IRC-Galleria

Netari

Netari

Meidän kanssa voi jutella kahdestaan Netari-chatissa tiistaista torstaihin klo 18-21. :)

Selaa blogimerkintöjäUsein sanotaan, että internet on mullistanut koko nykyisen elämämme. Onkin totta, että useimmille ihmisille teknologia ja netti ovat erottamaton osa jokapäiväistä elämää – oli kyse sitten yhteydenpidosta kavereiden kanssa, harrastuksista, tiedonhausta tai työelämästä. Miten internetin kehitys on vaikuttanut työntekoon? Jollekulle voi tulla ensimmäisenä mieleen vaikka se, että jatkuva kissakuvien tai sosiaalisen median katsominen vaikeuttaa työhön keskittymistä. Mutta useassa tapauksessa myös tämä internetissä olevien kissakuvien vuoksi keskeytynyt työ on sellaista, joka hyödyntää nettiä.

Netin käyttö on monin tavoin helpottanut sellaisia työhön liittyviä asioita, joita on tehty jo ennen internetiä. Tiedon etsiminen, muille viestittely, sisällön levittäminen, mainostaminen ja esimerkiksi palaverien pitäminen ovat asioita joita on tehty pitkään ennenkin. Internetin välityksellä edellä mainittuja asioita voidaan kuitenkin tehdä valtavalla nopeudelle sekä myös osittain riippumatta ajasta ja paikasta.
Samaten esimerkiksi työhön liittyvä tietoturva on ollut tärkeä asia ennenkin, mutta on internetin myötä muuttunut entistä olennaisemmaksi. Työntekijöiden ja asiakkaiden henkilökohtaisten tietojen sekä työdokumenttien salassapito sekä varjelu vaativat yhä enemmän huomiota ja ne voivat virheiden tai hakkeroinnin seurauksena levitä nopeasti ympäri nettiä.

Sen lisäksi, että internet on muuttanut vanhoja tapoja tehdä työtä, on se auttanut myös luomaan suuren määrän uusia työmahdollisuuksia sekä ammattinimikkeitä. Näistä osa voi kuulostaa sangen eksoottisilta tai jopa trendikkäitä. Tällaisia ovat muun muassa 3D-tulostusinsinööri, ICT-tietoturvavastaava, pilvipalveluspesialisti, verkkokehittäjä, ohjelmistosuunnittelija, sovelluskehittäjä ja social media manager - tuttavallisemmin somemanageri.

Ammattibloggaaminen on esimerkki työstä, jonka harjoittajat ovat suuressa määrin nuoria ihmisiä. Ammattibloggaajat elättävät itsensä osittain tai kokonaan tuottamalla internetiin ja sosiaaliseen mediaan erilaista sisältöä, kuten tekstiä, kuvia ja videota. Kyseiseen työhön kiteytyy myös paljon sellaisia internetiin liittyviä taitoja, joita monissa nykyisissä ammateissa vaaditaan. Ammattibloggaajilla edellytetään kykyä tuottaa sekä levittää säännöllisesti ja nopeasti sellaista sisältöä, joka kiinnostaa riittävän suurta yleisöä. Koska bloggaajat toimivat sosiaalisen median ympäristöissä, tarvitaan myös ymmärrystä erilaisista some-alustoista sekä niiden toimintatavoista. Jotta voi päätellä, millainen sisältö saa ihmisten kiinnostuksen, on hyvä osata käyttää erilaisia tilastointivälineitä. Näitä ovat sosiaalisen median alustojen omat statistiikkapalvelut, Google Analytics ja vaikkapa perinteinen Excel – taulukko. Tällä tavoin voidaan tarkastella esimerkiksi omien seuraajien ikäjakaumaa, sukupuolta tai muita asioita.

Edellä on esitelty sitä, kuinka internet voi muuttaa työelämää tarjota lukuisia uusia työhön liittyviä mahdollisuuksia ja tehtäviä. Näiden mahdollisuuksien vastapainona on se, että ne asettavat työntekijälle myös erilaisia vaatimuksia. On muun muassa osattava etsiä tietoa, ylläpitää verkostoja netissä, tuottaa sisältöä sekä viestiä taitavasti. Se, mitä taitoja vaaditaan, riippuu tietysti siitä, minkälaista työtä tekee. Voidaan kuitenkin väittää, että edellä mainitut ja monet muutkin nettiin liittyvät taidot ovat nousemassa yhä tärkeämmiksi. Tämän vuoksi on hyvä pohtia, millaista työtä haluaisi itse tehdä ja mitä taitoja se mahdollisesti vaatii.

Mietityttääkö sinua, miten netti vaikuttaa työhösi, tai mitä taitoja olisi hyvä osata? Vietämme Suuntapalvelussa 15.10 – 20.10 #mahdollisuudetnetissä – teemaviikkoa. Tule ihmeessä Suunta – chatiin juttelemaan aiheesta, www.suuntapalvelu.fi. Järjestämme myös torstaina 19.10 Habbon Suunta-tiskillä illan, jossa vieraileva Telian työntekijä jakaa omia kokemuksiaan aiheesta. Tervetuloa mukaan juttelemaan!

@Suunta-ohjaaja

Netin käyttö töissäPerjantai 13.10.2017 15:44, 72 vastaajaa

Netti on mullistanut koko nykyisen elämämme. Miten se on vaikuttanut työelämään?
Miten tärkeitä hyvät internetin käyttötaidot ovat sinun mielestäsi työelämän kannalta?
Miten paljon tahtoisit käyttää nettiä työn tekemiseen?
Mikä on tärkein internetin käyttöön liittyvä taito työelämässä?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.