IRC-Galleria

Netari

Netari

Meidän kanssa voi jutella kahdestaan Netari-chatissa tiistaista torstaihin klo 18-21. :)

Selaa blogimerkintöjä

Suunta kohti unelmiaPerjantai 31.01.2014 16:56

Eräs nuori mies oli kerran maansa menettänyt ja suruissaan saadessaan potkut työpaikaltaan sanomalehdestä. Päätoimittajan mukaan nuori mies oli ”ideaköyhä” ja ”mielikuvitukseton”. Karvaasta pettymyksestä huolimatta nuori mies otti ja yritti, perusti yrityksiä ja joutui kokemaan konkursseja ja uusia karvaita petty-myksiä. Mutta lopulta löytyi se oma juttu, ja tuo nuoren miehen unelma elää menestystarinaansa yhä tänäkin päivänä. Tuo nuori mies oli nimittäin Walt Disney ja hän tiesi mistä puhuu todetessaan kerran, että "kaikista unelmistamme voi tulla totta, jos meillä on vain rohkeutta tavoitella niitä".

Pelastakaa Lapset vieraili NextStep -messuilla 22.–23.1. ja messustandillä kävi iloinen kuhina. Standilla nimittäin kerättiin nuorten ja vähän varttuneempienkin unelmia, jotka kerättiin seinälle myös kaikkien muiden messuilijoiden ihailtaviksi. Kaiken kaikkiaan messujen aikana kerättyjä unelmia saatiin kasaan upeat 303 kappaletta. Kiitos kaikille unelmansa jakaneille! :)

Unelmien joukkoon mahtui monenlaista: yksi tahtoi silittää maailman kaikkia kissoja, toinen toivoi olevansa täysi-ikäinen ja kolmas haaveili Audista tai Marsiin pääsemisestä. Kuitenkin läpi eriväristen unelmalappusten kävi ilmi, että suuri osa nuorista unelmoi parisuhteesta, omasta kodista ja perheestä sitten aikanaan. Monen mielissä siinsi myös haave oman alan ja unelmatyön löytymisestä ja tulevasta opiskelupaikan saamisesta: ”Haluun saada työn, jossa viihdyn ja olen hyvä”. ”Haluun päästä rekkakuskiksi :)” ”Haluun päästä kuvataidelukioon.”

On äärimmäisen tärkeää ja ilo huomata, että nuorilla on unelmia, jotka vievät eteenpäin ja joita kohden kulkea. Joskus voi kuitenkin olla niinkin, että omat unelmat ovat piilossa kiireen ja rutiineiden takana tai niiden toteuttamiseen tarvitsee yhdessä pohtimista. Yksi vaihtoehto oman tulevaisuuden pohtimiseen on Suunta-palvelu, jossa voi nimettömästi keskustella kahden kesken ohjaajan kanssa vaikkapa omien unelmien saavuttamisesta – liittyivätpä ne sitten opiskelupaikan pohdintaan, kesätöiden hakemiseen tai tulevaisuudensuunnitelmiin ylipäätään. Tule siis rohkeasti jakamaan oma unelmasi Suunta-palvelussa, nimittäin: ”Unelman tekee mahdottomaksi yksi ainoa asia, epäonnistumisen pelko”, sanoo myös Paulo Coelho. Ei siis jäädä yksin taakkojen ja toivottomuuden alle!

Elina / Pelastakaa Lapset ry

Mitä köyhyys on ja miltä se tuntuu?Tiistai 21.01.2014 15:22

”Köyhyys näkyy siinä, että rahaa ei ole aina ruokaan ja syömme yleensä halpoja ruokia, sekä arkisin ruokana on pakasteita, leipää...jne. Kotiruokaa on harvemmin. Ruoka on aika yksipuolista.”

Tätä tarkoittaa köyhyys nuoren elämässä keskustelupalstoilta poimittuna.

Mitä se köyhyys sitten on? Suomessa lapsiperheiden köyhyys tarkoittaa pienituloisia, köyhyysrajan alapuolelle sijoittuvia lapsiperheitä. Se tarkoittaa ”kädestä suuhun” elämistä eli sitä, että rahaa riittää vain ruokaan ja asumiseen.

Köyhyys voi olla sitä, että ei ole varaa uusiin vaatteisiin, harrastuksiin tai viikkorahaan. Se saattaa tuntua epäreilulta. Se voi tuntua siltä, että jää jostain paitsi. Kun kaverit käyvät yhteisissä harrastuksissa, niin itsellä ei ole varaa osallistua. Köyhyys voi olla myös sitä, että jää jostain paitsi.

