IRC-Galleria

Netari

Netari

Meidän kanssa voi jutella kahdestaan Netari-chatissa tiistaista torstaihin klo 18-21. :)

Selaa blogimerkintöjä

” Joulu on taas, joulu on taas,
kattilat täynnä puuroo!”

Joulu tulee ja niin myös Pelastakaa Lasten Mantelichat!

Mantelichat on avoinna IRC-Gallerian Netari-yhteisössä klo 19-23!

Teemana on joulu, lahjat, ruoka, yms. Voit tulla toki juttelemaan myös ihan muuten vain. :)

Chatissa kanssasi keskustelevat Mantelipäivystäjät. Mantelipäivystäjät ovat Pelastakaa Lapset ry:n työntekijöitä sekä järjestön kouluttamia, yli 18-vuotiaita aikuisia vapaaehtoistyöntekijöitä.

Tavataan Mantelissa! :)
Hei! Pelastakaa Lapset kerää nuorten mielipiteitä ja ajatuksia kiusaamisesta ja syrjinnästä. Kyselyyn voivat vastata kaikki 12–17-vuotiaat nuoret. Kyselyyn vastataan nimettömästi ja vastaaminen kestää noin 10 minuuttia. Vastaamaan pääset täällä: https://www.webropolsurveys.com/S/FCDE3C9C7C60E5CB.par

Suunta - meille jokaiselleKeskiviikko 20.11.2013 19:39

Jännittynyt, mutta innostunut. Tässä ensitunnelmani Suunta-palvelun tuoreena vapaaehtoisena Helsingin Tiukulassa. "Oot vaan oma ittes, se on kaikista tärkeintä", Suunta-ohjaaja Elina kannustaa.

Olen mukana Ylen Nuorille.Nyt -kampanjan haasteessa vapaaehtoisena ohjaajana. Jokainen suomalainen on kutsuttu mukaan näihin talkoisiin nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Koen saaneeni tältä yhteiskunnalta lähes kaiken mahdollisen. Nyt on minun vuoroni kantaa korteni kekoon osallistumalla vapaaehtoistyöhön.

Nuorten henkilökohtaiseen auttamiseen keskittyneet toimintatavat ovat ainutlaatuisia. Palveluita rakennetaan usein massalle eikä yksilölle, ihmiselle sopivaksi. Nuorten hyvinvointi on THL:n tuoreen kouluterveyskyselyn mukaan parantunut. Tästä huolimatta syrjäytyneitä nuoria on edelleen 65 000.

Suunta tarjoaa kahdenkeskistä tukea nuorille chatissä tai lomakkeella päivittäin oman elämän suunnan etsimiseen. Nuorelle etsitään apua lähialueelta ja autetaan seuraaviin askeliin työ- tai koulutuspaikkaa kohti. Ei tarvitse tietää mihin siiloon ottaa yhteyttä, apu löytyy yhdestä kanavasta.

Vapaaehtoisia on Suunta-palvelussa parikymmentä. Kontakteja on ollut työ- ja opiskelupaikkaan liittyen alkuvaiheessa noin viitisenkymmentä viikossa. Määrä ei kuitenkaan ratkaise vaan laatu. Keskusteluja käydään yksi nuori kerrallaan, yksi keskustelu kerrallaan. Osassa käsitellään elämää yleensä, kun taas toisissa mennään hyvinkin syvälle tukiviidakkoon. Minulle keskustelut ovat tuntuneet hyvin läheisiltä ja luonnollisilta. Nuoren tilanteeseen on helppo samaistua.

Myös nuori voi auttaa nuorta. Pitkä elämänkokemus ei ole välttämätöntä. Koen juuri siksi Suunnan ja Vamoksen kaltaiset palvelut läheisiksi. Minulle on tärkeää henkilökohtainen tuki, aito kiinnostus ja välittäminen. Yksin yhteiskunnan rakenteilla ei hyvinvointia paranneta. "Suunnassa saa yksilöllistä ja ennakkoluulotonta palvelua, jokainen nuori kohdataan omana itsenään eikä nuoria luokitella lähtökohtien mukaan", Suunnan vastuuohjaaja Pekka korostaa.

Vapaaehtoisuus vie aikaani vain kaksi tuntia viikossa. Mikä on siis riittävän hyvä syy sille, että kaikki eivät ole jo mukana kansallisissa talkoissa? Yleisin selitys on ajan puute. Kiire on vain asennekysymys. Kaikilla meillä on kalenteri täynnä harrastuksia ja kissanristiäisiä.

Yksikään nuori ei saa jäädä yksin. Me olemme yksilöitä, siitä tässä on kysymys. Niin se hyvä tulee, yhdessä eteenpäin kulkien. "Tää menee niille joil on paha olla, kun elämä lyö sata nolla, oon ollu ristiaallokossa siinä veneessä, nyt aurinko paistaa, horisontti siintää edessä", riimittelee Cheek uudella albumillaan. Jokainen meistä nuorista tarvitsee apua jossain elämän ristiaallokoista.

