IRC-Galleria

Netari

Netari

Meidän kanssa voi jutella kahdestaan Netari-chatissa tiistaista torstaihin klo 18-21. :)

Selaa blogimerkintöjä

Onko syksy ja uudet kuviot tuoneet tullessaan tuoreen seurustelusuhteen tai pohditko muuten vain jotain ihmissuhteisiin ja läheisyyteen liittyviä asioita? Hienoa, sillä oma itsetuntemus on aina paikallaan ja suhteisiin liittyviä pelisääntöjä on hyvä pohtia niin seurustellessa kuin sinkkunakin. Mitä haluan itse suhteelta? Millaisesta läheisyydestä nautin? Miten tekisin aloitteen? Etenkin uudessa ja toki myös vakiintuneemmassa suhteessa kannattaa tunnustella sitä, millaiset asiat ovat molemmille mielihyvää tuottavia ja mitkä ovat omat rajasi.

Jokainen tietää ja päättää itse sen, missä omat rajat kulkevat. Kun jokin tilanne, viestittely tai toisen ihmisen läheisyys tuntuvat mukavalta ja lämpimältä ja molemmilla on olo, että haluatte jatkaa, niin kaikki vaikuttaa ookoolta. Jos taas jokin ehdotus tai tilanne alkaa ahdistaa tai se aiheuttaa sinussa levottomuutta tai muuten epämääräistä ikävää tunnetta, tiedät että omat rajasi kulkevat siinä. Mihinkään epämukavaan ei kannata eikä tarvitse suostua.

Ole myös herkkä sille, millaisia asioita kumppanisi viestii. Jos toinen empii tai käyttäytyy hermostuneesti niin on syytä, että painat jarrua ja keskitytte niihin asioihin, joita molemmat haluavat sillä hetkellä. Läheisyydestä ja seksistä kannattaa puhua avoimesti kumppanin kanssa. Omat rajat koskettavat myös kaikkea toimintaa netissä ja somessa. Sinun ei tarvitse ottaa vastaan mitään kommentteja tai viestejä, jotka ovat sinusta epämiellyttäviä.

Ihmissuhteet perustuvat kunnioitukseen ja luottamukseen. Minkäänlainen painostaminen ei kuulu seurusteluun tai muuhunkaan läheiseen ihmissuhteeseen. Voit kysyä itseltäsi, että miten ja millä tavoin nämä asiat näkyvät omassa suhteessasi kumppanisi ja itsesi osalta? Onko sinulla sellainen olo suhteessasi, että sinua kohdellaan hyvin ja sinun tahtoasi kuunnellaan? Jos et ole varma asiasta niin käytä nyt hetki sille, että mietit miten tämä voisi muuttua.
Jos joku on kohdellut sinua huonosti tai rikkonut rajojasi on tärkeää, että kerrot tapahtuneesta ja haet apua. Tällaiset kokemukset aiheuttavat usein erilaisia oireita, kuten esimerkiksi uni- ja syömisongelmia, keskittymisvaikeuksia ja erilaisia pelkoja tai ahdistusta. Tilanteeseesi on saatavilla apua, kunhan vain uskallat kertoa tapahtuneesta jollekin ammattilaiselle tai luotettavalle aikuiselle.

Lähtökohtaisesti seurustelun tai tapailun tulee olla voimavara ja ihana asia! Jokaisella on oikeus omiin rajoihin sukupuolesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta

Postauksen laativat Riikka Nuorten Exitistä ja Mervi Välitä!-hankkeesta

Jos mikään omiin rajoihin tai seksuaaliseen kaltoinkohteluun liittyvä asia mietityttää, niin meihin voi olla yhteydessä.

Lisää tietoa ja yhteystiedot: www.nuortenexit.fi ja www.seksuaalivakivalta.fi

P.S. Tsekkaa myös #omatrajat Instagramissa.

