IRC-Galleria

Netari

Netari

Meidän kanssa voi jutella kahdestaan Netari-chatissa tiistaista torstaihin klo 18-21. :)

Selaa blogimerkintöjä

SarjakuvatPerjantai 06.10.2017 14:59


Aku Ankka, Viivi ja Wagner, Fingerpori, Jaska Jokunen, Lassi ja Leevi, Muumit jne… kukapa nyt ei olisi joskus lukenut jotakin näistä sarjakuvista. Mutta tiedätkö sinä mikä oli ensimmäinen julkaistu sarjakuva?

Varsinaisena ensimmäisenä sarjakuvana pidetään Richard Felton Outcaultin luomaa sarjakuvaa The Yellow Kid. Se ilmestyi ensimmäisen kerran amerikkalaisessa New York World-lehdessä vuonna 1894. Sarjakuvan päähenkilönä seikkailee hörökorvainen ja keltapaitainen poika. Varsinaisia puhekuplia ei ollut vaan repliikit kirjoitettiin pojan paitaan. Ensimmäisestä suomalaisesta sarjakuvasta on ollut hieman kiistaa, mutta viimeisimmän tiedon mukaan ensimmäinen olisi ollut Heino Aspelinin sarjakuva nimeltä Väkevämies, joka julkaistiin 1.12.1908.

Mites sitten määritellään sarjakuva? Kerronta syntyy kuvien yhdistämisestä, ruuduista ja niiden välisestä tilasta. Sarjakuva on siis mediaesitys, jossa yhdistyvät kuva, sana ja erilaiset merkit. Näistä tekijöistä muodostuu yhtenäinen tarina, joka etenee ruutu ruudulta. Eri kuvien välisen jatkuvuuden luo katsoja itse. Katsoja näkee ruutujen väliin; hän osaa yhdistää tapahtumien jatkumon, vaikka kaikkea ei kuvissa kerrotakaan.

Sarjakuvan lajityyppejä on melkein yhtä paljon kuin esimerkiksi elokuvien eri genrejä. On science fictionia, scifiä, etsiväsarjoja, fantasiaa, romantiikkaa, kauhua, rikossarjoja, lännensarjoja, sotasarjakuvia, seikkailusarjakuvia, historiallisia sarjakuvia, humoristisia ja poliittisia sarjakuvia jne.

Tämän tekstin laatija ei voi olla mainitsematta omaa henkilökohtaista suosikkia eli Marvel Comicseja. Häpeäkseen hän myöntää, ettei ole ikinä lukenut ihan aitoja oikeita Marvelsin sarjakuvia, mutta fanius perustuukin sarjakuvien pohjalta tehtyihin elokuviin. Marvel Comicsin perusti Martin Goodman 1. toukokuuta 1939 New Yorkissa. 1960-luvulta lähtien Marvel on ollut Amerikan toinen suurista sarjakuvakustantamoista DC Comicsin lisäksi. Kuuluisimpiin sarjakuviin kuuluvat mm. Fantastic Four, The Amazing Spider-Man, The Incredible Hulk, Iron Man, Daredevil, Thor, Captain America, and X-Men. Sarjakuvien pohjalta on tehty lukuisia elokuvia, joidenkin lähteiden mukaan 16 kpl, ja niiden tuotto on noussut jo yli 12 miljardiin dollariin.

Luetko sarjakuvia?Perjantai 06.10.2017 14:55, 35 vastaajaa

Suosikki sarjakuva lapsena?
Suosikki sarjakuva vanhemmalla iällä?
Luetko sarjakuvia?
Kumman elokuvat on parempia?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.