IRC-Galleria

Netari

Netari

Meidän kanssa voi jutella kahdestaan Netari-chatissa tiistaista torstaihin klo 18-21. :)

Selaa blogimerkintöjä

Kuka sua edustaa?Tiistai 31.03.2015 08:32

Eduskuntavaalit järjestetään seuraavan kerran 19.4.2015. Voit käydä äänestämässä ennakkoäänestyksessä 8.-14.4. tai varsinaisena vaalipäivänä 19.4. Mihin asiaan sinä olet tyytymätön Suomessa? Kuka voisi olla se ehdokas, joka ajaisi sinun asioitasi? Vaalikoneen avulla voit löytää sinulle sopivan ehdokkaan. Tässä esittelyssä kolme vaalikonetta sekä niiden plussat ja miinukset:

MTV Uutiset Eduskuntavaalikone
+ Voi valita etsiikö vaalikone ehdokkaita vai puolueita. Tiedot ehdokkaista löytyy helposti.
- Tulos näkyy oikeassa sarakkeessa ja päivittyy jokaisen vastauksen jälkeen. Tämä voi vaikuttaa seuraaviin vastauksiin, jos tulos ei miellytä vastaajaa.

YLEn Kandideitti

+ Nopea ja hauska idea, joka poikkeaa muista vaalikoneista. Toimii samalla logiikalla kuin Tinder.
- Vaikka alussa vastataankin viiteen asiakysymykseen, vaalikone perustuu vahvasti siihen miellyttääkö ehdokas omaa silmää. Itse en lähtisi valitsemaan ehdokasta ulkonäön perusteella.

Nuorten vaalikone

+ Nuortenvaalikone keskittyy nuoria kiinnostaviin aiheisiin. Tämä on siis suunnattu alle 18-vuotiaillekin!
- Paljon tekstiä ja vaatii keskittymistä. On kuitenkin hyvä että asiat on selitetty auki.

Tuntuuko sinusta, että äänestämisellä ei ole merkitystä? Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto - Nuva ry keräsi kuusi tekosyytä, miksi ei kannata äänestää ja kumosi ne. Käy lukemassa ne täältä: http://www.nuva.fi/tekosyyt/
Vaaliterveisin: @syaanisilli

PS. Yli 18-vuotiaat saavat äänestää eduskuntavaaleissa. Pitäisikö sinun mielestäsi äänestysikärajaa laskea? Kirjoita kommenttisi! Vote@16-kampanjan sivut: http://www.valtikka.fi/vaalit/vote-16

”Sä et kuulu tähän porukkaan”Maanantai 02.03.2015 12:58


Jokainen meistä on varmasti joskus kokenut jäävänsä porukan ulkopuolelle. Sitä voi tapahtua monessa eri tilanteessa ja ympäristössä. Pihapeleissä voi tulla valituksi viimeisenä joukkueeseen, tai voi pullahtaa ulos kaveripiirin WhatsApp-ryhmästä, tai voi huomata kuuluvansa kaveriporukkaan, jossa mielipiteitäsi ei kuunnella. Jos joutuu porukan ulkopuolelle siksi, että näyttää erilaiselta, kuuluu eri uskontokuntaan tai omaa erilaisia mielipiteitä, voidaan puhua syrjinnästä.

Onko Sinua syrjitty ja miten olet reagoinut siihen? Entä oletko puuttunut muiden syrjintään?

Tiesitkö muuten, että syrjintä on Suomen perustuslain mukaan rikos? Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Jos kohtaat syrjintää tai näet jotakuta syrjittävän, ota asia puheeksi aikuisen kanssa. Se voi olla joku koulun henkilökunnasta, tai joku lähisukulainen tai vaikkapa Netari-ohjaaja verkossa.