Rajojen kunnioittaminen suhteessaPerjantai 25.09.2015 15:52, 188 vastaajaa

Ihmissuhteet perustuvat kunnioitukseen ja luottamukseen. Minkäänlainen painostaminen ei kuulu seurusteluun tai muuhunkaan läheiseen ihmissuhteeseen. Alla olevien kysymysten avulla, voit pohtia ajatuksiasi aiheesta sekä miettiä millä tavoin nämä asiat saattavat näkyä omassa suhteessasi kumppanisi ja itsesi osalta?
Tunnetko omat rajasi?
Onko omista ja toisen rajoista helppoa keskustella yhdessä?
Onko sinua painostettu etenemään suhteessa nopeammin kuin halusit?
Oletko kenties itse painostanut jotain toista?
Oletko tehnyt pelkästään toisen vuoksi jotain, mitä olet katunut jälkikäteen?
Tuntuuko sinusta koskaan, että toisen tunteita on vaikea ymmärtää?
Saatko mielestäsi sopivasti läheisyyttä ja kiintymyksen osoituksia kumppaniltasi?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Koulurauha kuuluu kaikilleMaanantai 21.09.2015 11:17

Koulujen alkamiseen liittyy paljon mukavia asioita. Näkee paljon kavereita ja pääsee hengailemaan muidenkin erilaisten tyyppien kanssa. Aamu-unisten mielestä herätykset voi ottaa koville, mutta onneksi sekin yleensä helpottaa, kunhan vaan muistaa nukkua tarpeeksi. Opiskelukin on välillä tosi työlästä, mutta omaan asenteeseen ja ajankäyttöön voi onneksi itse vaikuttaa todella paljon. Kuinka tärkeää se onkaan, että voi ainakin jonkin verran omilla valinnoillaan vaikuttaa hyvinvointiinsa ja elämäänsä ylipäätään? Miltä tuntuisikaan, jos joku päättäisi vaan ottaa sen mahdollisuuden pois.

Tuntuu kohtuuttomalta, että koulun alkaminen voi joillekin tarkoittaa kaiken muun myllerryksen ohella taas totuttelua päivittäiseen selviytymiseen ja potentiaalisten kiusaamistilanteiden välttelyyn. Nolatuksi, loukatuksi tai muuten satutetuksi tullutta musertaa usein vieläkin enemmän se, että muut pitävät kaltoin kohtelua hauskana tai eivät ainakaan puutu kiusaamiseen. Kiusattu saattaa olla tosi yksinäinen, joten ihan pienikin rohkaiseva ele tai hyväksyvä hymy voi auttaa häntä jaksamaan läpi kurjimmankin päivän.
Kiusaaminen on pohjimmiltaan sosiaalinen juttu. Moni meistä onkin huomannut kiusaamistilanteita tai on niistä vähintään kuullut puhuttavan. Jokainen kiusaamisesta tietoinen on omalta osaltaan vastuussa tilanteesta. Mitä asialle sitten voi tehdä? Aina voit vähintäänkin kävellä heti tilanteesta pois ja kertoa asiasta vastuulliselle aikuiselle. Mikäli haluat, voit myös itse aktiivisesti puolustaa kiusattua puuttumalla kiusaamiseen. Kiusatulle tukea voi osoittaa monella tapaa, vaikkapa joskus juttelemalla hänelle siitä, kuinka typerää kiusaajien toiminta on ja että oikeasti hän on hyvä tyyppi.

Kiusaaja on kuin näyttelijä, joka tarvitsee yleisöä jatkaakseen. Kiusaamista voisikin ajatella huonona tosielämän näytelmänä, jolla voi olla karmivat seuraukset kiusatun rooliin valitun elämälle. Kiusaamisnäytelmää esitetään yleisölle, eli paikallaolijoille ja tapahtumista muuten tietoiselle suuremmalle yleisölle. Kiusaamisnäytelmä on totta ja tosiaankin mauttoman huono. Miksi siis jäisit sitä katsomaan? Koulurauha kuuluu kaikille, myös niille jotka tarvitsevat muiden apua sen saadakseen.


Rauhallista syksyä!