” Vaikka tää onki välillä tosi rasittavaa, niin mua ei itseasiassa haittaa paljoa elää näin, koska oon oppinu arvostamaan ruokaa ja rahaa muutenkin paljon enemmän.” Kommentoi toinen keskustelupalstan nuori.

Me tulemme erilaisista perheistä ja taustoista ja siksi jokainen meistä ajattelee köyhyydestä eri tavalla. Köyhyys tulee omasta kokemuksesta, siitä miltä meistä itsestämme tuntuu.

Pelastakaa Lapset on yhdessä eurooppalaisten Pelastakaa Lapset – järjestöjen kanssa valmistelemassa selvitystä lasten köyhyydestä. Tätä varten haluamme kuulla kokemuksiasi siitä, miten lapset kokevat perheensä heikon rahatilanteen. Mitä kodin köyhyys tarkoittaa sinulle? Millaisia asioita lapsi tai nuori joutuu arjessaan miettimään, jos kotona on heikko rahatilanne. Onko jotain, mistä joutuu luopumaan? Voiko nuori kokea jäävänsä jostain ulkopuolelle?

Mitä ajattelet asiasta?

Aiheesta käydään keskustelua myös tämän viikon Mantelichatissä 28.1. Chat on avoinna klo 18–20 osoitteessa: www.mantelichat.fi
Huolestuttaako sinua vanhempiesi alkoholinkäyttö? Haluaisitko keskustella siitä luotettavan aikuisen kanssa? Tule rohkeasti mukaan Varjomaailmaan, A-klinikkasäätiön järjestämään nettivertaisryhmään!

Seuraava ryhmä 12-18-vuotiaille nuorille alkaa 4.2.2014 ja kestää kolme kuukautta.

Ryhmässä keskustellaan vanhempien päihteidenkäytöstä ja muista mieltä askarruttavista asioista. Mukana on kolme ohjaajaa. He ovat sosiaalialan ammattilaisia ja käyvät ryhmässä päivittäin keskustelemassa kanssasi ja antamassa neuvoja.

Ryhmässä tutustut nimimerkin turvin muihin samassa tilanteessa eläviin nuoriin. Keskustelu on luottamuksellista ja sitä voivat seurata vain ryhmän jäsenet. Apuna ryhmäkeskustelussa käytetään pieniä viikkotehtäviä, ja lisäksi järjestämme rentoja chat-iltoja, joissa voit jutella muiden ryhmäläisten kanssa reaaliajassa.

Aiempiin ryhmiin osallistuneet nuoret ovat kertoneet toiminnan olleen tärkeää siksi, että he ovat saaneet huomata etteivät olekaan ainoita, joiden kotona on vaikeaa. Lisäksi he ovat saaneet tietoa siitä, mistä juuri heidän kannattaisi hakea apua itselleen.

Ilmoittaudu nyt! Lisätietoa osoitteesta www.varjomaailma.fi tai sähköpostitse varjomaailma(at)a-klinikka.fi.

Uusi vuosi, uudet kujeet vai vanhat murheet?Keskiviikko 08.01.2014 16:21

Mitä minusta tulee isona? Mihin pitäisi hakea? Voi elämä. Mitä tekis ja kuka auttais? Ei hätää! Suunta palvelee jälleen sunnuntaista maanantaihin 17 - 22 tuttuun tapaan osoitteessa: www.yle.fi/suunta <http://www.facebook.com/l.php?u=http://www.yle.fi/suunta&h=zAQF6xBic&s=1&gt;
” Joulu on taas, joulu on taas,
kattilat täynnä puuroo!”

Joulu tulee ja niin myös Pelastakaa Lasten Mantelichat!

Mantelichat on avoinna IRC-Gallerian Netari-yhteisössä klo 19-23!

Teemana on joulu, lahjat, ruoka, yms. Voit tulla toki juttelemaan myös ihan muuten vain. :)

Chatissa kanssasi keskustelevat Mantelipäivystäjät. Mantelipäivystäjät ovat Pelastakaa Lapset ry:n työntekijöitä sekä järjestön kouluttamia, yli 18-vuotiaita aikuisia vapaaehtoistyöntekijöitä.

