IRC-Galleria

Netari

Netari

Meidän kanssa voi jutella kahdestaan Netari-chatissa tiistaista torstaihin klo 18-21. :)

Selaa blogimerkintöjä

Nettikiusaaminen ei ole oikeus!Torstai 31.10.2013 17:24

Netissä näkee tosi paljon mukavaa ja asiallista keskustelua, mutta vähintäänkin yhtä paljon sitä ikävää dissaamista ja kiusaamista. Useimmiten dissaamiset johtuvat käyttäjän iästä, uskonnollisesta vakaamuksesta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai mistä vaan, mistä voi sanoa jotain pahaa. Eli, oikeestaan mistä vain!

Itse en ole ihan kauheesti joutunut tälläsen kiusaamisen kohteeksi, mutta näen silti aktiivisena foorumien ja ylipäätään netin käyttäjänä aika paljon sitä.

Yksi yleinen asia, asia josta olen itsekkin kärsinyt, on ikärasismi. Itse olen (ainakin omasta mielestäni) asiallinen ja suht koht hyvä kirjoittamaan ikäisekseni. En ole paljastanut oikeaa ikääni kovinkaan monelle, mutta muutamat harvat kuitenkin alkoivat haukkumaan oikean ikäni tiedettyään.

Se ei ole yhtään kivaa, mutta ajattelen sen niin, että ovat he itsekkin olleet nuorempia. Ei heillä olisi kauheesti varaa tulla haukkumaan, mutta annan neuvon: Älä ota kiusaamista netissä tai missään muuallakaan, koska kiusaajat ovat oma, ala-arvoinen luokkansa.


Kirjoittaja on aktiivi Nettikiusaaminen ei ole oikeus -kampanjassa.

Lisätietoja:

nettikiusaaminen.nazuka.net.
Ota selvää mitä nuuska sisältää

Nuuskatuotteen pakkaaminen siisteihin pusseihin ja houkuttelevan näköisiin pakkauksiin ei poista valmisteen vaarallisuutta terveydellesi. Mitä myyntipakkauksissa ei ilmoiteta?
- Nuuska sisältää yli 3000 jopa 4500 erilaista haitallista ainetta, mm. tuholais- ja kasvimyrkkyjä, radioaktiivista poloniumia, raskasmetalleja kuten lyijyä ja kadmiumia.
Nuuska ei siis ole harmiton valmiste.

Nuuska aiheuttaa riippuvuutta

Nuuska on savuton tupakkatuote. Nikotiinia on yhdessä ”nuuska-biitissä” jopa 20 kertaa enemmän kuin yhdessä savukkeessa. Nuuskasta saatu nikotiinin määrä vaikuttaa verenkierrossa pidempään kuin savukkeiden nikotiini. Jo muutaman viikon käytön aikana voi syntyä hyvin voimakas nikotiiniriippuvuus. Riippuvuuden takia nuuskaa on ikään kuin ”pakko käyttää” ja siksi käytön lopettaminen on vaikeaa. Nuuska ei myöskään ole keino tupakoinnin lopettamiseen.

Nuuska ja urheilu – muoti-ilmiö vai tiedon puutetta?

Mietitkö, miksi urheilijat pitävät ”nuuskaklimppiä” poskessa taikka huulen alla?
Todellinen urheilija tietää nuuskaamisen haitallisen vaikutuksen terveydelle.
Nuuskan käyttö heikentää suorituskykyä. Nuuskan nikotiini supistaa verisuonia, jolloin lihasten verenkierto heikkenee ja hapen sekä ravintoaineiden saanti vähenee.
Nikotiini nostaa myös verenpainetta ja vähentää sydämen lyöntikapasiteettia.
Tämän vuoksi palautuminen hidastuu, kestävyys ja voima vähenevät, suorituskyky laskee ja riski urheiluvammojen syntymiseen kasvaa.

Onko nuuskan käyttö sinun kaveripiirissäsi yleistä?
Pelastakaa Lapset avaa nuorille suunnatun Tukichatin Oulun tapahtumien vuoksi osoitteessa www.mantelichat.fi. Chat on auki tänään torstaina 10.10. klo 17–20. Vapaaehtoiset koulutetut aikuiset tarjoavat chatissa tukea niille, jotka haluavat keskustella tapahtuneesta.