Netari-ohjaaja, tanjuzkaTue koulurauhaaMaanantai 21.09.2015 11:51, 101 vastaajaa

Jokainen kiusaamisesta tietoinen on omalta osaltaan vastuussa tilanteesta. Mitä asialle sitten voi tehdä? Aina voit vähintäänkin kävellä heti tilanteesta pois ja kertoa asiasta vastuulliselle aikuiselle. Mikäli haluat, voit myös itse aktiivisesti puolustaa kiusattua puuttumalla kiusaamiseen. Miten sinä toimisit seuraavissa tilanteissa?
Käveletkö itse pois kiusaamistilanteesta?
Onko hiljaiseksi sivustaseuraajaksi jääminen mielestäsi kiusaamiseen osallistumista?
Onko kiusaajan kannustaminen vaikkapa nauramalla mukana mielestäsi kiusaamiseen osallistumista?
Rohkenisitko mennä tukemaan kiusattua juttelemalla hänelle joskus kahden kesken?
Kerrotko aikuiselle, jos näet kiusaamista koulussa?
Oletko koskaan miettinyt miten toimit kiusaamistilanteissa?
Osaatko asettua toisen asemaan ja pohtia esim. miltä kiusatusta ja kiusaajasta tuntuu?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Elämän on yhtä sarjakuvaaMaanantai 07.09.2015 10:44

Sarjakuvien piirtäminen ja lukeminen voi olla terapeuttista. Niiden kautta voi käsitellä omaa elämäänsä, pohtia yhteiskunnallisia asioita tai vain viihdyttää itseään. Haluan nyt jakaa teille muutaman muiston, joissa sarjakuvilla on ollut merkittävä rooli minun elämässäni:

Aku Ankka kuului mun lapsuuteen. Ostimme kirppareilta vinot pinot vanhoja Aku Ankkoja, joita luin veljeni kanssa leikkimökissä. Veljeni luki niitä mulle ääneen, kun en osannut vielä itse lukea.

Nuorena tykkäsin pukeutua gootiksi. Silloin tykästyin Lise Myhren piirtämiin Nemi-sarjakuviin, joissa seikkaili norjalainen goottityttö. Nemi ymmärsi millaista oli olla erilainen kuin muut.

Kävin yhdellä sarjakuvakurssilla, jossa sain hyviä vinkkejä sarjakuvapiirtämiseen. Piirsin sarjakuvia omasta elämästäni kuten karkkilakkotaisteluistani ja silloisesta kotikaupungistani, Kokkolasta.
Hain opiskelemaan viestintää ammattikorkeakouluun.

Ennakkotehtävänä oli piirtää sarjakuva, jossa piti kertoa mitä hyötyä tutkinnosta on tulevaisuudessa. Sarjakuvan kautta tuli pohdittua, mikä minusta tulee isona.

Kun tuskailin opiskelujeni ja opinnäytetyöni tekemisen kanssa, luin JP Ahosen Villimpi Pohjola -sarjakuvaa. Siinä yliopisto-opiskelijat taistelevat opiskelun, valmistumisen ja aikuistumisen kanssa. Sain sarjakuvan kautta eräänlaista vertaistukea.

Tällä hetkellä minulla on kaksi piirroshahmoa työkavereina. Toinen on Netarin oma Hemmohahmo ja toinen on Karhukuntien nuorisotyön maskotti, Nuokkakarhu. Molemmat löytyvät Instagramista nimillä: @hemmohahmo ja @nuokkakarhu.

Elämä tuntuu välillä yhtä koomiselta ja lyhyeltä kuin sarjakuvastrippi, joten luetaan sitä nauttien joka ruudusta. Kerro sun elämän sarjakuvista kommenttikenttään.

Terveisin @syaanisilli


Kuva: Sarjakuvakurssilla syntyi uusi Star Wars- hahmo, Musta-aukko

Elämä on yhtä sarjakuvaa - kumman valitset?Maanantai 07.09.2015 11:04, 139 vastaajaa

Sarjakuvien piirtäminen ja lukeminen voi olla terapeuttista. Niiden kautta voi käsitellä omaa elämäänsä, pohtia yhteiskunnallisia asioita tai vain viihdyttää itseään. Kumman sinä valitset seuraavista vaihtoehdoista? Voit kertoa valinnoistasi kommenttikenttään.
Itä vai Länsi?
Piirtopöytä vai paperi?
Strippi vai Sarjakuva-albumi?
Marvel vai DC comics?
Cossaaminen vai piirtäminen?
Naruto vai Full Metal Alchemist?
Supersankarit vai pahikset?
Viivi ja Wagner vai Fingerpori?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Missä sun kaverit on?Maanantai 31.08.2015 14:13

