hulluinta reissun aikana oli öinen ajelu kahden uusiseelantilaisen kundin kanssa niiden Shelby Mustangilla. Kuskilla oli vähän päässä vikaa ja se muun muassa laski yksistä punaisista valoista läpi sellaista 100 km/h. Jonkin verran säikäytti... Sitten cruisailtiin pitkin pääkatua auton katto alhaalla. Ja siellähän on siis melkein pakkasta öisin tähän aikaan vuodesta... Mutta voi jee että oli hieno auto!

Puolet reissusta tuli ajomatkasta sinne ja takaisin, menomatka kesti n. 5 tuntia ja kotimatka 7. Maisemat oli ihan mielettömät varsinkin lähellä Vegasia, oli vuoria ja Hoover Dam jne. Otin paljon kuvia, postaan ne tänne jossain välissä.

Mulla on nyt joululoma puolessa välissä ja istun Clevelandin kentällä matkalla kohti New Yorkia. Toinen viikko siis edessä ja vielä ja sen saan viettää kavereiden kanssa maailman parhaassa kaupungissa - ei harmita ;)

Erilainen joulupaivaTiistai 25.12.2007 08:36

Tanaan kaytiin Heidin kaverilla Johannalla syomassa perinteista jouluruokaa lanttulaatikoista ja rosolleista lahtien. Jos on ollut muuten vahan erilainen joulu niin huomenna se saa taas uusia piirteita. Mennaan Heidin kanssa viettamaan joulupaivaa tanne:
http://www.luxor.com/attractions/attractions_property_highlights.aspx

JouluMaanantai 24.12.2007 18:19

Se olis sitten joulu taas. Vaikka taalla aavikon keskella on lievasti sanottuna vaikea paasta joulutunnelmaan. Onneksi pari naapuria on yrittanyt parhaansa tehda ennatyksen yksityistalouksien sahkonkulutuksessa, niin jarjettomia jouluvalovirityksia taalla nakee. Siina on porot, joulupukit, jaakarhut ja jeesuslapset sulassa sovussa ja kaikissa sateenkaaren vareissa. Meilla on jouluaaton agendassa illallinen Heidin kaverin Johannan luona. Johanna on viime paivat paistanut lanttulaatikoita ja karjalanpiirakoita. Aika hassua saada taalla suomalaista jouluruokaa...

Joulu on siita hauskaa aikaa etta nakee kenen kaikkien puhelimen muistissa oma numero on tallessa. Oon saanut tahan mennessa nelja joulutekstaria, joista yksi tuli lukioaikaiselta exalta, yksi kaverin kamppikselta ja yksi viime kevaiselta yhden yon jutulta. Vaikka mulla olisi tapana lahettaa joulukortteja niin yksikaan naista kolmesta ei olisi vastaanottajalistalla. Mutta tietysti tekstareita on helpompi lahettaa ja nykyisilla puhelimilla massapostittaminen ei vie kuin muutamia sekunteja.

Ei silla, niita viesteja on tosi kiva saada, joten antaa palaa vaan :)

PerillaLauantai 22.12.2007 21:13

Taalla sita ollaan Phoenixissa! Olo on muuten ihan loistava, mutta musta ei lahde aanta oikeastaan ollenkaan. Flunssa ei siis ainakaan parantunut lentomatkoilla. Matkat meni itsessaan ihan hyvin, lennot oli aikataulussa ja matkatavarat tuli perille. Mita nyt matkalaukun vetoketju oli puoliksi aika ja rintsikat roikkui osittain ulkona kun nostin laukkua hihnalta Sky Harborin kentalla mutta ei sielta taida mitaan puuttua :)

Ilma on sellainen kuin Suomessa vilpoisena kesakuun paivana, lamminta on vajaat 20 astetta ja niina hetkina kun ei tuule niin on oikeastaan tosi lammin. Eilen oli aika tuulinen paiva, ei meinannut ilman pitkahihaisia vaatteita tareta. Tanaan pitaisi olla vahan lampoisempi paiva ja meinattiin menna altaalle Heidin kanssa.

On aika hyva lomafiilis. Ja vaikka taallakin on aikamoinen joulupaniikki ihmisilla niin ei silti oo yhta ahdistava joulufiilis kun mita kotona olisi. Ja niin - mun parvekkeella on 6,5 kilon joulukinkku. Veljen piti hakea se sielta tanaan ja vieda mukanaan kotikotiin Sysmaan. Arvatkaa muistiko se?

Hyvä työntekijäTorstai 20.12.2007 10:30

Mistä tunnistaa lojaalin työntekijän? Siitä että se herää ekana loma-aamuna kunnon nuhaan. Että hyviä lentoja vaan mullekin...