IRC-Galleria

Netari

Netari

Meidän kanssa voi jutella kahdestaan Netari-chatissa tiistaista torstaihin klo 18-21. :)

Selaa blogimerkintöjä

Somesta mainostaTiistai 23.04.2013 15:41

Sosiaalinen media on joka paikassa, kaikkialla, kaikkien kanssa ja sanotaan sen jopa yhdistävän ihmisiä. Edellisessä blogikirjoituksessa käytiinkin jo läpi miten monessa yhteydessä me sosiaalista mediaa käytämme ja minkälaisia vastuita ja mahdollisuuksia oma sisällöntuottaminen tuo mukanaan. Samoin kuin yksilöt, yhä useammat yritykset ja organisaatiot käyttävät erilaisia sosiaalisen median palveluita markkinoinnissaan ja viestinnässään. Mainonta tuntuu ajoittain ärsyttävältä ja ajoittain kiehtovalta. Joo, toisaalta on kiva tietää mitä tapahtuu ja joskus olisi kiva voittaa se matka neljälle hengelle New Yorkiin. Aika monta mainosta sitä voittoa odotellessa joutuu kuitenkin kohtaamaan.

Haluatko osallistua kilpailuun? Klikkaa kuvaa, tykkää ja jaa kavereille. Tykkää maidosta, kengistä, pelistä, muotilehdestä. Ja kun tykkäät, näkyy tämä myös kavereillesi kaverit tykkäävät kanssa. Siinä onkin sitten koko Facebook täynnä pelkkää mainontaa. Yritysten sivujen lisäksi harrastetaan paljon sponsoroituja linkkejä ja statuspäivityksiä. Statuspäivityksistä maksetaan, jotta niillä olisi enemmän näkyvyyttä kuin muilla statuspäivityksillä. Oletkin varmaan huomannut, että kaikki kavereiden päivitykset eivät näy tasapuolisesti, vaan useammin näkyvät ne, joiden kanssa olet aktiivisesti tekemisissä. Kommentoit ja tykkäät. Sama toimii kun statuksesta maksaa. Lisää näkyvyyttä sinun seinälläsi.

Bannerimainokset ja pop-upit erottaa mainoksiksi varsin helposti, mutta sosiaalisen median kilpailuiden ja kyselyiden kohdalla on välillä vaikea arvioida kysytäänkö mielipidettä vai yritetäänköhän minulle jotain myydä. Aika usein tapaus saattaakin olla vähän sekä että. Mainonnan tarkoitus on vaikuttaa ostopäätökseen tai mielipiteeseen. Tämän saavuttamiseksi mainos pitää ensin nähdä (duh) ja sen jälkeen ”tulkita oikein”. Jokaisen kohtaamasi mainoksen takana on paljon pohdintaa siitä kuinka haluttu kohderyhmä tavoitetaan, miten saadaan positiivinen reaktio ja kuinka sinusta pidetään kiinni myös jatkossa.

Mainos ei saa olla liian aggressiivinen, koska nuoret eivät tutkimusten mukaan pidä liiallisesta spämmäämisestä tai mainoksen oloisista mainoksista. Pitää olla hienovarainen ja osallistuva. Brändin pitää siis käyttäytyä kuin nuori, jotta mainos vetoaa nuoriin. Näin siis teoriassa, käytännön ratkaisee tietysti jokainen kuluttaja itse. Levitänkö firman mainosta, koska siinä esiintyy söpö kissa? Ostanko tietyn tuotteen, koska se on kavereiden mielestä just paras? Juonko tiettyä kolajuomaa, koska se esiintyy pelaamassani pelissä?

Oletko miettinyt miksi juuri sinulle näkyvät tietyt mainokset tai mikä määrittää googlettaessa hakutuloksien järjestyksen? Sosiaalinen media mahdollistaa tuotteiden markkinoijille paremman tavoitettavuuden, eli mainos voidaan tarkemmin kohdentaa juuri sinulle, kun tiedossa on profiilisi perustiedot ja mahdollisesti se mistä tykkäät ja mitä olet klikkaillut. Juuri kun olit kavereiden kanssa keskustellut ihonhoidosta, niin kas, siinähän joku firma mainostaa ihmeitä tekevää voidetta tai kosmetologipalveluita. Sattumaa?