Meillä Oulun kaupungin nuorisopalveluissa on nollatoleranssi kaikkea syrjintää kohtaan. Olemme myös mukana Syrjinnästä vapaa alue-kampanjassa. Kyseessä on kaikenlaisen syrjinnän, kiusaamisen ja häirinnän vastainen tiedotuskampanja, jonka avulla organisaatiot ja työyhteisöt tuovat julki sitoutumisensa syrjimättömyyden periaatteeseen. Toiminnoissamme nuoret voivat olla omina itsenään ja on tärkeää, että jokainen tuntee itsensä hyväksytyksi. Mites teidän nuorisotaloissa ja tiloissa – miten siellä puututaan syrjimiseen?

Terveisin: @Poro-Erottelija
Nenäpäivä -kampanja hankkii vuosittain varoja kehitysmaiden lasten ihmisarvoisen elämän edistämiseksi.

Sinäkin voit osallistua Nenäpäivään: http://nenapaiva.fi/ideoitaosallistumiseen
Haasta kaverisi tai kerro itse toteuttamastasi haasteesta kommentoimalla tähän tai lomakkeella: https://www.webropolsurveys.com/S/6A7788EB80653F48.par.
Osallistut samalla kilpailuun, jossa jaossa Angry Birds-tuotteita!

Tietoa Nenäpäivästä: http://nenapaiva.fi/
Mitä on tasa-arvo? Olenko minä tasa-arvoinen?

Tasa-arvo tarkoittaa kaikkien ihmisten samanarvoisuutta yksilöinä ja yhteiskunnan jäseninä. Esimerkiksi jokaisella ihmisellä on mahdollisuus opiskeluun, ruokaan, asumiseen ja työpaikkaan. Tasa-arvoisuus tarkoittaa sitä, että vaikka kaikki eivät saa haluamaansa opiskelupaikkaa, niin jokaisella on kuitenkin oikeus sitä hakea.

Tasa-arvosta puhuttaessa useimmiten esiin tulevat tasa-arvo työpaikalla ja koulussa. Esiin tulee usein myös tyttöjen ja pokien välinen tasa-arvo.

”Meillä ainakin ala-asteella ei saanu ees valita halusko puukässään vai rättikässään. Tytöt meni automaattisesti toiseen ja pojat toiseen. Ylä-asteen liikuntatunnilla pojat oli salilla ja tytöt pelas sulkapalloa...”

” Etupulpetin tyttöjen jatkuvasta juttelemisesta ei huomautella, mutta voi herranen aika kun se takapulpetissa istuva poika pyytää kaverilta kynää lainaan.”

Mitä ajattelet tästä? Oletko mielestäsi tasa-arvoinen? Tule juttelemaan Mantelichattiin 26.8. klo 18–20. Chatissa kanssasi juttelevat tutut Pelastakaa Lasten vapaaehtoiset.
www.mantelichat.fi

Mantelissa tavataan!

Koulukiusaaminen on rikos.Torstai 14.08.2014 13:13

Netarissa on nollatoleranssi kiusaamiselle ja vihapuheelle.
Oletko kohdannut kiusaamista? Tässä kolme vinkkiä:

1. Netarissa voi jutella kiusaamisesta. http://bit.ly/1pOX9GA
2. Jos sinua tai kaveriasi kiusataan, puutu ja kerro asiasta luotettavalle aikuiselle.
3. Kohtasitko ikävän tilanteen netissä? Tutustu ohjeisiin: http://bit.ly/1oLkLrH


15.7. klo 16–18 Mantelichatissa keskusteltiin opintotuesta ja asumislisästä. Chatissa vieraileva ”Kelan täti” vastasi keskustelijoiden kysymyksiin ja antoi vinkkejä opintotukea hakeville.

Osa keskustelijoista oli aikeissa hakea opintotukea mahdollisimman pian ja toiset halusivat ottaa vielä aikaa ja miettiä ratkaisuaan. Opintotukea on kuitenkin hyvä hakea ajoissa, jotta välttyy syksyn ruuhkalta. Opintotukea voi hakea heti opiskelupaikan varmistuttua.

