IRC-Galleria

Netari

Netari

Meidän kanssa voi jutella kahdestaan Netari-chatissa tiistaista torstaihin klo 18-21. :)

Selaa blogimerkintöjä

Verkon palvelut

Verkkopankkien avulla voimme maksaa laskujamme ja tunnistautua erilaisiin palveluihin. Sykemittareiden avulla voimme seurata omaa kehittymistämme liikuntalajeissa ja jakaa tuloksia kaikille niistä kiinnostuneille. Kirjoitamme päivästämme sosiaalisen median palveluihin ja käytämme sähköistä reseptipalvelua apteekeissa.

Internetin turvallisuus nousee keskusteluissa koko ajan useammin esiin ja tietoturva on yksi keskeinen puheenaihe lehdissä. Saamme usein lukea siitä, kuinka luottokorttinsa tunnusnumerot väärälle henkilölle antanut harmittelee sitä, kuinka yksinkertaisella tavalla häntä saatettiin huijata antamaan omat tietonsa esimerkiksi pankkivirkailijaa tai poliisia esittävälle soittajalle. Monet palvelut ovat tulleet murretuiksi, jolloin kaikkia käyttäjiä kehotetaan sähköpostiviestillä vaihtamaan omat salasanansa.

Edellä mainitut asiat vaikuttavat siihen, millä tavoin käyttäydymme verkossa. Saatamme aina laskua maksaessamme tarkistaa osoitepalkista suojatun yhteyden tiedot ja verkkokauppaa käyttäessämme haemme käyttäjäkokemuksia sen toiminnasta. Kuitenkin, kun puhumme internetin turvallisuudesta, niin hahmotammeko sitä, millä tavoin se vaikuttaa omaan elämäämme? Siitä ei ole pitkä aika, kun vaihdoimme tietoa istuen piirissä nuotion äärellä ja kummeksuimme kaikkea outoa, joka osui elinpiiriimme.

Pienet kuplamme maailman suurimman tietovarannon äärellä

Eli Pariser kertoo teoksessaan What the Internet Is Hiding from You siitä, kuinka useat hakukoneet seuraavat meidän käyttäytymistämme ja sen mukaisesti he räätälöivät meille sopivaa sisältöä, jonka he uskovat kiinnostavan meitä. Parhaimmillaan räätälöity sisältö palvelee meitä todella hyvin. Esimerkiksi katsoessani Netflixistä elokuvia voin helposti siirtyä seuraavaan, kun ohjelma suosittelee minulle aiemmin katsomieni perusteella aina seuraavaa ehdokasta.

Ongelmahan on siinä, että tällöin internet ei enää kaikessa moninaisuudessaan osoita elämämme yllättävää monimutkaisuutta ja rikkautta, vaan sen sijaan tukee älyllistä laiskuuttamme. Se näyttää meille vain sen, mitä haluamme nähdä. Emme halua poistua tutun nuotion ja sen ympärillä kerrottujen tarinoiden ääreltä. Kehän ulkopuolelle meneminen voi aiheuttaa vierauden kokemuksen. Vieraus on näin entistä henkilökohtaisempi, omaa sosiaalisuutta ja identiteettiä käsittelevä. Tällöin tunnemme itsemme turvattomaksi, emme ainoastaan netissä, vaan myös sen ulkopuolella. Tämä on kuitenkin luonnollista, sillä vietämme mielellämme aikaa ihmisten kanssa, jotka ajattelevat samoin kuin me.Karttojen laidoille

Abraham Ortelius oli flaamilainen maantieteilijä ja kartanpiirtäjä. Hänen maailmankartastoaan pidetään ensimmäisenä ”oikeana” karttana, joka pyrki hahmottamaan kokonaisuuden sen sijaan, että se koostuisi pienemmistä palasista. Orteliuksen karttaa tarkastellessa voi kuitenkin havaita, millä tavoin tuntematon ilmenee niissä. Vesialueet olivat aina olleet vaarallisia purjehtijoille ja niitä kuvaamaan on piirretty erilaisia hirviöitä, jotka uhkaavat ohikulkevia laivoja.

Karttojen tarkentuminen on ihmisten yhteistyön ansiota. Tietoa on jaettu eteenpäin aina, kun uusia maailmoja on avautunut. Tämä on vaatinut kuitenkin rohkeutta juuri niiltä, jotka ovat uskaltautuneet niille kartan alueille, joilla on hirviöitä kuvattuna. Tämä on vaatinut rohkeutta niiltä, jotka ovat poistuneet nuotion ääreltä, pois tuttujen tarinoiden ja kertojien luota. Voisiko internet vaatia sitä, että poistumme tutuilta keskustelualueilta ja Googlen hakupalveluiden ääreltä, ja etsisimme tietoa jostain ihan muualta.

Kenties tämä voisi vaikuttaa siihenkin, millä tavoin hahmotamme maailmaamme ympärillämme.

/HerraHamsteri

Turvaton netti?Maanantai 27.02.2017 10:53, 25 vastaajaa

Internetin turvallisuus nousee keskusteluissa koko ajan useammin esiin ja tietoturva on yksi keskeinen puheenaihe lehdissä. Vaikuttaako netti maailmankuvaasi?
Olen huolissani siitä, millä tavoin internet vaikuttaa maailmankuvaani:
Internet on lisännyt turvattomuudentunnettani
Käyttämäni palvelun salasanat ovat vuotaneet vääriin käsiin
Käytän muitakin hakukoneita, kuin Googlea (vapaata keskustelua kommenteissa vaihtoehdoissa)
Uskallan kirjautua itselleni tärkeisiin palveluihin, kuten verkkopankkiin, julkisella koneella?
Uskallan kirjautua itselleni tärkeisiin palveluihin, kuten verkkopankkiin, omalla koneellani julkisessa verkossa?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.