Muutamia seikkoja somesta!Perjantai 05.04.2013 18:23

Melkein kaikki meistä ovat joskus kuulleet sanan sosiaalinen media. Somen käyttö alkaa olla jo arkipäivää; tulee tykättyä jostain Facebookissa tai kommentoitua mielenkiintoista blogikirjoitusta. Radiossa saatetaan mainita jonkun twiitanneen jotain nokkelaa ja parhaassa tapauksessa katsojien lähettämät tekstarikommentit luetaan ääneen tv-lähetyksessä.

Sosiaalisella medialla tarkoitetaan sellaista mediaa, jossa sisällön tuottajalla ja vastaanottajalla ei ole selkeää eroa, vaan käyttäjä voi yhtäaikaisesti olla molempia. Esimerkiksi joissakin tv-ohjelmissa katsojat voivat kommentoida käsiteltävää aihetta sosiaalisen median kautta ja olla näin mukana ohjelmassa. Katsoja siis samanaikaisesti sekä katselee ohjelmaa, että osallistuu sen tekemiseen.

Koska sosiaalisessa mediassa käyttäjä tekee itse sisältöä, on hän myös vastuussa siitä, mitä julkaisee. Nimimerkin takaa on helppo arvostella ja jopa haukkua toisen blogikirjoitusta, mutta onko se järkevää? Usein törmää perusteluun, että bloggaajahan on itse asettanut itsensä julkisuuteen, kyllä hänen täytyisi kestää myös kritiikkiä. Rakentava kritiikki on kuitenkin eri asia kuin toisen haukkuminen ja kiusaaminen. Erittäin hyvä mediataito on jättää huomioimatta ne jutut, jotka ärsyttävät. Asialliselle keskustelulle some on sen sijaan mitä parhain kanava.

Sosiaalisessa mediassa kannattaa olla myös tarkkana oman yksityisyyden ja salasanojen kanssa. Ihan kaikkea ei kannata itsestään kertoa, esimerkiksi puhelinnumero ja kotiosoite eivät kuulu someen. Kaikkia kaveripyyntöjäkään ei tarvitse hyväksyä, jos kaveriksi haluava ei ole edes läheisesti tuttu ja vaikuttaa muutenkin epäilyttävältä. Monissa palveluissa on mahdollisuus hyödyntää erilaisia yksityisyysasetuksia ja niihin kannattaakin perehtyä ajan kanssa. Facebookissa esimerkiksi on mahdollista jakaa tietyt kuvat ja päivitykset vain valitulle joukolle, kuvien ollessa kyseessä esimerkiksi vain niille, jotka kuvissa esiintyvät.

Kuvat ovatkin sosiaalisessa mediassa ihan oma lukunsa. On hyvä muistaa, että kerran nettiin laitettua kuvaa ei välttämättä koskaan saa pois. Jokainen netinkäyttäjä voi tallentaa näkemänsä kuvat omalle koneelleen ja jakaa niitä myöhemmin muissa palveluissa. Jos esimerkiksi postaa itsestään nolon kuvan joka alkaa myöhemmin kaduttaa, ei riitä, että kuvan poistaa Facebookista omalta seinältä. Kuva saattaa aivan hyvin tulla myöhemmin vastaan Riemurasiassa tai Ylilaudassa, kuvatekstillä piristettynä.

Somessa on paljon hyvää ja kompuroinnin voi välttää, kun malttaa harkita hetken. Voi miettiä vaikka sitä, onko vielä viiden vuoden päästä samaa mieltä siitä, että juuri tämä juttu kannattaa kirjoittaa tai tämä kuva julkaista. Jos vastaus on kyllä, voi huoletta painaa ”Jaa” ja tykätä vielä perään!

Rasisminvastainen viikkoMaanantai 25.03.2013 12:13

YK:n rasisminvastaista viikkoa vietettiin viikolla 12. Viikko muistuttaa meitä kaikkia siitä, että myös jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus turvalliseen arkeen ja elämään. Yhdenkään lapsen ei pidä joutua rasistisen nimittelyn, väkivallan tai minkäänlaisen uhan kohteeksi. YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen (LOS) tavoitteena on muun muassa taata lapselle oikeus syrjinnästä vapaaseen elämään. Sopimus haluaa taata kaikille lapsille, heidän taustastaan huolimatta, yhdenvertaiset mahdollisuudet ja oikeudet.