”Kun opiskelupaikka on varmistunut, kannattaa opintotukea hakea Kelasta hyvissä ajoin, jotta saisi myös päätöksen mahdollisimman pian. Etenkin syksyllä hakemuksia tulee paljon ja käsittelyajat pitenevät ruuhkan vuoksi.” Kelan täti

Mantelichatissa pohdittiin opintolaina-asioita, asumislisää sekä vaihto-oppilas-vuoden merkitystä opintotukeen. Suosituimpana keskustelunaiheena olivat omien tulojen vaikutukset opintotukikuukausien määrään. ” Jos leikitään että saan loppupalkkani syyskuussa joka on vaikka 3000€, voinko silti nostaa tukea loppu vuonna?”Keskusteluissa mietittiin myös muiden tukien vaikutuksia opintotukeen. ”Kelan täti, onko mahdollista saada opintotuen ja asumislisän lisäksi yleistä asumistukea? tällä hetkellä tulee yleinen asumistuki, vai katkeaako se?”

Opintotuen hakeminen voi tuntua aluksi hankalalta. Erilaiset lomakkeet, säädökset, rajoitukset, tukikuukausien määrät jne. saattavat aluksi aiheuttaa pelkkää päänvaivaa. Näiden asioiden kanssa ei kuitenkaan kannata jäädä yksin.

- Kelan puhelinpalvelu on avoinna arkisin klo 8-18 numerossa: 020 692 209

- Apua opintotuen hakemiseen: Video: näin haet tukea http://www.youtube.com/watch?v=XwtwGbb6J8A

- Kysy opintotuen keskustelupalstalla: http://uudistuva.kela.fi/in/internet/keskot.nsf/naviview

- Opiskeluun ja työnhakuun liittyvissä asioissa sinua auttaa Pelastakaa Lasten Suunta-palvelu!

- Apua ja tukea Mantelichatissa

Kiitos kaikille Mantelichattiin osallistuneille keskustelijoille! Saimme kuulla loistavia kysymyksiä ja mielenkiintoisia ajatuksia opintotuesta. Mantelichat jää kesätauolle. Chatit avataan jälleen elokuussa. Hyvää kesää ja paljon onnea kaikille opiskelupaikan saaneille!

”Mitkä ihmeen ulkonäköpaineet?”Maanantai 28.04.2014 18:41

Moni varmasti tunnistaa aamuahdistuksen, siitä kun ei ole mitään päälle laitettavaa ja kaikessa näyttää rumalta ja lihavalta. Johtuvatko tällaiset hetket ympäriltä tulevista ulkonäköpaineista ja kauneusihanteista vai siitä, että olemme vain heränneet väärällä jalalla?

Ulkonäköpaineilla tarkoitetaan meille ulkoapäin tulevia odotuksia ja paineita siitä, miltä meidän tulisi näyttää ja miten pukeutua. Nämä odotukset usein mukailevat vallitsevia kauneusihanteita. Meidän naisten tulisi olla laihoja, siroja ja kauniita ja miesten taas pitkiä ja lihaksikkaita. Miten nämä usein ympäriltä tulevat paineet vaikuttavat meihin? Tähtäämmekö itse samaan vai tiedostammeko sen, että esimerkiksi kuvia malleista ja näyttelijöistä on muokattu. Mallinmittoihinkin asettuu vain muutama prosentti kaikista maailman ihmisistä.

Tutkimusten mukaan tasapainoilemme kahden ihanteen välillä: pitäisi olla hoikka ja kaunis sekä toisaalta samanaikaisesti niin vahva yksilö, ettei anna ulkopuolelta tulevien ulkonäköpaineiden vaikuttaa. Ihailemme persoonallisia ja rohkeita ihmisiä, jotka eivät välitä näistä paineista, silti monesti tähtäämme itse median luomaan ihanteeseen.

Nuoruuteen kuuluu ulkonäön pohtiminen ja epävarmuus. Tärkeintä kuitenkin olisi oppia hyväksymään itsensä ja omat erityispiirteensä. Olisi tylsää, jos kaikki olisivat samannäköisiä ja kokoisia. Harva on täysin tyytyväinen omaan ulkonäköönsä. Eivätkä satunnaiset aamuahdistuksetkaan haittaa, jos suuren osan ajasta tuntee itsensä kauniiksi ja itsevarmaksi.

