IRC-Galleria

Netari

Netari

Meidän kanssa voi jutella kahdestaan Netari-chatissa tiistaista torstaihin klo 18-21. :)

Selaa blogimerkintöjä

Suunta - meille jokaiselleKeskiviikko 20.11.2013 19:39

Jännittynyt, mutta innostunut. Tässä ensitunnelmani Suunta-palvelun tuoreena vapaaehtoisena Helsingin Tiukulassa. "Oot vaan oma ittes, se on kaikista tärkeintä", Suunta-ohjaaja Elina kannustaa.

Olen mukana Ylen Nuorille.Nyt -kampanjan haasteessa vapaaehtoisena ohjaajana. Jokainen suomalainen on kutsuttu mukaan näihin talkoisiin nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Koen saaneeni tältä yhteiskunnalta lähes kaiken mahdollisen. Nyt on minun vuoroni kantaa korteni kekoon osallistumalla vapaaehtoistyöhön.

Nuorten henkilökohtaiseen auttamiseen keskittyneet toimintatavat ovat ainutlaatuisia. Palveluita rakennetaan usein massalle eikä yksilölle, ihmiselle sopivaksi. Nuorten hyvinvointi on THL:n tuoreen kouluterveyskyselyn mukaan parantunut. Tästä huolimatta syrjäytyneitä nuoria on edelleen 65 000.

Suunta tarjoaa kahdenkeskistä tukea nuorille chatissä tai lomakkeella päivittäin oman elämän suunnan etsimiseen. Nuorelle etsitään apua lähialueelta ja autetaan seuraaviin askeliin työ- tai koulutuspaikkaa kohti. Ei tarvitse tietää mihin siiloon ottaa yhteyttä, apu löytyy yhdestä kanavasta.

Vapaaehtoisia on Suunta-palvelussa parikymmentä. Kontakteja on ollut työ- ja opiskelupaikkaan liittyen alkuvaiheessa noin viitisenkymmentä viikossa. Määrä ei kuitenkaan ratkaise vaan laatu. Keskusteluja käydään yksi nuori kerrallaan, yksi keskustelu kerrallaan. Osassa käsitellään elämää yleensä, kun taas toisissa mennään hyvinkin syvälle tukiviidakkoon. Minulle keskustelut ovat tuntuneet hyvin läheisiltä ja luonnollisilta. Nuoren tilanteeseen on helppo samaistua.

Myös nuori voi auttaa nuorta. Pitkä elämänkokemus ei ole välttämätöntä. Koen juuri siksi Suunnan ja Vamoksen kaltaiset palvelut läheisiksi. Minulle on tärkeää henkilökohtainen tuki, aito kiinnostus ja välittäminen. Yksin yhteiskunnan rakenteilla ei hyvinvointia paranneta. "Suunnassa saa yksilöllistä ja ennakkoluulotonta palvelua, jokainen nuori kohdataan omana itsenään eikä nuoria luokitella lähtökohtien mukaan", Suunnan vastuuohjaaja Pekka korostaa.

Vapaaehtoisuus vie aikaani vain kaksi tuntia viikossa. Mikä on siis riittävän hyvä syy sille, että kaikki eivät ole jo mukana kansallisissa talkoissa? Yleisin selitys on ajan puute. Kiire on vain asennekysymys. Kaikilla meillä on kalenteri täynnä harrastuksia ja kissanristiäisiä.

Yksikään nuori ei saa jäädä yksin. Me olemme yksilöitä, siitä tässä on kysymys. Niin se hyvä tulee, yhdessä eteenpäin kulkien. "Tää menee niille joil on paha olla, kun elämä lyö sata nolla, oon ollu ristiaallokossa siinä veneessä, nyt aurinko paistaa, horisontti siintää edessä", riimittelee Cheek uudella albumillaan. Jokainen meistä nuorista tarvitsee apua jossain elämän ristiaallokoista.

Olen onnellisessa asemassa. Apu on aina ollut lähellä, sitä tarvitessani. Kiitos siitä kuuluu erityisesti läheisilleni. Yksinkertaisilla asioilla, kuten kulkemalla nuoren rinnalla, aurinko paistaa ja horisontti siintää jokaisen meidän tulevaisuudessa.

Jussi Salonen on toiminut Suunta-palvelussa vapaaehtoisena.
www.yle.fi/suunta

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.