”Mitä se rasismi sitten oikein tarkoittaa?” Lyhyesti voi sanoa rasismin olevan ihmisen tai ihmisryhmän asettamista muita alempiarvoiseen asemaan esimerkiksi ihonvärin, kulttuurin tai uskonnon vuoksi. Rasismi on Suomessa jokapäiväistä ja sitä ylläpidetään monin eri tavoin. Se saattaa olla räikeää ja selkeää, kuten kiusaamista tai väkivallantekoja, mutta usein myös arkisia tekoja, joita sitä kokeneiden nuorten mielestä saa kuulla ja kokea kyllästymiseen asti: loukkaavia vitsejä, haukkumisia, tai ryhmästä pois sulkemisia.

Välillä tuntuu siltä, että julkisessa keskustelussa keskitytään liikaa siihen, mikä ei ole rasismia, kuin tunnistamaan rasismin ilmenemistä. Rasismia kokevat myös täällä syntyneet ja kasvaneet lapset ja nuoret. Arjessa heidän suomalaisuuttaan ja tänne kuulumista kyseenalaistetaan jatkuvasti. ”On hämmentävää kun joku käskee mun painua takas sinne mistä tulinkin, vaikka oon aina asunu suomessa..”

Rasismi on vakava ongelma, mutta vaikeneminen asian edessä on huonoin tapa toimia: rasismin eri muotoihin tulee aina puuttua.

Mistä sinä haaveilet?Perjantai 15.03.2013 18:56

Unelmatyö näyttelijänä, uusi kevättakki, matka New Yorkiin, oma kämppä, lottovoitto?

Jokaisella meistä on isoja ja pieniä haaveita ja unelmia. Kaikkia niitä ei ole edes tarkoitettu toteutuviksi, vaan niiden tehtävänä on olla ihania hattaraisia pilvilinnoja, joihin paeta harmaata arkea ja loskaista kevättalvea.

Haaveiden joukossa on myös iso kasa sellaisia, joita kohti kuljemme, hitaasti mutta varmasti. Mistä sinä haaveilet tai unelmoit? Jos saisit valita kolme haavettasi toteutuviksi, mitkä ne olisivat? Entä onko sinulla unelmia, joiden et halua toteutuvan?

Tervetuloa juttelemaan viikon aiheesta ja aiheen vierestä perjantaina 15.3. klo 19-22 Netari-chattiin. Mukana haaveilemassa ovat netarityöntekijöistä @poro-erottelija, @MethiSophia, @Myntsy ja @Netard. Vastaa myös kyselyymme!

Mistä sinä haaveilet?Perjantai 15.03.2013 18:52, 211 vastaajaa

Jokaisella meistä on isoja ja pieniä haaveita ja unelmia. Mistä sinä haaveilet?
Mistä sinä haaveilet?
  • Voit valita 20 vastausta.
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Huomaa kiusaaminen!Tiistai 27.11.2012 14:44

Väkivallatonta viikkoa vietetään tänä vuonna 26.11.-2.12.2012. Viikon tarkoituksena on tukea väkivallattomuutta ja edistää väkivallattomien ratkaisujen löytämistä esimerkiksi omassa lähiympäristössä.

Väkivalta ei ole aina vain lyömistä tai potkimista, vaan se voi olla myös henkistä, kuten haukkumista, porukasta ulkopuolelle jättämistä tai juorujen levittämistä. Erimuotoista kiusaamista esiintyy paljon sekä koulussa että vapaa-ajalla.

Kiusaaminen on vakava asia, ja siksi siitä kannattaa kertoa aikuiselle jos sinua itseäsi kiusataan tai jos tiedät jotakuta muuta kiusattavan vaikkapa koulussasi. Voit myös pohtia, millä muilla tavoin voit itse auttaa kiusattua. Voisitko esimerkiksi tutustua häneen paremmin? Miten voisit osoittaa, että et hyväksy kiusaamista? Kuinka pystyisit parhaiten tukemaan kiusattua?