Ilona/Nuorten Exit

http://www.exithanke.fi/

Millaisia ajatuksia ulkonäköpaineet sinussa herättävät? Mitä ulkonäkö merkitsee sinulle? Onko sinulla paineita omasta ulkonäöstäsi? Mistä paineet tulevat?

Tule keskustelmaan siitä Mantelichattiin! Mukana chatissa on kaksi Nuorten Exitin työntekijää sekä tuttuun tapaan Pelastakaa Lasten aikuiset vapaaehtoistyöntekijät. Chatti on avoinna 6.5. klo 18-20 osoitteessa www.mantelichat.fi

Oletko etsimämme henkilö? Olet 15–18 -vuotias, selailet mielelläsi verkkoa ja haluaisit vaikuttaa nuorille suunnattujen verkkopalvelujen laatuun. Nuorten arvioita halutaan kuulla ja asioita kehittää!

Arviointiryhmät tätä työtä varten perustetaan Helsinkiin, Seinäjoelle ja Ouluun ja riittää, jos asut sadan kilometrin säteellä jostain näistä. Ryhmien aloitustapaamiset järjestetään huhtikuussa ja palvelujen testaamisen tuloksia esitellään palveluista päättäville toukokuussa. Kaksi kokoontumista siis ja muutoin toiminta tapahtuu verkossa. Matkakulut korvataan ja ruokaakin saa. Palkkioksi saat parempien palvelujen lisäksi pari elokuvalippua. Ilmoittautumiset 8.4 mennessä tekstarilla p. 040-516 91 89 tai sähköpostilla anu.gretschel@nuorisotutkimus.fi

Arvioitavia palveluja ovat Arvioitavina palveluina mukana mm. Netari, Kalliolan nuorten E-talo, Nettisaapas, Nettinappi, Jipon verkkolehti, Verkkarit sekä Väestöliiton ja Rikosuhripäivystyksen nuorille suunnattuja nettipalveluja. Arviointirupeaman vastuullinen järjestäjä on Nuorisotutkimusverkosto.

Suunta kohti unelmiaPerjantai 31.01.2014 16:56

Eräs nuori mies oli kerran maansa menettänyt ja suruissaan saadessaan potkut työpaikaltaan sanomalehdestä. Päätoimittajan mukaan nuori mies oli ”ideaköyhä” ja ”mielikuvitukseton”. Karvaasta pettymyksestä huolimatta nuori mies otti ja yritti, perusti yrityksiä ja joutui kokemaan konkursseja ja uusia karvaita petty-myksiä. Mutta lopulta löytyi se oma juttu, ja tuo nuoren miehen unelma elää menestystarinaansa yhä tänäkin päivänä. Tuo nuori mies oli nimittäin Walt Disney ja hän tiesi mistä puhuu todetessaan kerran, että "kaikista unelmistamme voi tulla totta, jos meillä on vain rohkeutta tavoitella niitä".

Pelastakaa Lapset vieraili NextStep -messuilla 22.–23.1. ja messustandillä kävi iloinen kuhina. Standilla nimittäin kerättiin nuorten ja vähän varttuneempienkin unelmia, jotka kerättiin seinälle myös kaikkien muiden messuilijoiden ihailtaviksi. Kaiken kaikkiaan messujen aikana kerättyjä unelmia saatiin kasaan upeat 303 kappaletta. Kiitos kaikille unelmansa jakaneille! :)

Unelmien joukkoon mahtui monenlaista: yksi tahtoi silittää maailman kaikkia kissoja, toinen toivoi olevansa täysi-ikäinen ja kolmas haaveili Audista tai Marsiin pääsemisestä. Kuitenkin läpi eriväristen unelmalappusten kävi ilmi, että suuri osa nuorista unelmoi parisuhteesta, omasta kodista ja perheestä sitten aikanaan. Monen mielissä siinsi myös haave oman alan ja unelmatyön löytymisestä ja tulevasta opiskelupaikan saamisesta: ”Haluun saada työn, jossa viihdyn ja olen hyvä”. ”Haluun päästä rekkakuskiksi :)” ”Haluun päästä kuvataidelukioon.”

