IRC-Galleria

Netari

Netari

Meidän kanssa voi jutella kahdestaan Netari-chatissa tiistaista torstaihin klo 18-21. :)

Selaa blogimerkintöjä

”Oho!”, olen oppinut jotain peleistäMaanantai 09.11.2015 15:21

Uskallan nimetä itseni pitkäaikaiseksi peliharrastajaksi, sillä olen pelannut tietokonepelejä jo pikkupojasta lähtien. Ei se varsinaisesti rohkeutta vaadi, sillä pelaajia on koko ajan enemmän ja se tuntuu olevan yksi suosituimmista harrastuksista eri ikäluokkien keskuudessa. Pelejä on ympärillämme koko ajan ja esimerkiksi televisiosta voi seurata CS:GO –otteluita ja pelikulttuuriin liittyvän Cosplayn pohjoismaisia mestaruuskilpailuita on lähetetty Ylen kanavilla.

Itselleni Digger oli ensimmäinen peli, josta minulla on muistikuvia. Siinä myyrän näköinen olento hamuaa timantteja mullan seasta erilaisia hirviöitä väistellen. Tyypillinen kontiaisen päivä, siis. Muistan hyvin myös, kuinka kotonani Lappeenrannassa pelasimme ensimmäiset Police Questit läpi ja opin siinä ohessa myös englantia. Pelissä kun piti kirjoittaa kaikki komennot itse ja esimerkiksi ”käsiraudat” olivat sana, joka ei tullut ihan ensimmäisenä vastaan opettajan opetuksessa. Harvemmin sitä on tosin tarvinnut myöhemminkään, ellei sitten rikossarjoja katsoessa. Monkey Islandin miekkailukohtaukset puolestaan olivat mitä parhaimpia kielellisiä nerokkuuksia, joita olen kohdannut. Vielä näin kaksi vuosikymmentä myöhemmin ne haastavat ajattelemaan ja etsimään sitä herkullisinta vastausta. Sana todellakin on miekkaa vahvempi. Nykyään pelit ovat paljon monimuotoisempia ja itse odotan esimerkiksi No Mans Skyta. Loputon avaruus tarjoaa mielikuvitukselle hurjan määrän vaihtoehtoja.

Välillä havahdun siihen, että huomaan pohtivani pelien merkitystä omassa elämässäni ja laajemmalti myös yhteiskunnassa. Pelaaminen on aina opettanut minulle jotain, ihan kuin puolivahingossa. Samalla se on myös yhdistänyt ihmisiä ja opettanut myös ryhmätoimintaa. Varsinaisia yhteistyöpelejä ei ollut vielä 90-luvulla, mutta monet tarinavetoiset pelit tuli ratkaistua kaveriporukalla pelatessa ja ongelmia yhdessä miettien. Nykyään Lol, Dota2 ja Wow ovat pelejä, joissa vaaditaan vahvaa yhteistyötä ja osaamista tehtävien suorittamiseksi. Tällä tavoin se mahdollistaa tiimityöskentelyn kehittymisen ja tarjoaa mahdollisuuden kokea onnistumisen tunteita, aivan kuten urheilussa ja monessa muussa harrastuksessa. Samaan pystyy myös Dark Souls, jonka viholliset pakottavat opettelemaan koko ajan uuden lähestymistavan, tai muutoin pelimekaniikka rankaisee varomatonta pelaajaa. Pelien oheen liittyvät kulttuurit, kuten Cosplay, opettavat paljon myös käsitöiden tekniikkaa, sekä materiaalien ja työvälineiden hallintaa.

Myös koulumaailma on ottanut pelit käyttöönsä. Minecraftista on olemassa oma MinecraftEdu –versionsa, joka mahdollistaa pelin käytön luokan oman oppimisympäristönä. Lisäksi esimerkiksi lasten suosima Growtopia on osoittautunut tehokkaaksi tavaksi opetella yhdyssanoja.

Oikeastaan vain luovuus on rajana, kun mietitään kuinka pelejä voidaan hyödyntää. Tulevaisuudessa opetuskäyttöön suunnitellut pelit ovat myös tapa ja mahdollisuus tienata elantonsa. Osa Rovion työntekijöistä on perustanut oppimispeleihin keskittyneen start up –yrityksen. Oppimispeleissä ja niiden suunnittelussa auttaa paljon, kun ymmärtää pelejä ja pelaamista.

Pelaaminen tarjoaa siis kulttuurina meille monenlaisia kokemuksia ja näkemyksiä, jonka lisäksi saatamme oikeasti jopa vahingossa oppia samalla jotain itsestämme, muista ihmisistä ja maailmasta.

@HerraHamsteri

”Oho!”, olen oppinut jotain peleistäMaanantai 09.11.2015 15:36, 213 vastaajaa

"Välillä havahdun siihen, että huomaan pohtivani pelien merkitystä omassa elämässäni ja laajemmalti myös yhteiskunnassa. Pelaaminen on aina opettanut minulle jotain, ihan kuin puolivahingossa. Samalla se on myös yhdistänyt ihmisiä ja opettanut myös ryhmätoimintaa. " Mitä pelaaminen on opettanut sinulle?
Pelaatko mielelläsi?
Oletko pelannut lisätyn todellisuuden pelejä (esim. Ingress, Zombies, run!)
Oletko pukeutunut joskus pelihahmoksi?
Minkälaisia pelejä pelaat?
  • Voit valita 20 vastausta.
Mitä sinä olet oppinut peleistä?
  • Voit valita 20 vastausta.
Oletko osallistunut opetukseen, jossa on käytetty pelejä opetuksen apuna?
Oletko harkinnut uraa pelialalla?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.