Kiusaaminen on aina väärin, eikä siihen ole koskaan hyvää syytä. Jokaisella on oikeus elää ilman kiusaamista, joten puhu siitä rohkeasti tutun aikuisen kanssa.
Vietämme parhaillaan lapsen oikeuksien viikkoa. Lapsen oikeuksien päivä oli tiistaina 20.11. YK:n lapsen oikeuksien sopimus koskettaa kaikkia alle 18-vuotiaita lapsia. Sopimukseen kuuluu neljä yleistä periaatetta; syrjimättömyys, lapsen edun huomioiminen, oikeus elämään ja kehittymiseen ja lapsen näkemysten kunnioittaminen.

Lapsen oikeuksien toteutumista voi pohtia esimerkiksi miettimällä miten lapset ja nuoret huomioidaan omassa kotikunnassa. Lapsiystävällisessä kunnassa kaikki lapset ja nuoret ovat yhdenvertaisia ja tasa-arvoisia kunnan asukkaita. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että

•lasten ja nuorten mielipiteitä kuunnellaan kun päätöksiä tehdään
•lapset ja nuoret otetaan mukaan päätöksentekoon (esimerkiksi pyytämällä nuorisovaltuuston edustajia kokouksiin)
•lapset ja nuoret tietävät mitä kunta heille tarjoaa (esimerkiksi harrastusmahdollisuudet, nuokkarien aukioloajat tai terveyteen liittyvät asiat)
•lapsilla ja nuorilla on paikkoja, joihin mennä esimerkiksi viettämään aikaa tai saamaan apua ongelmiin

Voit vaikkapa pohtia saatko äänesi kuuluviin, kun sinulla on kuntaasi liittyviä ideoita, miten sinuun suhtaudutaan kun käyt kirjastossa tai onko nuorille tarpeeksi paikkoja, joissa voi viettää aikaa.

Lisätietoa lapsen oikeuksien päivästä saat esimerkiksi Unicefin nettisivuilta: http://www.unicef.fi/lapsen_oikeuksien_paiva

Vastaa myös aiheeseen liittyvään kyselyyn Netari-yhteisössä!

Netari logo

Netari is back!Maanantai 29.08.2011 16:33

Netari on täällä taas :) Syksyn ensimmäinen Netari-chat pyörähtää käyntiin tämän viikon perjantaina 2.9. klo 19.00 Netari-yhteisössä. Tule mukaan juttelemaan ja vaihtamaan ajatuksia. Sinun lisäksesi paikalla on tuttuun tapaan nuorisotyöntekijöitä ja terveydenhoitaja, joiden kanssa voit halutessasi jutella myös nimettömästi kahdenkeskisessä chatissa. Perjantaina tavataan!

Netari-chat kiinni - tekninen vikaTorstai 24.03.2011 22:52

IRC-Gallerian teknisen vian vuoksi Netari-chat suljettiin torstaina aikaisemmin. Chattiä Netari-yhteisössä seuraavan kerran perjantaina 25.3. klo 19-22, jolloin auki myös Jepari-chat. Tervetuloa!

Oulussa yömiitti netarin kävijöille!Maanantai 14.03.2011 20:12

Oulussa järjestetään kaikille netarin ympäristöissä käyville nuorille yön yli kestävä netarimiitti 1-2.4. Miitti alkaa perjantaina klo 19 ja päättyy lauantaina klo 16. Miitissä tapaa muita netarissa käyviä nuoria ja paikalla on myös apuohjaajia sekä Oulun netarityöntekijät. Luvassa on ruoan laittamista, leffaa, pelailua ja visailua sekä apuohjaajien järjestämää yllätysohjelmaa. Miitin järjestämisestä vastaa Oulun kaupungin nuorisoasiainkeskus ja se järjestetään Talvikankaan nuorisotalolla. Lisätietoja: netari@ouka.fi

Ilmoittaudu miittiin alla olevan linkin kautta 25.3 mennessä. (muista keskustella vanhempiesi kanssa) http://www.zef.fi/oulu2/player/?q=1728-beef82cd

Netari-chat kiinni - tekninen vika!Torstai 24.02.2011 20:48

Torstaina 24.2. Netari-chatin toiminnassa on teknisiä ongelmia, jotka pyritään korjaamaan perjantaipäivän aikana. Pyrimme avaamaan Netari- ja Jepari-chatin normaalisti perjantaina klo 19.00.