Olen onnellisessa asemassa. Apu on aina ollut lähellä, sitä tarvitessani. Kiitos siitä kuuluu erityisesti läheisilleni. Yksinkertaisilla asioilla, kuten kulkemalla nuoren rinnalla, aurinko paistaa ja horisontti siintää jokaisen meidän tulevaisuudessa.

Jussi Salonen on toiminut Suunta-palvelussa vapaaehtoisena.
www.yle.fi/suunta
Tupakointi aiheuttaa enemmän riippuvuutta kuin nuuskan käyttö.

Tarua. Nuuskan sisältämä nikotiini aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden. Nuuskan käyttäjille kehittyy yleensä pahempi riippuvuus kuin tupakoitsijoille, koska nuuskan käyttö tuo elimistöön enemmän nikotiinia kuin tupakointi. Huom! Tupakointi on myös terveydelle erittäin haitallista!

Nuuskan käyttö on terveydelle vähemmän haitallista kuin tupakointi.

Totta ja tarua. Sekä tupakka että nuuska ovat tupakkatuotteita ja siis terveydelle erittäin haitallisia. Nuuskan kohdalla korostuvat haitat suun terveydelle, kun taas tupakointi vaikuttaa enemmän keuhkoihin. Molemmat tupakkatuotteet aiheuttavat syöpää ja sydän- ja verisuonisairauksia. Nuuska sisältää nikotiinia kuten savukkeetkin. Nuuskaaminen tuo elimistöön kuitenkin enemmän nikotiinia kuin tupakointi. Nuuskaajalla on siten yleensä vaikeampi nikotiiniriippuvuus kuin tupakoitsijalla.

Nuuska parantaa urheilijan suorituskykyä.

Tarua. Nuuskan käyttö heikentää suorituskykyä. Nuuskan nikotiinin vaikutuksesta verisuonet supistuvat, verenpaine nousee ja sydämen sykenopeus kasvaa. Nikotiini vähentää sydämen lyöntikapasiteettia. Tällöin fyysinen suorituskyky heikkenee. Myös lihasten verenkierto vähenee. Verenkierron heikkeneminen hidastaa lihasten palautumista suorituksen jälkeen ja vammojen parantumista.

Nuuskaa voi käyttää apuna tupakoinnin lopettamisessa.

Tarua. Jos tupakoinnin sijasta alkaa käyttää nuuskaa, vaihtaa yhdestä terveydelle haitallisesta tupakkatuotteesta toiseen. Yhden tupakkatuotteen korvaaminen toisella ei johda tupakoinnin lopettamiseen. Sen sijaan tupakkariippuvuus vaihtuu nuuskariippuvuuteen. Tupakkatuotteista vieroittautumiseen suositellaan esimerkiksi nikotiinikorvaushoitoja, jotka tutkimusten mukaan auttavat hallitsemaan vieroitusoireita ja kaksinkertaistavat mahdollisuuden onnistua lopettamisessa.

Nuuskan myynti kavereille ei ole laitonta.

Tarua. Nuuskan maahantuonti, myynti ja luovuttaminen on kielletty Suomessa. Laki koskee myös yksityishenkilöitä, joten esimerkiksi nuuskan myyminen tai antaminen kaverille on siis laitonta.

Nuuska ei aiheuta syöpää.

Tarua. WHO:n alainen syöpää tutkiva laitos IARC on todennut nuuskan aiheuttavan syöpää. Nuuskan käytön on todettu lisäävän suun, nenän ja nielun alueen syöpää. Lisäksi nuuskan käyttö aiheuttaa haima-, ruokatorvi- ja vatsasyöpää.

Lähde: www.tyokalupakki.net

Tunnetko sinä nuuskan terveyshaitat?Torstai 07.11.2013 16:01

Vastavalmisuneen selvityksen mukaan nuoret eivät tunne nuuskan terveyshaittoja. Onko tosiaan noin? Lue artikkeli Jääkiekkoliiton sivuilta:

http://www.finhockey.fi/?x18668=3166401

15-29 –vuotias? - osallistu tutkimukseen!Keskiviikko 06.11.2013 19:53

Oletko 15-29 –vuotias? Entä oletko tuntenut olevasi sivuraiteella? Eikö elämässä näytä olevan suuntaa? Ahdistaako koulu, opiskelu tai työpaikan saanti? Tuntuuko, ettei kukaan oikein välitä?

