IRC-Gallerian tietosuojakäytännöt päivittyvät 25.5.2018 vastaamaan EU:n tietosuoja-asetuksen (GDPR) vaatimuksia. Lue päivitetty Tietosuojaseloste. Lisäksi käyttöehdoissa on tarkennettu ikärajaa ja kohta 6.2 viittaa Suomen lain lisäksi Euroopan unionin lakiin.

IRC-Galleria

Netari

Netari

Meidän kanssa voi jutella kahdestaan Netari-chatissa tiistaista torstaihin klo 18-21. :)

Selaa blogimerkintöjä

Asutko vanhempiesi luona, mutta nyt pohdit ensimmäistä omaa kotia? Mitä kaikkea tulee ottaa huomioon ennenkuin rupeaa etsimään asuntoa ja miten ne käytännön asiat nyt sitten oikein hoituukaan? Ei hätää, sillä tässä checklist kaikesta tarpeellisesta!
Ennenkuin lähdet etsimään asuntoa tai ajattelet asiaa sen enempää, on kannattavaa tehdä lista tuloista ja menoista, jolloin näet konkreettisesti mihin rahat menevät ja pystytkö kustantamaan elämisesi. Tuloina ovat mahdolliset Kelan tuet, kuten opintotuki ja työssäkäyvällä palkka. Menoja sitten kertyykin paljon enemmän, tässä tärkeimmät:

Vuokra
Vesi
Sähkö
Nettimaksu, puhelinlasku
Vakuutukset (kotivakuutus, henkivakuutus ym)
Ruoka
Vaatteet
Muut kuukausittaiset kulut kuten kosmetiikka, pesuaineet ym

Kaupungin vuokra-asunnot ovat yleensä edullisimpia, mutta jonot ovat valitettavasti pitkät. Toisena vaihtoehtona ovat yksityiset vuokra-asunnot, jolloin asunnon saa nopeammin, mutta vuokrat ovat kalliimmat. Yksityisille vuokrafirmoille tulee myös maksaa takuuvuokra etukäteen, joka on yleensä parin kuukauden vuokran verran. Selvitä etukäteen oman kuntasi vuokra-asunto tilanne esimerkiksi kaupunkisi verkkosivuilta. Helsingin alueella lisätietoja saat täältä: https://www.stadinasunnot.fi/etusivu .

Sitten, kun on asuntohakemukset saatu täytettyä, tulee miettiä mitä hankintoja tarvitsee. Tarvittavat pientarvikkeet kotiin kuten keittiövälineet kannattaa ostaa jo etukäteen pikkuhiljaa, jolloin kerralla ei mene suuria määriä rahaa näihin. Vink vink, näitä voi myös toivoa synttäri- ym lahjoiksi omalta lähipiiriltä ☺ Pakollisena isona hankintana on tietenkin sänky ja tietokoneellakin on varmasti käyttöä ainakin opiskelijalle. Kannattaa heti alkuun selvittää onko taloyhtiöllä pesutupaa, jolloin säästyy pesukoneen ostamiselta. Myös sohva ja ruokapöytä on kiva hankkia ja niihin yleensä menee helposti paljon rahaa.

Vastaanotitko asunnon? Hienoa! Sitten alkaakin sopimusten ja muiden papereiden kanssa häsääminen. Vuokrasopimus tulee aina tehdä vuokranantajan kanssa kirjallisena, molemmille osapuolille tulee jäädä allekirjoitettu versio talteen. Muistathan tehdä muuttoilmoituksen maistraattiin ja postiin välittömästi, jotta asiat sujuvat mutkattomasti. Sähkösopimus kannattaa myös tehdä heti, sillä sähkönsiirrossa menee pari päivää. Helsingin alueella sopimuksen saa tehtyä Helsingin energian tai Fortumin kanssa. Haluat varmasti myös internetin asuntoosi, tämä kannattaa selvittää vuokranantajan kanssa – kuuluuko vuokrasopimukseen verkkoyhteys tai mitä kautta se kannattaa hommata.

Pahan päivän rahavarasto on aina hyvä olla säästössä, sillä et ikinä tiedä mitä yllättävää arki tuo tullessaan. Pesukone menee rikki tai tulee äkillisiä lääkärikäyntejä jne. Koti- ja tapaturmavakuutus ovat myös olennaisia asioita, jotka tulee hoitaa kuntoon asap. Helpoin on ottaa vakuutukset samasta yhtiöstä, jossa hoidat pankkiasiasikin. Nämä kaikki kun on kunnossa, niin arkikin rullaa sujuvasti. Ja muistathan, kysymällä saa aina apua!

Jäikö jokin olennainen seikka mainitsematta? Kommentoi alle ☺

@SlowbroItsenäistyminenPerjantai 14.10.2016 11:24, 208 vastaajaa

Itsenäistymiseen ja omillaan toimeen tulemiseen liittyy monia asioita joita ei aina tule etukäteen ajatelleeksi.
Asutko omillasi?
Jos et, oletko miettinyt jo asiaa?
Selviääkö opiskelija (toisen tai ylemmän asteen opiskelija) omillaan opintotuen turvin?
Työskenteletkö koulun ohella? Kuinka paljon?
Säästätkö rahaa säännöllisesti ”pahaa päivää” varten?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.