Mistä voi löytää uusia kavereita tai ystäviä? Tätä kysyin viime viikolla Netari Habbo-huoneessa. Kävijät kertoivat, että kavereita ja ystäviä voi löytää koulusta ja harrastusten parista. Entä jos näistä ei löydy vaikka kuinka yrittäisi? Kavereita voi löytää myös netistä, kuten esimerkiksi Habbosta. Netistä löytyy melkein aiheeseen kuin aiheeseen liittyviä keskustelupalstoja, joiden kautta voi löytää juttuseuraa ja hengenheimolaisia. Netin kautta voi säilyttää yhteyden niin lähellä asuviin ystäviin kuin myös kaukana ulkomailla töissä tai opiskelemassa oleviin kavereihin.


Valokuva: https://stocksnap.io

Jos joskus haluat tavata netin kautta tutustumaasi henkilöön, niin muista nämä 3 juttua:
1. Kannattaa tsekata nettituttu ensin livevideokuvan kautta, jos mahdollista. Nettitutun valokuvat voivat olla ihan jonkun muun.
2. Älä ikinä mene tapaamaan nettituttua yksin.
3. Sovi tapaaminen aina julkiselle paikalle.

Onko sinulla kavereita joihin pidät yhteyttä netin kautta? Kerro meille kommentteihin minkä kautta olet heitä tavannut? Onko teillä joku yhteinen juttu, joka teitä yhdistää? Miten sun mielestä nettikaveruus eroaa muusta kaveruudesta?

Terkuin,

@syaanisilli

Missä sun kaverit on?Maanantai 31.08.2015 14:58, 116 vastaajaa

Netistä löytyy melkein aiheeseen kuin aiheeseen liittyviä keskustelupalstoja, joiden kautta voi löytää juttuseuraa ja hengenheimolaisia. Netin kautta voi säilyttää yhteyden niin lähellä asuviin ystäviin kuin myös kaukana ulkomailla töissä tai opiskelemassa oleviin kavereihin.
Onko sulla:
  • Voit valita 20 vastausta.
Mitä teette yleensä nettikaverin kanssa?
  • Voit valita 20 vastausta.
Mistä olet löytänyt nettikavereita?
  • Voit valita 20 vastausta.
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Harrastukset eriarvoistavat nuoria!Maanantai 24.08.2015 14:40

Harrastaminen on tavallinen asia ja näin syksyllä melkein jokaisen nuoren mietteissä: kalenteri täyttyy vanhoista harrastuksista, joku voi miettiä, aloittaisiko uuden harrastuksen, miten jakaa aikaa kun koulussakin pitää käydä, kuka kuljettaa ja ketä lähtee mukaan. Aikanaan itse harrastin kilpahiihtoa ja harrastusarki on tuttua. Omalla kohdallani monet kaverisuhteet sekä nuoruuteen liittyvät kohokohdat lokeroituvat juuri tuohon aikaan: yhteisiin harjoituksiin, leireihin ja yhdessäoloon myös harrastuksen ulkopuolella –hyvässä ja pahassa, useimmiten hyvässä. Kaverisuhteet ovatkin tärkeä asia, kun puhutaan harrastamisesta. On tärkeä kuulua porukkaan. Toisaalta harrastuksen parissa kokee paljon sellaisia pitkälle myöhempää elämää kannattelevia asioita, mitä ei muuten ehkä tulisi vastaan.Mutta entäpä sitten jos kotona kenelläkään ei ole aikaa kuljetella harrastuksiin, entä jos ei ole yhtään ylimääräistä rahaa, että voisi ostaa tarvittavia välineitä tai maksaa kausimaksuja? Harrastaminen on aika kallista ja moni nuori jää harrastuksista pois, koska siihen vaan ei ole perheellä taloudellisesti mahdollisuuksia. Joudun miettimään harrastusten hintoja myös sitä kautta, että olen urheiluseurassa vetäjän ja vastuuhenkilön roolissa. Tuntuu hurjalta, kun joutuu nostamaan vaikkapa kausimaksua ihan vain siksi, että kunta ei enää tue niin paljoa ja tilavuokrat kasvavat, kustannukset pitää kuitenkin jotenkin kattaa. Tämä taas näkyy harrastajan kukkarossa. Harrastukset eriarvoistavat rajusti nuoria: yhä useampi jää kaiken harrastuksen ulkopuolelle. Minusta valtion ja kuntien tehtävä olisikin paremmin tukea harrastuksia tarjoamalla edullisemmin esimerkiksi tiloja ja tukemalla niitä, jotka harrastustoimintaa järjestävät. Eikä saa unohtaa sitäkään, että kaikki eivät halua osallistua ohjattuun juttuun, pitää olla mahdollisuuksia myös yksin tekemiseen.