On äärimmäisen tärkeää ja ilo huomata, että nuorilla on unelmia, jotka vievät eteenpäin ja joita kohden kulkea. Joskus voi kuitenkin olla niinkin, että omat unelmat ovat piilossa kiireen ja rutiineiden takana tai niiden toteuttamiseen tarvitsee yhdessä pohtimista. Yksi vaihtoehto oman tulevaisuuden pohtimiseen on Suunta-palvelu, jossa voi nimettömästi keskustella kahden kesken ohjaajan kanssa vaikkapa omien unelmien saavuttamisesta – liittyivätpä ne sitten opiskelupaikan pohdintaan, kesätöiden hakemiseen tai tulevaisuudensuunnitelmiin ylipäätään. Tule siis rohkeasti jakamaan oma unelmasi Suunta-palvelussa, nimittäin: ”Unelman tekee mahdottomaksi yksi ainoa asia, epäonnistumisen pelko”, sanoo myös Paulo Coelho. Ei siis jäädä yksin taakkojen ja toivottomuuden alle!

Elina / Pelastakaa Lapset ry

Mitä köyhyys on ja miltä se tuntuu?Tiistai 21.01.2014 15:22

”Köyhyys näkyy siinä, että rahaa ei ole aina ruokaan ja syömme yleensä halpoja ruokia, sekä arkisin ruokana on pakasteita, leipää...jne. Kotiruokaa on harvemmin. Ruoka on aika yksipuolista.”

Tätä tarkoittaa köyhyys nuoren elämässä keskustelupalstoilta poimittuna.

Mitä se köyhyys sitten on? Suomessa lapsiperheiden köyhyys tarkoittaa pienituloisia, köyhyysrajan alapuolelle sijoittuvia lapsiperheitä. Se tarkoittaa ”kädestä suuhun” elämistä eli sitä, että rahaa riittää vain ruokaan ja asumiseen.

Köyhyys voi olla sitä, että ei ole varaa uusiin vaatteisiin, harrastuksiin tai viikkorahaan. Se saattaa tuntua epäreilulta. Se voi tuntua siltä, että jää jostain paitsi. Kun kaverit käyvät yhteisissä harrastuksissa, niin itsellä ei ole varaa osallistua. Köyhyys voi olla myös sitä, että jää jostain paitsi.

” Vaikka tää onki välillä tosi rasittavaa, niin mua ei itseasiassa haittaa paljoa elää näin, koska oon oppinu arvostamaan ruokaa ja rahaa muutenkin paljon enemmän.” Kommentoi toinen keskustelupalstan nuori.

Me tulemme erilaisista perheistä ja taustoista ja siksi jokainen meistä ajattelee köyhyydestä eri tavalla. Köyhyys tulee omasta kokemuksesta, siitä miltä meistä itsestämme tuntuu.

Pelastakaa Lapset on yhdessä eurooppalaisten Pelastakaa Lapset – järjestöjen kanssa valmistelemassa selvitystä lasten köyhyydestä. Tätä varten haluamme kuulla kokemuksiasi siitä, miten lapset kokevat perheensä heikon rahatilanteen. Mitä kodin köyhyys tarkoittaa sinulle? Millaisia asioita lapsi tai nuori joutuu arjessaan miettimään, jos kotona on heikko rahatilanne. Onko jotain, mistä joutuu luopumaan? Voiko nuori kokea jäävänsä jostain ulkopuolelle?

Mitä ajattelet asiasta?

Aiheesta käydään keskustelua myös tämän viikon Mantelichatissä 28.1. Chat on avoinna klo 18–20 osoitteessa: www.mantelichat.fi