Tavataan Mantelissa! :)
Hei! Pelastakaa Lapset kerää nuorten mielipiteitä ja ajatuksia kiusaamisesta ja syrjinnästä. Kyselyyn voivat vastata kaikki 12–17-vuotiaat nuoret. Kyselyyn vastataan nimettömästi ja vastaaminen kestää noin 10 minuuttia. Vastaamaan pääset täällä: https://www.webropolsurveys.com/S/FCDE3C9C7C60E5CB.par

Suunta - meille jokaiselleKeskiviikko 20.11.2013 19:39

Jännittynyt, mutta innostunut. Tässä ensitunnelmani Suunta-palvelun tuoreena vapaaehtoisena Helsingin Tiukulassa. "Oot vaan oma ittes, se on kaikista tärkeintä", Suunta-ohjaaja Elina kannustaa.

Olen mukana Ylen Nuorille.Nyt -kampanjan haasteessa vapaaehtoisena ohjaajana. Jokainen suomalainen on kutsuttu mukaan näihin talkoisiin nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Koen saaneeni tältä yhteiskunnalta lähes kaiken mahdollisen. Nyt on minun vuoroni kantaa korteni kekoon osallistumalla vapaaehtoistyöhön.

Nuorten henkilökohtaiseen auttamiseen keskittyneet toimintatavat ovat ainutlaatuisia. Palveluita rakennetaan usein massalle eikä yksilölle, ihmiselle sopivaksi. Nuorten hyvinvointi on THL:n tuoreen kouluterveyskyselyn mukaan parantunut. Tästä huolimatta syrjäytyneitä nuoria on edelleen 65 000.

Suunta tarjoaa kahdenkeskistä tukea nuorille chatissä tai lomakkeella päivittäin oman elämän suunnan etsimiseen. Nuorelle etsitään apua lähialueelta ja autetaan seuraaviin askeliin työ- tai koulutuspaikkaa kohti. Ei tarvitse tietää mihin siiloon ottaa yhteyttä, apu löytyy yhdestä kanavasta.

Vapaaehtoisia on Suunta-palvelussa parikymmentä. Kontakteja on ollut työ- ja opiskelupaikkaan liittyen alkuvaiheessa noin viitisenkymmentä viikossa. Määrä ei kuitenkaan ratkaise vaan laatu. Keskusteluja käydään yksi nuori kerrallaan, yksi keskustelu kerrallaan. Osassa käsitellään elämää yleensä, kun taas toisissa mennään hyvinkin syvälle tukiviidakkoon. Minulle keskustelut ovat tuntuneet hyvin läheisiltä ja luonnollisilta. Nuoren tilanteeseen on helppo samaistua.

Myös nuori voi auttaa nuorta. Pitkä elämänkokemus ei ole välttämätöntä. Koen juuri siksi Suunnan ja Vamoksen kaltaiset palvelut läheisiksi. Minulle on tärkeää henkilökohtainen tuki, aito kiinnostus ja välittäminen. Yksin yhteiskunnan rakenteilla ei hyvinvointia paranneta. "Suunnassa saa yksilöllistä ja ennakkoluulotonta palvelua, jokainen nuori kohdataan omana itsenään eikä nuoria luokitella lähtökohtien mukaan", Suunnan vastuuohjaaja Pekka korostaa.

Vapaaehtoisuus vie aikaani vain kaksi tuntia viikossa. Mikä on siis riittävän hyvä syy sille, että kaikki eivät ole jo mukana kansallisissa talkoissa? Yleisin selitys on ajan puute. Kiire on vain asennekysymys. Kaikilla meillä on kalenteri täynnä harrastuksia ja kissanristiäisiä.

Yksikään nuori ei saa jäädä yksin. Me olemme yksilöitä, siitä tässä on kysymys. Niin se hyvä tulee, yhdessä eteenpäin kulkien. "Tää menee niille joil on paha olla, kun elämä lyö sata nolla, oon ollu ristiaallokossa siinä veneessä, nyt aurinko paistaa, horisontti siintää edessä", riimittelee Cheek uudella albumillaan. Jokainen meistä nuorista tarvitsee apua jossain elämän ristiaallokoista.

Olen onnellisessa asemassa. Apu on aina ollut lähellä, sitä tarvitessani. Kiitos siitä kuuluu erityisesti läheisilleni. Yksinkertaisilla asioilla, kuten kulkemalla nuoren rinnalla, aurinko paistaa ja horisontti siintää jokaisen meidän tulevaisuudessa.

Jussi Salonen on toiminut Suunta-palvelussa vapaaehtoisena.
www.yle.fi/suunta
Tupakointi aiheuttaa enemmän riippuvuutta kuin nuuskan käyttö.

Tarua. Nuuskan sisältämä nikotiini aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden. Nuuskan käyttäjille kehittyy yleensä pahempi riippuvuus kuin tupakoitsijoille, koska nuuskan käyttö tuo elimistöön enemmän nikotiinia kuin tupakointi. Huom! Tupakointi on myös terveydelle erittäin haitallista!

