IRC-Galleria

Netari

Netari

Meidän kanssa voi jutella kahdestaan Netari-chatissa tiistaista torstaihin klo 18-21. :)

Selaa blogimerkintöjä

Elävän kirjaston parissaMaanantai 27.02.2017 11:30

Moikka!


Kiinnostaisko sua jutella ”elävän kirjan” kanssa, joka edustaa jotain ihmisryhmää? Esimerkiksi poliisi, turvapaikanhakija tai liikuntavammainen. Elävän kirjaston idea sai alkunsa tunnetulta Roskilden festivaalilta, joka järjestetään vuosittain Tanskassa.

Miten se sitten toimii? Elävän kirjaston kirjat edustavat erilaisia vähemmistöjä ja muita ryhmiä, jotka kohtaavat syrjintää, ennakkoluuloja, stereotypioita ja rasismia. Elävästä kirjastosta kirjojen sijaan lainataankin ihmisiä keskusteluun!

Lukija valitsee itselleen kiinnostavan kirjan ja lainaa sen, yleensä noin 20 minuutin ajaksi. Kirjan kanssa voi jutella ja kysellä kysymyksiä. Kirjalta saa kysyä mitä tahansa, mutta sen ei ole pakko vastata kaikkiin kysymyksiin. Elävässä kirjastossa on tärkeää muistaa, että vaikka ei jakaisi samoja arvoja toisen kanssa, tulee toista kunnioittaa. Loppujen lopuksi niin lainaaja kuin kirjakin voivat oppia toisiltaan ja avartaa näkemyksiään! Vautsi vau!Elävä kirjasto järjestettiin Suomessa ensimmäistä kertaa vuonna 2006 ja sen suosio on noussut jatkuvasti. Itsekin tunnen muutamia eläviä kirjoja ja päätin tiedustella, millaista elävänä kirjana toimiminen on. Sain haastatella Marttaa, joka on toiminut elävässä kirjastossa goottina.

Missä olit elävänä kirjana?
Olin ensimmäistä kertaa kirjana vuonna 2006 ja toisen kerran vuonna 2007. En muista, mikä taho etsi kirjoja ensimmäisellä kerralla, mutta toinen kerta taisi olla Joensuun taiteiden yössä. Muistelisin, että molempiin minua pyydettiin.

Kuinka pitkä oli laina-aika?
Ehkä noin 30min ja 15min

Millaista on toimia elävänä kirjana? Mikä on parasta? Onko jotain ikävää?
Paras muisto oli, että pääsin keskustelemaan erään henkilön kanssa kirjallisuudesta. Hänellä oli hyvin samantyylinen kirjamaku kuin itselläni ja viihdyin hyvin lainaajan seurassa. Toisella kerralla minut lainasi henkilö, jonka kanssa puhuimme musiikista. Koin hänen puhuvan minulle hieman alentuvasti.

Herätitkö lukijoissa ajatuksia?
Yhden lukijan kanssa muistelimme nuoruutta!

/Netari-Lotta

Torstaina 9.3 klo 18-20 järjestetään habbossa Netarin nuorisotilassa Elävä kirjasto! Hyppää mukaan ja lainaa itsellesi kirja. :)

Oletko ikinä kuullut Elävästä kirjastosta?Maanantai 27.02.2017 11:57, 22 vastaajaa

Oletko ikinä kuullut Elävästä kirjastosta?
Millaisia tunteita elävä kirjasto herättää?
  • Voit valita 20 vastausta.
Haluaisitko toimia mieluummin kirjana vai lukijana?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.