IRC-Galleria

Netari

Netari

Meidän kanssa voi jutella kahdestaan Netari-chatissa tiistaista torstaihin klo 18-21. :)

Selaa blogimerkintöjä

Kaamosmasennus on tosi juttuMaanantai 13.11.2017 11:25Marraskuu on alkanut. Aamut ja illat pimenevät talviaikaan siirtymisestä huolimatta kovaa vauhtia. Keli on harmaa ja sateinen, kiirettä riittää koulussa ja harrastuksissa. Vähempikin masentaa.

Suomalaiset vitsailevat usein kärsivänsä kaamosmasennuksesta.
Kaamosmasennus ei kuitenkaan ole pelkkä vitsi, vaan ihan todellinen ilmiö. Kaamosmasennus on pimeinä vuodenaikoina toistuvaa masennusta, joka ilmenee surullisuutena, alakuloisuutena, ahdistuneisuutena ja väsymyksenä. Kaamosmasennukselle tyypillistä on kasvava unentarve, fyysisen aktiivisuuden väheneminen ja ruokahalun lisääntyminen.

Eipä olekaan mikään ihme, että talvella tekee helposti mieli jäädä sohvan pohjalle syömään herkkuja.

Varsinainen kaamosmasennus on onneksi melko harvinaista. Sen sijaan lievemmästä kaamosrasituksesta tai talviväsymyksestä kärsiminen on hyvinkin yleistä. Valolla on tutkitusti merkittävä vaikutus ihmisen hyvinvointiin. Kun valo talvella vähenee, ihmisen sisäinen kello menee sekaisin. Keho alkaa vaatia enemmän unta, koska pimeys edistää kehon melatoniinin tuotantoa. Melatoniini on hormoni, joka aiheuttaa meissä väsymyksen tunnetta ja säätelee vuorokausirytmiämme. On siis täysin normaalia, jos tarvitset talvella unta muutaman tunnin enemmän kuin kesällä.

Talviväsymyksen oireita voi helpottaa esimerkiksi kirkasvalolampuilla ja liikunnalla. Kirkasvalolampun edessä paistattelu aamuisin vähentää tutkitusti väsymyksen oireita. Kirkas valo kertoo keholle, että on päivä, vaikka ulkona onkin pimeää. Myös liikunta ja säännöllinen, terveellinen syöminen auttavat jaksamaan paremmin. Jo pelkkä kävely virkistää mieltä ja kehoa. Hiilihydraattien tankkaaminen väsyttää vain lisää, joten ruoassa kannattaa suosia proteiinia ja kasviksia.

Kevyen talviväsymyksen oireet ovat siis voitettavissa. Toisaalta välillä on myös ihan sallittua parkkeerata sohvan pohjalle ja syödä vaikka niitä herkkujakin. Kohtuus kuitenkin kaikessa, sillä pidemmän päälle sohvan pohjalla nuhjaaminen vain pahentaa väsymystä.

Siis ylös, ulos ja lenkille! Ota vaikka kaveri mukaan!

Masentaako kaamos ja pimeys?Maanantai 13.11.2017 11:32, 220 vastaajaa

Pimeys ja kaamos on taas saapunut Suomeen. Mikä neuvoksi jos väsyttää?
Masentaako pimeys?
Mikä on mielestäsi paras tapa lievittää talviväsymystä?
Oletko kokeillut kirkasvalolamppua?
Uskotko että liikunnalla voi vaikuttaa talviväsymykseen?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.