Nuuskan käyttö on terveydelle vähemmän haitallista kuin tupakointi.

Totta ja tarua. Sekä tupakka että nuuska ovat tupakkatuotteita ja siis terveydelle erittäin haitallisia. Nuuskan kohdalla korostuvat haitat suun terveydelle, kun taas tupakointi vaikuttaa enemmän keuhkoihin. Molemmat tupakkatuotteet aiheuttavat syöpää ja sydän- ja verisuonisairauksia. Nuuska sisältää nikotiinia kuten savukkeetkin. Nuuskaaminen tuo elimistöön kuitenkin enemmän nikotiinia kuin tupakointi. Nuuskaajalla on siten yleensä vaikeampi nikotiiniriippuvuus kuin tupakoitsijalla.

Nuuska parantaa urheilijan suorituskykyä.

Tarua. Nuuskan käyttö heikentää suorituskykyä. Nuuskan nikotiinin vaikutuksesta verisuonet supistuvat, verenpaine nousee ja sydämen sykenopeus kasvaa. Nikotiini vähentää sydämen lyöntikapasiteettia. Tällöin fyysinen suorituskyky heikkenee. Myös lihasten verenkierto vähenee. Verenkierron heikkeneminen hidastaa lihasten palautumista suorituksen jälkeen ja vammojen parantumista.

Nuuskaa voi käyttää apuna tupakoinnin lopettamisessa.

Tarua. Jos tupakoinnin sijasta alkaa käyttää nuuskaa, vaihtaa yhdestä terveydelle haitallisesta tupakkatuotteesta toiseen. Yhden tupakkatuotteen korvaaminen toisella ei johda tupakoinnin lopettamiseen. Sen sijaan tupakkariippuvuus vaihtuu nuuskariippuvuuteen. Tupakkatuotteista vieroittautumiseen suositellaan esimerkiksi nikotiinikorvaushoitoja, jotka tutkimusten mukaan auttavat hallitsemaan vieroitusoireita ja kaksinkertaistavat mahdollisuuden onnistua lopettamisessa.

Nuuskan myynti kavereille ei ole laitonta.

Tarua. Nuuskan maahantuonti, myynti ja luovuttaminen on kielletty Suomessa. Laki koskee myös yksityishenkilöitä, joten esimerkiksi nuuskan myyminen tai antaminen kaverille on siis laitonta.

Nuuska ei aiheuta syöpää.

Tarua. WHO:n alainen syöpää tutkiva laitos IARC on todennut nuuskan aiheuttavan syöpää. Nuuskan käytön on todettu lisäävän suun, nenän ja nielun alueen syöpää. Lisäksi nuuskan käyttö aiheuttaa haima-, ruokatorvi- ja vatsasyöpää.

Lähde: www.tyokalupakki.net

Tunnetko sinä nuuskan terveyshaitat?Torstai 07.11.2013 16:01

Vastavalmisuneen selvityksen mukaan nuoret eivät tunne nuuskan terveyshaittoja. Onko tosiaan noin? Lue artikkeli Jääkiekkoliiton sivuilta:

http://www.finhockey.fi/?x18668=3166401

15-29 –vuotias? - osallistu tutkimukseen!Keskiviikko 06.11.2013 19:53

Oletko 15-29 –vuotias? Entä oletko tuntenut olevasi sivuraiteella? Eikö elämässä näytä olevan suuntaa? Ahdistaako koulu, opiskelu tai työpaikan saanti? Tuntuuko, ettei kukaan oikein välitä?

Kerro meille omia kokemuksiasi ja vaikuta siihen, miten sosiaalityöntekijät, ohjaajat, nuorisotyöntekijät ja opettajat voisivat tehdä työnsä paremmin, ja millaista tukea tai ohjausta itse haluat saada kaikista hankalimmassa tilanteessa, jossa olo tuntuu ehkä yksinäiseltä eikä tiedä, mistä saisi apua.

Voit kirjoittaa omista kokemuksistasi nimettömästi ja täysin luottamuksellisesti tänne https:/lomake.tamk.fi/v3/lomakkeet/15543/lomake.html 31.12.2013 mennessä.

Vastauksia käytetään tutkimuksessa, jossa halutaan tuoda esiin nuorten oma ääni ja näkemykset siitä, mikä on johtanut sivuraiteelle, millaista apua toivoisi saavansa ja keneltä tai millainen apu on auttanut. Tulokset välitetään eteenpäin nuoria kohtaaville työntekijöille ja päättäjille.

Kiitos!