IRC-Galleria

Netari

Netari

Meidän kanssa voi jutella kahdestaan Netari-chatissa tiistaista torstaihin klo 18-21. :)

Selaa blogimerkintöjä

PääsiäinenTorstai 13.04.2017 12:51

Palmusunnuntai aloittaa pääsiäisrumban ja se sijoittuu viikkoa ennen pääsiäispäivää. Palmusunnuntai on monelle tuttu virpomispäivä. Viikon aikana kyhätään koreita vitsoja ja sunnuntaina ponkaistaan jo aamuvarhain liikkeelle herkkujen kiilto silmissä. Ilta menee yllätysmunia availlessa ja suklaasumussa, josta on luontainen siirtyminen hiljaiseen viikkoon, tai tässä tapauksessa piinaviikkoon. Piinaa siinä suhteessa, että loppuviikkoa kohden Kinder -munat, mämmit ja pashat alkaa tulla jo korvista ulos. Piinaviikon jokaiselle päivälle on oma nimensä, joista seuraavaksi hieman lisää.

Malkamaanantai juontaa nimensä Raamatusta. "Kuinka näet rikan, joka on veljesi silmässä, mutta et huomaa malkaa, joka on omassa silmässäsi?" Malka -sanalla viitataan tässä ihmisen omaan vikaan tai puutteeseen, jota tämä ei huomaa, mutta syyttää toista. Monesti on helpompi parjata kaverin holtitonta herkuttelua, varsinkin siinä vaiheessa kun omat virpomispalkat on syöty jo aikoja sitten.

Tikkutiistaina vuoltiin sytykkeitä. Tuona päivänä vuollut sytykkeet olivat erityisen hyvällä onnella varustettuja. Eli jos kesälomalla on tarkoitus grillailla, niin kannattaa vuolla ne sytykkeet jo tässä vaiheessa. Tunnetustihan se grilli ei syty siinä vaiheessa kun nälkä on pahimmillaan!

Kellokeskiviikkona lehmille laitettiin kellot kaulaan. Karja päästettiin ensimmäistä kertaa ulos kirmaamaan – kello kaulassa. Tänä pääsiäisenä ajattelin kokeilla samaa. Nastakenkien sijaan laitan kellon kaulaan ja kirmaan juoksulenkille! Vahinko ei tule kello kaulassa.

Kiirastorstaina perinteisesti karkotetaan pihapiirissä vaikuttava paha, epäonnea tuova olento, Kiira. Tämä onnistuu parhaiten mekastamalla kovaan ääneen ja vetämällä perässä savuavaa terva-astiaa. Kiirastorstaihin liittyy myös puhdistuminen, joten jos et halua juosta ympäri pihapiiriä ja haista loppu viikkoa tervalle, niin suosittelen siivoamaan kämpän ja mahdollisesti myös siistimään itseäsi. Ennen muinoin hiusten ja kynsien leikkuu on tapahtunut juuri kiirastorstaina.

Pitkäperjantai on nimensä mukaan pitkä. Tai siitä on ainakin pyrittävä tekemään nimensä veroinen. Vanhoihin tapoihin on Suomessa kuulunut, että pitkänä perjantaina ei käyty missään. Istuttiin kotona syömättä ja juomatta. Tai jos oli tarpeen jotain suuhunsa laittaa, niin ei missään tapauksessa lämmintä ruokaa. Tällä vuosituhannella se tarkoittaisi varmaankin sitä, että ne eineslihapullat syödään suoraan pakkauksesta sen mikropitsan seuraksi.

Lankalauantain vastaisena yönä noidat pääsivät mellastamaan maailmassa ja noitien karkottamiseksi Pohjanmaalla poltetaankin yhä edelleen pääsiäiskokkoja. Uskotaan, että mitä enemmän kipinöitä ja savua, niin sitä parempi. En kuitenkaan itse alkaisi kyhäämään taloyhtiön pihalle omaa kokkoa. Helpommalla (ja turvallisimmin) pääsiäisestä selviää, jos osallistuu johonkin yhteiseen kokon polttoon, jossa turvallisuudesta on huolehdittu asianmukaisesti. Pääsiäislauantaina eli lankalauantaina oli myös tapana pestä ja värjätä talvella kehrätyt langat. Eli ennen kokkojen katselua on hyvä pyörähtää lankakaupan kautta, ellei lemmikkinä ole lammasta!

Sukkasunnuntai eli pääsiäissunnuntai voi tarkoittaa sitä, että ollaan hiljaa (eli sukkasillaan) tai sitten on pidetty niin lystiä, että sukatkin ovat lentäneet jaloista. Itse valitsisin mieluummin jälkimmäisen vaihtoehdon. Nimensä mukaisesti edellisenä päivänä hankituista langoista on myös kudottava uudet sukat. Jos puikot eivät pysy omissa käsissä, voi langat kuskata esimerkiksi äidille, mummolle, tädille tai kävellä suoraan lähimpään kauppaan sukkaostoksille.

Toinen pääsiäispäivä on riemun juhla. Itse lähinnä riemuitsen siitä, että pääsiäinen on taas kerran selätetty. Vitsat, höyhenet ja rairuohot voi kuskata roskiin, jättää suklaamunat syömättä, eikä mämmiäkään enää näy kaupan hyllyillä vähään aikaan. Ja mikä parhainta, maanantaikaan ei tunnu yhtään niin pahalta, kun se on vapaapäivä.

Hyvää pääsiäistä!

PääsiäiskyselyTorstai 13.04.2017 12:54, 38 vastaajaa

Parasta pääsiäisessä on?
Parasta puuhaa pääsiäisenä on?
Pääsiäisen paras herkku?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.