Kannustamme nuoria puhumaan ja jakamaan pelkoa ja ahdistusta läheisten kanssa, sekä tarvittaessa rohkeasti ottamaan yhteyttä ammattiauttajiin tai kriisipuhelimiin keskustellakseen asiasta lisää.

Kun joku ikävä tapahtuma järkyttää:
• Puhu tapahtuneesta turvallisen aikuisen kanssa.
• Kaikki tunteet ovat sallittuja ja ne täytyy käsitellä.
• Suojele itseäsi liialliselta mediatulvalta; tv-uutisilta, nettisisällöiltä. Kaikkea ei ole pakko katsoa.
• On lupa olla surullinen. Surulle pitää antaa myös aikaa. Vaikeneminen ja asian unohtaminen eivät ole hyviä keinoja selvitä surusta.

Ohjeita nuorille ystävien tukemiseen:

Kuuntele: voit olla suureksi avuksi kun annata ystäväsi purkaa ajatuksiaan ja tunteitaan puhumalla.
Normalisoi tilannetta: Kerro ystävällesi, että vahvat tunnereaktiot, fyysiset oireet ja tunteet ovat aivan normaaleja tällaisella hetkellä.
Toimi: Jos sinulla on ystävä, joka on paljon yksin, käy kylässä ja ehdota yhteistä tekemistä.
Ole armollinen itsellesi. Ole sitä myös ystävälle, joka käy läpi epätavallisia tunteita.
Tiedä omat rajasi: Jos ystäväsi käyttäytyy holtittomasti tai vaarallisesti, käyttää päihteitä tai on itsetuhoinen, hae apua. Puhu luotettavalle aikuiselle.
Hei sinä! Juuri sinä! Haluatko olla mukana kehittämässä Pelastakaa Lasten verkkonuorisotoimintaa?

Mukaan pääset osallistumalla chattiin tiistaina 15.10.2013. klo 17.00–18.30. Chatti on anonyymi keskustelu. 8 nopeinta mahtuu mukaan! Ryhmäkeskustelut järjestetään osoitteessa www.mantelichat.fi. Jokainen keskusteluun osallistunut saa kiitokseksi 2 Finnkinon leffalippua.

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä 13.10 mennessä osoitteeseen: manteli@pelastakaalapset.fi
Pyysimme teitä vastaamaan kyselyyn ja arvoimaan Pelastakaa Lasten verkkotoimintaa. Kysely on nyt päättynyt ja leffalippujen arvonta on suoritettu! Voittajalle ilmoitetaan asiasta henkilökohtaisesti. Paljon onnea voittaneelle! :)
Mukaan pääset osallistumalla chattiin tiistaina 8.10.2013. klo 17.00–18.30 TAI tiistaina 15.10.2013 klo 17.00–18.30. Voit valita haastattelupäivistä itsellesi sopivan vaihtoehdon. Chatit ovat anonyymejä keskusteluja. 12 nopeinta mahtuu mukaan! Ryhmäkeskustelut järjestetään osoitteessa www.mantelichat.fi. Jokainen keskusteluun osallistunut saa kiitokseksi 2 Finnkinon leffalippua.

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä 1.10 mennessä osoitteeseen: manteli@pelastakaalapset.fi

Kesä ja kärpäsetKeskiviikko 29.05.2013 16:45

Kesä tulee joka vuosi aina uudestaan, silti jokaista kesää odottaa yhtä innokkaasti ja jokainen kesä tuo mukanaan uusia ihania ajatuksia ja muistoja, jokainen kesä on jännittävä ja ihan omanlaisensa.

Opiskelijat pääsevät lomalle, työpaikoillakin alkaa lomat, lapset pääsevät tarhasta viettämään kesää läheistensä kanssa ja tuntuu niin kuin ihmiset rentoutuisivat tietämättäänkin! Onkin mielenkiinoista miettiä, että onko syynä aurinko ja lämpö? Vai ajatus siitä, että kesällä ei ole kiirettä? Saa mennä nukkumaan silloin kun haluttaa tai valvoa vaikka koko yön! Lämpö ja valo hellii ja aamullakaan ei ole kiirettä nousta sängystä.