Minusta jokaisen nuoren pitäisi voida harrastaa jotain, jos nuori itse haluaa eivätkä unelmat saisi kaatua rahaan, jos motivaatiota riittää.

Riitta Kauppinen, Pelastakaa Lapset ry

Harrastukset: uusia kavereita, kokemuksia vai rahanmenoa?Maanantai 24.08.2015 14:45, 92 vastaajaa

Harrastaminen on tavallinen asia ja näin syksyllä melkein jokaisen nuoren mietteissä. Mutta entäpä sitten jos kotona kenelläkään ei ole aikaa kuljetella harrastuksiin, entä jos ei ole yhtään ylimääräistä rahaa, että voisi ostaa tarvittavia välineitä tai maksaa kausimaksuja?
Oletko aloittanut syksyllä uuden harrastuksen?
Onko mielestäsi kaikilla nuorilla mahdollisuus harrastuksiin?
Kotipaikkakunnallani on riittävästi harrastusmahdollisuuksia?
Harrastusten kautta olen saanut?
  • Voit valita 20 vastausta.
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Millaisessa maailmassa on hyvä elää?Maanantai 17.08.2015 14:00

Tänä vuonna vietetään kehitysyhteistyön eurooppalaista teemavuotta. Teemavuoden aikana haluamme pohtia globaaleja kysymyksiä erityisesti nuorten kanssa ja miettiä yhdessä mitä jokainen meistä voisi tehdä sen eteen, että maailmasta tulisi parempi ja tasa-arvoisempi paikka elää.

Ensimmäiseksi tulee ehkä mieleen, että yhden ihmisen on mahdoton keksiä ratkaisuja todella isoihin ongelmiin, kuten köyhyyteen tai ilmastonmuutokseen. Eikä tarvitsekaan. Sen sijaan hyvä kurkistaa ensiksi taaksepäin, jotta saamme selville mitä on jo saatu aikaiseksi. Tiesitkö esimerkiksi, että köyhyys on onnistuttu puolittamaan maailmanlaajuisesti YK:n vuosituhattavoitteiden mukaisesti? Se tarkoittaa sitä, että vielä vuonna 1990 lähes 2 miljardia ihmistä eli absoluuttisessa köyhyydessä eli vähän yli eurolla päivässä. Tänään tuo luku on 836 miljoonaa ihmistä. Edelleen valtava joukko ihmisiä, joiden hyvinvoinnin eteen meidän täytyy tehdä töitä, mutta kuitenkin merkittävästi pienempi joukko kuin 25 vuotta sitten.

Kehitys erityisesti köyhemmissä maissa on ollut valtavan nopeaa. Tämä tarkoittaa sitä, että monet mielikuvamme kehitysmaista alkavat olla historiaa. Tiesitkö esimerkiksi, että kehitysmaissa jo yhdeksän kymmenestä lapsesta aloittaa koulun? Näistä lapsista puolet on tyttöjä, eli tyttöjen pääsy kouluun on nykyään yhtä todennäköistä kuin poikien.

Nämä edistysaskeleet eivät tarkoita sitä, ettei tehtävää riittäisi edelleen. On tarpeen pohtia, miten jokainen meistä voisi tehdä töitä paremman maailman eteen. Ensimmäinen askel on ottaa asioista selvää. Mitä maailmalla tapahtuu? Miten nuoret elävät toisella puolen maailmaa? Tähän tietoon on helppo päästä käsiksi esimerkiksi sosiaalisen median ja YouTuben avulla. Mitä toiveita nuorilla on esimerkiksi Sambiassa, Perussa tai Filippiineillä? Monet kansalaisjärjestöt, kuten Pelastakaa Lapset tai Taksvärkki järjestävät joka vuosi nuorille suunnatun kampanjan, joissa kerrotaan juuri näistä kysymyksistä. Järjestöistä voi pyytää vierailijan vaikka omaan kouluun tai nuorisotalolle. Yhdessä on helpompi miettiä keinoja maailman muuttamiseksi.

