IRC-Galleria

Netari

Netari

Meidän kanssa voi jutella kahdestaan Netari-chatissa tiistaista torstaihin klo 18-21. :)

Selaa blogimerkintöjä

Pimeä verkko ja anonymiteettiMaanantai 18.09.2017 15:11Lähiaikoina on uutisoitu lehdissä muutamaan otteeseen Tor-verkossa tapahtuvasta huumekaupasta. Lehtien antamat uutisotsikot ovat varmasti vaatineet osalta lukijoita erityistä paneutumista tekstiin itseensä, sillä Tor-verkko ei välttämättä ole vielä kaikille verkon käyttäjille peruskauraa.

Yksinkertaistetusti kyseessä on täysin salattu verkko, jossa käyttäjät saavat toimia vapaasti ilman huolta siitä, että joku seuraa heidän tekemisiään. Monissa kaupallisissa palveluissa käyttäjä sitoutuu helposti monimutkaisiin sopimuksiin. Vanha sanonta ”ei ole ilmaista lounasta” on tässäkin täysin pätevä, sillä monia palveluita käyttäessäsi sinusta tulee kauppatavara. Liikkeesi, puheesi, ikäsi, kaverisi ja keskustelukumppanisi ja monet muut tiedot muuttuvat helposti myytäväksi tiedoksi. Hyvä esimerkki arkisesta seurannasta voisi olla vaikka se, kun uutissyötteesi ja sähköpostisi alkavat tarjoamaan ikkunoissaan vahvoja ehdokkaita uudeksi autoksi, tietokoneeksi tai kodinkoneeksi heti sen jälkeen, kun olet ehtinyt selailla aiheeseen liittyviä sivuja.

Uutisissa on huomioitavaa usein se, kuinka ne nostavat verkon anonymiteetin ongelmaksi. Sen sijaan keskusteluissa ei useinkaan nouse esiin näkökulmat, jotka liittyvät yksityisyydensuojaan. Esimerkiksi Effi kertoo hyvin, että Tor on ”vapaa ja ilmainen verkko ja ohjelmisto, joka edistää viestinnän yksityisyyttä ja demokratiaa”. Esimerkiksi keskustelut perheen, kumppaneiden tai kavereiden kanssa ovat aluetta, jolle ei toivoisi ketään muuta kuuntelemaan. Vaikka mitään luottamuksellista ei keskustelussa tulisi ilmikään, on itsestäni häiritsevää ajatella, että jollain kolmannella osapuolella voisi olla mahdollisuus päästä kuuntelemaan keskusteluita tulevasta viikonlopusta, ravintolaillasta tai mummon syntymäpäivistä.

Perhettä ja kaveripiiriä isommassa mittakaavassa kyse on myös mahdollisuus osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ilman, että selän takana väijyy valtiovallan edustaja kiinnostuneena kansalaistensa ajatuksista ja toiminnasta. Samalla se antaa myös mahdollisuuden puuttua ja tuoda päätöksentekijöiden ja vaikuttajien (oli kyse valtiollisista, järjestöistä tai kaupallisista toimijoista) mahdollisten suhmurointien tuomisen julki.

Mahdollisuus rajattomaan, valvomattomaan keskusteluun on mitä parhain mahdollisuus. Vapauden mukana meille tulee vastuu siitä, miten käytämme tuota mahdollisuutta. Voimme käyttää sitä elinolojemme parantamiseen, ja voimme hyvin käyttää sitä myös niiden jatkuvaan nakertamiseen ja hiljaiseen tuhoamiseen. Samalla se on jotenkin kovin inhimillistä

@HerraHamsteri

Oletko käyttänyt TOR-verkkoa?Maanantai 18.09.2017 18:17, 75 vastaajaa

Tor-verkko ei välttämättä ole vielä kaikille verkon käyttäjille peruskauraa. Oletko sinä käyttänyt sitä?
Oletko käyttänyt Tor-verkkoa?
Oletko ostanut koskaan mitään pimeän verkon palveluista?
Tulisiko kaiken verkossa olevan toiminnan olla lähtökohtaisesti mahdollisimman yksityistä ilman uhkaa siitä, että joku seuraa ja tallentaa verkkojalanjälkesi ja keskustelusi?
Oletko kiinnostunut tietoturvasta ja siihen liittyvistä ilmiöistä?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.