Kesällä on aikaa nähdä kavereita ja sukulaisia ja reissata jos vaan siltä tuntuu. Joka paikassa on toimintaa. On kymmeniä festareita, juhlia, urheilutapahtumia, markkinoita ja vaikka mitä muuta!

Onko sinulla jo suunnitelmia kesäksi? Tulevia juhlia ja reissuja sukulaisten luokse? Ehkäpä olet jo haalinut itsellesi lipun johonkin maailmaan parhaaseen keikkaan tai festareille? Kesän tuoma jännitys kutkuttaa jo mieltä ja kohta loppuu koulukin!

Koulun päättärit ovat tällä viikolla. Joko on juhlavaatteet silitettynä ja valmiina? Jos ei ole, niin nyt on viimeiset hetket hankkia ne. Onko kesäsuunnitelmat kavereiden kanssa tehty, ja ajanviettopaikkakin tiedossa?
Siitä se sitten alkaa, kesäloma! Heippa arki ja koulupaineet! Tervetuloa rento kesä, tervetuloa mahdolliset kesätyöt, tervetuloa itikat ja ötökät! Tervetuloa rannalla pötköttely ja avojaloim vesisateessa juokseminen! Ehkä se luonnonhelmassa oleva pikku kesämökkikin kutsuu viettämään rauhallista aikaa ja tietokoneet ja telkkarit saavat jäädä syrjään ja sisällä oleminen ei enää houkutakaan kun ulkona voi tehdä niin paljon kaikkea muuta! Onhan kesä!

Toisaalta kesäloma voi tuoda ahdistuksenkin, kun ei välttämättä ole mitään tekemistä, ei ole festareita, juhlia eikä mitään muutakaan. Kaverit lähtevät mökeille ja muutenkin ovat poissa naapurustosta ja oma perhe ei lähde mihinkään.Tämäkin vaihtoehto on monille totta ja nämä ihmiset odottavatkin syksyä ja koulun alkua innolla.

Koululaisten ja miksei muiden lomalaisten mielissä on monia ajatuksia ja kysymyksiä. Voi, minkälainenhan on kesäni? Toivottavasti aurinko paistaa ja on lämmintä. Huoh, tylsyys..kesäloma ei mitään tekemistä.. Nämä voivat olla kenen tahansa ajatuksia, jotka pyörivät nuorten mielissä juuri nyt. Mitkä ovat sinun ajatuksesi?

Perjantaina 31.5 klo 19-22 on Netarin tämän kevään viimeinen chat Irc-Galleriassa. Palaamme jälleen kuvioihin elokuussa.

Olkoon kesäsää minkälainen tahansa niin me Netarit olemme kesää rakastavia ihmisiä ja toivotamme sinulle oikein ihanaa kesää!

Somesta mainostaTiistai 23.04.2013 15:41

Sosiaalinen media on joka paikassa, kaikkialla, kaikkien kanssa ja sanotaan sen jopa yhdistävän ihmisiä. Edellisessä blogikirjoituksessa käytiinkin jo läpi miten monessa yhteydessä me sosiaalista mediaa käytämme ja minkälaisia vastuita ja mahdollisuuksia oma sisällöntuottaminen tuo mukanaan. Samoin kuin yksilöt, yhä useammat yritykset ja organisaatiot käyttävät erilaisia sosiaalisen median palveluita markkinoinnissaan ja viestinnässään. Mainonta tuntuu ajoittain ärsyttävältä ja ajoittain kiehtovalta. Joo, toisaalta on kiva tietää mitä tapahtuu ja joskus olisi kiva voittaa se matka neljälle hengelle New Yorkiin. Aika monta mainosta sitä voittoa odotellessa joutuu kuitenkin kohtaamaan.