#haluanmaailman, joka on kaikille yhteinen.

Taika Kopra, Kehys ry

Lue lisää #haluanmaailman -kampanjasta.


Miten sinä muuttaisit maailmaa?Maanantai 17.08.2015 13:51, 135 vastaajaa

Elämänarvot ja ajatus hyvästä maailmasta ovat asioita, joiden avulla me tartumme toimeen maailman muuttamiseksi. Yksin isoihin ongelmiin puuttuminen voi tuntua mahdottomalta. Silti olemme saaneet aikaan jo paljon muutosta ja hyvää. Muista, että sinä pystyt ja voit vaikuttaa elämääsi.
Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä elämässä?
  • Voit valita 8 vastausta.
Mihin asioihin toivoisit muutosta elämässäsi?
  • Voit valita 9 vastausta.
Elämääsi liittyvien asioiden muuttaminen on mielestäsi..
  • Voit valita 5 vastausta.
Tiesitkö, että Netarissa voit jutella elämän vaikeistakin asioista nimettömänä?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
IHASTUMINEN

<3 Pää pilvissä: check
<3 Tunteiden vuoristorata: check
<3 Punehtuvat posket: check
<3 Sydämentykytys: chekc
<3 Perhoset vatsassa: check
<3 Jalat senttejä maanpinnan yläpuolella: checkSiinä ihastuneen ihmisen tuntomerkkejä. Kaikkea tätä ihastuminen tekee ihmiselle. Eiväthän ihastuneet todellisuudessa maanpinnan yläpuolella kulje, mutta ihastuminen saa olon tuntumaan siltä. Kaikki on onnellista, kepeää ja ihanaa; ja kolikon kääntöpuolena olo on hetkessä epätoivoinen ja lohduton, jopa masentunut.

Ihastuminen vaikuttaa suoraan aivoissa. Ihastuneen aivoissa erittyvät välittäjäaineet dopamiini ja fenyylietyyliamiini saavat olon tuntumaan ihanalta ja onnelliselta, posket punehtumaan ja ”perhoset lepattelemaan vatsassa”. Dopamiini edistää myös testosteroiinin tuotantoa, mikä puolestaan saa ihastuneen useammin kiihottumaan seksuaalisesti.

Parhaimmillaan ihastuminen on valloittava ja onnentäyteinen tunne. Se tekee ihmisestä vähän ”höppänän”. Ihastuneen silmissä elämä ja ihastumisen kohde näyttäytyvät täydellisinä. Ihastumisen kohde on täysin ainutlaatuinen ja erityinen, myös kaikkine ”söpöine vikoineen”. Kohtaaminen ihastuksen kohteen kanssa voi saada ihmisen käyttäytymään kömpelösti, jopa vähän nolosti. Kaikki kuuluu asiaan!

Ihastuminen voi kasvaa täyteen mittaansa hitaasti, tai se voi alkaa kuin salama kirkkaalta taivaalta. Syttyy tunne sitten kummalla tavalla tahansa, on se todellista. Parasta ihastumisessa on, jos saa tunteilleen vastakaikua ja ihastumisen pääsee kasvamaan rakkaudeksi ja parisuhteeksi. Joskus käy niin, että omat ihastuksen tunteet laimenevat tai tunne ei saa vastakaikua. Silloin on hyvä antaa asian olla, ja odottaa, kuka seuraavaksi saisi sydämen tykyttämään ja perhoset lepatteleman vatsaan.

Millaisia ihastumisen kokemuksia sinulla on? Onko ihastuminen saanut sinut tekemään jotain pöhköä? Entäpä, onko ihastuminen päässyt kehittymään rakkaudeksi?

Aurinkoista ja iloista kesää kaikille!

@_miisku

”Ei kiitti, mä en juo”Maanantai 01.06.2015 10:50

Vaikka kesä kuluu suurimmalla osalla nuorista ainakin osittain kesätyön merkeissä, se tarkoittaa siitäkin huolimatta lomaa koulutyöstä ja opiskelusta. Kesä tuo tullessaan monelle myös vapautta, lomailua, kavereita ja hauskanpitoa.