Kerro meille omia kokemuksiasi ja vaikuta siihen, miten sosiaalityöntekijät, ohjaajat, nuorisotyöntekijät ja opettajat voisivat tehdä työnsä paremmin, ja millaista tukea tai ohjausta itse haluat saada kaikista hankalimmassa tilanteessa, jossa olo tuntuu ehkä yksinäiseltä eikä tiedä, mistä saisi apua.

Voit kirjoittaa omista kokemuksistasi nimettömästi ja täysin luottamuksellisesti tänne https:/lomake.tamk.fi/v3/lomakkeet/15543/lomake.html 31.12.2013 mennessä.

Vastauksia käytetään tutkimuksessa, jossa halutaan tuoda esiin nuorten oma ääni ja näkemykset siitä, mikä on johtanut sivuraiteelle, millaista apua toivoisi saavansa ja keneltä tai millainen apu on auttanut. Tulokset välitetään eteenpäin nuoria kohtaaville työntekijöille ja päättäjille.

Kiitos!

Nuuska ja urheilu?Keskiviikko 06.11.2013 15:34

Nuuska ei kuulu urheiluun!
- Nuuska heikentää fyysistä suorituskykyä.
- Nuuskan sisältämä nikotiini supistaa verisuonia, jolloin lihasten verenkierto heikkenee.
- Nuuska vähentää lihaskestävyyttä, lihasvoimaa ja lihasmassaa.
- Nuuskan käyttäjät palautuvat hitaammin urheilusuorituksen jälkeen.

Katso Käry-lehti: http://web1.panic.fi/Kary6/#4-5/z

Miten nuuskan käyttö näkyy suussa?Tiistai 05.11.2013 13:56

Nuuskan käyttö näkyy myös suussa:

- Ikenet vetäytyvät ja hampaiden juuret paljastuvat.
- Hampaat kuluvat, tummuvat ja reikiintyvät.
- Nuuska aiheuttaa limakalvovaurioita.
- Aiheuttaa pahanhajuista hengitystä.
- Voi aiheuttaa suusyöpää.

Lisää aiheesta: http://www.fressis.fi/nuuska-on-perseesta/
Tiedätkö sinä, mitä nuuska todella on ja mitä haittaa sen käytöstä on? Helsingin kaupungin suuhygienisti vierailee Netarissa perjantaina 8.11 vastaamassa suun terveyteen liittyviin kysymyksiin.

Nuorten, erityisesti 12-14-vuotiaiden nuuskan kokeilu ja käyttö ovat lisääntyneet viime vuosina. Nuuskaan liittyy kuitenkin paljon virheellisiä käsityksiä.

Nuuskan faktat haltuun:
- Nuuska on tupakkatuote.
- Nuuska sisältää nikotiinia sekä monia syöpävaarallisia ja myrkyllisiä aineita.
- Nuuska aiheuttaa voimakasta riippuvuutta ja on monella tavalla terveydelle vaarallista.
- Nuuska ei ole oikea keino tupakoinnin lopettamiseen.
- Nuuskan maahantuonti, myynti ja luovuttaminen on Suomessa kielletty. Myös sen myyminen ja antaminen kavereille on laitonta.
- Nuuskan hallussapito ja maahantuonti on lain mukaan kielletty alle 18-vuotiailta.

Lisää aiheesta: http://www.pokalehuulessa.fi/indexxx.htm

Nettikiusaaminen ei ole oikeus!Torstai 31.10.2013 17:24

Netissä näkee tosi paljon mukavaa ja asiallista keskustelua, mutta vähintäänkin yhtä paljon sitä ikävää dissaamista ja kiusaamista. Useimmiten dissaamiset johtuvat käyttäjän iästä, uskonnollisesta vakaamuksesta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai mistä vaan, mistä voi sanoa jotain pahaa. Eli, oikeestaan mistä vain!

Itse en ole ihan kauheesti joutunut tälläsen kiusaamisen kohteeksi, mutta näen silti aktiivisena foorumien ja ylipäätään netin käyttäjänä aika paljon sitä.

Yksi yleinen asia, asia josta olen itsekkin kärsinyt, on ikärasismi. Itse olen (ainakin omasta mielestäni) asiallinen ja suht koht hyvä kirjoittamaan ikäisekseni. En ole paljastanut oikeaa ikääni kovinkaan monelle, mutta muutamat harvat kuitenkin alkoivat haukkumaan oikean ikäni tiedettyään.

Se ei ole yhtään kivaa, mutta ajattelen sen niin, että ovat he itsekkin olleet nuorempia. Ei heillä olisi kauheesti varaa tulla haukkumaan, mutta annan neuvon: Älä ota kiusaamista netissä tai missään muuallakaan, koska kiusaajat ovat oma, ala-arvoinen luokkansa.


Kirjoittaja on aktiivi Nettikiusaaminen ei ole oikeus -kampanjassa.

Lisätietoja:

nettikiusaaminen.nazuka.net.