Haluatko osallistua kilpailuun? Klikkaa kuvaa, tykkää ja jaa kavereille. Tykkää maidosta, kengistä, pelistä, muotilehdestä. Ja kun tykkäät, näkyy tämä myös kavereillesi kaverit tykkäävät kanssa. Siinä onkin sitten koko Facebook täynnä pelkkää mainontaa. Yritysten sivujen lisäksi harrastetaan paljon sponsoroituja linkkejä ja statuspäivityksiä. Statuspäivityksistä maksetaan, jotta niillä olisi enemmän näkyvyyttä kuin muilla statuspäivityksillä. Oletkin varmaan huomannut, että kaikki kavereiden päivitykset eivät näy tasapuolisesti, vaan useammin näkyvät ne, joiden kanssa olet aktiivisesti tekemisissä. Kommentoit ja tykkäät. Sama toimii kun statuksesta maksaa. Lisää näkyvyyttä sinun seinälläsi.

Bannerimainokset ja pop-upit erottaa mainoksiksi varsin helposti, mutta sosiaalisen median kilpailuiden ja kyselyiden kohdalla on välillä vaikea arvioida kysytäänkö mielipidettä vai yritetäänköhän minulle jotain myydä. Aika usein tapaus saattaakin olla vähän sekä että. Mainonnan tarkoitus on vaikuttaa ostopäätökseen tai mielipiteeseen. Tämän saavuttamiseksi mainos pitää ensin nähdä (duh) ja sen jälkeen ”tulkita oikein”. Jokaisen kohtaamasi mainoksen takana on paljon pohdintaa siitä kuinka haluttu kohderyhmä tavoitetaan, miten saadaan positiivinen reaktio ja kuinka sinusta pidetään kiinni myös jatkossa.

Mainos ei saa olla liian aggressiivinen, koska nuoret eivät tutkimusten mukaan pidä liiallisesta spämmäämisestä tai mainoksen oloisista mainoksista. Pitää olla hienovarainen ja osallistuva. Brändin pitää siis käyttäytyä kuin nuori, jotta mainos vetoaa nuoriin. Näin siis teoriassa, käytännön ratkaisee tietysti jokainen kuluttaja itse. Levitänkö firman mainosta, koska siinä esiintyy söpö kissa? Ostanko tietyn tuotteen, koska se on kavereiden mielestä just paras? Juonko tiettyä kolajuomaa, koska se esiintyy pelaamassani pelissä?

Oletko miettinyt miksi juuri sinulle näkyvät tietyt mainokset tai mikä määrittää googlettaessa hakutuloksien järjestyksen? Sosiaalinen media mahdollistaa tuotteiden markkinoijille paremman tavoitettavuuden, eli mainos voidaan tarkemmin kohdentaa juuri sinulle, kun tiedossa on profiilisi perustiedot ja mahdollisesti se mistä tykkäät ja mitä olet klikkaillut. Juuri kun olit kavereiden kanssa keskustellut ihonhoidosta, niin kas, siinähän joku firma mainostaa ihmeitä tekevää voidetta tai kosmetologipalveluita. Sattumaa?

Muutamia seikkoja somesta!Perjantai 05.04.2013 18:23

Melkein kaikki meistä ovat joskus kuulleet sanan sosiaalinen media. Somen käyttö alkaa olla jo arkipäivää; tulee tykättyä jostain Facebookissa tai kommentoitua mielenkiintoista blogikirjoitusta. Radiossa saatetaan mainita jonkun twiitanneen jotain nokkelaa ja parhaassa tapauksessa katsojien lähettämät tekstarikommentit luetaan ääneen tv-lähetyksessä.

Sosiaalisella medialla tarkoitetaan sellaista mediaa, jossa sisällön tuottajalla ja vastaanottajalla ei ole selkeää eroa, vaan käyttäjä voi yhtäaikaisesti olla molempia. Esimerkiksi joissakin tv-ohjelmissa katsojat voivat kommentoida käsiteltävää aihetta sosiaalisen median kautta ja olla näin mukana ohjelmassa. Katsoja siis samanaikaisesti sekä katselee ohjelmaa, että osallistuu sen tekemiseen.

Koska sosiaalisessa mediassa käyttäjä tekee itse sisältöä, on hän myös vastuussa siitä, mitä julkaisee. Nimimerkin takaa on helppo arvostella ja jopa haukkua toisen blogikirjoitusta, mutta onko se järkevää? Usein törmää perusteluun, että bloggaajahan on itse asettanut itsensä julkisuuteen, kyllä hänen täytyisi kestää myös kritiikkiä. Rakentava kritiikki on kuitenkin eri asia kuin toisen haukkuminen ja kiusaaminen. Erittäin hyvä mediataito on jättää huomioimatta ne jutut, jotka ärsyttävät. Asialliselle keskustelulle some on sen sijaan mitä parhain kanava.