Sanonta ”hauskaa voi pitää ilman viinaa” on varmasti lähes jokaiselle tuttu. Kaveriporukoissa mielipiteet alkoholinkäytöstä voivat jakaantua kahtia. Valitettavan usein porukassa se, joka ei juo, joutuu perustelemaan valintaansa muille. Aina ei ole helppoa tehdä ja toimia eri tavoin kun muut. Se vaatii rohkeutta.Ryhmäpaine alkoholinkäytölle on kuitenkin viime vuosina vähentynyt. Tutkimusten mukaan humalahakuinen alkoholinkäyttö nuorten keskuudessa on vähentynyt viimeisen kymmenen vuoden kuluessa. Lisäksi yhä kasvava joukko suomalaisista nuorista valitsee absolutismin, eli he eivät käytä lainkaan alkoholia. Näistä muutoksista huolimatta perusteluja sille, miksi ei juo, tuntuu edelleen tarvitsevan. Olen käynyt useammankin nuoren kanssa Netarissa keskustelua siitä, onko ok olla juomatta. Tai miten perustella se kavereille ilman, että vaikuttaa nipolta tai tylsältä.

Alaikäisen kohdalla valinta ja päätös asian suhteen on helppo: jo lakipykälienkin mukaan alkoholi ei kuulu alle 18-vuotiaiden elämään. Täysi-ikäisenä päätös olla juomatta on puolestaan jokaisen oma henkilökohtainen valinta. Jokaisella on siihen omat syynsä, eikä niitä tarvitse sen enempää muille perustella. Päätös on yksin sinun.

Aurinkoista ja rentouttavaa kesää!

@LilliLotta

Kun ikävät uutiset ihmisten kärsimyksistä, vaikkapa luonnonkatastrofin tai nälänhädän aiheuttamana, ylittää uutiskynnyksen, viimeistään silloin herää monen auttamishalu. Jotain täytyisi tehdä. Menisinkö avustusjärjestöön töihin, mutta miten?

Koko työurani eri järjestöissä kansainvälistä työtä tehneenä olen saanut usein vastata kysymykseen miten olen päätynyt alalle. Olen aina vastannut kysyjille, että uteliaisuuttani. Toinen vakiovastaukseni on että olen ollut kentällä eli ollut töissä siellä jossain kaukana, Aasiassa, Afrikassa, aluksi vapaaehtoisena ja myöhemmin palkattuna työntekijänä. Kehitysyhteistyötä tai humanitaarista avustustyötä tekemään vaaditaan useimmin juuri tätä kenttäkokemusta ja sen tuomaa kentän tuntemusta.

Ensimmäisessä työpaikassani parikymmentä vuotta sitten valmensin nuoria, jotka lähtivät vapaaehtoistöihin Euroopan ulkopuolelle. Afrikkaan. Latinalaiseen Amerikkaan. Aasiaan. Suurin osa oli opiskelijoita, hyvin monen pääaine oli sosiologia. On vastaan tullut myös insinöörejä, opettajia, lääkäreitä, kätilöitä - tai sellaiseksi aikovia. Humanisteja. Tänä päivänä enenevässä määrin alkaa olla tarvetta poliiseille, palomiehille ja turvallisuusalan osaajille, sillä maailmasta on tullut arvaamattomampi ja turvattomampi paikka. Nykyään tarvitaan myös digiosaajia, sillä kehitysmaissa yhtä lailla kehitetään sähköisiä palveluja. Vapaaehtoistyössä kehitysmaissa olleista monet ovat valmistuttuaan päätyneet eri järjestöihin töihin joko Suomessa tai ulkomailla.

Kehitysyhteistyössä ja humanitaarisessa avustustyössä sietokyvyllä on iso merkitys. Tulee esteitä, viivästyksiä, budjettien alituksia ja käyttötarkoituksien muutoksia. Tuloksia syntyy, mutta yleensä ne vievät aikaa. Muutos on pysyvä olotila, epävarmuus päivittäinen seuralainen. Partioasenteella pärjää jo pitkälle. Matkoilla pääsee nukkumaan outoihin paikkoihin, isompien ja pienempien öttiäisten vilistäessä pitkin seiniä ja lattianrajaa, hygienia on niin sun näin, asiat menevät usein toisin kuin oli suunniteltu. Rikastumaan ei pääse, fameksi ei tule, mutta tarinoita riittää kerrottavaksi. Jos tällainen kiinnostaa, niin tervetuloa alalle.