Sosiaalisessa mediassa kannattaa olla myös tarkkana oman yksityisyyden ja salasanojen kanssa. Ihan kaikkea ei kannata itsestään kertoa, esimerkiksi puhelinnumero ja kotiosoite eivät kuulu someen. Kaikkia kaveripyyntöjäkään ei tarvitse hyväksyä, jos kaveriksi haluava ei ole edes läheisesti tuttu ja vaikuttaa muutenkin epäilyttävältä. Monissa palveluissa on mahdollisuus hyödyntää erilaisia yksityisyysasetuksia ja niihin kannattaakin perehtyä ajan kanssa. Facebookissa esimerkiksi on mahdollista jakaa tietyt kuvat ja päivitykset vain valitulle joukolle, kuvien ollessa kyseessä esimerkiksi vain niille, jotka kuvissa esiintyvät.

Kuvat ovatkin sosiaalisessa mediassa ihan oma lukunsa. On hyvä muistaa, että kerran nettiin laitettua kuvaa ei välttämättä koskaan saa pois. Jokainen netinkäyttäjä voi tallentaa näkemänsä kuvat omalle koneelleen ja jakaa niitä myöhemmin muissa palveluissa. Jos esimerkiksi postaa itsestään nolon kuvan joka alkaa myöhemmin kaduttaa, ei riitä, että kuvan poistaa Facebookista omalta seinältä. Kuva saattaa aivan hyvin tulla myöhemmin vastaan Riemurasiassa tai Ylilaudassa, kuvatekstillä piristettynä.

Somessa on paljon hyvää ja kompuroinnin voi välttää, kun malttaa harkita hetken. Voi miettiä vaikka sitä, onko vielä viiden vuoden päästä samaa mieltä siitä, että juuri tämä juttu kannattaa kirjoittaa tai tämä kuva julkaista. Jos vastaus on kyllä, voi huoletta painaa ”Jaa” ja tykätä vielä perään!

Rasisminvastainen viikkoMaanantai 25.03.2013 12:13

YK:n rasisminvastaista viikkoa vietettiin viikolla 12. Viikko muistuttaa meitä kaikkia siitä, että myös jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus turvalliseen arkeen ja elämään. Yhdenkään lapsen ei pidä joutua rasistisen nimittelyn, väkivallan tai minkäänlaisen uhan kohteeksi. YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen (LOS) tavoitteena on muun muassa taata lapselle oikeus syrjinnästä vapaaseen elämään. Sopimus haluaa taata kaikille lapsille, heidän taustastaan huolimatta, yhdenvertaiset mahdollisuudet ja oikeudet.

”Mitä se rasismi sitten oikein tarkoittaa?” Lyhyesti voi sanoa rasismin olevan ihmisen tai ihmisryhmän asettamista muita alempiarvoiseen asemaan esimerkiksi ihonvärin, kulttuurin tai uskonnon vuoksi. Rasismi on Suomessa jokapäiväistä ja sitä ylläpidetään monin eri tavoin. Se saattaa olla räikeää ja selkeää, kuten kiusaamista tai väkivallantekoja, mutta usein myös arkisia tekoja, joita sitä kokeneiden nuorten mielestä saa kuulla ja kokea kyllästymiseen asti: loukkaavia vitsejä, haukkumisia, tai ryhmästä pois sulkemisia.

Välillä tuntuu siltä, että julkisessa keskustelussa keskitytään liikaa siihen, mikä ei ole rasismia, kuin tunnistamaan rasismin ilmenemistä. Rasismia kokevat myös täällä syntyneet ja kasvaneet lapset ja nuoret. Arjessa heidän suomalaisuuttaan ja tänne kuulumista kyseenalaistetaan jatkuvasti. ”On hämmentävää kun joku käskee mun painua takas sinne mistä tulinkin, vaikka oon aina asunu suomessa..”

Rasismi on vakava ongelma, mutta vaikeneminen asian edessä on huonoin tapa toimia: rasismin eri muotoihin tulee aina puuttua.