Tule keskustelemaan Manteliin www.mantelichat.fi 19.5 klo. 18 - 20
Chat ei vaadi rekisteröitymistä vaan valitse vain nimimerkki ja klikkaa itsesi mukaan keskusteluun.

- Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien työntekijä

Kun ikävät uutiset ihmisten kärsimyksistä, vaikkapa luonnonkatastrofin tai nälänhädän aiheuttamana, ylittää uutiskynnyksen, viimeistään silloin herää monen auttamishalu. Jotain täytyisi tehdä. Menisinkö avustusjärjestöön töihin, mutta miten? Aiheesta keskustellaan tiistaina 19.5. klo 18-20: http://www.mantelichat.fi
Herättääkö median katastrofi -uutisointi sinussa tunteita?
Millaisia tunteita uutisointi katastrofi –alueilta sinussa herättää?
  • Voit valita 4 vastausta.
Tiedätkö miten voit auttaa katastrofi –alueen ihmisiä?
Haluaisitko työskennellä humanitaarisen työn parissa?
Tiesitkö, että Suomesta voit lähteä ulkomaille vapaaehtoistyöhön usean eri järjestön kautta?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.


Kesäpäivä hyväilee pehmeästi ihoa. Kuin varkain, lämpö muuttuu polttavaksi ja tulee pakko pulahtaa veden viilentävään syleilyyn. Ensimmäiset askeleet takaisin rannalle ja varpaiden alla tuntuu pehmeä hiekka, joka kulkeutuu vaivihkaa kaikkialle. Se löytää tiensä sandaalien sisään ja siellä se kutittaa kesäauringosta nauttivaa lomailijaa. Pyyhkeen ohimenevä huitaisu ja pieni hetki paikoillaan auttavat hiekkaa putoamaan maahan. Tämän jälkeen on jo melkein pakko sukeltaa uudestaan veteen ja jälleen hiekka ottaa vallan. Kiire ei ole mihinkään, vaan kaikki on tässä ja nyt.

Aamulla kello soi jo kuuden aikaan. Maailma seisoo vielä hiljaa paikoillaan; mitään ei näy mutta silti ympäristö on täynnä odottavaa liikettä. Linnut laulavat hiljaa ja yön kosteutta on vielä ilmassa – sen tuntee iholla ja hengityksessä. Hetkestä ei voi kuitenkaan pysähtyä nauttimaan, sillä on pakko laittaa kypärä päähän, hypätä pyörän selkään ja siirtyä torille avaamaan kahvilaa. Ensimmäiset asiakkaat saapuvat kello seitsemältä, tarkasti kuin kello. Sen tietää jo etukäteen, että he tarvitsevat mukaansa kupposen kuumaa ja voisilmäpullan. Heilläkin on työpäivä. Iltapäivästä voi itsekin kellahtaa nurmikolle ja nauttia jäätelön.

Kesä on ihanaa aikaa, vietti sen lomaillessa tai töissä. Silloin on aikaa toteuttaa suunnitelmiaan – matkustella, nähdä ystäviä, viettää aikaa ja nautiskella, uida, urheilla tai valvoa myöhään. Kesään voi mahtua monenlaista ja se on täynnä yllätyksiä. Sen kulkuun voi hyvin vaikuttaa itse ja kesätyöpaikkojakin on vielä tarjolla etsivälle. Kevään voikin hyvin käyttää vaikkapa matkasuunnitelmien tekoon tai kesätyöntekijän oikeuksiin tutustumiseen.

Kesätyöntekijöiden oikeuksista ja velvollisuuksista on hyvä paketti löydettävissä vaikkapa Oulun NettiNapista http://www.nettinappi.fi/blog/2010/06/opas-kesatyontekijan-oikeuksista-ja-velvollisuuksista/

Mitä suunnitelmia sinulla on kesäksi?

/LiekehtiväOrava